Относно припознаването на дете

• 1 660
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте!
Много бих искала някой да ми разясни каква е процедурата за припознаване на дете от бащата.
Ситуацията ни е такава - брак нямаме, заедно сме, бебето е искано. В момента съм в края на 3 месец, но когато дойде време за раждането, бащата на детето няма да е в България, заминава за чужбина след 2 месеца. Много се притеснявам, при положение че той няма да е тук, как ще дадем неговите имена на детето ни. Някъде дочух, че е възможно и преди самото раждане да се попълни декларация от таткото, че го припознава, но незнам до колко е вярно.
Всякаква информация би ми била полезна. много ви благодаря!!

# 1
  • София
Във вашия случай ще има припознаване на заченато дете, което се допуска от чл. 64 на СК:
Цитат
Припознаване
Чл. 64. (1) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
(2) Припознаване може да извърши и родител, навършил шестнадесет години.

Ето насоки от сайта на община Стара Загора за текста на декларацията. Ще се опише под условие припознаването за всички деца, родени от жената Х (виж малко по-надолу в описанието в посочения линк) през 2013г.. Заверката е нотариална, така че най-вероятно и в кантората на нотариуса ще могат да дадат насоки.

# 2
Отивате двамата при нотариус/ носете си личните карти/.

# 3
щом нямате брак, трябва да стане с декларация или заявление.
може да попитате в родилното какво признават, декларация, подписана пред нотариус, заявление пред човек от ЕСГРАОНа по постоянен адрес, май навсякъде е различна процедурата като чета...
но само с две лични карти в родилното няма да стане като се роди бебо.
вие ще правите припознаване под отлагателно условие, ето тук може да прочетете повече:
http://www.dokumentacia.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B7 … 0%B5%D1%82%D0%B5/

# 4
Припознаването става с нотариално заверена декларация/ както са описали мамите по-горе/ и лична карта на таткото. Допустимо е да дадеш копие на личната карта. Поне аз когато раждах, сестрите в родилния ни казваха, че който няма оригинал на ЛК, ще му уважат и копието. Един познат, който припознаваше дете ми разказа, че са му искали и имената на детето/въпреки че няма акт за раждане/

# 5
Да, разбрах как стоят нещата. Благодаря много на всички отзовали се, много ми помогнахте!
Сега остава да изчакаме още месец и да свършим и това Simple Smile

# 6
здравейте а някой запознат ли е с припознаването на дете в родилното , за русе става въпрос тъй като явно навсякъде искат различни работи, едни искат нотариална заверка други искат само лк на бащата и не съм наясно

# 7
  • София
здравейте а някой запознат ли е с припознаването на дете в родилното , за русе става въпрос тъй като явно навсякъде искат различни работи, едни искат нотариална заверка други искат само лк на бащата и не съм наясно
И в София искат нотариална заверка, ако няма брак. Поинтересувай се в общината, ако ли не, ще разбереш в родилното.

Общи условия

Активация на акаунт