Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте на всички! Имам следното питане-от 1 ден на забременяването си съм в болнични.Между първия и втория болничен имам работна пауза от 3-4 дни, следващите са без прекъсване. Знам, че имам право на 180 дни през бременността, но няма да ми стигнат до болничния преди термин. Наскоро разбрах, че ако след изтичане на 180 дни има работна пауза или платена отпуска от няколко дни, мога отново да си взема болничен за дните, които не ми достигат, без да ходя на ТЕЛК.
Искам да попитам това наистина ли е така, или аз не съм разбрала нещо? И другото, което е свързано - в такъв случай трябва ли да броя първия болничен (след трансфера) към тези 180 дни, защото след това има прекъсване преди следващия?
Извинявам се, стана малко дълго! Хубав ден на всички!
Според наредбата за медицинската експертиза са 180 дни без прекъсване от ЛКК или 360 дни в годината на боледуването и 2-те предходни години. Така че, дори и да имате прекъсване между болничните, трябва да си сметнете дали не надхвърляте 360 дни в 2011, 2012 и 2013г., защото ако ги надхвърляте, пак ще трябва да се явите на ТЕЛК.
Благодаря за отговора! Нямам други болнични последните 3 години, освен тези от забременяването насам, така че може и да успея да се справя без ТЕЛК  Praynig

# 16
Здравейте ! От много време чета всякакви полезни информации в този прекрасен форум:) Но не съм се престрашавала да пиша .
След като много рових из тази тема специално и не намерих отговор на въпроса си се реших да питам Simple Smile
Студентка съм и чакам бебето си на 9 май 2013. Нямам никакъв трудов стаж и искам да попитам за помощите, които се получават? Дали някоя от вас има представа дали има някакъв вариант да започна работа фиктивно в някаква фирма с предишна дата и да изплатя сама осигуровките си. Как седят нещата?
Благодаря ви предварително!

# 17
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте ! От много време чета всякакви полезни информации в този прекрасен форум:) Но не съм се престрашавала да пиша .
След като много рових из тази тема специално и не намерих отговор на въпроса си се реших да питам Simple Smile
Студентка съм и чакам бебето си на 9 май 2013. Нямам никакъв трудов стаж и искам да попитам за помощите, които се получават? Дали някоя от вас има представа дали има някакъв вариант да започна работа фиктивно в някаква фирма с предишна дата и да изплатя сама осигуровките си. Как седят нещата?
Благодаря ви предварително!

Вариант 1 - оставаш на социалното майчинство, ако отговаряш на дохода и вземаш също помощ за майки-студентки ако си редовно обучение.
Вариант 2 - назначават те фиктивно на работа от сега и когато придобиеш 12 месеца осиг. стаж започваш да получаваш майчинство (бебето ще е родено вече)
Няма вариант да се осигуряваш и да бъдеш назначена със задна дата.

# 18
 а ако си ги внасям аз?

# 19
Привет!

Имам въпрос. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете между 2-3 години. Има ли промяна на срока от една година? Счетоводителката ни твърди, че вече е 6 месеца, а не година, тоест - до навършване на две години и половина на детето. Сега приятелка ми написа, че срокът е по 6 месеца за родител и ако майката иска да ползва месеците вместо бащата - той и ги "прехвърля" с заявление свободен текст. Ако е така - какво трябва да пише вътре и в коя институция да се покаже/внесе?

Как стоят нещата с борсата - имам ли право да напускам или да ме съкратят по време на неплатения отпуск между 2-3 година и да мина на борсата/ за колко време и при какви условия? Съответно - къде какви документи внасям? Или трябва да изчакам да свърши неплатения и да мина на борсата? Това, което разбрах е, че ако напусна по собствено желание имам право на 4 месеца на борсата, а ако ме съкратят - на 6-8 /според колкото ми е трудовия стаж, аз самата не знам дали имам 5 години/. Но - имат ли право да ме съкратят и на какви основания /съответно какво къде да се подаде/впише/, ако детето ми не е навършило три години? /счетоводителката ни не е работила  с майки и има някакви предположения, но ме помоли да проверя и аз допълнително/

И още един въпрос - как се променят нещата, ако стана студент към момента, в който вече съм на борсата - спират ли да ми се изплащат пари от бюрото по труда../ интересува ме, за да знам дали има значение дали ще напусна сама или ще ме съкратят - тоест дали ще мога изобщо да ползвам повече от 4 месеца на борсата?

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 17:59 от ДеЩоВиди

# 20
И от мен един въпрос, благодаря предварително за отговора.

В момента ако си взема болничен за гледане на болно дете, "вредя" ли на дохода си за изчисляване на майчинството след това?

# 21
здравейте,имам следното питане:
установих че 2011 година един от бившите ми работодатели не ми е внесъл осировки от юли до октомври,може ли да ги внесе сега и могат ли да го санкционират от ной?също така нямам копие от трудовият договор,а само попълнената трудова книжка,в която пише че са внесени.

# 22
здравейте,имам следното питане:
установих че 2011 година един от бившите ми работодатели не ми е внесъл осировки от юли до октомври,може ли да ги внесе сега и могат ли да го санкционират от ной?също така нямам копие от трудовият договор,а само попълнената трудова книжка,в която пише че са внесени.
А може ли да са внесени,но да не е подадена декларация за тях?Санкция ще има , но вече НАП се занимава с осигуровките.

# 23
  • София
Здравейте.Искам някой ако е запознат да ми даде малко разяснения по един въпрос:
В момента съм в отпуск по майчинство(отглеждане на дете от 1 до 2 г.).Искам да си прекратя отпуска и да започна нова работа.-
Каква е процедурата-подавам молба за напускане или първо молба за прекратяване на отпуска.И мога ли да напусна без предизвестие.За полагаемата ми годишна  отпуска доколкото знам трябва да ми я изплатят.

# 24
Здравейте,
Върнах няколко теми назад, но не открих това, което ме интересува, затова питам.
Работя на постоянен трудов договор и на такъв по съвместителство на 4 часа. В началото на май ми е термина. Мога ли да продължа да работя по съвмесителство и по време на майчинството?
Има много текстове, че по време на майчинство може да се сключва договор по външно съвместителство, но не намерих такъв за продължаване на работата по такъв.
Колежка, която е била в моята ситуация, е зимала майчинство от основната рабоа, а по съвместителство заплатата просто й я спрели. Но не съм сигурна, че това е правилно.

# 25
Здравейте!До преди няколко дни бях в отпуск за отглеждане на дете,който прекратих тъй като синът ми тръгна на ясла.Подадох декларация за промяна на обстоятелствата...счетоводителката на фирмата казва че това е достатъчно и после автоматично почват да ми изплащат 120-те лв.Аз обаче четох,че трябва да подам и заявление- декларация(приложение 4 към чл.5).На кого да вярвам вече незнам,помагайте с инфо...

# 26
  • Пловдив
Здравейте!До преди няколко дни бях в отпуск за отглеждане на дете,който прекратих тъй като синът ми тръгна на ясла.Подадох декларация за промяна на обстоятелствата...счетоводителката на фирмата казва че това е достатъчно и после автоматично почват да ми изплащат 120-те лв.Аз обаче четох,че трябва да подам и заявление- декларация(приложение 4 към чл.5).На кого да вярвам вече незнам,помагайте с инфо...

Не става автоматично.На първа страница има прил 4,попълни го и счети да го внесе в НОИ

# 27
Остава само да я убедя че аз съм права,а не тя.А знаеш ли кога трябва да я подам?

# 28
  • Пловдив
Остава само да я убедя че аз съм права,а не тя.А знаеш ли кога трябва да я подам?

попълва се с прил 12
не си закъсняла

# 29
  • София-Младост
Здравейте,
Върнах няколко теми назад, но не открих това, което ме интересува, затова питам.
Работя на постоянен трудов договор и на такъв по съвместителство на 4 часа. В началото на май ми е термина. Мога ли да продължа да работя по съвмесителство и по време на майчинството?
Има много текстове, че по време на майчинство може да се сключва договор по външно съвместителство, но не намерих такъв за продължаване на работата по такъв.
Колежка, която е била в моята ситуация, е зимала майчинство от основната рабоа, а по съвместителство заплатата просто й я спрели. Но не съм сигурна, че това е правилно.
Майчинство е втората година, тогава може да се сключи договор с друг работодател, стига детето да не опсещава ясла. Не мисля, че в периода до 410-тия ден можеш да ходиш на работа по втория ТД, а да си в отпуск и обезщетение по първия...още повече ако са при един работодател.

Общи условия

Активация на акаунт