На 13 ноември 2012г., родих в "Тина Киркова" дъщеря си Луиза с външен лекар. "Тина Киркова" има практиката да сключва договори с външни лекари, които да водят раждания там, като си плащат за ползването на базата. Така попаднах и аз там. За протокола- от парите, които ще платите на външния си лекар, за болницата ще отидат 450лв.- така пишеше на моята фактура. Отделно си плащаш за престоя, както и ако си ползвал "ВИП" зала, ако бащата е присъствал на раждането...
Аз влязох за нормално раждане, таткото беше с мен, заявихме желание да ползваме "ВИП" зала (то това е и начинът бащата да присъства, в "общите" родилни зали не ги пускат). След като се помъчихме 12-13 часа, така и не получих разкритие, главата на бебето не се ангажира в малкия таз. Нямаше какво повече да чакаме, влязох за секцио. В екипа, освен моята докторка, беше и д-р Валентина Григорова, зам.шеф на болницата, д-р Мирослав Стоянов (анестезиолог), както и дежурните акушерки Невелина Манова и Ева Белишка. Много съм доволна от всички, свършиха си работата перфектно!
Само хубави думи мога да кажа и за сестрите, които се грижеха за нас в реанимационната стая, където прекарахме 24 часа след секциото. Бяха много мили и внимателни.
На втория ден ни разпределиха по стаите- общи, двойни или единични, кой каквото иска, идват и те питат предварително. Аз и едно друго мамче си взехме "двоен ВИП". Независимо какво пише в сайта, да знаете, че двойния ВИП не е със самостоятелен санитарен възел, ползвате банята и тоалетната със съседната стая, която също се води "двоен ВИП", т.е. тоалетната ползвате 4 жени
От акушерките на този етаж, също съм доволна, най- вече от тези, които отговарят за майките. Внимателни, влизат в разговор... Към някои от акушерките, които отговаряха за бебетата, имам малки забележки- имаше 1-2 леко троснати, но като цяло нямам никакви забележки към държанието на персонала. Никой не се е държал грубо, не е обиждал и т.н. С бебетата си се "запознахме", ден и половина след секциото. 24-те часа в реанимация не ти ги носят. Родих в 5,35ч. сутринта, на следващата сутрин ни преместиха в стаите, бебетата ни ги донесоха около 13-14ч. Казват ти да се опитваш да ги кърмиш, но не очаквайте да ви показват как. Моята докторка ме посещаваше почти всеки ден и тя ми изнесе лекция за кърменето, тя ми показа... АМ им носят на 3 часа, а през нощта пропускат едно хранене, така трябвало... Значи, храненето е в 7,10, 13, 16, 19, 22 и 1ч. през нощта. Хранят ги с адаптирано мляко "Hipp". Бебетата са си при нас по цял ден, само първите 1-2 нощи ги взимат, ако искаш. После нон-стоп при нас. Взимат ги и за смяна на памперс (на 6 часа им ги сменят), както и ако имат назначено някакво лечение и трябва да им се дава лекарство. Сутрин минава дежурен лекар на визитация да види как са майките, дали имаме оплаквания. После минава и детската лекарка на смяна и набързо ти казва как върви бебето. Прекарах 6 дни в "Тина Киркова", защото ми слагаха антибиотици и накрая щях да изкукам. Последния ден почти изнудих дежурния лекар да се подпиша и да си ходя. Пазят се, ако не са ти съвсем в ред изследванията- оставаш. Това, за което им правя "Евала' е, че след като нормалното раждане така и не се случи, а се стигна до секцио, не ни таксуваха присъствието на бащата и ползването на ВИП залата.
Това са 350лв., никак не е малко.
По отношение на базата, има още много какво да се желае. Ремонтирани са общите родилни зали, те са хубави, но ВИП залата, за която искат 150 лева е пълна смешка- все едно си се върнал в 80-те години с белите плочки, черните фуги, блажната боя по стените, старото овехтяло магаре...
За двойните ВИП стаи, също не знам как оправдават 40лв/ден- русенски легла, неработещи "таблети с и-нет", предимството е, че сте 2-ма и че татковците могат да ви посещават почти по всяко време на денонощието и да седят колкото си искат. То не си е работа и в общите стаи, де- като в дядовата ръкавичка, а бебетата ги показваш на татковци и баби през стъклото на вратата на отделението... Храната няма какво да я обсъждам- ужасна.
Последния ден се примолих на таткото да ми донесе "нещо за ядене". В заключение, не съм имала големи очаквания, та не съм се шокирала толкова. Биваше. Аз отидох там заради моята докторка, и ако пак попадна в "Тина Киркова"- пак ще е заради нея, нека е жива и здрава
Съжалявам, ако съм ви отегчила с дългия си пост. Ако има нещо- питайте, все пак впечатленията и спомените ми са все още пресни.

Леко раждане на всички бъдещи мами!

!

Адски бързо свикват с шишето и биберона. 
. С копчета и се отваряха до пъпа дето се вика