Оскотяването - приоритет на държавата

• 6 588
  • 135
  •   1
Отговори
# 60
Ами за мен да несравними циганите с китайците, както и с никои други, всъщност.
Циганите в исторически план не са претърпели развитие, и в Европа не са интегрирани, имат си ги катуните, просто в силна държава не виреят така добре, както в слаба и не създават такива проблеми.

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 21:01 от нова

# 61
  • Ямбол
http://www.dk-tv.com/index.php?t=3&id_news=972&type=news
Не го вярвам това. И все пак саморазправа е имало.

# 62
Ами аз всъщност говоря за това, че от образователната система има голяма полза, когато става в-с за затворени общности. Не правя дисекция на етноси, не съм компетентна. Гледам как арабчета и китайчета  се справят , а родителите им си живеят в мини Китай, или мини Мароко цял живот.Има трудности предполагам,  но в крайна сметка децата са схватливи и проговарят, прописват и вървят с останалите. Ромските също.Интересно ми е дали у нас има фигура като междукултурния посредник, който може да стои в клас ( както тук стоят до българчетата!) и да помага на детето/децата да навлязат.. риторичен въпрос, де. Да се чудиш каква е ползата от толкоз ромски организации

# 63
  • гр. Шумен
Аз си спомням навремето, че децата основно си подготвяха сами уроците и домашните. Никой не ме е изпитвал по история примерно или ми е висял над главата дали ще си напиша правилно домашното. Е, по математика имах някои трудности и татко ми обясняваше някои положения, но дотам.

Да си призная честно сигурно си била ако не изключение, то поне малцинство, защото иначе няма как да си обясним заливащата ни неграмотност и тук от жени, преминали трийсетте. И под неграмотност нямам предвид само пълен/непълен член или вездесъщото Й.

Ех, Рокси, тогава, ако ти кажа, че се научих да чета преди да тръгна на училище, съвсем ще те учудя.  Ами пълно е с такива хора, от нашето поколение. Нима на теб майка ти ти е зубрила уроците по природознание, за да ти ги налее после в главата? Сега масово се прави така.

Еха, какви гении имало тук! Аз се научих да чета в първи клас (преди това изпочупих де що крайници имах и наивно си вярвах, че по този въпрос съм приключила, до миналата година), но след това се лепнах за книгите, така че още не мога да се отлепя. И да, основно сама съм се справяла просто защото нямах нито гувернантка, нито частна учителка, а майка ми трябваше да работи както всяка соц. труженичка.
По темата - беше ми интересно да прочета мнението на ЛИЛЯНА, защото пост с нейния никнейм прочетох в БЛИЦ и беше интересен. Тук обаче (ако е същата) е далеч по сдържана откъм факти. Апропо, имам познати учители, които могат да кажат много по въпроса, но евала на ямболските учители, че се опитват да кажат нещата такива каквито ги виждат. Може на много от вас да се струват дискриминиращи, но що пък да не ес чуе и другата гледна точка.
Розмариня, има много цигани, които образоват децата си във всякакви училища и които не се оплакват от дискриминация. Разликата е, че тия цигани наистина искат децата им да са образовани, а не просто да се водят на училище заради детските. Дъщеря ми е в 11-ти клас и има съученичка циганка - една от най-добрите в класа.

# 64
И аз  съм на мнението на хищника, че докато няма реално социално разделение-няма оправия.
Не съм съвсем сигурна как е по американските гета, информацията ми е само от филми или книги, та оттам знам за училища със скенери за оръжие на входа и възпитатели, засилена охрана и различни мерки за сигурност от страна на държавата, никой не очаква от учителите да могат просто ей така да си вършат работата и да разчитат само на съвестта и добрите намерения на прослойката от гетото.

Крайно време е някой в тази държава да признае, че има проблем с циганите, и този проблем да не се ограничава само до оправданието, че те са неграмотни, необразовани, нещастни, бедни...такива хора има навсякъде по света,  но онези от тях, които не живеят по правилата са натикани в гета, обществото никъде не ги толерира и допуска до себе си, докато са такива.

# 65
  • Ямбол
Sessilly, не едно магаре е Марко, нали? И все пак ми стана интересно, но не намирам коментари с моето име, ако може линк.
Иначе аз мога да коментирам много, но не искам. Имам за себе си някаква представа и почти съм сигурна каква е истинската ситуация, но не искам говоря върху слухове и догадки. Само искам да спомена, че мисля, че първоначалното писмо е много по-истинско, от последвалото го опровержение, продиктувано под натиск най-вероятно. Но това са само мои размисли и страсти.

# 66
И аз  съм на мнението на хищника, че докато няма реално социално разделение-няма оправия.
Не съм съвсем сигурна как е по американските гета, информацията ми е само от филми или книги, та оттам знам за училища със скенери за оръжие на входа и възпитатели, засилена охрана и различни мерки за сигурност от страна на държавата, никой не очаква от учителите да могат просто ей така да си вършат работата и да разчитат само на съвестта и добрите намерения на прослойката от гетото.

Крайно време е някой в тази държава да признае, че има проблем с циганите, и този проблем да не се ограничава само до оправданието, че те са неграмотни, необразовани, нещастни, бедни...такива хора има навсякъде по света,  но тези от тях, които не живеят по правилата са натикани в гета, обществото никъде не ги толерира и допуска до себе си, до
като са такива.

Правилно си гледала - тук няма нищо ама нищо общо с Европейците като вас.
Тук е чиста форма на капитализъм - твоите данъци отиват за твоят си квартал и твоите си училища и т.н
И ако си добре образован с търсена професия и т.н - горна средна класа и богат. Децата ти учат сред такива деца и родителите им са от твоята класа.
Но такива гета има в Америка, че по-добре да не попада човек там -
С една дума - хиляди пъти е по-добре да си беден в България - децата ти ще имат много по-хубави и добри шансове отколкото беден в Америка.
Това е защото вие там в Европата сте богати - и имате социална система - което значи, че ромчетата учат с децата на доктори, инженери, финансисти и подобни.

# 67
Имаме социална система предимно за циганчетата, питай пенсионерите, те най-добре знаят.

# 68
Само че образователната не е пригодена за тях.

# 69
  • гр. Шумен

Крайно време е някой в тази държава да признае, че има проблем с циганите, и този проблем да не се ограничава само до оправданието, че те са неграмотни, необразовани, нещастни, бедни...такива хора има навсякъде по света,  но онези от тях, които не живеят по правилата са натикани в гета, обществото никъде не ги толерира и допуска до себе си, докато са такива.

И двамата с Хищшника грешите. Тия работи не се реша
ват на ниво училище,  а на ниво правораздаване, сиреч, ако някой нарушава законите да паркира в затвора независимо дали е циганин или марсианец. А по вашата логика много деца на учители биха попаднали в социално гето, защото учителският труд е три пъти по-евтин от автобусаджийският например. И до днес, представете си!

# 70

И двамата с Хищшника грешите. Тия работи не се реша
ват на ниво училище,  а на ниво правораздаване, сиреч, ако някой нарушава законите да паркира в затвора независимо дали е циганин или марсианец. А по вашата логика много деца на учители биха попаднали в социално гето, защото учителският труд е три пъти по-евтин от автобусаджийският например. И до днес, представете си!

Никой не казва, че се решават проблемите на ниво училище.
Просто жената казва, че и харесва варианта който е в моята и страна ако правилно съм я разбрал.
Всеки да си знае местенцето - Защото знаеш ли колко мой добри приятели образовани и с пари в София ми се оплакват, че дечицата им учат или ходят в същите детски градина където ходят и деца на простаци - дето родителите се пцуват и бият и т.н...
Тук в Америка това ти обяснявам - стига да имаш възможности - детото ти ще получи най-доброто от планетата - защо е по-добро от западна европа - защото я няма дискриминацията еле пък към бели - доста съм пообикалял по западна европа - лично аз усещам дискриминация към хората идващи от източна европа.
Пък в моята сегашна страна - България и Белгия за тях е едно и също за повечето вярвай ми. Mr. Green
И преди да си помислиш колко са глупави хората в Америка - помисли си ти дали правиш разлика между Буркина Фасо и Бенин примерно. Като почти съм сигурен, че втората страна не си я и чувала. Mr. Green

# 71
  • гр. Шумен
Греда, сладур, и двете съм ги чувала. Общото е че са африкански държави от Западна Африка, а за разликите... не му е мястото тука за ги разнищваме.
Всъщност на мен ми е през оная работа дали "великата демокрация" прави разлика между Белгия и България или между Унгария и България, ако държавата ни се управляваше мъдро и с приоритет на  националния  интерес. А сега, когато всеки гледа по-голям з..к да положи... какво да очаквам.
Иначе някога, когато правихме митинги и стачки, всички го правехме за равен старт. Излиза, че пак не е така. Навремето беше по партиен принцип, сега ще бъде по имотен (което ще рече пак по партиен, ама това е друга тема). Който има пари, ще учи, който няма - децата му ще тънат в безпросветност. Сред тях са и такива на учители, медицински сестри, инженери от производства  с ниска добавена стойност...

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 06:40 от Sessilly

# 72
Какво занимавате господа полицаите с проблеми , от които не се пе4елят пари? Бити у4ители? Айде сега пък! Къде - къде по-лесно е да се събират пари за паркиране на коли и то по "паркинги" (паркинг = разграфен софийски тротоар ) ...

# 73
Циганите в исторически план не са претърпели развитие, и в Европа не са интегрирани, имат си ги катуните, просто в силна държава не виреят така добре, както в слаба и не създават такива проблеми.

Циганите в САЩ. Виреят си много добре даже:
http://www.youtube.com/show/americangypsies

и "My Big Fat American Gypsy Wedding"
http://www.youtube.com/watch?v=-79A_nMvvBA

Enjoy!  Peace  Mr. Green

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 02:06 от iMamie

# 74

Циганите в САЩ. Виреят си много добре даже:
http://www.youtube.com/show/americangypsies

и "My Big Fat American Gypsy Wedding"
http://www.youtube.com/watch?v=-79A_nMvvBA

Enjoy!  Peace  Mr. Green

Тези ми изглеждат доста интегрирани джипсита - по интегрирани от мене като ги гледам как говорят Английски а сигурно и от тебе ако си дошла след 10-12 годишна възраст Laughing
Онези в България не са ги интегрирали така - говорят си ромски и турски - Българските турци.
А мексиканосите тук 2-3то поколение Американци - не знаят Испански...
Но както и да е - България има много да се учи от Америка по отношение на интеграцията на различни хора в Американската култура - общо взето първото поколение родето тук - са си 100процентови Американци по манталитет...

Общи условия

Активация на акаунт