Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 916
  • 745
  •   1
Отговори
# 630

Между другото забелязала съм че децата сами показват нощем че им се пишка. Сънят им става неспокоен често мърморят на сън и стенат или проплакват, въртят се - т.е. всячески показват че нещо ги притеснява.

Да,така е и при нас.
Когато се събуди през нощта,мърмори си,върти се...но не казва ,че има пиш,аз му нося една купичка Laughing и в нея го изпишквам.
Изпишквам го,давам му да пийне нещо малко и пак заспиваме Simple Smile

# 631
    С приучването към гърне и ние сме имали проблем .
    Сякаш най-много му подейства показването на снимки (от интернет) на деца, седящи на гърне .    
    Подейства НЕ веднага ,а след време ,когато аз вече си мислех ,че И това не помага. Прсто една вечер седна и си свърши работата ,където трябва .

Не съм имала никакви отклонения/аномалии при бременностите ми . Всичко си вървеше спуер гладко без никакви проблеми .  Peace
     Единственото лошо нещо на физическото ниво ,за което се сещам ,беше взимането на хапчета Грипостад , дни преди да разбера ,че чакам бебе . И не предполагах ,че съм бременна . И се чувствах така ,сякаш се разболявам от грип . Последното не можех да си позволя ,защото пътувах по работа и ми беше много отговорно .....
     После и гинеколкожката се напрегна ,като й споменах за въпросното лек-во ,но ми предложи просто да не го мисля .....

# 632
     Проучването, което цитира n_alex за трофобластите на плацентата, е наистина сериозно. Прочетох го преди време и реших да не го споделям, за да не сугестирам майките с малки дечица, тъй като то се отнася за риска при деца в семейства, където вече има дете с аутизъм. Целта е ранна интервенция. Децата, при които има въпросните нарушения на плацентата, се наблюдават внимателно още от самото раждане.
    Направи ми впечатление, че в част от родилните клиники в САЩ имат практика да правят препарати от плацентите на родилките и да ги съхраняват. Това е дало възможност да бъдат проучени под микроскоп препарати от плацента на деца с вече доказан аутизъм. Това е част от една мъдра стратегия - да се запазват материали/кръв изобщо или от хора страдащи от нещо неизвестно за времето, когато науката ще разполага с по-големи изследователски възможности.
    А по отношение на приучването към гърне/тоалетна, нямам лични наблюдения, защото нашето дете свърши всичко това преди да се промени. Имам 10-ина снимки на гърне към 1,5 годишна възраст и една, на която дори е заспало с любимата си възглавничка на колене. Но по въпроса за подражанието (полза и вреда) имам наблюдение (слава Богу еднократно), когато на 5-годишна възраст баща му прибра едно кутре от улицата. Наблюдавайки го как пишка, където му падне, юнакът застана пред телевизора и се изпишка. Това беше последната капка, която преля чашата и Марк прие, че не е добра идея да отглеждаме улично кутре у дома.
    Все пак ви предлагам един много богат материал на тази тема http://www.brighttots.com/Toilet_training_and_autism Най-горе има предоставена възможност за превод. Между другото, сайтът е много информативен. Той е на родители на двуяйчни близначки, от които само едната е развила аутизъм. Можете да намерите освен познавателна информация и много практически важни съвети съвети http://www.brighttots.com/Toilet_training_and_autism Grinning

# 633
# 634

Не бях чела систематизирана информация за евентуална връзка на стрептококова инфекция  с обсесивно-компулсативното разстройство. Изчетох материала на линка, който си ми изпратила и ти предоставям друг, ако проявяваш интерес http://en.wikipedia.org/wiki/PANDAS Иначе такава връзка е установена много отдавна с Хорея минор и някои други невропсихични нарушения. Но не мисля, че може да се търси подобна връзка с разстройствата от аутистичния спектър. Както си прочела в твоя материал и ще видиш в този, за който ти пуснах линк, има диагностични тестове, които се правят и у нас (например антистрептолизинов титър), пък и клинични отлики в началото и изявата на предизвиканите от стрептококите състояния и тези от аутистичния спектър. Забележи, че през 2012 г. е предложено това разстройство да влезе в DSM V като подвид на обсесивно-компулсативното разстройство.  Simple Smile

# 635
Привет на всички.Пише ви родител на 16 годишен аутист, който се сблъска с поредния абсурд в милата БЪЛГАРИЯ.Предстои ни ТЕЛК поради навършване на 16 години възрастова граница .След което ни информираха, че вече няма да се води аутист, а шизофреник понеже такова заболяване не съществувало по закон в същата тази БЪЛГАРИЯ след навършването на 16 години.Някой сблъсквал ли се е с този проблем и бихте ли подкрепи  протеста на родителите борещи се за своите деца и техните ЧОВЕШКИ ПРАВА ПОТЪПКВАНИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ? А ГОВОРЯТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ.

# 636
  • София
Кога ви казаха, че ще сменят диагнозата - преди да го обследват, или след като го обследваха. Коя точно институция ви го каза. Лекар ли ви го каза или социален работник. Имат значение тези неща.

# 637
Другите проблеми на децата с проблеми от аутистичния спектър
Цитат
Велкова разказва и потресаващи истории, свързани с "абсолютното незнание не само на ниво малки селца и градове, но и в големи окръжни болници". Там все още имало специалисти, които убеждават родителите, че ако едно дете до 16 години е било с аутизъм, след 16 то вече има шизофрения.  "И на това дете започват да му се дават медикаменти за шизофрения. Несериозно е в XXI век, когато се знае толкова много. Най-малкото аутизмът не спира", възмущава се тя.

# 638
Кога ви казаха, че ще сменят диагнозата - преди да го обследват, или след като го обследваха. Коя точно институция ви го каза. Лекар ли ви го каза или социален работник. Имат значение тези неща.
ЛЕКАРИТЕ В КОМИСИЯТА ЗА ТЕЛК . БЕЗ ДОРИ ДА ПРЕДУПРЕДЯТ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ТЕЛКА СА ВПИСАЛИ ДРУГА ДИАГНОЗА С ОБЯСНЕНИЕТО ЧЕ ЗАКОНА БИЛ ТАКЪВ.А НИЕ ЩЕ МИНАВАМЕ НА ТЕЛК МЕСЕЦ МАЙ.ЗАПОЗНАТИ ЛИ СТЕ С ТАКЪВ ЗАКОН

# 639
ЛЕКАРИТЕ В КОМИСИЯТА ЗА ТЕЛК . БЕЗ ДОРИ ДА ПРЕДУПРЕДЯТ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ТЕЛКА СА ВПИСАЛИ ДРУГА ДИАГНОЗА С ОБЯСНЕНИЕТО ЧЕ ЗАКОНА БИЛ ТАКЪВ.А НИЕ ЩЕ МИНАВАМЕ НА ТЕЛК МЕСЕЦ МАЙ.ЗАПОЗНАТИ ЛИ СТЕ С ТАКЪВ ЗАКОН

За да Ви бъдем полезни, както и да избегнем излишното емоциониране на много майки, моля разкажете по-подробно. ТЕЛК няма право да променя диагнозите от епикризите. А спазването на Международната класификация на болестите (МКБ-10) е задължение на всички медицински и социални институции в страната. Тези две диагнози са от съвсем различни групи и не е възможно някоя ТЕЛК просто ей така да сложи едната вместо другата. Но най-нормалното нещо, което се прави в случаи като Вашия е да изясните недоразумението с лекаря, изготвил епикризата Ви. Единственият законен начин ТЕЛК да промени диагнозата е оторизираната да издава епикризи институция (в нашия случай Университетската клиника  "Св.Никола") да е променила диагнозата, а това не става толкова лесно и необосновано.

Последна редакция: пн, 29 апр 2013, 17:05 от констанца

# 640
  • София
Значи на вас са ви разказали за случай при който на 16 год. възраст се сменя диагнозата. Да, вероятността да се смени диагнозата с шизофрения е доста голяма. Но диагнозата се поставя /сменява или коригира от лекарски екип и този лекарски екип издава епикриза въз основа на която се издава ТЕЛК. Бихте могли да поискате да видите епикризата на въпросното дете, която е представена на ТЕЛК комисията. Ако на нея пише друга диагноза от написаната на ТЕЛК решението - то имате повод да изискате корекция на ТЕЛК решението.

А когато вие се явите на ТЕЛК през май си погледнете предварително диагнозата, която ще ви издадат на епикризата с която ще се явите на ТЕЛК.

Всъщност и двете диагнози са си само думи написани на хартия. Диагнозата не променя детето, а развитието на детето би могло да промени диагнозата.

# 641
 krasi1972, ако не става въпрос за Вашето дете, мисля, че можете да сте спокойна, че това, от което се опасявате, няма да Ви се случи. Майката, която Ви го е разказала, може да е имала основание да представи нещата така или пък Вие не сте я разбрали правилно Съветът ми е единствено да се уверите какво пише в епикризата на детето Ви (а защо не и да си я преснимате) и да погледнете решението, което ще Ви дадат от ТЕЛК. Всеки има право да оспори решението пред ЦТЕЛК. Кажете това и на Вашата позната, за чието дете става дума.

# 642
  • София
krasi1972, май се сетих какво беше. Почти 99.9 съм сигурна, че на 16 годишна възраст децата вече се оценяват по други кодове. До 16г.  са МКБ за деца, а след 16 годишна възраст влизат в кодовете за възрастни. Сега за следващото което ще напиша съм сигурна в по малко проценти , но много рядко диагноза аутизъм си остава след 16 год. възраст, защото вече доста от сиптомите се припокриват с други диагнози. Често симптомите вече не се "прочитат" като аутистични, а като симптоми на ОКР или шизофрения........и затова често диагнозата се трансформира в друга.

Пак казвам - детето си остава същото въпреки сменената диагноза.

И не мисля, че може да не се притеснявате, че ще ви я сменят диагнозата. Напротив - твърде е вероятно да я трансформират.
Нали разбирате децата имат едни симптоми, като неконтролиране на тазоворезервоарни функции - тоест ползва памперс, а възрастните имат други симптоми, като натрапчивости и затова е нормално да има различни скали на оценяване за деца и възрастни.

# 643
Не мога да си представя, че е възможен такъв диагностичен пирует. Не искам да препращам към чуждестранни материали, но на хора на 40 и повече години от двете страни на океана слагат диагнози от спектъра. Mr. Green Мисля, че има достатъчно майки на деца над 16 години, четящи темата и те ще кажат, дали в България се извършват подобни диагностични мистификации. Дали диагнозата на Иво, който е студент по право вече е някаква друга, а не "Синдром на Аспергер"?

Ето само един линк за тези, които биха искали да прочетат нещо за поставяне на диагноза от спектъра при възрастни  http://www.nhs.uk/Livewell/Autism/Pages/Diagnosisinadults.aspx
Мисля, че промяна на диагнозата е възможно само при някои индивиди, но далеч не по възрастов критерий.  Grinning

Последна редакция: пн, 29 апр 2013, 17:44 от констанца

# 644
  • София
Не мога да си представя, че е възможен такъв диагностичен пирует. Не искам да препращам към чуждестранни материали, но на хора на 40 и повече години от двете страни на океана слагат диагнози от спектъра. Mr. Green Мисля, че има достатъчно майки на деца над 16 години, четящи темата и те ще кажат, дали в България се извършват подобни диагностични мистификации. Дали диагнозата на Иво, който е студент по право вече е някаква друга, а не "Синдром на Аспергер"?

Ето само един линк за тези, които биха искали да прочетат нещо за поставяне на диагноза от спектъра при възрастни  http://www.nhs.uk/Livewell/Autism/Pages/Diagnosisinadults.aspx
Мисля, че промяна на диагнозата е възможно само при някои индивиди, но далеч не по възрастов критерий.  Grinning

Аз ли не се изразих добре или ти не ме прочете добре??? Я да напомня пак какво казвам
Цитат
Сега за следващото което ще напиша съм сигурна в по малко проценти , но много рядко диагноза аутизъм си остава след 16 год. възраст, защото вече доста от сиптомите се припокриват с други диагнози. Често симптомите вече не се "прочитат" като аутистични, а като симптоми на ОКР или шизофрения........и затова често диагнозата се трансформира в друга.

Общи условия

Активация на акаунт