Децата ни учащи редовно във ВУЗ членове на семейството ли са?

• 3 950
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Benisima, Hug само уточнявах.
 petiaivanov,документите до които стигнах не описват студентите като членове на семейството.Само учащите в средното училище и то само до навършване на 20 години.
Сега отивам пак в социалните-ще търся шефа.
Дано попадна на разбран човек  Praynig Praynig,а не само да ме овикат като навлек   Praynig

# 16
Още по времето когато аз бях студентка беше така(2001-2005год.).Явно нищо не е променено през тези години.

# 17
  • Варна
обясни, че не търсиш надбавки за нея, а само за сина си, защото ма вероятност да не са те разбрали и да си мислят, че искаш помощи и за двете деца. Peace

# 18
  • Mediterraneo
Няма вероятност да не са я разбрали. Проблемът не е за кого иска детски, а кой влиза в семейството и на колко се дели общият месечен доход.

Аз на 20 години бях редовна студентка, но омъжена... Нали не мислите, че са делили семейният ни доход на 4, за да получават родителите ми детски за сестра ми?!

# 19

http://lex.bg/laws/ldoc/2135441920

ЗСПД

Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4....

Към Закона за семейни помощи за деца/цитниран по-горе/ има и допълнителни разпоредби даващи отговор на въпроса, а именно:

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:
1. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) "Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак). 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В случая не става въпрос за неразбиране. Точно и ясно е! Няма как 19-год. ви дъщеря да се включи в състава на семейството, за да се определи правото на помощта за другото ви дете.
Сигурна съм, че ще получите същия отговор и при срещата ви с директор.

# 20
Да,същия отговор получих,а и вече бях прочела тези разпоредби.
Но според семейния кодекс детето има право да съди родителите си за издръжка ако учи редовна форма на обучение и не е навършило 25 години.
Тогава то се счита за член от семейството  Peace
Закони и разпоредби в България  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт