Майчинството счетоводно-53

• 34 508
  • 767
  •   1
Отговори
# 435
  • В полите на Пирин планина
ами ако до сега съм се осигурявала толкова време на 4 часа,на 235 лв има ли въобще смисъл да се осигурявам на по-висока сума,ще се отрази ли на майчинството?

също така в новата фирма,колко време трябва да мине преди да мога да си пусна болничен - нужно е да имаш поне един отработен ден, за да влезе договорът в сила,а и може ли АГ-то да ми издаде такъв по болест? - точно АГ-то ще издаде болничен, а след това - ЛККИзвинявам се,но съм крайно не запозната с тези неща.

# 436
Много ти благодаря,хубав ден.

# 437
nqkoi da mi poqsni kakvi sa procedurite i kakvi dokumenti e podavat 45 densa predi termina

# 438
nqkoi da mi poqsni kakvi sa procedurite i kakvi dokumenti e podavat 45 densa predi termina

Болничен лист се подава само. За подробности - първия пост на темата  Peace

# 439
Момичета,  искам да ви питам ако първият ми болничен е от ЛК  и е до петък, а вторият е от АГ от понеделник, събота и неделя за прекъсване ли се водят? Ако да 180-те дни от втория болничен от АГ-то ли ще се броят? Би ли повлияло това прекъсване на бъдещите ми обезщетения  newsm78
Благодаря ви предварително за отговора   bouquet

# 440
много се извинявам но аз не разбрах,ако сама си плащам здравните осигуровки не става ли като наближи термина да се водя само за тези 45 дни и да вземам обезщетение,или трябва през цялата бременност? благодаря предварително

# 441
Момичета,  искам да ви питам ако първият ми болничен е от ЛК  и е до петък, а вторият е от АГ от понеделник, събота и неделя за прекъсване ли се водят? Ако да 180-те дни от втория болничен от АГ-то ли ще се броят? Би ли повлияло това прекъсване на бъдещите ми обезщетения  newsm78
Благодаря ви предварително за отговора   bouquet

Няма да са със прекъсване, според мен.

много се извинявам но аз не разбрах,ако сама си плащам здравните осигуровки не става ли като наближи термина да се водя само за тези 45 дни и да вземам обезщетение,или трябва през цялата бременност? благодаря предварително

Ако имаш предходен осигурителен стаж поне 12 месеца - може, но е нужно към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин да си осигурена.

# 442
Здравейте.
С прекъснати здравни осигуровки съм. В момента съм бременна и работя от около половин година, преди това не съм работила доста време (около 3-4 години) и не съм се осигурявала за това пропуснато време. Казаха ми, че за да си възвърна здравните осигуровки, трябва да платя за 2 години назад или те се възвръщат след 2 години работа. До раждането може би ще съм направила вече 1 година работа. Ще мога ли да ползвам майчинство (макар и някакво минимално) ако не се осигуря за това минало време.
Другия въпрос ми е - мъжът ми е здравно осигурен, работи от доста време в една фирма, разбрах че има възможност той да излезе по майчинство вместо жената. Но трябва ли да има граждански брак за да може мъжът ми да излезе по майчинство вместо мен. До колкото разбрах той има право на това след навършване на 6-тия месец на бебето, дори и да нямаме брак, или греша ...
Благодаря предварително за отговорите.

# 443
Здравейте,майка съм на дете до 3 години. Искам да напусна сегашната си работа. Мога ли да направя това без да работя 1 месец предизвестие и имам ли право на борса. Благодаря предварително за отговора

# 444
  • София-Младост
Здравейте,майка съм на дете до 3 години. Искам да напусна сегашната си работа. Мога ли да направя това без да работя 1 месец предизвестие и имам ли право на борса. Благодаря предварително за отговора
Ако в договора пише , че се прекратява с предизвестие няма как да минете без него. ИЛи просто ще трябва да си го платите. Имате право, ако отговаряте на условията в чл.54а от http://lex.bg/laws/ldoc/1597824512

# 445
Здравейте,работя като козметик на процент,като ме водят на трудов договор и ме осигуряват на 4 часа.В друга фирма фиктивно се осигурявам също на 4 часа като продавач консултант-и в двете фирми стажа ми е 3 години.Основния ми работодател като разбра че съм бременна ми намери заместник и така се принудих да изляза в болнични,които ползвам до сега-вече съм в 6 месец.Проблема ми е че основния ми работодател  при който наистина работех иска да си плащам аз осигуровките по време на болничните и майчинството ,макар че той е длъжен.Въпроса ми е мога ли преди 45 дневния болничен/който трябва да ми го издадат на 27 април/ да прекъсна примерно  за няколко дни болничните,които ми ги издава ЛКК в частна клиника,да напусна при основния ми работодател/защото непрекъснато ме притеснява за осигуровките да почна да си ги плащам сама/ и да продължа да взимам болнични само за втория 4 часов  трудов договор,или ще е по-добре веднага да започна работа на друго място пак на 4 часа/фиктивно/.Ще ми се отразят ли тези рокади  финансово на 45 дневните болнични преди или след термин и на майчинството през двете години.
Дано да съм се обосновала разбираемо Embarassed
Да уточня че аз така или иначе бях решила да си плащам здравните  при основния ми работодател през двете години майчинство ,защото макар че по закон той е длъжен да ми ги плаща нямаше да ме остави на мира,но понеже ме изгони принудително от работа и ме принуди да ползвам болнични,защото не ми плаща и натрупаната отпуска и затова искам ако мога да  се "отърва "от него и да си плащам пак но не на него,а да ме назначат  във фирмата но приятел или да си остана на другия договор на 4 часа,стига това да не ми се отрази финансово на майчинството.
Благодаря предварително за отговорите.  bouquet

# 446
  • София-Младост
По време на болничен и майчинство се плаща само здравна вноска, 20,16 на месец.
Може да напуснете, болничният се изчислява на база 24 месеца назад, през който нещата с напускането не се променят.

# 447
  • София
Въпрос от позната.
На неограничен трудов договор е. Прави 6м на 15.02.
Шефката й заявява, че вече не е на работа и ще й пусне един месец неплатен отпуск. Това по повод на "месец предизвестие".
Какво може да се направи в случая. Да я съкрати, за да може да отиде на борсата?

# 448
  • Бургас
Здравейте,
в отпуск за отглеждане на дете до 2 години съм.Интересува ме мога ли да започна работа в друга фирма докато съм в майчинство без да е необходимо да напускам тази от която съм излязла в майчинство?Ако да на какъв договор трябва да съм на трудов или на граждански?
Благодаря.

# 449
Здравейте,
в отпуск за отглеждане на дете до 2 години съм.Интересува ме мога ли да започна работа в друга фирма докато съм в майчинство без да е необходимо да напускам тази от която съм излязла в майчинство?Ако да на какъв договор трябва да съм на трудов или на граждански?
Благодаря.

В първият пост на предходната стр.29 pantera666 ми е отговорила на същия въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт