Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 4 ДИСЛЕКСИЯ

• 62 545
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Някой знае ли от къде да си купим книгата за метода Дейвис...... Много ме заинтересува представянето на понятия от учебниците с образи. Ще взема да направя такива карти като на dara18  И искам да пробвам. За метода съм информирана предимно от клипови в ютуб.
 Искам обаче да ви питам имати ли проблем с мотивирането на детето? В смисъл при моето всичко става изключително с безброй подканяния от моя страна. Никакво желание от негова страна. И вече в 4-ти клас все ощи смята с пръсти, и все още не може да схване, че може да се чете и "на ум" .

# 631
Интересувам се от тази книга много сериозно от месец насам. Попаднах на другата, която е преведена, но с изчерпано съдържание- на Робин Темпъл, от която помолих за линк и който линк Веси1 бе така любезна да ни предостави. Но в нея методът не е разработен. Което е и логично, все пак не е самата книга на Дейвис "Дарът на дислексията", която издирвам.
При Темпъл са упоменати накратко основно две техники- тази, с изготвяне на макет /образ/ на думите- спусъци, които затрудняват дислексиците при четене и разбиране на текст и водят до объркване и другата- с четенето буква по буква от ляво на дясно, със закрита страница.
Затова и писах тук, т.к. търся или информация за/ от хора, които работят по този метод или за самата книга.

The other one

http://www.dyslexia.com/library/giftofdyslexia.htm

http://www.dyslexia.com/program.htm

http://www.solnet.ee/parents/log_58_3.html

http://dislekt.ru/metodyi-korrektsii-obucheniya-razvitiya/pochemu-metod-deyvisa/

Знам, че тя не е превеждана /Защо ли и да е? Току виж някой се възползвал безплатно от някоя полезен съвет./ и точно днес разговарях с учителката на малкия по английски, която се зае да я издири в оригинал. Тя е много много отговорна жена. Записала е годишна специализация за ресурсен учител точно поради това, че като преподавател по английски й се налага да работи и с дислексици /според нея деца с такъв проблем са наистина много, степените са различни, но са много, въпреки което у нас проблемът е загърбен изцяло, като всичко друго/. Тя усеща празнина в познанията и уменията си в тази връзка. Поне е честен пред себе си човек и си е признала тази празнота, като търси и начин да си я запълни.  

Много мъчно ми стана, когато точно преди два часа тя ми сподели, че от ресурсен център са й казали, че си губела времето, понеже "тези деца без друго няма да се научат".  Rolling Eyes
Е как няма? Ето, моето е с дисграфия и въпреки това пише. Вярно, много ни беше трудно миналата и тази година. Още ни е много трудно. Много се упражняваме, но той пише. И му се разбира. Какви са тия хора, на които уж това им е работата аз не мога да схвана въобще.  Confused Да, ако те, като специалисти, са специалисти в областта си, колкото аз съм фермер /нищо лошо за последните, но не отбирам и грам от занаята им/, то наистина децата нямат шанс да се научат. Та може и да са прави тези женоря.

Последна редакция: пт, 21 ное 2014, 15:46 от Judy

# 632
  • sofia

Много мъчно ми стана, когато точно преди два часа тя ми сподели, че от ресурсен център са й казали, че си губела времето, понеже "тези деца без друго няма да се научат".  Rolling Eyes

Е, това е основен проблем на психиката ни като народ.....като кажеш, че искаш да правиш нещо, всички почват да ти обясняват как няма да се получи! Какво пречи да се гледа положително, бе мамка му! Какво пречи да подкрепиш с две думи, морално (дет се вика) някого в усилията му.

Джуди, ако можеш подкрепи морално тази млада дама и от наше име  Simple Smile

# 633
Аз не можах да повярвам, че човек, който няма личен проблем от вида, сам се е поинтересувал. И то с цел да помага на своите си ученици. За БГ селото направо не смятах, че вече има такива хора. Понеже отдавна съм го отписала.
Ще й кажа.

# 634
# 635
Не знам.
Книгите, и двете, съм ги виждала само в нета и само кориците.
По заглавие изглежда да е първата от двете дадени по- горе.
Ще я прегледам и ще я пусна на нашата учителка тази в този вариант.

Пратих линка.

# 636
  • София и там където не се пуши
Някъде в първата тема, беше пуснат линк към книгата  на руски, ще видя на моя компютър ако го намеря да ви я прехвърля книгата на Дейвис.

Намерих, повечето от вас ви имам в скайпа, обадете ми се да ви я прехвърля.

Не съм я чела, да си призная.  Simple Smile

# 637
  • Пловдив
Момичета, вижте какво чудо открих-метода мисля че е лесен,разбираем и приложим. Направо съм във възторг, дано и малкия да е в такъв Mr. Greenhttps://m.youtube.com/watch?v=EF2W0jBy2zk

# 638
https://www.facebook.com/univt/photos/a.10150346431260584.595037 … ype=1&theater
Това от доста време се върти в фейсбук пространството.Дадох на сина ми да го чете и той в първия момент не разбра  , че буквите са разместени и го четеше. Сина ми е с дисграфия. Беше ми интересно , че приятеля му не можеше да го чете, а той е 10 клас.

# 639
https://www.facebook.com/univt/photos/a.10150346431260584.595037 … ype=1&theater
Това от доста време се върти в фейсбук пространството.Дадох на сина ми да го чете и той в първия момент не разбра  , че буквите са разместени и го четеше. Сина ми е с дисграфия. Беше ми интересно , че приятеля му не можеше да го чете, а той е 10 клас.

Ох, аз това го чета без да се запъвам.  Laughing Дислексик не съм. Обаче си имам увреждания, предимно професионални. Имам стаж като дългогодишен читател на писаници на студенти, жалбоподатели, сигнализатори и т.н., което ме е квалифицирало.

Моето дете, когато е изморено, напълно изключва. Това го установих миналата седмица. В сряда беше на училище, занималня, футбол и за капак- вечерта на плуване. На другия ден омотал беше и задачите и писането- петици имаше и по БЕЛ и по мат. /по мат. за цяла година до тогава една грешна задача не е направил в училище, а по БЕЛ бе объркал неща, които определено знаеше/.
С баща му решихме след 20.00 часа повече никакви занимания по нищо, освен книжки, игри и ТВ.
Той от бебе е така- като му дойде времето за сън, просто сякаш нещо го отрязва. Прав заспива, много дълбоко и не може да се разсъни по никакъв начин.
Друг объркващ фактор му е притеснението, когато трябва да прави нещо публично- напр. да реши задачи на дъската. Може на състезание да си реши чудесно задачите сам, на листа, но ако го изправят публично просто блокира. От курса по мат. са му дали един тип задачи. Разбра ги. Сам у нас реши 15 роя, но днес се притеснява ... точно от това- да не се притесни.
Това са му двата блокажа.
Колеги и колежки, какво да правим с тях. Той е на осем години. Знае от какво блокира, знае, че му пречи, но не може да го преодолее. И аз не знам как да му помогна.

# 640
момичета, търся координати на професор Райчев - детски невро-психолог. Моля ви помогнете ми. Открих някакъв адрес ул. Мизия -5, казаха ми да търся в окръжна болница, но нищо не открих.
 Praynig

Judy  Hug- привет след толкова време! капки на Бах пробвала ли си?

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 16:05 от darena

# 641
Не, нищо не съм пробвала, освен да му приказвам за излишното му и вредно притеснение.  Confused
Хомеопат ли ги изписва?

# 642
да, хомеопат.

# 643
  • София и там където не се пуши
Като беше по-малък, учители гледаха на моя тетрадките и в началото на годината е едно, натам вече се влошаваше и те казаха, че това си е умора вече и досада.

# 644
Като беше по-малък, учители гледаха на моя тетрадките и в началото на годината е едно, натам вече се влошаваше и те казаха, че това си е умора вече и досада.

При моя не е така на база цяла учебната година, но когато е изморен определено си личи. Явно му е по дни. Ако се е наспал добре и предходния ден си е легнал навреме е едно, ако сме закъснели нещо или детето е било преуморено, по- трудно му се чете.
Много се вижда това. Затова и лятото пишеше добре.

Снощи отворих сайта с капки на д-р Бах. Имаше много неща, но няма упътване за количества и начин на прием. Ако реша да пробвам, няма да си ги изпишем сами, но ми се ще да знам какво ползвате вие тук и в какви количества за ден.

Общи условия

Активация на акаунт