Нужен ми е поглед отстрани ...

• 18 948
  • 341
  •   1
Отговори
# 105
  • София

Писна ми да се грижа за някой . Искам малко и за мен да се погрижат  Crossing Arms

Направо ме удари в корема това, ама като с юмрук.
Елия, почти същите неща пишех и почти същите отговори получавах преди 5 години тук. Не съм го оставяла да е глава, задушавала съм го, инициативата съм поемала, изземала съм му това и онова... и четях и се дивях, бе тия жени акъл имат ли? Че нали ако оставя всичко на него и го оставя да е мъж според прочетеното, ще живеем само на моята заплата, заринати в мизерия, и ще си кротаме и ще си живуркаме без да мръднем и на йота.
Мисля, че който не е живял с мъж, който да се налага да тегли с въже, не може да схване за каква всъщност драма иде реч. Защото дори ти него да не го теглиш и буташ, пак остава едно ежедневие, в което си сама. Не говорим за миене на чинии и гледане на детето, говорим за ежедневни, ежечасни и ежеминутни решения, които трябва да вземаш сама с всичката отговорност от това.
Ужасно е да се чувстваш така.
И отново, сама по себе си видях, че не, колкото и да си чешехме езиците по съфорумски, че вината е моя, ми тц, не е. Ето ме сега, с втори брак, в който аз съм съвсем същата, а нещата са коренно различни - защото мъжа е друг.
Аз съм последния човек, който ще ти каже да се разведеш. Аз самата се разведох не заради тези неща, а защото той ги придружи с няколко последователни любовници в няколко години и просто преля чашата. Не знам ако не бяха те дали щях да взема такова решение, наистина.
Пиша ти единствено, за да ти кажа, повторя и натъртя, че ти вина нямаш. Точка. Нямаш.

# 106
Бърди, с цялото ми уважение, ама стига сте я спрягали тази вина.Няма вина и никой не търси виновници, не насочвайте на там нещата.
zigizagi  е написала нещо много удачно тук и съвсем на място.То важи за всички ни по принцип и за всякакви ситуации, когато си в заимоотношения с някой:
"Никой за нищо не е виновен, но вие сте скачени съдове- ти си такава, защото той е такъв и той е такъв, защото ти си такава."

Ти си била такава, но скачена с друг някакъв-резултатът е бил един, сега, скачена с друг резултатът е различен.
На мен пък тук ми спрягаха теми как човек не се променял, а пред очите ми човек се промени коренно, така че, тези неща не са общовалидни.

# 107
Никой за нищо не е виновен, но вие сте скачени съдове- ти си такава, защото той е такъв и той е такъв, защото ти си такава.
И е така, и не е ....
За скачените съдове, абсолютно подкрепям.
За вината обаче.....винаги , ама винаги за разпадането на една връзка са виновни И ДВАМАТА.
Кой повече, кой по-малко, но вина имат и двамата.

# 108
Нека не го наричаме точно вина, защото често няма умисъл, получава се без да се усещаш даже.

# 109
Аз винаги съм смятала, че така, както една връзка или брак се създава от двама, за развалянето също са необходими двама. Може да е вина с различна степен, т.е. с различна тежест, може и да е без умисъл - просто се случва. А и какво значение би имало, кой е виновен, ако нещо се е разрушило.

Не съм съгласна с теорията за скачените съдове - ако на единия се окаже натиск - в която и да е посока, как рефлектира това на другия? А и защо трябва да сме скачени съдове - ние сме две личности, събрали се заедно, защото се обичаме, защото имаме донякъде еднакви виждания за семейството, за живота. Може да сме сбъркали в избора си, може впоследствие да са се променили нещата, чувствата - нито ние, нито живота е константна величина.

Напълно съм съгласна с Бърди - и за ежедневието с такъв мъж, и с различен такъв.

# 110
Много хубав и точен пост на Бърди, както обикновено   bouquet

# 111
Нека не го наричаме точно вина, защото често няма умисъл, получава се без да се усещаш даже.
Не е задължително да е умишлено.
Човек не разваля умишлено връзката си, поне не често....но вина винаги има.
Без значение дали знаем къде бъркаме или не.

Теорията за скачените съдове не зависи от нас.
Понеже ми е трудно да го обясня, ще опитам с пример.
МЪжът се връща от работа нервен, без настроение.Но не желае да натоварва и жена си, затова се опитва "да изтрие" служебните проблеми от лицето и ума си, и се усмихва на жена си....Тя също се усмихва, говорят си, вечерят, но.....след половин/един час тя усеща , че настроението й започва да се скапва.И тя не знае защо, няма никаква реална причина според нея да й става нервно, притеснено.....Та, идеята е, че мъжът така или иначе не може да подтисне съвсем лошото си настроение, колкото и да опитва, и то по някакъв начин се предава и на жената.
Това естествено , за хора, които се обичат , и душите им "свирят на една вълна".

# 112
Не мисли, че съм ти контра, съгласна съм И с това, но не е и така винаги. Животът е низ от събития, които те тласкат в една или друга посока, еднакви събития могат различно да ти подействат в два различни дена.
Като цяло, и като преминала през подобни неща си мисля, че тези анализи са тооолкова излишни, отнемат време и те тласкат, лашкат те в крайности. На мен навремето половината тук ми отсичаха-не ви е писано, бла-бла, коренно различни сте, не тичате в един коридор и т.н. и т.н.А мъжа ми как фино са го тласкали да не разправям...Само времето показва всичко......това разбрах и без напъни и анализи на финала.
Освен това кой определя чия вина е по-вина?Това е много субективно.

Не съм съгласна с теорията за скачените съдове - ако на единия се окаже натиск - в която и да е посока, как рефлектира това на другия?

На мъжа ми бе оказван натиск, първоначално много фино, после и грубо.Ами-отрази ми се, и още как.Назад  в миналото е, но се отрази-смаза ме първоначално, това, че той е допуснал да бъде манипулиран, че е скрил, че не ми е показал нуждата си към момента, после, че ме е предал заради това и т.н. и т.н.Много са моментите, няма как да ги предам всичките, но-рефлектира с ужасна сила всичко върху мен точно, а той се освободи в този момент.Обикновено така става-изхвърляш баласта върху най-близкия си.Но всичко, което се случва с единя в семейството рефлектира върху останалите-независимо дали лошо или хубаво.
За отделността на личностите-ами така е, и това няма общо обаче.
И на който му е изкристализирала Ясна мисъл, че чувства няма-и това е съвсем отделно-случва се, но тогава нещата са много просли, лесни и ясни.

# 113
Не, Бърди, не си същата. Човек непрекъснато се променя, а един провален брак няма как да не окаже въздействие.

# 114
Човек се променя през целия си живот , много ясно .
Но това , че нечий брак се е разпаднал , не значи , че човекът е провален , нито , че животът му се е провалил . Просто внимаваш повече в следващи отношения и продължаваш напред !
Както Бърди е направила !  bouquet
Не приемам думата провал като синоним на развод изобщо .
За странични наблюдатели може и да е така , но за хората излезнали от такъв брак , това е правилно решение и ново начало .

# 115
И пак...защо провал? Няма провал, стига...
Всички внимаваме много принципно, но боб не хвърляме, сори. И от следващи Неподходящи развития на нещата никой не е застрахован, колкото и да внимава. Това е част от Живота и ако го приемем и заживеем, по-леко ще ни е и ще сме в мир със себе си. От там нататък драми кой знае какви няма.

# 116
Но това , че нечий брак се е разпаднал , не значи , че човекът е провален , нито , че животът му се е провалил .

Според мен разпадането на брака те променя изключително много. Не казвам, че ставаш по-добър или лош, но просто си различен. Животът ти толкова се променя, че няма как да се убеждаваме взаимно, че сме си същите. Да, сега съм много повече човекът, който бях преди да се омъжа, трудно може да изличиш напълно същността си. Но например знам, че онази патка-шматка проснала се в краката на мъжа си е напълно изличена от мен.

# 117
Абсолютно съм съгласна с теб , Октоподче ! Hug
Просто не ми харесва израза провален брак , с смисъл развод = провал .

Иначе , да , и аз се промених много ! Peace
Научих се да отстоявам позициите си и да се поставям на първо място ! Peace
И разбрах , че дори сам , човек може да постигне много , ако вярва в себе си и има чувство за самоуважение ! Hug

# 118
Моите най-дълбоки извинения - не е провален , а разпаднал се. Макар че, на мен пък разпаднал се не ми звучи хич добре.  А за провален живот и човек изобко пък не съм казвала.

# 119
Баш си е провален да ви кажа. Как по друг начин ще наречеш нещо, което си започнал и не се е получило с желания край? Най-добра съм в започването на разни неща и после се отказвам, така че за мен брака ми си е провал и няма к'во да подскачам ощипано когато някой ми го каже. Можех да изведа нещата до различен край, но по една или друга причина не го направих. Провалих се и още как, а дали ми пука от това е вече съвсем различна тема.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт