Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 6 част

• 386 107
  • 3 655
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Здравейте,

На 13 ноември 2012г., родих в "Тина Киркова" дъщеря си Луиза с външен лекар. "Тина Киркова" има практиката да сключва договори с външни лекари, които да водят раждания там, като си плащат за ползването на базата. Така попаднах и аз там. За протокола- от парите, които ще платите на външния си лекар, за болницата ще отидат 450лв.- така пишеше на моята фактура. Отделно си плащаш за престоя, както и ако си ползвал "ВИП" зала, ако бащата е присъствал на раждането...
Аз влязох за нормално раждане, таткото беше с мен, заявихме желание да ползваме "ВИП" зала (то това е и начинът бащата да присъства, в "общите" родилни зали не ги пускат). След като се помъчихме 12-13 часа, така и не получих разкритие, главата на бебето не се ангажира в малкия таз. Нямаше какво повече да чакаме, влязох за секцио. В екипа, освен моята докторка, беше и д-р Валентина Григорова, зам.шеф на болницата, д-р Мирослав Стоянов (анестезиолог), както и дежурните акушерки Невелина Манова и Ева Белишка. Много съм доволна от всички, свършиха си работата перфектно!  Peace Само хубави думи мога да кажа и за сестрите, които се грижеха за нас в реанимационната стая, където прекарахме 24 часа след секциото. Бяха много мили и внимателни.  Peace На втория ден ни разпределиха по стаите- общи, двойни или единични, кой каквото иска, идват и те питат предварително. Аз и едно друго мамче си взехме "двоен ВИП". Независимо какво пише в сайта, да знаете, че двойния ВИП не е със самостоятелен санитарен възел, ползвате банята и тоалетната със съседната стая, която също се води "двоен ВИП", т.е. тоалетната ползвате 4 жени Wink От акушерките на този етаж, също съм доволна, най- вече от тези, които отговарят за майките. Внимателни, влизат в разговор... Към някои от акушерките, които отговаряха за бебетата, имам малки забележки- имаше 1-2 леко троснати, но като цяло нямам никакви забележки към държанието на персонала. Никой не се е държал грубо, не е обиждал и т.н. С бебетата си се "запознахме", ден и половина след секциото. 24-те часа в реанимация не ти ги носят. Родих в 5,35ч. сутринта, на следващата сутрин ни преместиха в стаите, бебетата ни ги донесоха около 13-14ч. Казват ти да се опитваш да ги кърмиш, но не очаквайте да ви показват как. Моята докторка ме посещаваше почти всеки ден и тя ми изнесе лекция за кърменето, тя ми показа... АМ им носят на 3 часа, а през нощта пропускат едно хранене, така трябвало... Значи, храненето е в 7,10, 13, 16, 19, 22 и 1ч. през нощта. Хранят ги с адаптирано мляко "Hipp". Бебетата са си при нас по цял ден, само първите 1-2 нощи ги взимат, ако искаш. После нон-стоп при нас. Взимат ги и за смяна на памперс (на 6 часа им ги сменят), както и ако имат назначено някакво лечение и трябва да им се дава лекарство. Сутрин минава дежурен лекар на визитация да види как са майките, дали имаме оплаквания. После минава и детската лекарка на смяна и набързо ти казва как върви бебето. Прекарах 6 дни в "Тина Киркова", защото ми слагаха антибиотици и накрая щях да изкукам. Последния ден почти изнудих дежурния лекар да се подпиша и да си ходя. Пазят се, ако не са ти съвсем в ред изследванията- оставаш.
Това, за което им правя "Евала' е, че след като нормалното раждане така и не се случи, а се стигна до секцио, не ни таксуваха присъствието на бащата и ползването на ВИП залата.  Peace Това са 350лв., никак не е малко.  Peace
По отношение на базата, има още много какво да се желае. Ремонтирани са общите родилни зали, те са хубави, но ВИП залата, за която искат 150 лева е пълна смешка- все едно си се върнал в 80-те години с белите плочки, черните фуги, блажната боя по стените, старото овехтяло магаре...  Tired За двойните ВИП стаи, също не знам как оправдават 40лв/ден- русенски легла, неработещи "таблети с и-нет", предимството е, че сте 2-ма и че татковците могат да ви посещават почти по всяко време на денонощието и да седят колкото си искат. То не си е работа и в общите стаи, де- като в дядовата ръкавичка, а бебетата ги показваш на татковци и баби през стъклото на вратата на отделението...
Храната няма какво да я обсъждам- ужасна.  Sick Последния ден се примолих на таткото да ми донесе "нещо за ядене".  Laughing Една акушерка- голям пич, каза, че им я носят с кетъринг ( Shocked) и да се оплачем. Тъй като никой не се оплаквал, а сме си мълчали, не ги сменяли...

В заключение, не съм имала големи очаквания, та не съм се шокирала толкова. Биваше. Аз отидох там заради моята докторка, и ако пак попадна в "Тина Киркова"- пак ще е заради нея, нека е жива и здрава Wink

Съжалявам, ако съм ви отегчила с дългия си пост. Ако има нещо- питайте, все пак впечатленията и спомените ми са все още пресни.  Peace

Леко раждане на всички бъдещи мами!  Heart Eyes

# 31
  • София
Juleto, да е жива и здрава твоята рожбичка!
Постът ти е изключително информативен и мисля, че ще е от полза на бъдещите майчета, които са решили да раждат в ТК. Прочетох те с удоволствие  Hug !

# 32
  • София
 Juleto, честита дъщеричка!
Честно казано силно се впечатлих, че не са ви взели парите за вип-а и таткото... Rolling Eyes

# 33
  • София
Благодаря ви, да са ни живи и здрави дечицата   bouquet

За таткото си има обяснение- мисля, че моята докторка беше помолила д-р Григорова да не го таксуват, тъй като не се е стигнало до нормално раждане и т.н. Но за "ВИП" залата беше пълна изненада, никой не е "лобирал" за нас, дори напротив- виждайки накрая сметката, казах и на акушерката на смяна на нашия етаж, и долу на касата, че сме ползвали "ВИП" зала, а те отговориха: "-Няма значение, щом се е стигнало до секцио..."  Peace

За облеклото- за самото раждане само нощница и джапанки, после таткото или някой роднина ти носи куфара с останалите неща като си вече в стая. Ако си секцио, веднага след това някой трябва да ти купи и донесе вода, анестезиолога предупреждава, че трябва да пиеш много в тези първи 24 часа след операцията, поне 3л.  Peace До 3-тия ден трябва да си се изходил по голяма нужда (питат те  Embarassed), ако не си- черпят те с чашка рициново масло и няма начин да не свършиш работата.  Laughing Blush

# 34
  • София
Ако си секцио, веднага след това някой трябва да ти купи и донесе вода, анестезиолога предупреждава, че трябва да пиеш много в тези първи 24 часа след операцията, поне 3л.  Peace

Пиенето на вода е много важно, да  Peace !
На мен ми бяха казали и ябълков сок също да имам. Близките ми донесоха, заедно с водата и сестрата на смяна в реанимацията ми даваше от сока точно количество, което е препоръчително за изпиване.

# 35
А нощници за раждане от къде се купуват? Всъщност, това специални нощници ли са? За джапанките няма да питам  Mr. Green

# 36
  • София
Нощници си взех от обикновен магазин за спално бельо, хавлии и т.н. Български някакви, памучни, с копчета отпред, че да е по- удобно после за кърменето.  Peace А чехли си взех тип "Крокс" от 5лв.  Mr. Green Удобни са много, защото хем стават за банята за къпане, хем можеш да обуеш чорап да не ти е студено. Не е лошо еднократно бельо или дълбоки, "бабешки", памучни гащи- пак е удобство. И дебели превръзки, има такива за родилки, защото първите дни лохиите са дооста обилно-течащи (поне при мен беше така). Общо взето, моята госпожица подрани с 15 дни и си бях приготвила в торбичка само 2 нощници и чехлите. После написах списък на таткото какво да ми донесе.  Mr. Green
Според мен е хубаво да вземете и помпата за кърмата- не се знае какво ще се случи, да не изпуснете момента с кърменето, както се случи с мен.  Tired Вливаха ми по 3 пъти на ден по 2 антибиотика, не смеех да "кърмя", уж само се упражнявахме. Бебето ми беше супер мързеливо на гърда, не засукваше хубаво, заспиваше и спеше по цял ден. Донесоха ми помпа, обаче при сглобяването бяха пропуснали да сложат една джвъчка, много важна за получаването на вакуум. И баш когато беше момента, бебето не сучеше, не успявах да се изцедя и нещата отидоха по дяволите Sad Адски бързо свикват с шишето и биберона.  Cry
Шишетата им пък, в които слагаха храната (на Nuk бяха), имах чувството, че изобщо не пускат мляко и започнах да си пресипвам в мои на Avent.
Общо взето, колкото и добре да приготвите багажа предварително, 100% ще има позвънявания на съпрузи, майки и близки с: "- Моля те, донеси ми това и това на идване".  Crazy

# 37
запис в новата тема

juleto честито да ти се живо и здраво бебчето Simple Smile

# 38
juleto да ти е жива и здрава дъщеричката и много да ви радва   bouquet

Аз също ще раждам секцио с външен за болницата лекар и много се притеснявах от отншението на сестрите в този случай.
А дали някой знае ако се падат празници дали изписват или само през работни дни?

# 39
  • София
А дали някой знае ако се падат празници дали изписват или само през работни дни?

Изписват  Peace . Поне преди пет години беше така.
Мен ме изписаха на 6-ти септември. Моят лекар не беше на работа тогава, но са му се обадили, че ще ме изписват и дойде човекът да ми махне конците /държеше лично да го направи, а не някоя сестра/ и ме изпрати.

# 40
Juleto много информативно наистина!  Hug И честито бебоче, да е живо и здраво! Браво на вас!
Цитат
АМ им носят на 3 часа, а през нощта пропускат едно хранене, така трябвало... Значи, храненето е в 7,10, 13, 16, 19, 22 и 1ч. през нощта.
Предполагам, че това е заради това, че са ти вливали антибиотици и не си кърмила, а и защото си била секцио и първия ден са го хранили бебето. Защото по принцип на нормално родилите и ако няма проблем с майката и бебето не хранят бебетата. Само ги мерят и ако не се справяте с кърменето, тогава изписват добавка. Слагат ти я при бебето в креватчето му.

И аз да си кажа - който иска да кърми най-добре да си вземе телефони на консултанти с него в болницата, че всичко се случва и може да има трудности! Да не разчита някой от там да му обясни.   Peace

# 41
И аз да си кажа - който иска да кърми най-добре да си вземе телефони на консултанти с него в болницата, че всичко се случва и може да има трудности! Да не разчита някой от там да му обясни.   Peace
Ла Лече Лига имат плакат във всяка стая, с телефона на него Wink

# 42
  • София
А нощници за раждане от къде се купуват? Всъщност, това специални нощници ли са? За джапанките няма да питам  Mr. Green
Нощницата за раждане трябва да е удобна и да има голяяяямо деколте. За мен второто е най-важно. Аз си купих едни немски нощници в ХИТ бяха пуснали по моето раждане, по 9 лв  Sunglasses. С копчета и се отваряха до пъпа дето се вика  Sunglasses И хич не бяха лоши на вид даже  Wink

# 43
  • София
Vanila, според мен в този случай, с външния лекар, отношението на сестрите може би зависи и от това в какви отношения са с него/нея. На моята докторка й "козируваха", дори й се обясняваха защо ги е нямало в сестринската стая/манипулационна, когато ми сменяше превръзката и махаше конците  Shocked Но тя ми сподели, че е трябвало време, за да си извоюва такова отношение, в началото не е било така- държали са се кофти.  Sick Постъпих за нормално раждане около 17:30ч. на 12 ноември, секциото направиха в 5:30ч. сутринта на 13 ноември. Мисля, че попаднах на свестни акушерки на смяна- Невелина и Ева, но пък и докторката и мъжа ми бяха плътно до мен 12-13 часа.   bouquet Не мога да кажа със сигурност дали е повлияло... Всъщност, съпругът ми (също лекар, но в друга специалност и друга болница), си е имал спречкване с едната акушерка, докато съм била в операционната. Дочул нейно изказване пред друг колега- лекар: "- Дойдоха тук и почнаха да правят циркове". Подпушил е от тези думи и са си разменили няколко остри реплики. После из болницата беше тръгнал слух, че ще подаваме оплакване?!?  Shocked Абе, осарник.  Laughing Twisted Evil

kilimiotlista, възможно е- аз лично останах с впечатлението, че носеха шишета с АМ на всички бебета на нашия "ВИП" етаж (5-ти), а със сигурност не всички сме били секцио. Като дойдеше времето за хранене и като се разтракаше тази ми ти количка по коридора...  Crazy А за антибиотиците- те казваха, че нямало проблем за кърменето, съвместими са, но аз не вярвах и не посмях...  Tired

Едната нощница ми беше такава--->
Скрит текст:
Другата беше подобна, само копчетата отпред.  Peace

# 44
  • София
За АМ категорично се изписва добавка само от педиатрите. Не се дава на всяко бебе. Обикновено се дава на секцио бебетата и ако предиатъра прецени за друго бебе, че е необходимо. Настояват си на къременето, поне така беше 2011 г.  Wink Предполагам, че не се е променило.

Общи условия

Активация на акаунт