Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 307
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
За квартира, може би най-използваният уебсайт в УК е gumtree, ето една примерна обява за стая в Единбург, подходяща за студенти:

http://www.gumtree.com/p/double-room-flatshare/double-room-to-re … ember-/1121167027

Но както са казали по-горе, наемането на квартира без да се види на място е доста рисковано. Не само самата квартира, а и местоположението й. Ако не познава човек града, има места които въпреки че са на 20 метра разстояние, са все едно два различни свята. Дано някой се включи с конкретно предложение, иначе така по интернет от България... възможно, но рисковано. Успех!

# 706
  • България
Дъщеря ми живя на квартира още в първи курс, защото нямаше места в общежитията. Намери я от тук, като се включи във фейсбук група на търсещи квартири в близост до университета. Събраха се 4 човека и наеха къща, в която живяха. Оказа се, че не е много хубава, но изкараха 10 месеца. Един познат на едно от момчетата беше ходил да види нея и още една и така решиха коя да бъде. Дори договора сключиха през нета. Бяха четирима напълно непознати от три националности. Дъщеря ми и другото момиче много се сближиха и догодина също ще живеят заедно с други три девойки.

# 707
  • София
Дъщеря ми живя на квартира още в първи курс, защото нямаше места в общежитията. Намери я от тук, като се включи във фейсбук група на търсещи квартири в близост до университета. Събраха се 4 човека и наеха къща, в която живяха. Оказа се, че не е много хубава, но изкараха 10 месеца. Един познат на едно от момчетата беше ходил да види нея и още една и така решиха коя да бъде. Дори договора сключиха през нета. Бяха четирима напълно непознати от три националности. Дъщеря ми и другото момиче много се сближиха и догодина също ще живеят заедно с други три девойки.

Точно така  Peace Хич не е трудно даже. Англичаните са много точни в информацията, която дават.И ако получат въпрос от рода на "Колко минути се върви пеша до еди-кой си университет?", ще отговорят съвсем точно и реално, без да подвеждат. (Хм, това е познато у нас). Това съм го сверявала в Гугъл-мапс - задавам маршрут и натискам човечетоза пешеходец - винаги потвърждава англичаните  Laughing И да, човек не познава града, но в Мапса лесно може да го опознае на поне 50%.
А с туй, че квартирата може да се окаже "не достатъчно хубава"... според мен и на младежта трябва да се оставят малко проблеми, поне битови. Така ще ви търсят по-често да ви се оплакват, колко са горкинки  Mr. Green

Аз се присъединявам със сигурност към групата на Страдклайд - решено било вече  Mr. Green
Специалността му е смесена - компютърна с бизнес,звучи нещо като Informational Business Systems или Informational Management Systems, не съм съвсем наясно, що беше и що ще бъде в крайна сметка.

sisi07, от агенцията са ви казали да я занесете за превод и легализация, за да ви вземат едни поне 80-90 лв. Не е нужно. Слушайте форума, а не агенцията, после ще черпите  Laughing Миналата година щерка ми занесе (и преди това изпрати онлайн) на Гласгоу уни преведна дипломата си не от агенция дори, ами от нея самата. Никой нищо не й е казал.

# 708
... От агенцията ни казаха да я занесем за превод и легализация след, като я вземем.
Още една точка към списъка "Защо НЕ ...?"  Laughing

# 709
Аз на дъщеря ми дипломата я пратих на български даже преди три години и нямаше никакви проблеми. А после никой не я е искал. Сега се чудя дали да не го накарам да пише мейл или направо да я пращам, а ако не мине номера да я превеждам. Но легализация изобщо не смятам да е необходима. Макар че ми звъняха от Интеграл да ме убеждават.

# 710
Мили дами, скоро ще заключат тази тема.Ако някоя от вас реши да пусне новата,трета поред.Успешно заминаване на новите студенти.

# 711
  • София
Сандалка, пожелавам Страдклайд да ви е на късмет! Момчето да е доволно, щастливо и да се чувства добре там!!

morska68, предлагам на първа страница да се сложи поста на Сандалка за последователността на действията в първите дни на заминаването . Много полезна информация! На всички новоприети студенти и майчета ще е от полза.

# 712
  • София
О, много смотано ми е описана последователността за вадене на документация. Ще я преоформя по-разбираемо и ясно. Имаме още 2 страници време Simple Smile
Аз предлагам да добавим и някои специфики точно за Шотландия на 1 стр., като например това, че имаш право на безплатен преводач винаги, когато контактуваш с медицински лица, има и безплатен телефон, който оказва помощ на българи при нарушени права на работното място и други такива полезности. А за ваденето на документите от университета им казват всичко през първите дни. И нищо не е спешно там, супер спокойна страна. Дано по-дълго се задържи такава!

# 713
Затова Ви напомням по рано да решите,коя от Вас да пусне третата тема и да се подготви.Аз само,ще ви чета постовете чат пат. smile3521

# 714
А нужна ли ни е отделна тема за Шотландия?
Тази я мъчим две години и половина и още не е стигнала 50 страници.
Отделно от това, важните неща са общи за UK и са в "съседната" тема.

# 715
Уич,забрави да уточниш , че важните неща са на първа страница в " съседната тема " И всеки има право на избор .Няма правила една тема да е за месец ,два ! Забелязах,че в "съседната "тема скоро попитаха за ЕОЗК и ти ги изпрати да прочетат тази първа страница.Всяка от нас попада в различни ситуации.Някои майки ,като мен нищо не знаят в началото.Сега знам ,че след третата година при отличен успех може да продължиш и пета година в същия университет.Това,ще направи и нашия син .До скоро,че отивам на работа.

# 716
Морска, изобщо не разбирам къде точно теб те "клъвнах", но и не искам да разбера.
И да - ще пращам всеки, който не си е направил труда поне малко да се информира, първо да чете.
Защото аз съм го правила, както и 90% от пишещите и там, и тук. И колкото да ми обяснява някой как е чел, то си личи кога питаш, защото нещо не си разбрал, и кога искаш някой да ти предаде в кратце най-важното. Всяка година се намира някой, който "е чел" и трябва да му се обяснява от А до Я.
А ценна информация има не само на 1-ва страница. И точно в "съседната" е споменато, че в Шотландия можеш да продължиш след 4-ти курс и да изкараш направо PhD.
Все ми е едно колко теми има - аз си убивам времето тук.
Помагам, на когото искам, подминавам, когато не ми е кеф.
Уважавам хората, които уважават времето на другите, в т.ч. и моето.
Не пускам безсмислени линкове отпреди 5 години, не подвеждам никого, че нещо е добро, когато то не е...
Да, ако някой прекали, съм "лоша". Проблем ли имаш с това? Аз съм такава, и ако случайно не си забелязала, не ми пука.
На теб защо ти пука?
Ако искаш - пускай тема, нет-а е за всички, този кокошарник - също.
Ще има кой да пише, ще има кой да пита, ще има кой да отговаря.

# 717
Момичета не се ядосвайте, "тук" или "там" сме за да си помагаме.   bouquet

# 718
Момичета не се ядосвайте, "тук" или "там" сме за да си помагаме.   bouquet
+1

# 719
Много майки четат тук,но не смеят да попитат за нещо,защото може да бъдат насметени от ....!Сетете се сами.Име не съм споменала.Аз съм много възмутена,защото добрия тон и разбирателството ги няма тук отдавна.Вместо да бъда от полза на тези,които сега тръгват по нашите стъпки, Ви казвам едно голямо СБОГОМ !

Общи условия

Активация на акаунт