За частното образование, за частните училища (2)

• 77 978
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 990
Всъщност единствената причина да няма тотална хегемония на ЧО до началото на гимназията (нагоре е по-различно) е наличието на СМГ.

ТЦ, единствената причина за да няма ЧУ хегемония са не трите букви СМГ, а възможността само и единствено МГ от всички градове в България да обират умни деца, на които им се учи след 5-ти клас. Което от моя гледна точка е прекрасна практика и възможност за концентрация на умници. Не трябва да се разширява, не трябва да се намалява. Държавата ни е бедна откъм мозъчен елит и сегашните бройки като че ли покриват нуждите.
Дали училището е СМГ, Баба Тонка, МГ Берон, ОМГ Пловдив, МГ Бургас - няма никакво значение. Децата от всички безплатни общински училища, които имат възможност да осъществяват прием след 4-ти клас ще бъдат в топ резултатите на матурите след 7-ми клас.
Оттам разбира се се вдигат изискванията и за цялото обучение, затова тези училища с годините са организирали и прекрасно обучение след 7-ми клас.
Цари масово подценяване на децата и всеки си говори само за училища. 80% от резултата е заслуга на дете и семейна среда, после идва училището... Колкото по-ниска е степента на образование, толкова по-малък е процента, с който влияе училището. И разбира се, в университет, при докторантира вече се приближава до максимума, както в градината е близък до минимума.
Жасмин... обърках се Sad All inclusive хотели на морето ли сравняваш? Че темата май беше за образование.

Тамън щях да допълня, че мърморещия Пламчо ей сега ще изръси колко противозаконно е това и той взел, че го направил преди да пусна поста Simple Smile
Този форум има голям проблем - няма игнор за да можеш да добавиш този, онзи в него и да не виждаш повтарящи се до болка постове...

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 12:11 от kodbg

# 991
Всъщност единствената причина да няма тотална хегемония на ЧО до началото на гимназията (нагоре е по-различно) е наличието на СМГ.

ТЦ, единствената причина за да няма ЧУ хегемония са не трите букви СМГ, а възможността само и единствено МГ от всички градове в България да обират умни деца, на които им се учи след 5-ти клас. Което от моя гледна точка е прекрасна практика и възможност за концентрация на умници. Не трябва да се разширява, не трябва да се намалява. Държавата ни е бедна откъм мозъчен елит и сегашните бройки като че ли покриват нуждите.
Дали училището е СМГ, Баба Тонка, МГ Берон, ОМГ Пловдив, МГ Бургас - няма никакво значение. Децата от всички безплатни общински училища, които имат възможност да осъществяват прием след 4-ти клас ще бъдат в топ резултатите на матурите след 7-ми клас.
Оттам разбира се се вдигат изискванията и за цялото обучение, затова тези училища с годините са организирали и прекрасно обучение след 7-ми клас.
Цари масово подценяване на децата и всеки си говори само за училища. 80% от резултата е заслуга на дете и семейна среда, после идва училището... Колкото по-ниска е степента на образование, толкова по-малък е процента, с който влияе училището. И разбира се, в университет, при докторантира вече се приближава до максимума, както в градината е близък до минимума.
Жасмин... обърках се Sad All inclusive хотели на морето ли сравняваш? Че темата май беше за образование.

Съгласна съм с това мнение. И особено с подчертаното.

# 992
Тамън щях да допълня, че мърморещия Пламчо ей сега ще изръси колко противозаконно е това и той взел, че го направил преди да пусна поста Simple Smile
Този форум има голям проблем - няма игнор за да можеш да добавиш този, онзи в него и да не виждаш повтарящи се до болка постове...
Парадоксът на общественото основно образование (създаващо  елитарни у-ща), е в основата на цялата тази лудница сред родители и ученици - курсове, школи, частни уроци и пр.
Посочи ми една държава в ЕС където това е така.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 12:25 от plamenhk

# 993

Таксата за Света София е двойна в сравнение с таксата за ПЧМГ - в Света София е 4700 евро за 6 клас (включен транспорт), а тази за ПЧМГ - 2000 евро (не знам включва ли транспорт).

Не, тук не е включен транспорта, както и храна. Транспорта е посочен допълнително в сайта и е 1000Е. Храна е включена само в таксата на Питагор, ПЧМГ не се води с целодневен режим на обучение и не се предлага храна на учениците в Гимназията, а само на малките от Питагор.

Но и разликата в базите е драстична..... Баща ми казва, че сградата не е пипната да се оправи - изглежда си така открай време. Стари прозорци, фасада.

Не сте виждали базата, така както бе получена от ПЧМГ - пипнато е само вътре, с цел да е добре за децата, но си права, че фасадата и двора са на дневен ред.

И друг път съм казвала, че последно в моята класация е базата на дадено училище, но всеки има своите приоритети и бих добавила - слава богу  Heart Eyes Peace
Мен примерно ме кефи, че децата правиха благотворителни базари и събираха средства за ремонт на двора, може да са малко, но са събрани с техният труд, което е стъпка във вярната посока.  Peace
Иначе, ако се преместят в някоя база с плувни басейни и тенис кортове няма да се откажа де, да не си помислите сега пък, че съм толкоз възвишенообразователна  Mr. Green Joy hahaha

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 12:38 от Lennyh

# 994
  • София
... значи ще остане да работи в САЩ и практически ще го загубиш, т.е. няма да го виждаш...

Това е шега, нали?  newsm78

Иначе последните години децата от АК предпочитат университетите в Европа, не в САЩ.

# 995
Абе хич не съжалявайте, защото като се замислиш обективно, какво излиза за този прословут Автомат Калашников - плащаш една камара кинти, за да ти измъчат яко детето, защото ги карали да учат до среднощ, да се побърка от учене и пак да има по-ниска диплома от децата от други гимназии, защото оценките в АК се изкарват много по-трудно; след това детето да замине да следва в САЩ, където пак яко напъване да плащаш огромните такси на американските университети, а и няма да го виждаш предвид далечината и скъпото и сложно пътуване дотам; след това детето като завърши, много ясно няма да се върне в България, защото освен че няма да иска, но и тук няма да намери работа, с която да избие поне частично огромните разходи по образованието си, значи ще остане да работи в САЩ и практически ще го загубиш, т.е. няма да го виждаш, освен ако и ти самият не се преместиш в САЩ, което е невъзможно предвид това, че по него време вече ще бъдеш дъртак, а и с какво ще се издържаш там.

Значи какво - плащай яко, че да ти е гадно Joy Ами май не, мерси съм Joy

Един тон мастило има изписано по тази тема - що е то АК и струва ли си, предимства и недостатъци, в темата за АК, ама старата дето стана над 100 страници. Ако Ви се рови, погледнете в нея, не е така просто, уверявам Ви.
Да, учат. Да, много. Да , ощетени са с дипломата.  Но:
- малкото които отиват да учат в Щатите  при това в добри наистина унита (щото има всякакви)нямат проблем за нивото на успеха от дипломата (а тя, макар и не пълна отлична е средно над 5.50 според данните на РИО - там тя няма такава роля, както в Англия, по-скоро решаващи са други фактори - есето най-вече и мотивационното писмо, както и късмета в унито, в което кандидатстваш да търсят студент с твоя профил във всички аспекти, ако щете и вид хоби, за да формират випуска...да не говорим, че начина на работа там им е напълно познат, за разлика на идващите от ЕГ примерно, свикнали да си научат и изпеят урока на дъската, почти не правили куизове, не знаещи какво е кас и несвикнали да работят в група за време, и са отличници, а голяма част по обмена на самите американски унита за година в Европа, който вече всички имат впоследствие намират начин да се реализират , по-голямата част (поне от випуска на щерка ми, която завърши преди 4 год.) да си намерят място в Европа, при това в сегашната криза. Може би има защо и то несъмнено е свързано сучебния процес в АК, за който се плащат именно тези пари.
2. Не всички (за разлика от другите ЕГ в София) прието там завършват не по-малко от 1/4 отпадат за 5-те години, защото не се справят , решават, че им идва в повече и т.н. и отиват в английска гимназия, Златарски или където намерят място, други в чужбина - има училища, където е по-лесно да изкараш там, а парите са подобни.
3. 12 бона са 1000 месечно, всъщност, ако човек отвори статистиката на ипотечните кредити и лизинга, обобщена от БНБ ще види, че бая народ, в стотици пъти повече от 140-те места в АК в БГ имат ипотечен кредит в размер на 30-40.000 евро със срок на погасяване над 20 год, чиято месечна погасителна вноска е подобна на тази, необходима за издръжката на дете в АК, е, дали все пак парите според Вас са определящи (защо купчина тухли като втори имот - ваканционен, или ламарина пред къщи да си струват повече от инвестиция за образованието)?
Става дума за народопсихология, мисля, просто не сме свикнали да плащаме за образование....
Ето и ние още се чудим да я запишем  в АК, приета е на 36-то място, а голямата, която завърши преди 4 години АК се дипломира тази година в Маастрихт международно право...Сега иска да се връща да работи тук, нейна воля, но ме съмнява, че ще устиска дълго, тя е разумен човек...
Впрочем тя горещо ме убеждава да не причиняваме на сестра й този тормоз...При това за двойно повече пари - тя самата влезе на 1750 и завърши на 2500 евра - беше по старата схема, с намалението на таксата на 50% заради класиране до 50-то място на приемния изпит, която от няколко години отпадна.
Но като виждаме нея, нещо не ни се рискува, като че ли, с 1-ва АЕГ, НЕГ не ни е цел, завърши Шилер, взе си Б1 сертификата по немски, ще продължи в Гьоте с този език, на дневен ред е друг.
Ще видим има още време до 4 юли, дотогава е срока за записването.  

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 12:45 от StefanB

# 996
... значи ще остане да работи в САЩ и практически ще го загубиш, т.е. няма да го виждаш...

Това е шега, нали?  newsm78

Иначе последните години децата от АК предпочитат университетите в Европа, не в САЩ.

Това също е въпрос на личен и семеен избор и на избрана специалност. Освен това кое ти гарантира, че ако детето ти завърши с отличие СМГ или 91 НЕГ или 1 АЕГ ще остане тук или ще пожелае да учи в Европа, а не в Америка.?!
И ще го спреш ли дори да е така?

# 997
...

Да, точно хотели сравнявам!  ooooh!

Игнор няма, но пък на мен ми е интересно какво търсите тук няколко човека, които нямате нищо общо с частното образование. Какво имате да кажете за частното образование, след като децата ви не са в ЧУ? За какво пишете тук, каква информация споделяте? Каква е целта на участието ви тук? Нелогично ми се струва човек да си губи времето с безинтересни неща. Аз например, не бих отишла да чета и пиша в темите за плетива, гоблени, или СМГ - просто не ме вълнуват.

Lennyh, значи таксата на ПЧМГ с транспорт е 3000 евро и това не включва храна, така ли? Това не го знаех! Ние транспорт задължително ще ползваме, значи база 3000 евро. Като сложим и храната, мин. по 5 лв. на ден закуска + обяд, стават 3500 евро.

# 998
защо купчина тухли като втори имот - ваканционен, или ламарина пред къщи да си струват повече от инвестиция за образованието)? 

Смислен аргумент ако образованието беше изцяло платено. При сегашното положение на относително изравнено качество м/у АК и елитни гимназии... звучи като оправдание Simple Smile

# 999
  • София

ПП За мен 7 клас не е чак толкова неясен като класация, особено след обясненията на  пенсионирана русалка. По-скоро се чудя как са вкарали втората матура на ДЗИ в общата класация, като там учениците се явяват на различни изпити. Май в АК са били единни - БЕЛ и англ., но при другите най-вероятно е имало вариации. Та се чудя как натъкмяват тази втора матура. Е, там май е ябълки с круши.

Няма значение кой на какво се е явил на втора матура. Примерно 93 са се явили на немски, 25 на английски, 17 на история, 9 на биология, 3 на химия, 20 на география, 6 на физика, 2 на руски, 5 на философия.. Пресмятат средния успех по всеки от  тези предмети от втора матура. Събират получените стойности и делят на броя предмети , по които е имало представители  на училището на матурите и получават среден успех на матура 2.  Peace На по-късен етап, ако пуснат  тези средни  стойности по предмети и класации по всеки от тях (както е правено минали години), може лесно да се направи сметката с обобщена оценка от матура 2 за всяко училище.

# 1 000
....Този форум има голям проблем - няма игнор за да можеш да добавиш този, онзи в него и да не виждаш повтарящи се до болка постове...

Уви

Игнор няма, но пък на мен ми е интересно какво търсите тук няколко човека, които нямате нищо общо с частното образование. Какво имате да кажете за частното образование, след като децата ви не са в ЧУ? За какво пишете тук, каква информация споделяте? Каква е целта на участието ви тук? Нелогично ми се струва човек да си губи времето с безинтересни неща. Аз например, не бих отишла да чета и пиша в темите за плетива, гоблени, или СМГ - просто не ме вълнуват.

Жасмин, тук не съм съгласна с теб.
Всеки би трябвало да може и да коментира, който иска може да отсее нужната му информация. Свиква се с времето, факта че на ден получавам между 2 и 10 бележки с молба за съвети и помощ, за мен е  достатъчен
 Peace - не съм отказала на никого да дам съвет и да помогна.

Lennyh, значи таксата на ПЧМГ с транспорт е 3000 евро и това не включва храна, така ли? Това не го знаех! Ние транспорт задължително ще ползваме, значи база 3000 евро. Като сложим и храната, мин. по 5 лв. на ден закуска + обяд, стават 3500 евро.

Да - на практика цената е еднаква - тук вече си остава избора  Peace

защо купчина тухли като втори имот - ваканционен, или ламарина пред къщи да си струват повече от инвестиция за образованието)?

Смислен аргумент ако образованието беше изцяло платено. При сегашното положение на относително изравнено качество м/у АК и елитни гимназии... звучи като оправдание Simple Smile

Напълно съгласна!  Peace
Семейното имуществено състояние е  семейно решение, доколкото в АК се проучва доста основно, то не виждам на кого му пречат тухлите / в случай, че ги има/. Все пак освен да учат децата трябва и да живеят някъде нали? Има много семейства плащащи ипотека не за 2-ри имот, а за първи!

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 13:43 от Lennyh

# 1 001

ПП За мен 7 клас не е чак толкова неясен като класация, особено след обясненията на  пенсионирана русалка. По-скоро се чудя как са вкарали втората матура на ДЗИ в общата класация, като там учениците се явяват на различни изпити. Май в АК са били единни - БЕЛ и англ., но при другите най-вероятно е имало вариации. Та се чудя как натъкмяват тази втора матура. Е, там май е ябълки с круши.

Няма значение кой на какво се е явил на втора матура. Примерно 93 са се явили на немски, 25 на английски, 17 на история, 9 на биология, 3 на химия, 20 на география, 6 на физика, 2 на руски, 5 на философия.. Пресмятат средния успех по всеки от  тези предмети от втора матура. Събират получените стойности и делят на броя предмети , по които е имало представители  на училището на матурите и получават среден успех на матура 2.  Peace На по-късен етап, ако пуснат  тези средни  стойности по предмети и класации по всеки от тях (както е правено минали години), може лесно да се направи сметката с обобщена оценка от матура 2 за всяко училище.

Благодаря много! Беше ми много ценно!

# 1 002

Това е шега, нали?  newsm78

Това също е въпрос на личен и семеен избор и на избрана специалност. Освен това кое ти гарантира, че ако детето ти завърши с отличие СМГ или 91 НЕГ или 1 АЕГ ще остане тук или ще пожелае да учи в Европа, а не в Америка.?!
И ще го спреш ли дори да е така?

Абе шега е уж, но във всяка шега има и голяма доза истина  Laughing
Дали ще го спра - мисля, че за САЩ да, определено ще го спра. Поне така си мисля. Щото отиде ли там, значи да не го видя повече. За Европа е друга бира, има лоу-кост полети, няма граници и т.н., но пак много ясно ще трябва да видим дали наистина си струва. ащото дори и с евтините и бързи полети пак на няколко месеца веднъж ще го виждам, само за уикенда, щото нали и тук имаме ангажименти. Ти имаш три, да са живи и здрави, но ако ти е само едно - поне аз не си представям да не мога да го виждам.Реално тук може да бъде дори и по-добре, отколкото в чужбина, поне много такива хора има, включително и пишещите тук.

Поне вървим в правилна посока и по сравнение с преди 20 години сме дръпнали много. А че сме на опашката в ЕС е нормално - то не става така бързо, но важното е, че сме на прав път.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 13:31 от Татко Мецан

# 1 003
Тук можете да видите кои училища къде са в класацията за 2013 от матурите за 12 клас
http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh123/index.php

Има ги по различни предмети.

# 1 004
Тук можете да видите кои училища къде са в класацията за 2013 от матурите за 12 клас
http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh123/index.php

Има ги по различни предмети.

Дани, точно този линк гледам всяка година и сега го търсех. Има ли начин да се налеят данните в някакви ексели, май навремето в блога за 7-ми клас така ги качвахме?

Общи условия

Активация на акаунт