Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 563
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
  bouquetБлагодаря zuri  bouquet
И ние чакаме от Единбург и Стърлинг.

# 571
  • София
Единбург вече са почнали да изпращат оферти на англичаните. Така, че вероятно ще скоро ще разглеждат и кандидатурите на европейските граждани.

Явно дори и англичаните са след големите пари... На мое познато дете - българче, живеещо в Щатите - Единбург са отговорили още през януари, че ще го приемат, но само ако си цака като чужденец, а не като ЕС гражданин... чак пък такава наглост не съм очаквала. (Трябва да го питам и за текста на офертата, че сега ми стана и интересно как е формулирано това изнудвачество)

# 572
Чакането наистина може да бъде много изнервящо...

# 573
 bgКак българските студенти отпразнуваха трети март в чужбина.https://glasutnamladitehora.wordpress.com/2015/03/05/1018/

Последна редакция: чт, 05 мар 2015, 21:27 от morska68

# 574
Имам две приятелки от различни градове.Синовете им са 4-ти и 1-ви курс в Глазгоу. Всяка от тях беше сметнала ,колко излиза издръжката на студент за 4 години .В сумата влизат и самолетните билети.Изненадах се много,че ми казаха еднакви суми без да се познават двете,Та сумата е около 80 000 лева.

# 575
Имам две приятелки от различни градове.Синовете им са 4-ти и 1-ви курс в Глазгоу. Всяка от тях беше сметнала ,колко излиза издръжката на студент за 4 години .В сумата влизат и самолетните билети.Изненадах се много,че ми казаха еднакви суми без да се познават двете,Та сумата е около 80 000 лева.

Множко ми се виждат  newsm78

# 576
Е,сина ни след втората година започна работа в едно кафе-бар.През летните месеци си изкарваше 800 паунда,а сега в учебно време работи по малко часове за 160-200 паунда.Много се усеща ,защото не сме с големи доходи .

# 577
  • София

Множко ми се виждат  newsm78

Дам, добри забавления осигуряват на синовете си за тези пари Simple Smile Излиза ми грубо по 8.000 п на година. Който може да си го позволи - може... само блазе му мога да кажа Simple Smile

А пък повечето приятели-първокурсници на дъщеря ми дори не можаха да се приберат за първата си Коледа тук  Sad Много мъчно ми беше станало.

# 578
Права си Sandalka, всеки се простира според чергата си. Да са ни живи и здрави дечицата, че и ние покрай тях Simple Smile

# 579
Не разбрах,защо реши Sandalka,че парите са дадени за забавление.Момчето,което е първа година живее в общежитие към университета.Да,дойде си за новата година.Не ползва градски транспорт,защото е точно до университета.Нали се храни,а има и други разходи .А това,което сега завършва беше две години на стаж извън Шотландия през летните месеци.И там самолетните билети вдигат сумата.За мен това НЕ ЗАБАВЛЕНИЕ.Това е реална сума,колкото и да не искате да повярвате.Вие не можете да знаете,ако сте в началото.Да предполагате,да.Точно затова го споделям с вас.Приятен ден !

Последна редакция: вт, 10 мар 2015, 11:25 от morska68

# 580
  • София
Морска, много си е, м'чи как  Laughing
Дала си сумата за целия период - 80.000 лв, а аз го сметнах грубо към курс 2,50 за паунд.
Дъщеря ми живее със сума 4.500-5.000 п. за година (без общежития - които биха увеличили сумата, но само за първата година, знаеш отлично Simple Smile ) Също са включени и самолетни билети, но пък това е сума за пълна година, включително разходите за живот и квартира през лятото. И тя яде Simple Smile Дори чат-пат ходи на някой бар или си взима сандвич навън. Да допълня - понякога успява дори да спести по 10-20 п. от месечния си лимит.

И защото и аз бях там, и видях с очите си цените - какво може и какво не може за 400 п месечно, та затова казах - забавления Simple Smile

# 581
Сумата си е съвсем реална, наемите не са малки, общежитията пък са съвсем скъпи. Дъщеря ни работи от втората година, взе си и гаджето оттук, той работи на пълен работен ден. Справят се чудесно, от нищо не се лишават. Разчитам на тях да помагат и за сина ми наесен. Иначе ми прави впечатление, че някои деца на наши познати все не могат да си намерят работа. Явно не им е проблем да ги издържат, така че всеки се оправя според джоба си.

# 582
Първата година не е критерий според мен и е естествено да отиват повече пари, а и всеки според възможностите. Например ако общежитието е по 450п./на месец, джобни за месеца 300п. Всичко това по десет месеца - 7500п. и самолетни билети да сложим 500п./ако не са от ниско тарифни компании/ станаха 8000п. Моят син в началото докато си стъпи на краката и разбере кое, къде е и той беше с 300п., но сега вече е с 200п. джобни на месец. Спестява и си прави сметката и казва, че му стигат. Не е стоял нито гладен, нито лишен от нещо, дори излизат от време на време на заведения, а ако беше с 300п. на месец естествено щеше да има повече забавления и мисля, че Sandalka точно това е имала предвид, а за самолетни билети и ние дадохме много пари тази първа година, ама докато се усетим особено за нова година вече бяха станали космически цените, но за догодина ще си знаем Simple Smile

# 583
Че е много спор няма.И нашия даваше  по 20 паунда за храна на седмица в началото. Сега от есента /нали са вече на квартира в къща/,се наложи да си купи бюро,стол.Купили са си 40 инча телевизор на изплащане ,но си работят и естествено се поотпускат.Събират се със колеги да гледат мачове.Вече и купончета правят чат,пат.Нормално е.

# 584
  • София
...Някои хора,пишещи тук не са искрени и подвеждат другите.Приятен ден !

И тъй като намекваш, че искам да заблудя останалите, нека кажа - напротив, напълно искрена съм!  Peace
Целта на пътуването ми до Гласгоу с цел да настаня дъщеря ми беше именно тази - да си направя реален, истински бюджет, тъй като моите възможности са доста ограничени, а и разчитам да издържам децата си само през първата година. Впоследствие се надявам само да помагам с някой лев. И исках да видя на място, дали са реални разчетите ми. Освен това, исках да погледна и мястото, където я настанявам, хората, които ще я обкръжават, района и криминалните опасности, евентуално.

Морска, аз съвсем лично съм живяла там 3 седмици с бюджет за храна 15 п. на седмица, като се стремях всеки ден да хапвам разнообразно, да включвам пресен зеленчук, плодове, както и месо, дори съм взимала и по-скъпи продукти като киноа, черен ориз, елда и пр. Дъщеря ми не яде месо, затова ми беше важно да може да продължи да се храни пълноценно, а не да я пратя на картофи и нудълс.
Теско и Лидъл са били местата ми за пазаруване, както и магазините за 1 паунд - за домакински и препарати. Апропо, докарахме си чудни парцалетки и гуменетки от най-обичайните магазини по централните улици на цени от 1 до 5 п. Промоции!

Калкулирам, за да дам нагледност на месечният ни бюджет в Гласгоу:
* 200 п наемът (не живее точно до университета, т.к. там наемите са към 300 п.. Ходи пеш към 20 минути). Както писах и в другата тема, срещам напоследък наеми на страшно прилични стаи по 160-170 п/мес.
* 30-40 п - консумативи - ток, интернет + телефонната й сметка почти изцяло се вмества (10 п)
* 80 п. - за храна
* 40 п. - за допълнителни разходи (транспорт, ксерокс, учебници, бира, пици, парцали, пр.)
Не пуши дъщеря ми, картата й за фитнес за цяла година струваше ок. 100 п, закупена е отделно. През зимата се връщаше с автобус от Гласгоу до Лондон на цена 9 п., от гарата в Лондон до летището с Изибъс - 1 п., Самолетният й билет беше закупен много отдавна, та не струваше 500 е, не помня точно, но бе на поносима цена.

Нарочно говоря във факти, за да не се заблуди пък някой, че е чааак толкова скъпо в Гласгоу! Именно това ми направи едно от най-силните впечатления там на място - че ако човек е с намалени финансови възможности, той пак може да живее напълно пълноценно и достойно!

Общи условия

Активация на акаунт