финанси за майчинство

• 3 662
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте
имам един въпрос който ме интересува.Жена ми е безработна от 4 месеца и се интересуваме ако в момента на осиновяването тя все още е безработна какви финанси би получавала като майчинство!Към момента е на борсата и получава обещетение!Поразровихме се в нета и изровихме някаква информация че ако в момента на осиновяването не е на трудов договор ще получава в рамките на първата година около 100-тина лева!И другото което се интересуваме ако след изтичане на времето в което получава от борсата пари започне да се самоосигурява като самоосигуряващо се лице това би ли създало възможност да получава финансите на базата на последните години в които е работила?

# 1
Ако има 12 месеца осигурителен стаж за всички осигурителни рискове (т.е. осигурявала се е на по- високия  % ДОО) има право на обезщетение за бременност и раждане/осиновяване. Самото обезщетение се изчислява по един алгоритъм - взимат се осигурителния доход за 24 месеца назад, изчислява се средно месечен ( като не трябва да надвишава максималния осигурителен доход за страната за съответния период) и 90% от него е обезщетението до навършване на 1 година на детето. Ако се осинови по голямо дете НОИ изплаща 260 лв. до навършване на 2 годинки на детето. Тези 100 лева, за които говориш, мисля че са ако няма 12 месеца осигурителен стаж.
Никога не ми е било много ясно НОИ как ни цакат с тези обезщетения.

# 2
Ако има 12 месеца осигурителен стаж за всички осигурителни рискове (т.е. осигурявала се е на по- високия  % ДОО) има право на обезщетение за бременност и раждане/осиновяване. Самото обезщетение се изчислява по един алгоритъм - взимат се осигурителния доход за 24 месеца назад, изчислява се средно месечен ( като не трябва да надвишава максималния осигурителен доход за страната за съответния период) и 90% от него е обезщетението до навършване на 1 година на детето. Ако се осинови по голямо дете НОИ изплаща 260 лв. до навършване на 2 годинки на детето. Тези 100 лева, за които говориш, мисля че са ако няма 12 месеца осигурителен стаж.
Никога не ми е било много ясно НОИ как ни цакат с тези обезщетения.
manja_66 за последните 12 месеца точно преди осиновяването ли трябва да се се е осигурявала на този висок % ДОО?Защото преди това е осигурявана 7-8 години и предполагам че е осигурявана както трябва.

# 3
Не, може и с прекъсване.  Но за база на обезщетенията се взимат доходите през последните 24 месеца. Тъй като, докато се води в бюрото по труда, от там не се внасят осигуровки за болнични и майчинство, за този период се взима за база МРЗ за страната ( в момента 310 лв.)

# 4
До колкото аз знам ако към момента на излизане в майчинство или в болничен преди майчинството си безработен ти изплащат от социални грижи въпросните около 100 лв

# 5
  • Западен парк
Обезщетенията за гледане на дете до 1 година и за гледане на дете до две години са еднакви и за родени и за осиновени деца. Разликата е само в еднократната помощ за раждане, която осиновителите не получаваме.
Мания, какво имаш предвид под "цакат"?

# 6
Обезщетенията за гледане на дете до 1 година и за гледане на дете до две години са еднакви и за родени и за осиновени деца. Разликата е само в еднократната помощ за раждане, която осиновителите не получаваме.
Мания, какво имаш предвид под "цакат"?
Може би има в предвид това че си плащаш с десетки години данъците и после само няколко месеца без работа и ти дават колкото да купиш на детето памперси

# 7
Здравейте,аз също имам един въпрос.Вчера ни се обадиха за детенце и се надявам ,че до месец вече ще бъдем родители Simple Smile. Въпросът ми е:Аз съм в неплатен отпуск от вече 4 месеца, имам ли право на майчинство при тази ситуация?         Забравих да кажа,че детенцето е на 11 месеца,и докато го осиновим сигурно ще стане на годинка.

# 8
Мая, честита добра новина, стискам палци това да е Вашето детенце и бързо да мине процедурата (че съда излиза в отпуск)
Имаш право на майчинство, до навършване на 2 годинки на детето. (ако имаш 12 месеца трудов стаж като цяло, независимо от прекъсване и работодатели). Тези пари се превеждат от НОИ. Единствено, проблема мисля че ще е, че ти сама трябва да си подадеш документите в НОИ, а не работодателя.
Успех!

# 9
  • София
Мая, честита добра новина, стискам палци това да е Вашето детенце и бързо да мине процедурата (че съда излиза в отпуск)
Имаш право на майчинство, до навършване на 2 годинки на детето. (ако имаш 12 месеца трудов стаж като цяло, независимо от прекъсване и работодатели). Тези пари се превеждат от НОИ. Единствено, проблема мисля че ще е, че ти сама трябва да си подадеш документите в НОИ, а не работодателя.
Успех!
защо тя сама, тя не е безработна, доколкото разбирам, а е в неплатен отпуск  newsm78

# 10
А, да, извинявам се, моя е грешката. Обърках се, че Мая е безработна, а не отпуска  Embarassed

# 11
Много ви благодаря,за бързите отговори!Сега предстой срещата с детенце,а след това всичкото бягане по институции.Ще ви пиша как е протекло всичко по нататък.Чао от мен!

Общи условия

Активация на акаунт