ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 17

• 38 253
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Русе/София
 galia_mi и slan4ogled да са ви живи и здрави порасналите дечица.

# 571
Честито на рожденниците и от мен.

# 572
Честито на рождениците! Да са здрави и да имат безгрижно детство!   bouquet

# 573
  • Някъде на път....
Честито на рождениците!
Да са живи, здрави, палави и много щастливи!  Hug

# 574
  • Варна
Честито на рождениците! Да растат здрави и щастливи деца!

# 575
Мерси  за поздравите Simple Smile). Сиси  Hug.
ЧРД на куц крак  и на Ели на Весето, която се включи наскоро в темичката.
Ние днес сме с продължение в училището. Малката е целия ден на някакви занимания и се е приготвила много да черпи.

# 576
  • София
Честито и от мен на рождениците, да са здрави, умни и много щастливи!

# 577
  • Пловдив
Задача от Сборник по математика Мечо и Медунка:

В един клас има 20 деца. Момчетата са с 2 повече от момичетата. Колко са момчетата и колко са момичетата?

Как според вас се решава тази задача със знанията до момента? Опитах се да обясня, обаче освен с едно неизвестно не ми хрумна нищо друго и детето не ме разбра. Не са решавали такива задачи още.

# 578
Марти беше решила тази задача в занималнята.
Най лесно според мен е да ги разделят на равни части 10 момичета и 10 момчета.След това от момичетата да се извади 1 а към момчетата да се прибави 1.

# 579
  • София

В един клас има 20 деца. Момчетата са с 2 повече от момичетата. Колко са момчетата и колко са момичетата?

Как според вас се решава тази задача със знанията до момента? Опитах се да обясня, обаче освен с едно неизвестно не ми хрумна нищо друго и детето не ме разбра. Не са решавали такива задачи още.

Интересна задачка за първокласници. Нямам представа как би я решила щерката /ще я питам като я взема от училище/, но мисля, че е рано да се вкарват неизвестни. По-скоро бих насочила разсъжденията на детето в някаква посока от типа - ако момичетата и момчетата са равен брой, по колко ще има в класа - по 10, това едва ли ще ги затрудни. Съответно - момчетата обаче трябва да са с две повече - ако ги увеличим с 2 стават 12, но в такъв случай момичетата стават 20-12=8.  Значи трябва да са по-малко от 12 и повече от 10. Единствения вариант в случая е 11. Правиш проверка - 20-11=9 момичета. 11-9=2 - ето ти верния отговор. Може би звучи малко сложно и засукано, но поне моята дъщеря би го разбрала именно по този начин /Ако не се справи сама, разбира се/  Simple Smile

# 580
  • Варна.
Задачата не може да се реши (със знанията на тази възраст) с неизвестно, защото
уравнението изисква в един момент знания за деление

х+(х+2)=20
2х+2=20
2х=20-2
2х=18
х=18/2

х=9 момичета
9+2=11 момчета

Аз бих предложила от 20 да се извади 2, получаваме 18 - група от деца в която момичета и момчета са равни - по 9 момчета и момичета, после знаем че момчетата са с 2 повече, добавяме 2+9=11.

Довечера ще пробвам и моето дете Wink

# 581
  • Пловдив
Задачата не може да се реши (със знанията на тази възраст) с неизвестно, защото
уравнението изисква в един момент знания за деление

х+(х+2)=20
2х+2=20
2х=20-2
2х=18
х=18/2

х=9 момичета
9+2=11 момчета

Мда, възрастните ни мозъци не намират друг начин, аз също му написах подобно уравнение, за негов ужас #Crazy

Обаче ако идеята е да се пробват всички възможни варианти, за да се стигне до решението, то моето разбиране за точна наука не съвпада с това на авторите на сборника.

# 582

Довечера и аз ще го пробвам ... да видим в каква посока му е мисленето  Mr. Green

Честити рожденници!!! Много много да са здрави и много да радват мама и тати Wink

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 22:27 от Тedy

# 583
ние днес и утре сме между  срочна ваканция и още сега ще се опитаме да решим задачата. Но лично аз смятам, че това не е задача за нивото до което са стигнали.

# 584
Мда, възрастните ни мозъци не намират друг начин, аз също му написах подобно уравнение, за негов ужас #Crazy

Обаче ако идеята е да се пробват всички възможни варианти, за да се стигне до решението, то моето разбиране за точна наука не съвпада с това на авторите на сборника.

Ще трябва да свикнеш с подобни решения - включително отговор - "брали са мащерка по това време на годината" Simple Smile)) Понякога някои данни нямат значение - зависи какво се търси и пита.

Цитат
Загадка - В един клас има 27 ученика. Момичетата са с 5 повече от момчетата. Колко са момичетата?

Отговор - 16 момичета и 11 момчета, решение - 27 - 5 = 22 ученика, ако бяха поравно; 22 : 2 = 11 момчета; 11 + 5 = 16 момичета (беше ми на едно контролно по математика и я реших така)

Общи условия

Активация на акаунт