Училищата в район Младост, София- ІІ част

• 61 947
  • 962
  •   1
Отговори
# 720
Ами, не е така, jam! За английския не зная, но руски се учи сериозно. И двата часа във втори клас на определени деца им се виждат каторга.

# 721
  • sofia
Далеч съм от мисълта, че Касита написа всичко това, с цел да се похвали с детето си, а искаше да ни каже, че и това е възможно. Аз друг пример ще ви дам - майката е българка, бащата е испанец, всеки говори с детето на неговия си език, помежду си говорят на английски, единствено, живеят и детето ходи на училище в ... Германия, 2005 набор е, какво ще кажете Laughing

Mummy, it's капинг on my nose  Wink

Моя позната е омъжена за израелтянин. Живяха в Щатите, сега са в Бразилия. Голямото ходи в Екол Американа, но бавачката е бразилка. Мъжа й говори с децата на иврит, тя на български, другото е според-зависи.

ПП: Но това са съвсем различни ситуации на учене на език.  Детето би трябвало да се натоварва, според това, колко може да поеме, и то качествено да го поеме. Просто правя сравнение между моите двамата, които просто са добри в различни неща.

# 722
  • с/у ОколоМръсТното
И двата часа във втори клас на определени деца им се виждат каторга.

то това важи за много деца, без афинитет към езиците (независимо какви) и независимо в кой клас са децата.
В 3ти клас, в 144то, АЕ е 3 пъти седмично, БЕ е само 2. И после защо децата по чуждия език се справят по-добре, отколкото по родния си.  Laughing

Мин. година се запознахме с едно 6г. дете, говорещо 5 езика. Всякакви гении.

# 723
  • София
Ами, не е така, jam! За английския не зная, но руски се учи сериозно. И двата часа във втори клас на определени деца им се виждат каторга.

о, Касита, на определени деца и заниманията в предучилищната група им се виждат каторга. то си зависи от децата, а в огромна степен - и от учителя.

30 минути урок на седмица е нищо и не би трябвало видът на изучавания чужд език да е толкова определящ за избора на едно или друго училище (освен ако не става дума за майчиния ви иврит или арменски, примерно...)

# 724
  • София
Подкрепям Касита за руския.
Стреснах се, като видях колко здраво се учи по руски. И аз предполагах, че ще е про-форма. Това е единствения предмет, по който хлапето учеше и едва скърпи 5. А езиците му се отдават-в школата по английски има 97%, по БЕЛ се справя перфектно...
Не знам по другите езици как е нивото, имам чувството, че самата програма по руски е много, как да кажа, стегната.

# 725
  • София
аз се чудя едно друго нещо - нали уж нормативът за първи клас е до 24 деца в паралелка? защо в 125-то училище официалните списъци съдържат по 28 деца в паралелка??

вчера бях на род.среща в едно друго училище и там директорката каза, че от министерството са заявили на директорите на столичните училища, че категорично няма да толерират разширяването на паралелките над 24 деца. е как тогава в 125-то отсега са по 28? и като наслагат по 2-3 парашутиста във всяка паралелка, и то отиде коня в реката...

# 726
Как? Така! Защо така? Защото всеки искал 125-то. Това било Училището.

# 727
  • София
аз се чудя едно друго нещо - нали уж нормативът за първи клас е до 24 деца в паралелка? защо в 125-то училище официалните списъци съдържат по 28 деца в паралелка??

вчера бях на род.среща в едно друго училище и там директорката каза, че от министерството са заявили на директорите на столичните училища, че категорично няма да толерират разширяването на паралелките над 24 деца. е как тогава в 125-то отсега са по 28? и като наслагат по 2-3 парашутиста във всяка паралелка, и то отиде коня в реката...

На мен ми казаха, че за училищата с голям наплив именно със специално разрешение от МОН отпускат по още 4 бройки.

# 728
За 118то има обявени 4 паралелки, а в спикъка има приети 140 деца  Rolling Eyes

# 729

На мен ми казаха, че за училищата с голям наплив именно със специално разрешение от МОН отпускат по още 4 бройки.
Ха, значи за нашето селско училище наплива е голям. Щом в класа на сина са 31 деца. Mr. Green
При нас в първи клас се учи англ. , а във втори часовете по анг. са 3 седмично и пак не успяха да вземат целия учебник. Tired Сега ще си доучваме.  ooooh!

# 730
Да оставим бройката настрана, че да не ви казвам, аз  кой номер си спомням, че имахме в класа - помня номер 42 Joy

Касита,
какво беше това - руски език и каторга в едно изречение, разкажи малко повече, че аз вече взех да проверявам какво е положението в други училища, нямам намерение да си пращам детето на каторга Sick

# 731
Ти пък, evhen.  ooooh! Прочети просто какво съм написала!
Учи се! По руски в 125-то се учи! И децата обожават учителката си, но на някои, които ходят на курсове по английски, учат и руски, и български съответно, неглижирането на заниманията по руски език, превръщат часовете му в трудни. Идва им в повече. Не са в руската паралелка с идеята да учат руски, а са там с идеята да са в 125-то.
Не се учи проформа. Това казваме и аз, и aunt Ogg.

# 732
   Като гледам какъв е наплива за 125то почвам да добивам чувството, че в другите училища в Младост нещо се минаваме Laughing

# 733
  • София
Аз знам, че два чужди езика писмено не се учат едновременно.
В 125-то не го знаят.
Имам впредвид два езика нови писмено(включвам и българският), иначе навсякъде в първи клас учат български и чужд език, но вторият писмено се почва от втори клас.
Това го знам от педагог, сега вече всеки си решава за детето как и какво да учи Simple Smile 
А аз имам предвид (без "в" отпред), че в 125-то, в първи клас се учат да пишат и българските и английските букви и думи на български и на английски.

В 3ти клас, в 144то, АЕ е 3 пъти седмично, БЕ е само 2. И после защо децата по чуждия език се справят по-добре, отколкото по родния си.  Laughing
В 125то БЕЛ е 5 пъти седмично (8 часа), АЕ - 3 пъти (3 часа). Защо така се разминават програмите?
Аз лично нямам нищо против детето да има много часове по български. Виждам, че доста неща е усвоил. А определено пише много по-вярно от много пишещи тук. Знае къде да поставя пълен член, знае че между думите се слагат интервали. Дори се досеща, че това, което е написал остава и трябва да е някаква завършена мисъл. Сяда, пише на компютъра и моли някого да го редактира преди да го напише в тетрадката. С 2 пъти седмично само ще препускат през материала.
Ако учеха толкова сериозно и английски и математика щеше да е много добре. В нашия клас за тези предмети се налагат допълнителни курсове, иначе детето изостава от материала.

# 734
Касита,
мерси за пояснението! Аз го записвам там, за да учи руски език, ако не потръгне, ще му мисля тогава Peace

Ирис,
Има по-зле от теб,  след като го записах се зачудих, дали пък не съм се минала Joy

Нещо темата взе да губи добрия си тон и ви предлагам, ала Орешарски, да разваляме седянката, че и без това работното време свърши.

Весело лято на всички  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт