Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 165
sunlight_eli
 Благодаря за отговора. Работя по граждански договор и се самоосигурявам , .т.е регистрирана съм в агенцията по вписванията, подала съм декларация в НАП, където съм отбелязала за какво искам да се осигурявам. До миналата година януари бях на трудов договор, а до юни- на борсата.
♥Elfita♥
 имам и предишен стаж

# 166
Здравейте,
имам следния проблем :

В момента съм неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. възраст, но другото ми дете се разболя от варицела и съответно ми дадоха болничен - въпроса ми е мога ли да прекратя отпуската и да ми заведат болничния лист и какви документи трябва да попълня. Може ли при вече издаден болничен лист да ми откажат правото да прекратя отпуска?
Благодаря ви предварително  bouquet

# 167
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
имам следния проблем :

В момента съм неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. възраст, но другото ми дете се разболя от варицела и съответно ми дадоха болничен - въпроса ми е мога ли да прекратя отпуската и да ми заведат болничния лист и какви документи трябва да попълня. Може ли при вече издаден болничен лист да ми откажат правото да прекратя отпуска?

Да, прекратява се отпускът за гледане на дете до 8 год. възраст. Не могат да ти откажат да заведат и представят болничния лист. Самият болничен лист автоматично прекратява неплатения отпуск.

# 168
Здравейте,
имам следния проблем :

Да, прекратява се отпускът за гледане на дете до 8 год. възраст. Не могат да ти откажат да заведат и представят болничния лист. Самият болничен лист автоматично прекратява неплатения отпуск.

Благодаря ти   bouquet
Опитаха се да ми кажат, че болничния прекратява автоматично само платения годишен отпуск, а за този било много сложно - трябвало един куп документи да се попълват, да се прекъсва отпуската и след това един куп документи за да се продължи и разбираш ли то не си заслужавало за някакви си 9 дни  Sick

# 169
Здравейте,
имам следния проблем :

Благодаря ти   bouquet
Опитаха се да ми кажат, че болничния прекратява автоматично само платения годишен отпуск, а за този било много сложно - трябвало един куп документи да се попълват, да се прекъсва отпуската и след това един куп документи за да се продължи и разбираш ли то не си заслужавало за някакви си 9 дни  Sick

Добре де, на мен ми е много странно с тези изказвания, като се има предвид, че в Наредбата за медицинска експертиза изрично е казано, че издаден вече болничен лист може да се отмени само от издателя му. На какво основание работодателят няма да го приеме. Да не говорим, че нищо сложно няма в прекратяване на какъвто и да е платен-неплатен отпуск - за да сме съвсем формални - подаваш заявление, в което описваш, че излизаш в отпуск за гледане на болно дете и толкова.

# 170
Lady Brinne благодаря отново.
Много е лошо, когато нямаш достатъчно информация и могат да си те въртяяяяяяят....

# 171
Здравейте,имам следният проблем:В електронната справка на нои ми показа че нямам внесени осигуровки за периода юли-октомври 2011,работодателят твърди, че са внесени и декларирани и проблемът е в нои.Към кой да се обърна за да ми бъдат коригирани и какви документи да нося?

# 172
  • София-Младост
Здравейте,имам следният проблем:В електронната справка на нои ми показа че нямам внесени осигуровки за периода юли-октомври 2011,работодателят твърди, че са внесени и декларирани и проблемът е в нои.Към кой да се обърна за да ми бъдат коригирани и какви документи да нося?
Пиши писмо до НОИ да направят справка. Защото "работодателя твърди"... ама дали е така...

# 173
Цитат
Здравейте,
Бих желала да задам следния въпрос: В момента ползвам втория болничен за раждане на дете, на 25 януари ще ми издадат третия. Проблема е, че горе-долу когато изтече третия болничен предстои да бъда съкратена по чл. 328 (тъй като ще се закрива фирмата където работя). Та въпроса е: Какво се случва в този случай с обезщетението за  отпуск по майчинство. Ако излезна в отпуск и ме съкратят какво може да се направи за да го получавам. Евентуално назначаване в друга фирма ли, и ако да има ли срок в който да бъда назначена. Интересуват ме всички опции, за да знам как да реагирам.  Примерно ако не ме назначат в друга фирма ще получавам ли някакви пари и какви и т.н.
Предполагам, че много е писано по темата, но си позволявам да я задам отново, тъй като не съм наясно дали има някакви промени в закона в това отношение в последните години, а и защото по форумите срещнах доста различаващи се отговори по въпроса.

Няма нужда да те назначават сега в друга фирма.От НОИ ще ти превеждат обезщетението докрая на 410 те дни,независимо,че ще те съкратят.От последната ти фирма ще ти предвижват декларациите и болничните
Като изтекат 410 те дни намери да те назначат някъде,за да взимаш 240 те лв втората година

"♥Elfita♥"
Благодаря много за отгловора Елфита
А всъщност ако правилно съм информирана когато ми изтече втория болничен лекарката на бебето ще ми издаде трети за 45-47 дена и чак след като изтече този болничен трябва да излеза в отпуск по майчинство от фирмата за срок до 410-я ден. Така ли е. И в този период фирмата където съм назначена някакви документи има ли да внася в НОИ или само еднократно се внасят документи? 

# 174
  • Пловдив

А всъщност ако правилно съм информирана когато ми изтече втория болничен лекарката на бебето ще ми издаде трети за 45-47 дена и чак след като изтече този болничен трябва да излеза в отпуск по майчинство от фирмата за срок до 410-я ден. Така ли е. 

Да,така е.Подробно документите ги има на първа страница.Разгледай

# 175
Самоосигуряващо се лице съм. Малкото ми дете направи 1 годинка преди седмица. В какъв срок трябва да подам молбата за отглеждане на малко дете?

# 176
Самоосигуряващо се лице съм. Малкото ми дете направи 1 годинка преди седмица. В какъв срок трябва да подам молбата за отглеждане на малко дете?

До 15.02.2013 г.

# 177
От бюрото по труда, когато са изплащали обезщетение за безработица осигурявали ли са във фонд майчинство?

# 178
  • София-Младост
От бюрото по труда, когато са изплащали обезщетение за безработица осигурявали ли са във фонд майчинство?
Не.

# 179
Пиши писмо до НОИ да направят справка. Защото "работодателя твърди"... ама дали е така...
По-скоро запитване до НАП, защото том се внасят вноски и подават декларация 1.

Общи условия

Активация на акаунт