Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 671
  • 978
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте,

може ли да задам няколко въпроса? Надявам се да можете да ми помогнете.

Имам момиче на 1 месец, което е изключително кърмено. Имам обаче повече кърма, отколкото детето изяжда на тоя етап. Миналата седмица вдигнах много висока температура, защото очевидно имах запушен канал. Това отмина за около 3 дена, в които правих горещи компреси, сукане, изцеждане, студен компрес със зелеви листа. Сега усещам някакви бодежи в гърдите обаче, зърната ми са розови, малката изплаква, докато суче (това започна преди около седмица може би), започва да изпуска зърното и да се нервира (не изпитвам болка, докато кърмя). Като цяло наддава добре, за 1 месец е качила сигурно повече от кило, яде лакомо.

Моите притеснения
1. Колко приблизително трябва да изцеждам, за да не си докарам ново запушване, но пък и да не извикам допълнително кърма? Знам, че стандартният съвет е "до облекчение на гърдата", но аз май не мога да усетя какво означава това.

2. Възможно ли е да имам "млечница" или бодежите може да се дължат на друго?

3. Гърдите ми текат постоянно. Ползвам тампони, за да не сменям дрехите през 5 мин., но трябва ли самите тампони да сменям през 5 мин.? Кога може да очаквам това постоянно протичане да спре?

4. Опитвам се да предлагам и двете гърди за едно хранене на малката напоследък, за да не се препълват и да не се налага постоянно да се цедя, но пък се притеснявам, че така тя поема само от предното мляко. Ако я оставя само на едната, другата очевидно ще трябва да цедя. Това обаче няма ли да даде сигнал на организма, че това мляко е необходимо? Как да процедирам, така че хем да съм сигурна, че малката поема и от задното мляко, хем да не се налага да цедя по една гърда след всяко кърмене? Как бихте ме посъветвали да организирам самото кърмене?

Благодаря ви много за помощта предварително. В последните дни кърменето си е истинско предизвикателство, а тъкмо обяснявах на всички как няма по-голямо удоволствие от него Simple Smile

# 766
bflm, казваха ми, че това с тампоните ще спре 3-4 месец, но аз доскоро ползвах. Най- евтините са в DM - бейбилов - 30 бр, към 4:50.

По другите въпроси ще отговоря от личен опит, дано се включи за повече обяснения консултант по кърмене.
Синът ми започна да отказва нощното хранене и аз изцеждах към 100- 120 мл. По съвет на консултант започнах да ги намалявам плавно, докато стигнах до 20- 30 мл. Постепенно изчезна нуждата да цедя. Когато цедях с помпа се увличах повече, затова почнах на ръка. Под "до облекчение" разбирам гърдата да не е твърда и напрегната, вените да не са изпъкнали.

Дали от една или две гърди- избери едното и не ги сменяй постоянно, за да не си докараш нови запушвания. Ако кърмиш от една гърда, кърмата постепенно се регулира така, че гърдата, от която не кърмиш "издържа" до следващия път.

# 767
Аз само да добавя за бодежите -  до втория месец имах много силни и се чудех имам ли млечница, при условие, че бебето нямаше никакви полипи в устата и аз нямах бяло по зърната на гърдите. С две думи оказа се вазоспазъм, като много ме облекчиха топлите компреси, които си слагах гърдите (примерно намокрен памперс с по-топла вода). Много ми помогна тази статия : http://xedra.wordpress.com/2010/04/25/vasospasm/

# 768
Здравейте, как се редуват гърдите при кърмене, при бебе на 6 дни ?Суче на кърмене и от двете . От днес понякога само от едната и заспива. Сега съм с една подута и болезнена и една по -спокойна гърда

# 769
Здравейте, как се редуват гърдите при кърмене, при бебе на 6 дни ?Суче на кърмене и от двете . От днес понякога само от едната и заспива. Сега съм с една подута и болезнена и една по -спокойна гърда
Не оставяй така другата гърда, изцеди малко с помпа или на ръка, докато ти олекне.
Обади се най- добре на консултант по кърмене, за да те посъветват как да организираш кърменето.
Телефоните знаеш ли?

Аз вече разбрах на практика защо не се отбива лятото. Синът ми пипна така наречения "летен грип" с повръщане и разстройство, отказа да приема течности, храна и лекарства и само това, че изкара 3 дни на кърма ни спаси от дехидратация и на системи в болницата.

# 770
Здравейте,

имам бебче на 6 дни Simple Smile. През бременността, към деветия месец напипах малка бучка на лявата гърда, в областта някъде 2 пръста над свършването на банела. Споделих с лекарката си, но тя каза, че е възможно от самата  бременност да се е формирала и да изчезне. След раждането пак гворих с нея и дали има нужда да отида на мамолог, но тя ми каза, че е възможно да е недоразвита млечна жлеза или мастно натрупване и просто да се опитам с лек натис да разсейвам при кърмене.
С бебчо се кърмим успешно, но това нещо не изчезва - бихте ли ме посъветвали какво да направя, все пак мисля - че може би трябва да отида на лекар, не е шега работа.
Благодаря ви   bouquet

# 771
Охххх, Bebooooo, мисля, че трябва веднага да отидеш на лекар! Като прочетох за твоята бучка и настръхнах, защото свекърва ми сега се бори с последни сили с последствията от една такава уж безобидна бучка!  Cry Ако не знаеш към кой мамолог да се обърнеш, пиши ми на лични и ще ти дам адрес и телефон на една страхотна мамоложка!!!! Където и да решиш да идеш на преглед, пиши какво са установили! И си мисля, че не трябва да натискаш бучката или да опитваш да я разсейваш!

Искам и да благодаря на всички, които се отзоваха и ми дадоха съвет по въпроса ми, поставен на предната страница! Наистина не знам понякога къде са учили тези лекари и как компетентно ми обясняват, че трябва да давам жълтък на 4-месечно бебе, за да са му добри кръвните изследвания през 6-тия месец! Пфууу! Crossing Arms ooooh!

# 772
1.След кърмене гърдите ми стават отвратителни-меки и отпуснати.Това нормално ли е?Като му дам да суче малко след като са омекнали получава ли изобщо някаква кърма?
2.Използвам силиконови протектори Авент,понеже имам плоски зърна според акушерката.Всъщност как точно се разбира има ли жената плоски зърна или са си нормални?Моите като ми е студено "щръкват",което ме навежда на мисълта че може и да не са плоски,но от друга страна Йоан не може да засуче без протекторите  newsm78 Много искам да премахна протекторите и да се кърмим от гърда,от чист мързел-не ми се стерилизира по найсе пъти на ден,през нощта пък още повече. Embarassed

# 773
  • Бургас
Не си спомням питах ли и тук, извинявайте ако се повтарям. Знаете ли има ли проблем да се пие Селен /по 1т дневно/ и да се кърми?
Ето това имам предвид http://apteka.framar.bg/18002678/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD- … D0%B0%D1%80%D0%BA.

Изписа ми го ендокринолог, но не съм убедена, че е най-добрият лекар, при който съм ходила и не знам дали мога да ѝ вярвам, че не пречи на кърменето. Все още не съм започнала да го пия.

Каза ми също ако искам да го сменя със Селеногин, ето това: http://apteka.framar.bg/30061200/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD% … B0%D0%B1%D0%BB-60.

# 774
Мон, порови в този документ.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so … d.Yms&cad=rja
В прегнакеър брестфийдинг има 30 мг, сега погледнах.

# 775
  • Cyprus, Пловдив
Мон... , не мога да ти помогна с конкретен отговор, но преди да разбера, че съм бременна пиех по 1-2т. от същия Селен, който си показала, когато питах гинеколога си дали това е проблем-той каза, че не е  Peace

# 776
Здравейте,

имам бебче на 6 дни Simple Smile. През бременността, към деветия месец напипах малка бучка на лявата гърда, в областта някъде 2 пръста над свършването на банела. Споделих с лекарката си, но тя каза, че е възможно от самата  бременност да се е формирала и да изчезне. След раждането пак гворих с нея и дали има нужда да отида на мамолог, но тя ми каза, че е възможно да е недоразвита млечна жлеза или мастно натрупване и просто да се опитам с лек натис да разсейвам при кърмене.
С бебчо се кърмим успешно, но това нещо не изчезва - бихте ли ме посъветвали какво да направя, все пак мисля - че може би трябва да отида на лекар, не е шега работа.
Благодаря ви   bouquet
Aко е болезнено, може да е добра идея да се консултираш с мамолог. Възможно е и да е галактоцеле, което е натрупване на сгъстено мляко и обичайно е безобидно, но ти пък си споделила, че се е появило по време на бременноста

# 777
Здравейте мами,искам да ви питам нещо тъй като много се притеснявам.Имам момиченце на 25дни не ми изглежда да не и стига кърмата но от 2-3седмици забелязах че гърдите ми са почти постоянно меки дори и преди кърмене малката си я кърмя без спир на около 2ч.и половина-3ч.много рядко ми се налага да и дам м/у тези хранения тъй като тя си спи и не се събужда че е гладна общо взето я кърмя когато тя си поиска не се съобразявам с часове нощно време се буди по-нарядко средно през около 4ч.Та въпросът ми е нормално ли е според вас да са ми меки гърдите или това е признак че скоро може да ми спре кърмата много ще ме е яд тъй като страшно много искам да си я кърмя изчетох всичко възможно но сякаш не се успокоявам а и още не сме ходили на консулт.при джипито но това е друга тема в понеделник чак ще ходим...и тогава ще видя колко всъщност е наддала малката.Моля ви ако някоя от вас е била по същия начин като мен и е кърмила дълго след това много ще се радвам да разбера че въпреки меки гърди едва на 20-тия ден че има светлина в тунела слънчев ден и слънчеви усмивки  от мен  Grinning

# 778
  • Пловдив
Здравейте,
имам нужда от съвет- от миналия четвъртък сме в кърмаческа стачка, която локализирах в събота. Като сложех дъщеря ми на гърдата, тя извърташе глава на страни, ако продължех да упорствам започваше на мрънка и накрая на плаче. Тъй като от две седмици започна да си лапа много ръцете, увеличих и предлагането на биберон залъгалка, особено при заспиване. В много случаи малката смучеше бибата по време на цялата дрямка.
Вчера (и днес) приложих т.н. обсада- двете разголени, цял ден предлагах гърдата, като основно когато вече и се спеше (преди съм предлагала когато преценях, че е гладна, като това не винаги е било преди сън). Сучеше и заспиваше на гърдата, но продълждава да суче зърното, така както бибата при сън. Случи се и като изпусне зърното да се разбуди.... Но определено има подобрение в желанието да суче.
И сега съм в дилема дали в опитите ми да я оттуча от бибата, не изпадам в другата крайност, в която аз съм бибата Simple Smile Просто не е възможно 1 час да смуче зърното ми, като с две вързани ръце съм.
Моля за идеи как да се справим с кърмаческата стачка и със зависимостта от бибата, така че да не се превръщам аз в бибата.

Благодаря предварително

# 779
obreshkova_ns, мисля че това което усещаш не е притеснително. Аз разбрах какво е пълни на усещане гърди чак към третия месец, когато бебето започна да пропуска едно хранене нощем. Кърмех го като теб на поискване през 2.5 часа, рядко три и просто явно гърдите нямаше кога да се препълнят. Щом спи и е спокоен, кърми си го и не се притеснявай излишно.

portokalche, не мога да ти помогна със съвет, защото тези стачки така и не ги разбрах бяха ли и дали изобщо ги е имало. Имаше обаче период, в който спеше малкият само лапнал цицата и при всеки опит да го оставя или да я извадя се будеше. Слагах си лаптопа от едната страна и голямо ровене падаше в нета по един час  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт