За частното образование, за частните училища (2)

• 77 976
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 1 005
защо купчина тухли като втори имот - ваканционен, или ламарина пред къщи да си струват повече от инвестиция за образованието)? 

Смислен аргумент ако образованието беше изцяло платено. При сегашното положение на относително изравнено качество м/у АК и елитни гимназии... звучи като оправдание Simple Smile

Положението е изравнено, ако се взема предвид само контекста на коментарите в темата.
Защото тук се говори основно за статистики и цифри.
Нашето дете учи в частно училище, което избрахме без да се интересуваме от тези цифри. Никога не са ни интересували... Но на тържеството за края на учебната година (първи клас) 8 момичета от класа се бяха организирали сами и бяха направили танц с доста сложна хореография.
Оказа се, че са тренирали в междучасията, без грам учителско участие. Освен, че се бяха договорили с учителите, този танц да бъде включен в програмата. Освен тях в класа има още 2 момичета, които не се интересуват от танци - те не участваха. Това също много ме впечатли.
За тържеството също им беше предоставена възможност да избират какво да представят на родителите.
Сигурно коментарът ми може да звучи като спам на фона на цифрите и статистиките.
По отношение на детето ни имаме няколко желания - да се запази нейната любознателност и интерес към света, нейната индивидуалност, да се доразвива въображението й и да има свобода да прави избори.
Много труден избор на училище направихме. Няма да си кривя душата, че от настоящото училище има още какво да се желае, но нещата, които ние искаме за нея, припознахме, макар и от части само в това ЧАСТНО училище.

# 1 006
Впрочем тя горещо ме убеждава да не причиняваме на сестра й този тормоз...При това за двойно повече пари - .  
Ето виждате ли - оставете парите, ами тормоза... иначе прекрасно е, че е завършила международно право, но тук трябва да работи непременно точно това, вероятно към някоя международна агенция или организация от сорта на ИПИ или Хелз.комитет, защото образованието й не е автоматично призвато тук....ако човек има намерение да работи в Бг като юрист, трябва да завърши задължително в БГ, и това го казват мастити юристи. Познавам един, който е толкова успял адвокат, че има пари и възможности да прати сина си да следва дори и на Марс...но лично му е казал - ако ще е право, трябва да е тук - и синът му е студент в СУ.
До голяма степен това важи и за счетоводителите и особено за експерт - счетоводител - не си ли учил тук и нямаш ли стабилни познания по БГ закони и практика - ако ще да имаш 10 международни титли, нямаш право да одитираш тук....както и дъщеря ви няма право да практикува право в БГ.

Та зависи много кой какво иска и търси....но аз в никакъв случай не искам детето ми да живее на 10000 км от мен и да се виждаме веднъж годишно.

# 1 007
Та зависи много кой какво иска и търси....но аз в никакъв случай не искам детето ми да живее на 10000 км от мен и да се виждаме веднъж годишно.

За щастие децата ще станат големи и ако са свободомислещи хора, ще могат сами да избират къде и как да живеят. И изборите им със сигурност няма да се  определят само от училището, в което са учили или  парите, които са платили или неплатили мама и тати, а от обстоятелствата в момента и от разбиранията им за живота.

# 1 008
Нашето дете учи в частно училище, което избрахме без да се интересуваме от тези цифри. Никога не са ни интересували... Но на тържеството за края на учебната година (първи клас) 8 момичета от класа се бяха организирали сами и бяха направили танц с доста сложна хореография.
Оказа се, че са тренирали в междучасията, без грам учителско участие. Освен, че се бяха договорили с учителите, този танц да бъде включен в програмата. Освен тях в класа има още 2 момичета, които не се интересуват от танци - те не участваха. Това също много ме впечатли.
За тържеството също им беше предоставена възможност да избират какво да представят на родителите.
Сигурно коментарът ми може да звучи като спам на фона на цифрите и статистиките.
Много труден избор на училище направихме. Няма да си кривя душата, че от настоящото училище има още какво да се желае, но нещата, които ние искаме за нея, припознахме, макар и от части само в това ЧАСТНО училище.
Аз лично не бих определил включването ти като спам.
А направо като вредно за бъдещето не на страната, а на расата ни. Презадоволяването на западната цивилизация към която драпаме със зъби и нокти да се причислим доведе до подобни фарсове като описания от теб - да се радва народа и да прави своя избор за образователно заведение, базирайки се на аматьорска танцова забава или на битови условия, надхвърлящи в пъти необходимите.
Яко да ни е дупе, не виждам вариант за бяло господство Simple Smile
Идва явно времето на азиатци, а в последствие защо не и на африканци.
Има все още люде, борещи се за знания с цената на много труд, но... фокуса става все по-лигав и презадоволен.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 14:29 от kodbg

# 1 009
Тук можете да видите кои училища къде са в класацията за 2013 от матурите за 12 клас
http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh123/index.php

Aбе с дълбоки съмнения я гледам тази класация.  СМГ е на 63-то място в България по математика (егати посредственото училище). Но куриозното е, че същото това СМГ е на 32-ро място в страната по БЕЛ. Т.е. БЕЛ в СМГ е два пъти по-добро от МАТ Shocked

# 1 010
А направо като вредно за бъдещето не на страната, а на расата ни. Презадоволяването на западната цивилизация към която драпаме със зъби и нокти да се причислим доведе до подобни фарсове като описания от теб - да се радва народа и да прави своя избор за образователно заведение, базирайки се на аматьорска танцова забава.
Има все още люде, борещи се за знания с цената на много труд, но... фокуса става все по-лигав и презадоволен.
Яко!!!
 Joy Joy Joy

# 1 011
А направо като вредно за бъдещето не на страната, а на расата ни. Презадоволяването на западната цивилизация към която драпаме със зъби и нокти да се причислим доведе до подобни фарсове като описания от теб - да се радва народа и да прави своя избор за образователно заведение, базирайки се на аматьорска танцова забава.

Леле, КодБГ, адски ме изкефи постингът ти. В тази връзка и за да е по темата, на мен ми е леко странно как доста хора гледат как децата им да се махнат от БГ и никога да не се връщат, при това още от начална училищна възраст си правят подобни планове, и затова и мислят, че ЧУ ще ги улесни много в тази им цел. Пък след 10-15 години, когато децата са в зряла възраст, тук вече няма да е толкова гадно, ако примерно дръпнем толкова, колкото сме го направили последните 10-15 години. То и сега не е гадно за който е квалифициран и работи, и доказателство за това са същите тези родители, които имат възможност да плащат немалките такси дълги години, че и да пишат тук, докато работят /аз включително/. Ако работиш на запад, ще пишеш във форум през работно време като си видиш ушите без огледало Laughing

# 1 012

Яко не е. Тъжно е, а след години и страшно ще стане, освен тъжно.. Sad

# 1 013
 Татко Мецан, мисля, че грешно сте схванали целта на АК.
На информационната среща Президентът на АК каза (цитирам по памет):
"АК иска да вземе най-добрите ученици в България, да ги подготви на високо ниво, да отидат в най-престижните университети и да се върнат в България, за да работят за нейното благо".
Не ми е точен цитатът, но не ми се рови в сайта ми за точния.

Да, пример - възпитаници на АК и Харвард се връщат, за да си развиват идеите и проектите тук. Какво по-хубаво от това?!

Аз също мисля, че България предлага чудесни възможности за развитие, стига да не хлечиш, мърмориш, да се оплакваш и т.н. и най-вече - да имаш по-широк светоглед как да си организираш живота. Какво пречи да си развиваш бизнеса тук при 10% данъци, а да го насочиш към чуждестранни пазари, както правят IT фирмите. Природа, слънце, добро ниво на доста услуги, бърз и евтин Интернет ..., стига да си надскочил българското мрънкане и да имаш удачни модели за бизнес развитие.
Друг пример -  Телерик. Възпитаници са на Американския университет.

# 1 014
Данибон, абсолютно!! Много правилно сте прочели мислите ми, точно това имам предвид.
Относно словото на Президента на АК обаче, това са преди всичко красиви думи, той за какво е Президент, ако не говори такива неща по срещите Laughing , а възпитаници на Харвард нещо не съм чувал да има тук, нито съм срещал:) но дай Боже в бъдеще да се случва.

За данъците мога да ви кажа, че са на едно от последните места като фактор дали някъде да се открива бизнес, а много по-важни са прозрачната среда, върховенството на закона, липсата на бюрокрация и предвидимост на бизнес средата. И честната конкуренция, липсваща почти изцяло в БГ, защото огромно предимство имат близките до силните на деня обръчи от фирми, които получават на изгодни, непазарни условия държавни поръчки и други благини и напълно изкривяват пазара и лоялното съревнование между икономическите субекти. Тези неща за съжаление у нас ги няма, и затова западните инвеститори не са си строшили краката да инвестират тук, въпреки 10%-ната ставка, която е най-ниската в Европа. Същото важи и за физическите лица, където също сме единствената страна в Европа с 10% данък на доходите, но май всички предпочитат да работят в Германия на данъчна ставка средно около 35%, отколкото тук Joy
Но лека-полека, тези неща вървят към подобрение, и действително ние изобщо не сме зле, ами просто българите сме големи мрънкалници.

# 1 015
Един пример - Евгения Пеева, АК, Харвард http://zaednovchas.bg/%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F … 0%B5%D0%B2%D0%B0/
Има и още, но това е приятен пример. Знам, че доста хора й скочиха преди време как може младо момиче да се хаби така в България. Аз смятам, че идеите й са прекрасни.

Междудругото една от известните американски блогърки е българка и също възпитаничка на Американския колеж. Е, тя си живее в САЩ, но моделът й е наистина еталон. Има хиляди последователи и се чакат с нетърпение постовете й.

Да, това, което пишете е така, но не забелязваме хубавите неща. Говорила съм си с чужденци, които са по-патриоти от нас и обожават България. Винаги ми е интересно да виждам възможностите у нас през техния поглед и така всъщност осъзнаваш колко сме добре, но - пфу, у нас, ако кажеш, че си добре и че ти харесва, веднага ще те заплюят или поне ще те предупредят: "Сакън някой да не те урочаса". Ужас! Simple Smile Така че е хубаво да се изучават добри модели, а ние сме креативни хора и биха могли да се случат нещата.

# 1 016
  • София
...Идва явно времето на азиатци, а в последствие защо не и на африканци.

По "чисти" знания азиаците от доста време насам успешно конкурират европейците (белите). Даже конкурира е доста неточно, гледаме им праха. Има обаче области, в които европейците още дълго време ще са номер 1, поради чисто различни мироглед, среда и възпитание и може би ще е по-умно да се насочим към тях.  newsm78 Пример: Все още никой не е конкурира успешно италианците в дизайна.
В тази връзка ми е леко непонятен стремежа към математическите дисциплини (примерно), ама... това си е моето лично мнение.

Татко Мецан, ако държиш децата ти да не са на 10 000 км. от теб ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги запиши в някое ДУ с ниски успехи... ама и това не мисля, че ще те гарантира.  Mr. Green

Дани, много хубаво ти звучи поста, но не отговаря на действителността. Мога да ти напиша пространствен пост защо аджеба е глупаво да инвестираш в БГ, въпреки 10% данък, но ще ти кажа само 2 неща - Образование и Медицинско обслужване.

# 1 017
- пфу, у нас, ако кажеш, че си добре и че ти харесва, веднага ще те заплюят или поне ще те предупредят: "Сакън някой да не те урочаса". Ужас! Simple Smile

Ами така де, нали и аз точно това казвам. Ми за какво да ходи детето ми в чужбина тогава, да се мъчи и то, и ние? На мен си ми харесва тук, и града си харесвам - в столица живеем, и работата си харесвам, и къщата си харесвам, и квартала си харесвам, и положението си харесвам и позицията във фирмата си харесвам Grinning Не ми се ходи да живея на друго място и като ходя на екскурзии по чужбина, откривам колко много неща тук са си ми по-добре. Ама честно. И за кво да истерясваме и да побъркваме децата да учат в елитни чужди университети? А че който завърши уни от Бръшляновата лига, ще се върне в България, това го разправяйте на старата ми шапка Joy Такъв човек в Германия или Франция не би работил и живял, камо ли в България.

Исе, с всичко съм съгласен в поста ти, ама иронията ти е неуместна:) То зависи как ще ги възпиташ, а не да ги записваш в ДУ с нисък успех:) Естествено, че искам да имат висок успех и в образованието, и в живота, както иска всеки за децата си.

# 1 018
За нашите деца образованието доста ще се промени.
Все повече ще навлезе дистанционното обучение. Така че те пак може да черпят знания от Харвард и MIT, а да си ядат топлата супичка на мама. Могат да отскачат от време на време, а може и да не ходят.
Все повече се говори и за виртуални бизнес екипи, работа от дистанция. Въобще в тази сфера до 10 години нещата доста ще се променят.

# 1 019
  bouquet

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 16:02 от diliana

Общи условия

Активация на акаунт