Изследване на ХОРМОНИ – 6 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 86 757
  • 791
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, момичета. Записвам се в темичката. Утре ще пускам базови хормонина 3-ти ден от цикъла - Естрадиол, Лх, ФСХ, тестостерон, пролактин и ТСХ (тези са включени в пакета). Може ли да ми дадете ъвет дали да си пусна и щитовидните хормони (ТАТ, МАТ, ...), смятам да го направя, но пише, че е желателно да са в чист ден от месечния цикъл, а този месец ми е по-обилен от обикновено, не знам дали ще даде реални резултати. Да отложа ли изследването на щитовидните или не е проблем обилното кървене?

# 736
  • София
Здравейте, момичета. Записвам се в темичката. Утре ще пускам базови хормонина 3-ти ден от цикъла - Естрадиол, Лх, ФСХ, тестостерон, пролактин и ТСХ (тези са включени в пакета). Може ли да ми дадете ъвет дали да си пусна и щитовидните хормони (ТАТ, МАТ, ...), смятам да го направя, но пише, че е желателно да са в чист ден от месечния цикъл, а този месец ми е по-обилен от обикновено, не знам дали ще даде реални резултати. Да отложа ли изследването на щитовидните или не е проблем обилното кървене?
ТСХ по-добре да не се изследва по време на кървенето. Също така на жадно и гладно Peace

# 737
  • София
За ТСХ и аз така разбрах, обаче каква е причината? Отчита го повишено, понижено, или?
Аз също този път го пуснах на 3-ти ден, защото беше в пакета, но мисля другата седмица да го пусна отново.

# 738
  • София
Мненията на лекарите са противоречиви. Някои твърдят, че няма промяна по време на менструацията. Аз лично бих изчакала чист ден.

# 739
Момичета, ще ми помогнете ли с коментар на резултатите. 3-ти ден от МЦ, на гладно жадно и спазени инструкции, в Цибалаб

TSH - 2,310 mlU/l реф 0.27 - 4.20
Prolactin 254.20 mlU/l реф 127 - 637
LH 3.25 IU/l реф фол. фаза 2,4 - 12,6
FSH 9.50 IU/l реф фол. фаза 3,5 - 12,5
Estradiol - 125.80 pmol/l реф фол фаза 46 - 607
Testosterone - 0.90 nmol/l реф Ж 0,22 - 2,9

Благодаря ви предварително

# 740
  • София
Момичета, ще ми помогнете ли с коментар на резултатите. 3-ти ден от МЦ, на гладно жадно и спазени инструкции, в Цибалаб

TSH - 2,310 mlU/l реф 0.27 - 4.20
Prolactin 254.20 mlU/l реф 127 - 637
LH 3.25 IU/l реф фол. фаза 2,4 - 12,6
FSH 9.50 IU/l реф фол. фаза 3,5 - 12,5
Estradiol - 125.80 pmol/l реф фол фаза 46 - 607
Testosterone - 0.90 nmol/l реф Ж 0,22 - 2,9

Благодаря ви предварително

ТСХ показва Хипофункция на ЩЖ. Трябва да те види Ендокринолог на УЗ и ако не си  изследвала ТАТ и МАТ - добре е да ги изследваш
ФСХ е доста завишен. На колко си год.? - може нещо да потиска О.

Пиши ми какъв е коментара на лекаря

# 741
На 28 съм. Другата седмица ще пусна отново щитовидните в комплект, все пак днес имах доста обилно кървене днес, не знам дали влияе, затова се отказах да ги пускам днес. С лекарката си за съжаление ще се видя чак на 10-ти, защото е в отпуск. Можеш ли да ми дадеш насоки дотогава на какво може да се дължи висок ФСХ (освен изчерпващ се яйчников резерв). Ако трябва да пусна и други изследвания до 10-ти, които да я донасочат. Дали е необходимо да пускам и надбъбречните?

# 742
  • София
На 28 съм. Другата седмица ще пусна отново щитовидните в комплект, все пак днес имах доста обилно кървене днес, не знам дали влияе, затова се отказах да ги пускам днес. С лекарката си за съжаление ще се видя чак на 10-ти, защото е в отпуск. Можеш ли да ми дадеш насоки дотогава на какво може да се дължи висок ФСХ (освен изчерпващ се яйчников резерв). Ако трябва да пусна и други изследвания до 10-ти, които да я донасочат. Дали е необходимо да пускам и надбъбречните?
Ами то ТСХ-то не е препоръчително да се изследва в ден с кървене, а не другите хормони newsm78
Като гледам си го изследвала.

# 743
беше включен в пакета....

# 744
  • София
беше включен в пакета....
Повтори го заедно с другите, в чист ден Peace По принцип при ТСХ над 2,5 изписват лечение.

# 745
  • София

На 3 ден от МЦ може да пуснеш ДХЕА, 17ОНПрогестерон, ТАТ и МАТ  / да не те бодат по няколко пъти Simple Smile/

За ФСХ - може да е нещо инцидентно - в случая показва, че нещо потиска О. - какво - лекар трябва да прецени.
Повтори го на 3 ден от МЦ /заедно с ЛХ и Е2/

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 17:42 от denis_d

# 746
Добре, значи на следващ цикъл, днес ми беше третия ден... мерси много.

# 747
  • София
Денис, може ли коментар по моите резултати. ...............................
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    
TSH         1.441        mIU/ml      0.27-4.20     
FSH         9.40        mIU/ml      жени: фол.фаза 3.8-13;
LH         2.54        mIU/ml      жени: фол.фаза 1,0-16; о
Естрадиол/Estradiol         68.0        pg/ml      жени: фол.фаза 39-189;
Пролактин/Prolactin         162.8        mU/l      жени: 29,53 - 514,25 mU/l ;
.............

Може би пак има задържан фоликул  - ФСХ е доста повишен, а ЛХ е малко ниско
Нещо пречи на О.
Ако имаш възможност е добре отново да те видят на УЗ и ако има проблем да се назначат още изследвания

Др. хормони са добре
Благодаря ти за коментара Денис,
ходих на УЗ на 9-ти ден.  Док каза че ФСХ/ЛФ при такова съотношение говори за намаляване на яйчниковия резерв. Аз съм на 30 и малко се стресирах, но каза да не го мисля на този етап , че имало достатъчно антрални фоликулчета.

Оказва се , че "задържания фоликул" е параовариална киста около д.я. и не пречи на яйчника да овулира (за справка 29мм е кистата) .
Имах дом.фоликул 18,8мм и според док( а и тестовете за О и БТ го потвърдиха) ову беше на 12-ти ден.

Днес ми е 19-ти ден , или 7 дни след О, и ето резултата от прогестерона:

Progesterone ( Прогестерон )   39.01   nmol/l   ; Ж: лут. 5.3-86

На мен ми се струва ужасно ниско. Вие какво мислите?
 Има ли смисъл да взема от утре някакви прогестини или да го отписвам този месец и да "подхранвам" от следващия?
благодаря предварително  Praynig

# 748
Моля за малко информация. Направихме изследвания на 17 год. ми дъщеря с силни акне и нередовен цикъл, нормално телесно тегло. Притесняват ме резултатите в понеделник ще ходим при докторката.
Хормоните извън норма:
Извън нормата са:
DHEA-S         13.21*              Ж:1,80-7,70; М:2,6-7,7;мено:0,5-2,6;новородени:0,5-38; до 6г.:0,1-0,8

4-АНДРОСТЕНДИОН
4-андростендион         2.50*        ng/ml      Ж(11-53г.):0,39-2,08 М(11-82г.):0,28-2,00

в норма са:
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
fT4         11.7        pmol/L      10.6-21    
TSH         2.05        mlU/ml      0.38-4.31    
Тестостерон         2.39        nmol/L      М 9.1-30.2; Ж 0.32-2.6    
Пролактин         164.87        ulU/L      М 76-345.56 Ж 86.9-612.7    
FSH         3.78        IU/L      жени фол.фаза 4.5-11, овул. пик 3.6-20.6, лут.фаза 1.5-10.8, менопауза 36.6-168.8,мъже 2.1-18.6 Деца: М 1,6-8, Ж 2-12    

# 749
  • София
Денис, може ли коментар по моите резултати. ...............................
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    
TSH         1.441        mIU/ml      0.27-4.20     
FSH         9.40        mIU/ml      жени: фол.фаза 3.8-13;
LH         2.54        mIU/ml      жени: фол.фаза 1,0-16; о
Естрадиол/Estradiol         68.0        pg/ml      жени: фол.фаза 39-189;
Пролактин/Prolactin         162.8        mU/l      жени: 29,53 - 514,25 mU/l ;
.............

Може би пак има задържан фоликул  - ФСХ е доста повишен, а ЛХ е малко ниско
Нещо пречи на О.
Ако имаш възможност е добре отново да те видят на УЗ и ако има проблем да се назначат още изследвания

Др. хормони са добре
Благодаря ти за коментара Денис,
ходих на УЗ на 9-ти ден.  Док каза че ФСХ/ЛФ при такова съотношение говори за намаляване на яйчниковия резерв. Аз съм на 30 и малко се стресирах, но каза да не го мисля на този етап , че имало достатъчно антрални фоликулчета.

Оказва се , че "задържания фоликул" е параовариална киста около д.я. и не пречи на яйчника да овулира (за справка 29мм е кистата) .
Имах дом.фоликул 18,8мм и според док( а и тестовете за О и БТ го потвърдиха) ову беше на 12-ти ден.

Днес ми е 19-ти ден , или 7 дни след О, и ето резултата от прогестерона:

Progesterone ( Прогестерон )   39.01   nmol/l   ; Ж: лут. 5.3-86

На мен ми се струва ужасно ниско. Вие какво мислите?
 Има ли смисъл да взема от утре някакви прогестини или да го отписвам този месец и да "подхранвам" от следващия?
благодаря предварително  Praynig

Консултирай се и с друг лекар. Когато има задържан фоликул, киста и т.н. е нормално ФСХ да е завишен и тогава не може да бъде показател за определяне на ЯР.
Прогестеронът показва, че е имало О. Може да е и по-висок, но поне е имало О. Има вероятност и да не е изследван точно на 7 ден след О.
За Прогестинът - лекар трябва да прецени и назначи

Общи условия

Активация на акаунт