Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 75
  • София-Младост
здравейте мили дами ,моето въпросче е следното .Когато забременях през 2010 г имах само 8 месеца трудов стаж ( трябваха 12 ) не ми достигаха 4 месеца , последния месец си платих за да ме водят на работа .От социалните ми плащаха 4 месеца по 100 лева за да събера стажа от 12 месеца .5 я месец почнаха по 240 лева да ми изплащат. Сега пак съм бременна с термина 2013 година .До колкото разбрах майчинството пак се води като трудов стаж , сега съм по документи в болнични. Въпроса ми е от кой месец пак да ме пишат на трудов договор за да взимам пак по 240 лева на месец .Мерси много
АЗ лично не разбрах много от написаното...колко осигурителен стаж имаш към момента?

Здравейте!
Моят въпрос е следният: на 19 януари ми изтича болничният, може да бъден подновен отново за 1 месец, но в същото време от 5 февруари би трябвало да започне 45-дневният. Какво се прави в тази ситуация?
Благодаря  предварително!
Молиш да ти подновят болничният до 5.02. Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 20:30 от AnMary

# 76
  • Щастлива мама на 3 слънца
здравейте мили дами ,моето въпросче е следното .Когато забременях през 2010 г имах само 8 месеца трудов стаж ( трябваха 12 ) не ми достигаха 4 месеца , последния месец си платих за да ме водят на работа .От социалните ми плащаха 4 месеца по 100 лева за да събера стажа от 12 месеца .5 я месец почнаха по 240 лева да ми изплащат. Сега пак съм бременна с термина 2013 година .До колкото разбрах майчинството пак се води като трудов стаж , сега съм по документи в болнични. Въпроса ми е от кой месец пак да ме пишат на трудов договор за да взимам пак по 240 лева на месец .Мерси много
АЗ лично не разбрах много от написаното...колко осигурителен стаж имаш към момента?
2 години и 3 месеца бях в майчинство преди това 8 месеца стаж имах

# 77
  • София-Младост
2 години и 3 месеца бях в майчинство преди това 8 месеца стаж имах
През тези 2г. и 3 месеца майчинство си се водила към някоя фирма нали? В момента отново ис на ТД, но си в болничен така ли? Или си намерила фирма, която да ет назначи...ако етака няколко дни преди излизане в болничен е достатъчно да те назначат.

# 78
Могат ли да ме назначат на срочен трудов договор за извършване на определена работа за около 2 седмици, след като съм майка на дете под 3г? Няма да има проблем, да ме съкратят след извършавен на договорената работа, нали?

Предварително благодаря за отзивчивостта! Страхотни сте!  bouquet Hug

# 79
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Могат ли да ме назначат на срочен трудов договор за извършване на определена работа за около 2 седмици, след като съм майка на дете под 3г? Няма да има проблем, да ме съкратят след извършавен на договорената работа, нали?

Предварително благодаря за отзивчивостта! Страхотни сте!  bouquet Hug

Да, няма да е проблем.

# 80
Здравейте, в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. Бях уведомена, че няма да се върна на работа след него, да си търся друга. Сега съм в търсене на работа и искам да започна на втори трудов договор без да прекъсвам отпуска по първия. Питала съм и друг път - знам, че може. Сега питам - длъжна ли съм да уведомя първия работодател? Длъжна ли съм да уведомя втория, че работя по друг договор? Ако не уведомя никой от двамата, има ли как те да разберат без да им казвам аз - подават ли се някакви допълнителни декларации някъде по този повод? Сигурна съм, че нито на един няма да им хареса. Некоректно ли е от моя страна да не ги уведомя? Искам да поработя на втория известно време преди да дойде време да прекратя първия, застраховам се, ако нещата не се получат да не остана без доход и никаква работа накрая.
Друго - знам, че по закон работодателят няма право да ме освободи като майка на дете под 3 г. Ако аз не подпиша по взаимно съгласие, той трябва да получи разрешение от Инспекцията по труда и да представи някакви причини. В този случай има ли вариант да ме осободят без да ми изплатят полагаемото обезщетение или не? Тъй като знам, че никак няма да му се иска да изплаща обезщетение в подобен размер, има ли вратички да пропусне този момент? Благодаря много!

Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа трябва да сте запозната с вашите права в тази ситуация.  Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка с дете до 3 годишна възраст вие се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване на обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6). Закрилата визирана в чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

А може да се прекрати трудовият договор и по чл.331 с уговаряне на обезщетение от 4 до 12 заплати, в срок от един месец уговореното обезщетение трябва да е изплатено в противен случай ще трябва да те възстановят на работа.

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 21:02 от КЪДИ

# 81
Момичета влизам с въпрос  Hug  В момента съм в болничен от основния си трудов д-р. Смятам да съм така до последно преди да родя. Имам опция да стана земеделски производител, но някак си не ми се връзват нещата. Проблем ли е да се регистрирам като такъв при усовие, че работя на ТД и в момента дори съм болничен? Спомням си, че се плащат и разни осигуровки за земеделски производител. Ще съм много благодарна ако някой има някаква информация по въпроса  Hug

# 82
Здравейте, след като детенцето ми навърши една година, аз се върнах на работа. Въпроса ми е - дали ми се полага платен отпуск по майчинство, който е различен от платения годишен отпуск? Благодаря предварително!

# 83
  • София-Младост
Здравейте, след като детенцето ми навърши една година, аз се върнах на работа. Въпроса ми е - дали ми се полага платен отпуск по майчинство, който е различен от платения годишен отпуск? Благодаря предварително!
Да, докато детето стане на 2г и ако не посещава ясла можеш да прекъснеш работа и да се върнеш в отпуск за отгл. на малко дее до 2г. възраст. Съответно и обезщетение от 240лв.

# 84
Здравейте,момичета,благодаря,че ви има Hug
Прочетох материала на първа страница,но се чудя ,първите 9месеца от майчинството,като какви се водят-болнични?И от кога работодателят внася здравните осигуровки и в какъв размер са те за 2013година!
Благодаря предварително  bouquet

# 85
  • София-Младост
Здравейте,момичета,благодаря,че ви има Hug
Прочетох материала на първа страница,но се чудя ,първите 9месеца от майчинството,като какви се водят-болнични?И от кога работодателят внася здравните осигуровки и в какъв размер са те за 2013година!
Благодаря предварително  bouquet
Периодът от първият 45 дневен олничен до 410-тия ден са отпуск за бременост и раждане, като за първите 135 дни има болнични листове, след това отпуска е на база молба и декларации за обезщетението. Здравните се плащат от началото на първият болничен в размер 20,16 на месец.

# 86
Да, докато детето стане на 2г и ако не посещава ясла можеш да прекъснеш работа и да се върнеш в отпуск за отгл. на малко дее до 2г. възраст. Съответно и обезщетение от 240лв.
Ако отпуска е няколко дни пак ли се процедира по същия начин?

# 87
  • София-Младост
Ако отпуска е няколко дни пак ли се процедира по същия начин?
Да, като освен всичко има и доста бумащина, малбо за отпуска, декл. за обезщетението, при връщане прил.12 за да спре обезщетението, прил.4 за 1/2 обезщетение...

# 88
Здравейте момичета,
Имам следното питане.

Вчера с работодателя ми бяхме в НОИ да внесем декларацията, която е за остатъка от 135 до 410 дена. Сега обаче като гледам на представени документи не ми излиза, че е подадена.

Освен това болничният ми, която е до 12 януари пише, че е изплатен, при положение, че е изплатена частта за декември, досега в такива случаи винаги ми е пишело по случая са започнали плащания, а изплатен като вече всичко наистина е изплатено. Възможно ли е да е объркано нещо и да не си получа парите?

Благодаря предварително.

# 89
  • София-Младост
Здравейте момичета,
Имам следното питане.

Вчера с работодателя ми бяхме в НОИ да внесем декларацията, която е за остатъка от 135 до 410 дена. Сега обаче като гледам на представени документи не ми излиза, че е подадена. - ще излезе, просто трябва малок технологично време.

Освен това болничният ми, която е до 12 януари пише, че е изплатен, при положение, че е изплатена частта за декември, досега в такива случаи винаги ми е пишело по случая са започнали плащания, а изплатен като вече всичко наистина е изплатено. Възможно ли е да е объркано нещо и да не си получа парите? - няма вероятност да не получиш парите
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт