Студенти в чужбина - 3

• 73 414
  • 804
  •   1
Отговори
# 165
Не съм много запозната за медицината, но близко дете, което учи първа година медицина в софия ми беше споменала, че във Великобритания не ни признават дипломите за следване на медицина и за това се налага подготвителна година там. За това консултирайте се с фирма за подробностите. Дано да не ви подведа, но тя за това се е отказала от UK и записа тук.

# 166
При този глад за лекари в Европа, май и тук да завършат, като знаят езици, си намират добра работа в Европа. Знам за две лекарки в Русе, едната на около 40, другата около 50 годишна, които се хванаха, понаучиха френски и си намериха бързо чудесна работа във Франция. А младите както си знаят езици...

# 167
Днес казаха, че Германия ще признава специализациите на лекарите дори и да не са в Германия. Имат огромен недостиг - около 80 хиляди лекари, техните бягат в щатите за много повече пари.

# 168
Да, медицина се учи трудно, а родените в белите държави си живеят чудесно и без да се трепят толкова да учат. Така, че децата, които имат амбиции в тази област са на прав път.

# 169
  • Русе
Аз го бях написала за фармацията, но не знам кой знае какви подробности. Мисля, че ставаше въпрос за 1800 паунда годишна такса.
да не би това да е подготвителна година, такава такса  newsm78

Ами не Peace , по думите на консултантката от Интеграл - не е такса за подготвителна година, а по принцип обучението по медицина в Шотландия си се заплаща  Shocked, за разлика от останалите специалности. И освен, че срокът за кандидатстване е 15 октомври, неминуемо има и допълнителни изисквания, различни от общоприетите - като изпитите BMAT и UKCAT например, за които Интеграл, Едланта и другите наистина трябва да знаят кой за къде е валиден  newsm78. От всичко прочетено по темата, съм останала и с впечатлението, че за медицина езиковите изисквания също са доста по-високи...

# 170
  • някъде из облаците
Знам, че имат някакви допълнителни изпити, не ги знам какво представляват, но си мисля че са нещо повече от езикови  newsm78.
Иначе, да, срока за медицина е 15 октомври.

Просто ми стана ми интересно тази годишна такса от 1800 паунда, много малко ми се вижда.

Имам близко детенце, тази година завърши медицина в България, сега стяга куфарите за Белгия, заминава там да работи и да специализира. Но пък то стажовете все си ги караше в чужбина докато учеше, то не беше Франция- 2-3 месеца, Испания, В Белгия си кара стажа преди дипломирането, беше 7-8 месеца, идваше си за държавните изпити само.

Иначе ето това намерих за UKCAT

Скрит текст:
UKCAT (Clinical Aptitude Test) – национален приемен изпит за медицина във Великобритания.

Изисква се за специалностите Медицина в следните университети:

*University of Aberdeen;
*Brighton and Sussex Medical School;
*Cardiff University;
*University of Dundee;
*University of Durham;
*University of East Anglia;
*University of Edinburgh;
*University of Glasgow;
*Hull York Medical School;
*Imperial College;
*Keele University;
*Kings College London;
*University of Leeds;
*University of Leicester;
*University of Manchester;
*University of Newcastle;
*University of Nottingham;
*University of Oxford;
*Peninsula Medical School;
*Queen Mary, University of London;
*University of Sheffield;
*University of Southampton;
*University of St. Andrews;
*St. George's University of London;
*Queen's University Belfast;
*Warwick University.

Изпитът се състои от 5 части с изключително лимитиран времеви интервал.

Първата част (Verbal reasoning) изпитва способността на кандидатите да мислят логично и да стигат до детайлни изводи от зададен текст.

Тази секция на изпита съдържа 11 текстови пасажа с 44 въпроса към тях, на които трябва да се отговори с “Вярно”, “Грешно” или “Не може да се каже от текста”.

Времето за тази секция е 22 минути (1 минута за получаване на инструкции и 21 минути за отговаряне на въпроси).

Втората част (Quantitative reasoning) изпитва способността на кандидатите да разрешават числови задания, представени чрез таблици, графики и други.

Задачите  са 36, а времето за попълване на секцията е 23 минути (1 минута за инструкции и 22 минути за отговор). Въпросите изискват основни математически и статистически познания.

Ако всеки се пенсионира на 65, каква част от населението се намира в периода 1-10 години до пенсиониране?
а. ¼
б.1/5
в.1/7
г.1/10
д.1/20

Третата част (Abstract reasoning) изпитва способността на кандидатите да намират логически връзки между различни концепции.

Секцията съдържа 65 въпроса, свързани с 13 двойки от форми, разположени в два сета.

Времето за попълване е 16 минути (1 минута за инструкции и 15 минути за отговор).

Логиката тук е насочена към разпознаване на прилики и разлики относно брой, размер, форма, вид оцветяване, позиция в клетката, пресичане и други.

Четвъртата част (Decision – analysis) изпитва способността на кандидатите  да се справят с различна по вид информация, да намират връзки между концепциите, да правят информативни анализи, да вземат решения в различни комплексни ситуации и други.

Секцията съдържа 28 въпроса, свързани с дадена ситуация. Времето за попълване е 32 минути (1 минута за инструкции и 31 минути за отговор)

Примерен въпрос:
321. Паралел
606. Добавям
607. Изтривам
934. Цигари
937. Паста

Какво означава следният код:
606 937, 934 321 607

а. Изтрий цигарите и добави паста
б. Добваи цигарите и изтрий паста
в. Добави паста и изтрий цигарите
г. Махни цигарите и добави паста

Петата част (Non-cognitive analysis) идентифицира личностните качества на кандидатите, които могат да допринесат за успешна кариера в медицинската практика.

Времето за попълване е 30 минути, въпросите са между 100 и 160. Тук няма верни и грешни отговори, целта е да се определят личностните характеристики на кандидатите.

Секцията съдържа пасажи текст, към които има различни изказвания, на които кандидатите трябва да посочат доколко са съгласни или не с тях.

а в  ВМАТа има въпроси и по физика, химия, биология, мат-ка, което си е нормално, все пак за медицина.

Както писах по-горе има специалност биомедицина, след това може да се продължи да се учи медицина, но как става и дали започва медицина от началото или се  признават-препокриват част от предметите, не съм запозната.

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 20:56 от valha

# 171
  • Русе
Просто ми стана ми интересно тази годишна такса от 1800 паунда, много малко ми се вижда.

Да, малка е  Peace...но изглежда това е сума, която самите студенти трябва да заплатят, докато стойността на годишното обучение е значително по-висока...Там обаче, на помощ,  отново идва шотландското правителство... Sunglasses

# 172
В Шотландия по принцип таксата си е толкова 1800 паунда, просто доколкото разбрах, фармацията се плаща от студентите, не се поема от SAAS.

# 173
  • Русе
В Шотландия по принцип таксата си е толкова 1800 паунда, просто доколкото разбрах, фармацията се плаща от студентите, не се поема от SAAS.

Възможно е, и така да е! Уви, почти не се намират хора да споделят от опит.... Sad

Ето, тук...въпреки че доста отдавна....но темата е обсъждана все пак....
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:KIqNpsXDkyE … ct=clnk&gl=bg

Последна редакция: вт, 02 апр 2013, 21:00 от nikoleta68

# 174
  • някъде из облаците
Явно са единици, тези които учат медицина там, та вероятността някой да пише тук е почти нулева  Laughing
На дъщеря ми ѝ беше направило впечатление, че момчето е подготвителна година медицина, сега не се сещам дали таксата нямаше или има, това може да се провери на сайта на университета или да се пита с мейл - за Манчестър уни става въпрос.

bgroza сега се сетих, че студентите имат фейсгрупа, там има по-голяма вероятност някой студент, учещ медицина да отговори  https://www.facebook.com/groups/bgstudentsuk/?fref=ts ,
това е групата на студентите в Манчестър https://www.facebook.com/groups/267006370039523/?fref=ts
а ето тук има линковете на българските студентски общности на различните университети http://www.bgstudent.co.uk/?page_id=169 .
И вече може да си питате самите университети, винаги отговарят на имейлите.

# 175
Привет дами!  Simple Smile
Отдавна трябваше да започна да ви чета, като майка на 11-сетокласник, но по-добре късно отколкото никога. Wink

Пожелавам успех на децата ви! Hug ... и да направят правилния избор! Praynig

# 176
Благодаря ви! Оказа се ,че има и допълнителен тест за медицина UKCAT ,но подробности ще търся от консултанска фирма.

# 177
  • в света на илюзиите
Момичета, малко съм объркана къде точно да си задам въпросът, но реших, че при вас е най-удачно Hug Да знаете ако детето е непълнолетно, може ли да си открие банкова сметка в английска банка? И въобще най-удачния начин да получава известна сума в Англия от България, какъв е (банка, вид карта и т.н.)?

# 178
Да знаете ако детето е непълнолетно, може ли да си открие банкова сметка в английска банка? И въобще най-удачния начин да получава известна сума в Англия от България, какъв е (банка, вид карта и т.н.)?

Без да съм сигурен, но е логично, че едва ли може да открие сметка и да получи карта към нея там, ако няма пълнолетие, освен ако не мине по специални студентски условия, каквито доста банки предлагат, но това включва ли възможност да се открие сметка ако си непълнолетен, не  зная....
Иначе сметката там е добър вариант, защото доста банки предлагат напълно безплатно обслужване за студенти, няма такси и комисионни при плащане, теглене, превод (за получателя)

Трбва да проверите на място.
Иначе вариантът е с българска дебитна или кредитна карта (кредитната издадена на името на детето, но към карта на пълнолетния му родител), с която то ще оперира там. Ако повече ще плаща с нея - кредитна, ако повече ще тегли на банкомат - дебитна. Поне докато навърши пълниолетие и си открие тамошна сметка.  Но има такси при теглене на банкомат там - грубо около 15-тина лв. на транзакция, зависи от банката издател. Иначе картата я захранвате в България с левове, курса на обмяна е нормален...

# 179
  • в света на илюзиите
StefanB, благодаря за отговора. Тотално съм объркана. Всъщност детето не е студент. Ще учи в Англия в колеж, бординг училище. Самото училище си е сред полето  Laughing, близо си е до града, но все пак са си 5,6км до него. Всичко там ще му бъде осигурено, но все пак са си нужни някакви джобни. Та за тях ми е въпросът.

Общи условия

Активация на акаунт