Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 4 ДИСЛЕКСИЯ

• 62 514
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • ifbrs
Здравейте,моят син е 10 клас и свири на барабани.Ученето на ноти стана някак между другото,но тук основно заслуга има учителя му,който поднася всичко много интересно и не набляга само на ноти и солфеж.За теорията купихме едни карти от муз.книжарница  много добре направени.

# 91
 учителят му,който поднася всичко много интересно и не набляга само на ноти и солфеж
       Както бе написано някъде по-напред, дислексията наистина е повече образователна трудност, активирана от нашата БЕЗУМНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА. В миналото, когато образованието е било свързано с реална практика, когато децата са се образовали, гледайки от двегодишни какво и как прави майка им/за момичетата/ и баща им/за момчетата/, не са познавали такова нечувано разпространение на дислексията. Между впрочем така е и сега в така наречените традиционни общества. Не ме нападайте сега, че цивилизацията се развива и т.н. В страните с най-развита наука и икономика образованието е много по-близо до практиката, то е В  самата практика. А ние учим само теория и абстракции. Има уроци, които буквално трябва да смелиш, за да ги разбере детето...
        Материалът от 5-ти до 7-ми клас е такъв, че аз лично преместих второто си дете /с първото нямаме достатъчно опит/ в по-обикновено училище, за да не се стресира - имаме някаква форма на дислексия, бъркаме думички, най-често омоними. И третото ще го преместя, за да оцелее - защо свръхамбициозните учители в базовото училище да го стресират с толкова излишния и непреценен материал? От 5-ти до 7-ми клас просто трябва да оцелее.
         Много съм благодарна на клиничния ни детски психолог Наталия Бориславова от Центъра по психично здраве на ул."Екзарх Йосиф" 59 за помощта,правилния подход и мислене по този въпрос.

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 23:09 от m.cha-cha

# 92
Не ме нападайте сега, ...

не само, че не те нападам, а и те подкрепям напълно за всичко, което си написала и направила!   bouquet  bouquet  bouquet

# 93
  • София
Аз също подкрепям!

В тази връзка искам да споделя нещо интересно, което изглежда малко встрани от темата, но пак се отнася до образователната ни система.

Имам три различни приятелки от Силистра. Те са от различни поколения и не се познават помежду си. Това, което ги обединява е, че са добри кулинари и майсторки на сладкишите. Неотдавна споделих това си впечатление с едната и тя ми обясни къде би могъл да се корени този талант. Още след Освобождението там е имало девическо училище, което е възпитавало и обучавало младите момичета на всички "женски" занаяти - домакинство, ръкоделия, обноски и по този начин се е създало поколение класни и възпитани млади дами, които са предавали наученото на поколенията след тях като традиционно възпитание. И така резултатите са живи и до днес. Някои може и да не го знаят, но то им е закодирано вече и предадено от майките и бабите.

Ето за такава образователна система мечтая, която да дава плодове и след векове.  Embarassed. Ух, чак и рима се получи, дано не звучи много наивно мечтата ми (знам, че вече е почти невъзможно).

# 94
  • София
Sash и m.cha-cha - колко хубаво сте го казали.
И аз напълно подкрепям. Тази истерия с образованието няма да издържи на времето.
Рано или късно нещата ще се върнат към нормалните човешки неща.
Ето - тази статия на Дороти за Исландия (май там беше) подсказва бъдещето.
Обаче - трябва да се достигне определено материално ниво, за да започне да се развива духовното в една държава - култура, образование, изкуства ....
Аз съм оптимистка за бъдещето, но не за близкото ....

# 95
Знае ли някой нещо за проект-Да се премахнат ресурсните ценрове и да се назначават ресурсни учители към училищата.Това е много ограничаващо ,защото ако детето не се сработи с ресурсния учител , трябва да смени училището.Сега може да поискаш друг ресурсен. Ако може някъде да подкрепим ресурсните ценрове.

# 96
  • София и там където не се пуши
Знае ли някой нещо за проект-Да се премахнат ресурсните ценрове и да се назначават ресурсни учители към училищата.Това е много ограничаващо ,защото ако детето не се сработи с ресурсния учител , трябва да смени училището.Сега може да поискаш друг ресурсен. Ако може някъде да подкрепим ресурсните ценрове.

Последно какво стана не зная, ама рерусните да са на подчинение на директора на училищото, а не както сега на две места подчинен.

# 97
http://dyslexia-center.eu/file/BG_Book_Tips.pdf

Ето поставих го и на първия пост

Интересен сайт за известните дислексици http://www.famousdyslexicpeople.com/

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 23:11 от Dorothy

# 98
Електронната книга е много интересна, частта с музикалния инструмент - също. Още не смея да се похваля, но пианото май оказва при нас много благотворно влияние. Първо, детето се успокои, освен това концентрацията му откак ходи на пиано е много добра и да си похваля гарджето - напредва с много добра скорост. Нотите се оказаха не толкова голям проблем за момента, а упражненията стават все по-трудни, но той се справя с лекота. Учителката е много доволна и го гласи за продукцията в края на учебната година. Това просто е едно различно дете. Започна да изкарва навън нещата, които може и понякога даже се изненадвам колко много може и знае, но това не е излизало навън. Координацията също се подобри значително, работим с нов логопед, правим упражнения и се справя много добре.

# 99
  • Варна
ku[d]ku[d]yaka , много се радвам, че така се развиват нещата при вас! Дано темата се пълни само с такива постове и всяко дете да намери себе си, таланта си и да расте спокойно и щастливо и ние покрай тях!

И на мен книгата ми хареса! Трябва да се прочете не само от родители, а и от учители... Защото с всеки изминал ден се уверявам колко не са запознати с дислексията...

И Петьо бележи напредък. Много съм доволна и горда! Класната не е запознала учителите с проблема, но той се справя наравно с останалите, че и доста по-добре от повечето. Класа е с лош успех и дисциплина като цяло, поради тази причина дори обмисляхме преместване. Обаче това че е по-добър от съучениците си го мотивира много, а и е свикнал с мястото, децата, учителите, та решихме, че местенето ще е допълнителен стрес за него.

Края на ваканцията се вижда. Неговата мина в ежедневени тренировки с футболния отбор и игра навън, когато може. Това беше първата ваканция, в която учи. Без мрънкане и уговорки, просто следваше плана, който направих в началото на ваканцията - математика, БЕЛ и английски език.

Успешен остатък от учебната година на всички!  Hug

# 100
 mar4ela5 винаги много ти се възхищавам и с удоволствие чета постовете ти.

Сигурно и бати Пети, много се гордее с теб.

ku[d]ku[d]yaka разказвай повече за музиката, имате ли нещо музикално останалите членове в къщата.

пп Да видите и за дисграфията статия http://logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=articl … B8&Itemid=114

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 09:21 от Dorothy

# 101
Дороти - трябва да измислиш някакъв сайт на който да качваме презентациите. Те моите са за по-големи дечица, но пък така и така съм ги направила - ако на някой са му полезни да ги ползва.

не знам дали е удачно, майки от една друга тема имат един имейл на който знаят паролата всички и всеки може да влиза и да чете това, което е е  изпратил друг

Седмокласниците имат такава тема отдавна.

Търсенето на информация в темите иска много време + да попаднеш на точна тема.
Една девойка от 8 клас си е направила сайт за направа на бижута (т.е. не може да е толкова трудно) http://muse.alle.bg/

Ето от тук се започва - http://alle.bg/?cmp=allebanner-alle2
Ел.поща има проблем с паролите, качването в DOX - ограничения в времето, но дори и направата на сайт да се окаже "лесна работа", аз имам чуденки с правата по публикуването. Какво може да се качва?...Някой има ли представа?

# 102
  • София
Това с правата и отговорностите въобще не ми мина през ум.
Наистина трябва да се провери. Но понеже в Помагало и в Аз уча има такива неща, затова си помислих, че може свободно да се публикува.
Ако някой има представа да се включи

Последна редакция: чт, 18 апр 2013, 12:29 от Margeli

# 103
Ооо качваме и ако ни подгонят сваляме  Joy Joy Joy

# 104
Ооо качваме и ако ни подгонят сваляме  Joy Joy Joy

Майки-бандитки Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт