Моля за помощ! Искат да уволнят класната на синът ми!

• 905
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
Става въпрос за класната на сина ми, който в момента е трети клас. Директорката на училището е поела инициатива да я изгони. В момента тече подписка за гоненето й. Ако не успее сега, след една година, когато започне нов випуск и няма достатъчно деца, спокойно може да съкрати щата. По принцип се прави подбор на всички кадри при такава процедура и се съкращават тези, които са събрали най-малко точки. Но директорката и нейните приближени си служат с много нечестни средства и комисията ще бъде обработена.
С няколко думи ще се опитам да ви разкажа как се стигна до тук.
В първи клас положението беше много лошо. Търкаляше се по земята, бягаше от часовете, проявяваше агресия, авто агресия и много други училищни  и поведенчески проблеми. Класната му го гонеше от час, наказваше го прав до стената, родителите заплашваха със саморазправа, както нас, така и него, включително и един баща му беше казал, че ще го убие. Предприехме процедура по преместването му в другия клас. Между другото ресурсната му учителка ме убеждаваше по всякакъв начин, че трябва да подам жалба срещу класната му. Аз отказах. В другия клас, имаше едно дете с подобни проблеми. Трябваше да се направи размяна на децата, защото по закон не може да има повече от две деца в клас с обучителни проблеми. Ресурсната обработи бабата на другото дете по същия начин, както и мен, но с тази разлика, че тя подаде жалба срещу учителката на другия клас. И така с преместването на синът ми в другия клас, започнаха проблемите на учителката. Директорката започна да я преследва, защото защитаваше детето и му обръщаше внимание. Предишната учителка беше пуснала подписка, синът ми да бъде изключен от училището. Истината е че ресурсната е по заместване и другата година се връща титуляра. Явно тя иска да заеме мястото на начален учител.
Извинявам се малко се увлякох.
Въпросът ми е можем ли нещо да направим, за да не се стигне до уволнението на нашата класна?

# 1
здравейте,
малко е пообъркано , но ето какво мога да ви посъветвам
ако учителката е на постоянен трудов договор единственият начин да я уволнят е да й скъсат нервите и тя сама да напусне, ако обаче е издръжлива да я кара по-спокойно
към момента кодекса на труда е изцяло в полза на работниците. за да бъде уволнена трябва да има една от причините цитирани в кодекса . работникът може да каже аз напускам без да дава обяснение защо, докато работодателя трябва да те уволни , защото...
що се касае до съкращение в щата и там е същото . към момента 96% от делата в съда се печелят от работниците , поради не спазени процедури от страна на работодателя и /или неправомерно прекратяване на трудовото взаимоотношение
като се има в предвид че става въпрос за училище, което няма юрист , то мисля че няма място за безпокойство. дори да я уволнят утре съда юе я върне на работа , а училището ще й плати заплатите за периода на неправомерното уволнение. намерете юрист. който още от сега да е в течение. трудовите дела са безплатни за работниците , както и юристите . успех

# 2
А защо не поговорите с директорката?
Знаете ли какъв е нейният проблем с въпросната учителка? Дали самата директорка не е против в училището да има деца с подобно поведение?
Опитайте се да разберете за какво става въпрос. Ако имате оплакване към директорката и смятате че поведението и е тенденциозно - оплаквате се на по-високо ниво от нея, поне да има запис за това. Така и едно евентуално уволение може да се разглежда по сериозно, ако се стигне до там.
Това което е казала предходната потребителка е вярно - такива дела много често се печелят от работниците, но отнемат поне няколко месеца, през което време едва ли някой може да си позволи да чака и да не търси работа другаде.

# 3
  • София

usmihnelka,
В момента е по-скоро психически тормоз. На този етап класната е на постоянен договор и не могат да й направят нищо. Но след известно време, като нищо могат да съкратят щата, поради намаляване обема на работа и както четох становища на юристи, ще го направят съвсем законно. Особено, ако директорката свика комисия от свои хора.
Stun
Говорила съм с директорката, но по повод  нещата, които се случват с детето. За това, защо още няма логопед, психолог, които да работят с него. Не мога да попитам директорката, защо упражнява психо терор върху класната?
Аз си мисля, че всичко прави ресурсната, а директорката е просто пионка.
Когато подадох документи за ресурсно подпомагане, изрично писах в молбата, че желая смяна на ресурсния учител, защото миналата година същата ме заплаши със съд. Обадих се в Ресурсния център и от там ми казаха, че родителите са в пълното си право да изберат ресурсния и ако не желаем, педагогическия съвет на училището не могат да ни накарат насила. Трябваше да се организира среща, в която педагогическия съвет и родителите да решат какво ще се прави, да се направи индивидуална програма и т.н Тази среща непрекъснато се отлага. Дори логопед и психолог не работят с детето. Директорката, психоложката, дори и специалистите от ресурсния център се опитваха да ме убеждават, че не съм права и ресурсната да остане същата. Като видяха, че с молби не става, започнаха с леки заплахи. Миналата седмица ми трябваше характеристика от класната за Св.Никола. ТАзи характеристика, трябваше да се подпише от директорката. Не можах да си я взема цяла седмица, защото първо беше в ресурсната учителка, после в психоложката, накрая казаха, че е загубена. След поредната размяна на думи, започнаха да търсят и се оказа, че е в кабинета на директорката, все още неподписана. Веднага ми я дадоха, но трябваше малко да се поскараме. Разбира се класната на сина ми е зад мен и ме защитава от нападките, както и тя е единствения човек който в момента работи с него. НА мен нищо не могат да ми направят, но на нея упражняват тормоз.
Днес ресурсната го е взела, започнала да го разпитва какво прави в часовете с класната си, дали я обича и т.н И дали обича ресурсната. Разбира се той казал, че обича и класната и ресурсната.
В интерес на истината Боби обича всеки, който му обърне внимание.

# 4
явно проблема не е в класната, а просто някой вас е нарочил и класната го отнася защото има подход към детето.
мисля , че е подобре известно време нищо да не правите. ако може даже не ходете в училището и така оставете всяко чудо за три дни - нещата ще се уталожат от само себеси
учителите са особен вид и нищо добро няма да постигнете ако непрекъснато им натрапвате нещо или не дай си боже знаете нещо повече от тях . за съжаление така постъпват и с децата и е много трудно да обясниш на малкото човече , че госпожата не е права , ама понякога така стоят нещата /от личен опит го знам/
успех

Общи условия

Активация на акаунт