За частното образование, за частните училища (2)

• 78 022
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 975
Таксите в ЧДГ и ЧУ трудно се сравняват.
В някои у-ща виждаш само базовата цена и после има доплащания за всякакви екстри.
В други у-ща - като Св. Сф., таксата е за абсолютно всичко и предварително знаеш колко ще ти струва на година. Включва транспорт, занимания, храна...
Таксата в АК е за всички занимания, но пък без транспорт и без храна.

Така че си има разлика. Перото храна и транспорт не е никак малко и аз лично искам да знам колко би излязло. Отделно искам и качествена храна на децата.

# 976
В ПЧМГ верно е 2000 евро, ама аз гледах Питагор /началното училище/, там е 3400 евра. В Ерих Кестнер е 7900лв, в Увекинд - 3250 евра+680евра за храна+350 еднократна, та надхвърля 8 бона без транспорта. Аз съм проучвал предимно немските училища, затова писах, че е около 8 бона. Затова в Света София не вярвам да 3000-3500 евро, защото това би означавало да е по-евтина от Ерих Кестнер, което ми изглежда абсурдно.
Иначе да, с разсъжденията на Лени съм съгласен. Наистина доста е голяма разликата межда 6 и 10 годишно.

# 977
Таксите в ЧДГ и ЧУ трудно се сравняват.
В някои у-ща виждаш само базовата цена и после има доплащания за всякакви екстри.
В други у-ща - като Св. Сф., таксата е за абсолютно всичко и предварително знаеш колко ще ти струва на година. Включва транспорт, занимания, храна...
Таксата в АК е за всички занимания, но пък без транспорт и без храна.

Така че си има разлика. Перото храна и транспорт не е никак малко и аз лично искам да знам колко би излязло. Отделно искам и качествена храна на децата.

И това!
Наистина в ПЧМГ - таксата е без включен транспорт / мен не ме е вълнувал, но последните цефри са 1000 Е/, което става пак почти толкова, колкото и другите гореизброени ЧУ, които по моите критерии стават.

# 978
Света София с транспорта е 4010 евро за ПУК. Таксата е по-евтина от тази на Увекинд, за Ерих Кестнер не знам.

# 979
В ПЧМГ верно е 2000 евро, ама аз гледах Питагор /началното училище/, там е 3400 евра. В Ерих Кестнер е 7900лв, аз съм проучвал предимно немските училища, затова писах, че е около 8 бона. Затова в Света София не вярвам да 3000-3500 евро, защото това би означавало да е по-евтина от Ерих Кестнер, което ми изглежда абсурдно.
Иначе да, с разсъжденията на Лени съм съгласен. Наистина доста е голяма разликата межда 6 и 10 годишно.

Цитирах таксите съвсем по спомен от миналогодишните им нива - не съм ги проверявала, така че ако се разминават с малко, то е с малко ...
Иначе казах вече горе какво мисля.
Но най-вече много искам да се разбере, че не става въпрос за пари! Или не само за тях!
Става въпрос за СВОБОДА - свободата ти като родител да избираш кое е най-доброто за детето ти! Ето както беше случая с Жасмин - нима тя нямаше колебания?! И те не бяха заради цената. Това е избор пред който всеки родител е бил поне веднъж, независимо дали е ставало дума за ЧУ или ДУ.
Много е важно да избираш по съвест, а не по джоб!
Отделно по-голямата конкуренция за мен може да доведе само до по-високо качество на образованието, което би било от полза на всички деца!

# 980
Транспорта никъде не съм го включвал, в Уве е 1080, както е обявено на сайта им.
Хм, невероятно е това за Света София, но значи еваллата им, че не надуват таксите, а пък за Ерих Кестнер си имат сайт, където цените са обявени, та може да ги видиш.

За свободата - няма спор, както и това, че не парите са важни - нали разговорът тръгна от таксите за АК, та мисълта ми беше, че който е плащал до 7ми клас около 8 бона годишно, що да не плати и 11-12, за да учи детето му в такова уникално училище без аналог, каквото е АК Simple Smile
Лично аз засега смятам, че наистина е безумно да платиш такава такса, като на всичко отгоре и да ти измъчат детето /понеже там се учело до среднощ/, като изобщо не се знае после то какво ще иска да учи и какво изобщо някой ден ще работи, за да се избият тези такси. Пък и за да се избият, трябва да работи в чужбина, което значи да не го виждаш, освен веднъж - дваж годишно за 2-3 дена. Тоест плащаш яко, за да ти е гадно Joy смисъла не го виждам Laughing

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 11:43 от Татко Мецан

# 981
За свободата - няма спор, както и това, че не парите са важни - нали разговорът тръгна от таксите за АК, та мисълта ми беше, че който е плащал до 7ми клас около 8 бона годишно, що да не плати и 11-12, за да учи детето му в такова уникално училище без аналог, каквото е АК Simple Smile

Ами защото някои семейни бюджети имат лимит да речем 7-8 за образование на година .... и да се напънеш няма откъде да дойдат още 5 000! Много е просто.
Особено за работещите на заплата - всеки месец взимаш Х пари - от тях толкова са за смети, толкова за режийни, толкова за образование. Никой няма да ти вдигне заплатата от догодина, защото си решил, че искаш детето ти да учи в АК!
А тези пък, които са на хонорари, също не са особено цъфнали и вързали в тази криза.

# 982
Добре де, пълната такса е на АК 5800 евра, т.е. 11600, а пък в повечето ЧУ от 1 до 7 клас таксата е около 8 бона и повече, за Св. София само не знам колко е, понеже не я видях на сайта им, но четох коментар, че е почти двойна на ПЧМГ, значи направо е почти колкото на АК. Така че не ми се връзват твърденията, че в АК парите са водещия фактор, защото явно повечето родители, които плащат ЧУ, могат да плащат и таксата в АК, и ако е наистина такова уникално училище, едва ли това ще ги спре.
Ами явно наистина трудно се влиза там. Според мен тези, които са приети и се отказват, са в огромната си част деца, които са учили в държавно училище до 7 клас - предимно СМГ.

Данибон, успех на децата ти и приятна почивка!

Няма противоречие:
Цитат
Там справянето е в проценти, които се ранжират. Както вече се спомена, много деца се явяват за чест на този изпит, и въпреки високите резултати нямат никакво намерение да се записват. Така като отпаднат една сериозна част, и се наместват тези с по-долните места. Първият фактор са парите. След това е постижението на изпита. Да, има заклети фенове, които са готови на всяка цена да са там, но те не са болшинството.

Ако първите 20-30-50 деца нямат тези 5800 евро, няма да учат в АК, независимо от силното представяне, така че отпадат като конкуренция. Техните места се заемат от деца с по-скромни резултати от изпита, но пък имащи 5800 евро. По тази причина много деца, нямащи 5800 евро, дори и привлечени от АК, изобщо не кандидатстват, респ. също не образуват конкуренция. Затова Андариел каза, че водещи са парите и конкуренцията е само между тези, които могат да си позволят таксите.

# 983
По тази причина много деца, нямащи 5800 евро, дори и привлечени от АК, изобщо не кандидатстват, респ. също не образуват конкуренция.

На 90% от 50 кандидатствали за намаляване на учебната такса от новоприетия випуск през 2012 г. е предоставено такова. Намаляването на годишната учебна такса варира от 10% до 90%.
http://www.acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

# 984
Няма противоречие:
Цитат
Там справянето е в проценти, които се ранжират. Както вече се спомена, много деца се явяват за чест на този изпит, и въпреки високите резултати нямат никакво намерение да се записват. Така като отпаднат една сериозна част, и се наместват тези с по-долните места. Първият фактор са парите. След това е постижението на изпита. Да, има заклети фенове, които са готови на всяка цена да са там, но те не са болшинството.

Ако първите 20-30-50 деца нямат тези 5800 евро, няма да учат в АК, независимо от силното представяне, така че отпадат като конкуренция. Техните места се заемат от деца с по-скромни резултати от изпита, но пък имащи 5800 евро. По тази причина много деца, нямащи 5800 евро, дори и привлечени от АК, изобщо не кандидатстват, респ. също не образуват конкуренция. Затова Андариел каза, че водещи са парите и конкуренцията е само между тези, които могат да си позволят таксите.  

Категорично вярно!

По тази причина много деца, нямащи 5800 евро, дори и привлечени от АК, изобщо не кандидатстват, респ. също не образуват конкуренция.

На 90% от 50 кандидатствали за намаляване на учебната такса от новоприетия випуск през 2012 г. е предоставено такова. Намаляването на годишната учебна такса варира от 10% до 90%.
http://www.acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

И това е вярно, само че преди детето ти да е прието вече няма как да наеш дали и най-вече с колко ще ти намалят таксата нали?!
А как да обясня на детето си след като се е преборило и класирало, че няма да го запиша, защото нямам достатъчно средства?
Как да го мотивирам да се готви и да се представи добре на изпита, когато е предварително наясно, че няма да учи там?
Аз мога да го обясня на сина си и той ще ме разбере, но все пак дали е редно?

Както и да е това е решение на въпросното училище и то има право да въвежда своите критерии естествено, друг е въпроса дали на някой от нас му изнася или гроздето му е кисело.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 11:51 от Lennyh

# 985
4640 eur с транспорта плащаха за дете на много близки приятели в седми клас за тази година в Св.София

# 986
  • София
И преди казах, че бройката не може да изкриви статистическото средно значимо много. Ако вземем едно голямо у-ще и разбием резултатите му на случайни групи от по 20 деца, то средните резултати на тези групи ще бъдат доста близки до средния на у-щето.

....

Не, не е така. Моето малко дете учи в ДУ. Тази година завърши 4-ти клас. Имаха НВО. Говорих с учителката му и се оказва, че средният успех на техния клас е 5,75.  Това въобще не се отнася за останалите класове. Следващият по успех клас в училището е със среден успех 5,30. В ДУ до 4-ти клас е възможно нивото да е високо. Зависи от учителката.

# 987
Става въпрос за СВОБОДА - свободата ти като родител да избираш кое е най-доброто за детето ти! Ето както беше случая с Жасмин - нима тя нямаше колебания?! И те не бяха заради цената. Това е избор пред който всеки родител е бил поне веднъж, независимо дали е ставало дума за ЧУ или ДУ.
Много е важно да избираш по съвест, а не по джоб!

Таксата за Света София е двойна в сравнение с таксата за ПЧМГ - в Света София е 4700 евро за 6 клас (включен транспорт), а тази за ПЧМГ - 2000 евро (не знам включва ли транспорт).
Но и разликата в базите е голяма. Влизала съм в двете училища - няма никакво място за сравнение. ПЧМГ - стара сграда на поне 50 години, не е собствена, а вътре се помещава и друго училища, на много мръсно, шумно и оживено кръстовище - до Руски паметник. Нямат хубав двор, нямат игрища, не знам каква е храната, но все се случва така да отида там в обедната почивка, или в голямото междучасие и виждам как масово децата са навън и си купуват пици и сандвичи по околните павилиони.  
Света София притежава собствено училище в Бояна, тихо място до Панорамен път, чист въздух, 2 сгради със собствени дворове, в едната са от ПУК до 4 клас, в другата са големите ученици. Игрища, просторно, ново. Храната се готви на място, здравослована при това.
Освен това, обучението в ПЧМГ е полудневно, а в Света София е целодневно, което увеличава цената - дори и в държавните училища занималнята се заплаща.
Но аз не избирам спрямо база, ако е за база, училището, което напуска дъщеря ми - НУКК, е с най-добра база от всички - най-просторно, най-озеленено, с най-много игрища, салони, зали за танци, кинозали, концертни зали, дори паракслис имат. Просто е заварено положние от Живково време, тогава това училище беше за децата на ЦК и нормален човек не се допускаше вътре. Но тази база какво ни дава, след като детето не учи стабилно?

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 21:20 от Анонимен

# 988
Абе хич не съжалявайте, защото като се замислиш обективно, какво излиза за този прословут Автомат Калашников - плащаш една камара кинти, за да ти измъчат яко детето, защото ги карали да учат до среднощ, да се побърка от учене и пак да има по-ниска диплома от децата от други гимназии, защото оценките в АК се изкарват много по-трудно; след това детето да замине да следва в САЩ, където пак яко напъване да плащаш огромните такси на американските университети, а и няма да го виждаш предвид далечината и скъпото и сложно пътуване дотам; след това детето като завърши, много ясно няма да се върне в България, защото освен че няма да иска, но и тук няма да намери работа, с която да избие поне частично огромните разходи по образованието си, значи ще остане да работи в САЩ и практически ще го загубиш, т.е. няма да го виждаш, освен ако и ти самият не се преместиш в САЩ, което е невъзможно предвид това, че по него време вече ще бъдеш дъртак, а и с какво ще се издържаш там.

Значи какво - плащай яко, че да ти е гадно Joy Ами май не, мерси съм Joy

# 989
Всъщност единствената причина да няма тотална хегемония на ЧО до началото на гимназията (нагоре е по-различно) е наличието на СМГ. В миналото правителство имаше силно лоби на ЧУ и бяха вдигнали мерника на СМГ, но за момента нещата остават каквито са. Според мен обаче е много важно СМГ да остане като коректив, защото ако бъде затрито СМГ ЧУ също ще свалят нивото, защото няма да имат конкуренция. Или с други думи привържениците на ЧО трябва да стискат палци да има СМГ за да получат и техните деца добро образование.
Тази теза противоречи на интересите на ЧУ, както и на законовите разпоредби, пряко или косвено,  на различни международни институции вкл и на решенията на Европейският съд по правата на човека.  Или казоно накратко  - тя няма бъдещо развитие както от правна гледна точка, така и от обективните условия на .демографското развитие в страната.

Нарастването на броят на мургавото население изисква опростяване на учебният материал,в основното образование, който в момента е на ниво далеч превъзхождащо това в ЕС.
Така както съществува българското основно образование в този си вид е благодарение само на незавършилият период на унификация в ЕС и слабата активност както на Българска асоциация на частните училища така и на Националната асоциация на ромите при защита на правните им интереси

Колкото по бързо приключи мимикрията със статута на  МГ, токлова по добре за обществото.  Как това трябва да стане вече съм го обсъждал - МГ ще си останат, но вече с правно издържан статут.

Според мен причина за спекулацията с бройката 20 не са толкова ЧУ, а тези в малките населени места (и то подозирам при това етнически оцветени), които ще излязат с ужасяващо слаби резултати.
Много логично обяснение.
Например в Полша почти няма да намерите ЧУ с над 20 ученика.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 12:05 от plamenhk

Общи условия

Активация на акаунт