Ако не приемат детето в нито едно от предпочитаните уч-ща?!

• 1 112
  • 9
  •   1
Отговори
Дъщеря ми тази година ще е първокласничка. Спрели сме са на 3 училища, които отговарят на всичките ни критерии и най-вече са близо до вкъщи, до работа и до детската градина на другото дете едновременно, освен това отзивите за тях са много добри. Ще кандидатстваме и в 3-те, разбира се, но какво се случва, ако не приемат детето ми в нито едно от тях? Не искам да попадне в някое случайно училище по решение на общината.

# 1
  • Пловдив
Принципно в големите градове има райониране т.е. децата са разпределени по определени училища в зависимост от адреса, на който са регистрирани. Пишеш, че училищата са близо до дома ви, значи може по адрес да попадате в някое от тях. Тогава би трябвало да сте с предимство пред другите кандитастващи там деца. Ако не го приемат в желано от вас училище, ще го вземат в училището по район.  

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:23 от dundi73

# 2
  • Sofia
Преди 4 години аз избрах училището на дъщеря ми по един критерий- да е близо до дома ни.Мисля, че не сгреших. По важното, което беше за мен е началният учител да е стабилен. Радвам се, че попаднах на специалист, но предварително си направих проучване.

# 3
  • София
1. Описваш китериите, на които трябва да отговаря училището - близост до местоживеене, близост до работа, материална база, брой паралелки, брой деца и т.н. Все неща, които за теб са от значение. Подреждаш ги по приоритет. Правиш списък на всички училища, които отговарят на критериите /или поне на няколко/. Доколкото можеш проучваш началните учители на различните места и действаш - както решиш - например по интуиция или по брой покрити критерии;
      От тук нататък пак има варианти:
        - Оказва се, че изборът е добър и с това въпросът е решен.
        - Оказва се че изборът не е добър - отново подаваш молба в отхвърлилите ви училища. Обикновено в първите няколо месеца от началото на новата учебна година има по 2-3 първокласника, които напускат избраното училище /по една или друга причина, не непременно лоша/. При освободено място най-вероятно ще ви приемат. Местиш детето и отново случаят е решен;
2. Записваш детето в частно училище.

# 4
Щом ви се пада в района не би трябвало да има проблем. Успех!

# 5
Район?! Това е силно казано. Училищата си имат критерий "местоживеене", но то трябва да е в непосредствена близост до училището, тоест максимум до съседната улица. Повечето уч-ща са определили едно малко каренце около училището, в което едва ли се вписват повече от 3-4 деца. Иначе и трите са ми на точно минута и половина от вкъщи, но не влизат в т.нар. "район на училището".

# 6
  • Пловдив
Позаинтересувай се в района на кое училище се намира адресът, на който живееш. Не може вашата улица да не попада в нито един район.
Районите не се определят от училищата, а от общината и със сигурност не включват само по  едно каренце от улици.

# 7
  А къде се вижда районирането на училищата?

# 8
Ами в 18 СОУ например го пише в сайта им.
А иначе ние също се намираме в район на уч-ще, разбира се, но на 30-то, в което не искам детето ми да учи.

# 9
Аз не мога да се ориентирам в района на кое училище сме - от скоро живеем в района  Embarassed Най-близко е 134 и там гласувах, ако има някакво значение. Някой може ли да помогне? На ъгъла на Симеон и реката сме.

Общи условия

Активация на акаунт