Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 60
  • UK
Здравейте, в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. Бях уведомена, че няма да се върна на работа след него, да си търся друга. Сега съм в търсене на работа и искам да започна на втори трудов договор без да прекъсвам отпуска по първия. Питала съм и друг път - знам, че може. Сега питам - длъжна ли съм да уведомя първия работодател? Длъжна ли съм да уведомя втория, че работя по друг договор? Ако не уведомя никой от двамата, има ли как те да разберат без да им казвам аз - подават ли се някакви допълнителни декларации някъде по този повод? Сигурна съм, че нито на един няма да им хареса. Некоректно ли е от моя страна да не ги уведомя? Искам да поработя на втория известно време преди да дойде време да прекратя първия, застраховам се, ако нещата не се получат да не остана без доход и никаква работа накрая.
Друго - знам, че по закон работодателят няма право да ме освободи като майка на дете под 3 г. Ако аз не подпиша по взаимно съгласие, той трябва да получи разрешение от Инспекцията по труда и да представи някакви причини. В този случай има ли вариант да ме осободят без да ми изплатят полагаемото обезщетение или не? Тъй като знам, че никак няма да му се иска да изплаща обезщетение в подобен размер, има ли вратички да пропусне този момент? Благодаря много!

# 61
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. Бях уведомена, че няма да се върна на работа след него, да си търся друга. Сега съм в търсене на работа и искам да започна на втори трудов договор без да прекъсвам отпуска по първия. Питала съм и друг път - знам, че може. Сега питам - длъжна ли съм да уведомя първия работодател? - само, ако има задължителна клауза в трудовия ти договор Длъжна ли съм да уведомя втория, че работя по друг договор? - да, защото този договор ще бъде по т.нар. външно съвместителство и е по конкретен член от КТ Ако не уведомя никой от двамата, има ли как те да разберат без да им казвам аз - подават ли се някакви допълнителни декларации някъде по този повод? - няма как да разберат и не се подават декларации Сигурна съм, че нито на един няма да им хареса. Некоректно ли е от моя страна да не ги уведомя? Искам да поработя на втория известно време преди да дойде време да прекратя първия, застраховам се, ако нещата не се получат да не остана без доход и никаква работа накрая.
Друго - знам, че по закон работодателят няма право да ме освободи като майка на дете под 3 г. Ако аз не подпиша по взаимно съгласие, той трябва да получи разрешение от Инспекцията по труда и да представи някакви причини. В този случай има ли вариант да ме осободят без да ми изплатят полагаемото обезщетение или не? - - обезщетението се изплаща след един месец, считано от датата на съкращение и то само, ако ти не си намериш друга работа. А самото плащане няма как да си го гарантираш, дори и да имаш право на него, дори и да пуснеш жалба в ИТ те не могата да го принудят да плати, а само да му напишат предписание; Тъй като знам, че никак няма да му се иска да изплаща обезщетение в подобен размер, има ли вратички да пропусне този момент? Благодаря много!

# 62
  • София
Здравейте на всички пишещи и отговарящи в темата. В момента съм във втората година от отпуска по майчинство. Искам да попитам до коя дата се води той. Т.е. от коя дата трябва да се върна на работа - от датата на раждане или от деня след нея.
Благодаря  bouquet
Денят след РД на детето.
Благодаря !

# 63
Здравейте!Имам дете ,което преди броени дни навърши две години,но поради постъпването си в ясла,започнах работа септември месец.Въпросът ми е може ли работодателя ми да ме накаже ако не се съглася с работното време(говоря за времето по празниците,когато повечето хора почиваха ,а моето беше не нормирано)Или иначе казано имах няколко последователни смени от 10-22 часа,а аз отказах да работя така,и смените ми бяха регулирани на девет часови.Детето ми все още не беше навършило 2 години,а конкретно смените ми бяха:1 ден от 13-22 часа
                                                                                      2 ден от 10-22 часа
                                                                                      3 ден от 10-22 часа
                                                                                       4 ден от 9,30-18,30 часа и чак 5 ден почивка
въпросът ми е ,мога ли да бъда наказана за отказ да работя с такова работно време,при условие ,че детето ми не е навършило две години и как мога да се защитя.

# 64
Имам два въпроса свързани със сливане на две майчинства:
1. Вторият рожден ден на първото дете е на 1 юли. Датата на болничният за 45 дни преди термин на второто дете е 2 седмици по-късно. Майката ще гледа първото дете до двете му годинки и няма да се връща на работа. Ако за тези 2 седмици разлика между рождения ден и болничният е в неплатен отпуск за гледане на дете ще и бъде ли сметната обезщетението от 240 лв. в базата за второто майчинство или пак ще и вземат базата от първото майчинство.

2. Ако майката е в непрекъснат болничен започнал преди вторият рожден ден на детето до издаването на 45-дневния болничен (т.е реално не се връща пак на работа) как ще и се изчисли тогава базата?

Особеното ако има значение е, че майката е самоосигуряваща се.

# 65
  • София-Младост
Имам два въпроса свързани със сливане на две майчинства:
1. Вторият рожден ден на първото дете е на 1 юли. Датата на болничният за 45 дни преди термин на второто дете е 2 седмици по-късно. Майката ще гледа първото дете до двете му годинки и няма да се връща на работа. Ако за тези 2 седмици разлика между рождения ден и болничният е в неплатен отпуск за гледане на дете ще и бъде ли сметната обезщетението от 240 лв. в базата за второто майчинство или пак ще и вземат базата от първото майчинство. - Не, трябва да има ефективно застъпване, т.е. да е в отпуск за първото дете и в същият период да влезе в 45 дневния болничен. Така както го описвате няма застъпване и ще бъде изчислено обецзщетение на нова база, а не като за първото дете.

2. Ако майката е в непрекъснат болничен започнал преди вторият рожден ден на детето до издаването на 45-дневния болничен (т.е реално не се връща пак на работа) как ще и се изчисли тогава базата?- Базата винаги е 24 месеца назад.

Особеното ако има значение е, че майката е самоосигуряваща се.

# 66

2. Ако майката е в непрекъснат болничен започнал преди вторият рожден ден на детето до издаването на 45-дневния болничен (т.е реално не се връща пак на работа) как ще и се изчисли тогава базата?- Базата винаги е 24 месеца назад.

Въпросът пак е дали ще и вземат 240 лв. в базата. Тя няма да се е връщала реално на работа, но пак няма съвсем ефективно застъпване.

# 67
  • София-Младост

Въпросът пак е дали ще и вземат 240 лв. в базата. Тя няма да се е връщала реално на работа, но пак няма съвсем ефективно застъпване.
Тези 24 месеца винаги са непрекъснати и държавата не се интересува какво е правила-болничен, неплатен, майчинство. Да, влиза, но се смята на база МРЗ.

# 68
Здравейте! Знаете ли дали се прекратява 1/2 обезщетение при отглеждане на дете по програма "В подкрепа на майчинството"? И ако се възползвам от тази програма, пак ли в 3-дневен срок трябва да подам прил. 12?

# 69
  • Пловдив
Знаете ли дали се прекратява 1/2 обезщетение при отглеждане на дете по програма "В подкрепа на майчинството"? И ако се възползвам от тази програма, пак ли в 3-дневен срок трябва да подам прил. 12?

Да,ти вече нямаш право на него.Гледачката ще получава 240 лв,а майката нищо,освен заплатата си

# 70
Благодаря, Elfita! Прил.12 се подава, нали?

# 71
  • Пловдив
Благодаря, Elfita! Прил.12 се подава, нали?

Да,за да ти спрат изплащането на 120 те лв

# 72
Здравейте, търсих в няколко предишни теми, но не открих отговора на въпроса, за това  питам. Бременна съм в 6 месец и от този месец до термина ми 21.04.2013 мисля да съм болничен, зная че ми се полага платен годишен отпуск за тази и за следващата година. Когато коментирах по какъв начин ще мога да си го ползвам (защото бях предупредена, че при първия възможен законов срок ще бъда уволнена), шефа ми заяви, че може или да ми го плати или да ми плащал здравните осигуровки през тези години. При тези думи аз бях втрещена, защото това е негово задължение по закон. Казах му, че ще проверя нещата и ще го коментираме. Та въпроса ми беше, може ли някой от вас да ме ориентира къде точно да чета кодекса на труда и да отида при него с подготвени правни основания, защото ми писна да ме прави на луда.  #Cussing out
Благодаря предварително за отделеното време.

# 73
Здравейте!
Моят въпрос е следният: на 19 януари ми изтича болничният, може да бъден подновен отново за 1 месец, но в същото време от 5 февруари би трябвало да започне 45-дневният. Какво се прави в тази ситуация?
Благодаря  предварително!

# 74
  • Щастлива мама на 3 слънца
здравейте мили дами ,моето въпросче е следното .Когато забременях през 2010 г имах само 8 месеца трудов стаж ( трябваха 12 ) не ми достигаха 4 месеца , последния месец си платих за да ме водят на работа .От социалните ми плащаха 4 месеца по 100 лева за да събера стажа от 12 месеца .5 я месец почнаха по 240 лева да ми изплащат. Сега пак съм бременна с термина 2013 година .До колкото разбрах майчинството пак се води като трудов стаж , сега съм по документи в болнични. Въпроса ми е от кой месец пак да ме пишат на трудов договор за да взимам пак по 240 лева на месец .Мерси много

Общи условия

Активация на акаунт