"Каним ви на гости, но не у дома!"

  • 47 518
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 60
  • Канада
  • Мнения: 264
Вили, и аз не бих направила така рожден ден. Няма да ми е удобно.

На 50 ми рожден ден, живот и здраве, след 6 години,  ще наема зала, ще поръчам част от храната, другата ще се приготви + алкохол и така...


# 61
  • Мнения: 9 218

Нямам против каненето на заведение, но като знам че вкъщи ще ми е доста по-евтино...

Добре де, каква е тази заблуда, че на заведение е по-скъпо? Последно каних кумовете си у дома. И ние, и те сме с по две малки деца, които не ядат повече от една порция взети заедно, но пък съм длъжна и тях да предвидя в порциона, видиш ли, ако проядат. Кумата ми пие хубаво вино, но по чаша-две, кумът ми уиски, но не повече от две големи. Обаче аз взех бутилка вино, бутилка уиски, по една пържола на човек- около килограм и половина месо, отделно мезета, салати, ядки, нещо за десерт= 200 + лв.
Майка ми събра 12 души, от които 4 деца, в доста прилично заведение по повод пенсионирането си и плати 240 лв.


Да, обаче ще имаш уиски и за следващите гости, пък смятам че от изброените неща, уискито е най-скъпото нещо, което си купила.

Аз обичам да ни идват гости, обаче нямаме такива приятели, които да поканим на вечеря. И на ресторант не сме ходили. Последните години всички са се свили, безпарично им е. В неделя следобед идват приятелка с децата и. Децата си играят, ние пием бира с някакви ядки.
До тук се изчерпват гостите.

# 62
  • Мнения: 10 547

1. У и около нас се пие повечко
2. Ами ти само за уиски и вино си дала поне 40 лв. У нас уискито е подарено, имаме си хубава ракия, остава само вино или бира и безалкохолни.
3. Едва ли майка ти е платила всякакви такива неща, с каквито ти си посрещнала кумовете си. Но за всеки случай кажи кое е заведението  Wink
4. Кило и половина на 4 души - аз съм много месоядна, но се впечатлих

Имам позната сервитьорка, та тя казва, че особено надписват безалкохолните, ако не гледаш.


1. Наздраве!
2. Браво!
3. Плата сухи мезета, топли и сирена; плата с два вида салати; по избор вид пържола- свинска, пилешка с гарнитура или малък сач, десерт- еклерова торта, правена в заведението, алкохол и безалкохолни.
4. Една свинска пържола тежи средно по 200-250 гр. в сурово състояние, колко по 8 прави това, макар аз да взех 6 приравнявайки четирите деца на 2?

# 63
  • Мнения: 7 947
Вили, и аз не бих направила така рожден ден. Няма да ми е удобно.

На 50 ми рожден ден, живот и здраве, след 6 години,  ще наема зала, ще поръчам част от храната, другата ще се приготви + алкохол и така...



Аааа, това също е модерно тук - но е един от скъпите варианти  Joy
Наем на зала плюс кетъринг и о звучаване - ти излиза....по-добре в Хепи  Joy
Иначе е добър вариант. Моя мечта винаги е било да направя градинско парти с шатри и тн - ама пусто - рождения ми ден е зимата  Crazy

П.П. само изредените ти плата според мен отиват към 100лв  newsm78
Кой е тоя ресторант?

# 64
  • Мнения: 10 547
"Прадо" в Младост.

# 65
  • Мнения: 47 352
Нещо нищо не разбра май, а толкоз дълго обяснение направих  Laughing
Идеята е в приготовленията - от храната, до обстановката и външния ми вид - най-малкото.
Описваш прекалено лежерно нещата.
Пържолите не се сервират без гарнитура.
Нито без салата.
Нито без предястие.
Нито без десерт. Поне.
Аз така посрещам гости - не по домашно - като в Шатра  Stop


Eстествено, но и сами да сме, пак ще си направим салата и гарнитура, няма да ядем пържолите на крак и без салата. Единствено предястие и десерт идват отгоре, както писах по-напред, и питка също. Ако ми тежеше, нямаше да го правя. Приятно ни е да го направим за тях, какво да направя?  Laughing
За външния вид, ако излизаш навън, пак ще се оправяш и гримираш, така че не мисля, че можеш да спестиш от това като избереш другия вариант - ресторант.

А и не мисля, е това е основното. Просто има хора, които предпочитат събиране навън, други не, въпрос на усещане.

# 66
  • София
  • Мнения: 23 822
Вкъщи каня само най-близката си приятелка и още една приятелка с нейното детенце. Мъжът ми също кани чат-пат двама-трима негови приятели. Мнооого рядко се наемам да каня приятелски семейства, защото това е свързано с полагане на доста усилия от моя страна, а това не ми е хич приятно. Когато каниш гости, трябва да ги посрещнеш подобаващо.

Най-често, почти всеки уикенд, се виждаме с приятели някъде навън. В последно време ходим в ИКЕА. Децата ги пускаме в детския център, а ние сядаме на ядене и пиене на втория етаж. Накрая все си харесвам нещо да си купя от магазина и се прибираме доволни.

Имаме и приятели, които живеят в къщи с дворове. Те често ни канят на гости, най-вече лятото, и си спретваме барбекю. Поделяме си разходите по храната и пиенето или се редуваме в покупките.

# 67
  • Мнения: 7 947
Човече – наистина опитах, майне се получава.   Laughing
Всъщност съм почти сигурна, че идеално разбираш за какво иде реч, но се пънеш ей така, за спорта...
Реагирам на обяснението ти -  ежедневните вечери плюс 3-4 чинии отгоре, какво толкова.
Еми не – огромна е разликата като се канят гости в моя дом – гледам и в домовете на повечето.
Пример само - ако ежедневно можеш да хапнеш нарязан домат с бучка сирене – то за гости ще се наложи да го изкормя и напълня с изварена смес с яйца и маслини. Така го разбирам аз гостито – да е интересно, красиво, табиетлийската. За грима и облеклото - пак беше по повод дали е еднакво ежедневната вечеря и гостито...

# 68
  • София
  • Мнения: 23 822
Мдааа, явно от гости до гости има голяма разлика.  Grinning
Аз, за да посрещна подобаващо гости, трябва да вложа поне половин ден в приготовления. Ами сори, но предпочитам да го вложа в нещо по-приятно.

# 69
  • Мнения: 2 732
Не ми тежи чистенето преди/след, нито пазаруването и готвенето. Отегчава ме гостуването когато е над 2 часа затова предпочитам срещите навън.
+1 Peace За миналата Коледа поканих гости за обяд ,тръгнаха си след 22.00ч.
Колкото и да си ти приятни ... е прекалено.Тази година се въздържах  и
определено на заведение е за предпочитане /който може да си го позволи/
Относно самопоканените гости - това вече не може да се случи.
Последния пример, пристигнали хората от Лондон за Коледа,направили си списък
всеки ден на кого да гостуват,но не се съобразили,че имаме дете,което през седмицата
е на училище,а и има допълнителни ангажименти и пр.Обикновено се пита "кога е
удобно да се видим?", а не "в сряда ще дойдем". Е ,видяхме се на заведение.

# 70
  • Мнения: 47 352
viliko, сега те разбрах. Но ние всяко нещо си го доизкусуряваме всекидневно, от покривката и подреждането, до самото ястие и начин на оформяне в чинията, за мен всъщност това е най-приятната част от всичко, затова и не го имам за нещо отгоре.

# 71
  • Мнения: 7 947
viliko, сега те разбрах. Но ние всяко нещо си го доизкусуряваме всекидневно, от покривката и подреждането, до самото ястие и начин на оформяне в чинията, за мен всъщност това е най-приятната част от всичко, затова и не го имам за нещо отгоре.



 Rolling Eyes Чела съм ти ежедневните менюта, пазаруване и готвене, сама си ги публикувала - сори, няма нищо, с което бих поканила гости. Без да се наложи поне още час допълнения.

# 72
  • Пловдив
  • Мнения: 3 641
ама го обърнахте в тази тема пак на спор..от всяка тема може да се получи нали  Laughing

четейки и двете ви разбирам всяка донякъде...но това са си различните хора. едни посрещат гости с пилешки пържоли, други - със специалитети, изискващи предварителна половиндневна подготовка и усилие. зависи и от гостите.
ние сме млади, спонтанни, често у нас гостуванията са час за следващия (в 5 като решат да дойдат кумовете до 6 часа трябва да съм "сготвила" от близкия магазин или ресторант), не робувам на етикета, но просто си имам хубави чинии и посуда, други за пред гости нямам, ядем си с тях и в тях всеки ден и ги нареждам приятно, с нова покривка и прочие ако се налага.. никакво усилие...грим не носим всички, не се гримирам все още.
ресторант или вкъщи с едни и същи гости ни излиза наравно - пробвано. но пък децата може да се оставят някъде в ресторанта в детски кът, докато у нас трябва да става единия да следи нашата щерка, която взима височини рязко и пипа в контактите (вади си тапите) и подобни изпълнения.

и едно допълнение - всичко е и до възраст...каквито сме сега, после след 10 години може да не сме. но аз обичам гости, цял живот съм живяла в ред , аптека и тишина и ми се иска някой да дойде да разтури... Laughing

# 73
  • Мнения: X
Последния пример, пристигнали хората от Лондон за Коледа,направили си списък
всеки ден на кого да гостуват,но не се съобразили,че имаме дете,което през седмицата
е на училище,а и има допълнителни ангажименти и пр.Обикновено се пита "кога е
удобно да се видим?", а не "в сряда ще дойдем". Е ,видяхме се на заведение.

Аааааа това е стандартно за живеещите в чужбина. Наблюдавам го в много познати. Като си дойдат и си мислят че всички ние тук само това сме чакали с нетърпение предните месеци и че сме длъжни да зарежем абсолютно всичко само защото точно в деня X и точно в часа Y те имат единствено свободно време. Изобщо не им идва на ума, че ние също си имаме ангажименти с които и те трябва да се съобразяват.

# 74
  • Мнения: 47 352
Rolling Eyes Чела съм ти ежедневните менюта, пазаруване и готвене, сама си ги публикувала - сори, няма нищо, с което бих поканила гости. Без да се наложи поне още час допълнения.

Никъде не съм казала, че ги храним със същите неща, а че доизкусуряваме всичко по навик, независимо дали е най-простата чорба, ще е сервирана в хубав съд, на покривка, с някакъв допълнителен елемент отдолу, задължително салата, с прибори, салфетки, чаши според това, което ще се пие, свещи или ароматна клечка и т.н. Затова тези неща по дребните работи въобще не ги броя за нещо допълнително.

За менюто, не правим кой знае какъв прием, говоря за чисто приятелски вечери, за основното залагаме на стандартно скучни неща от типа на пържола с гарнитура. По-така неща - рядко, защото не мога да съм сигурна, че нещо нестандартно ще се хареса на всички.

И все пак ми е чудно какво значение има това? Отговорих, че подготовката ни е приятна, посрещането на гости също, затова го правим. Ама не та не, как ще ти е приятна, ми ей така  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт