Проблем с наеметали

• 5 247
  • 54
  •   1
Отговори
Ситуацията е следната - магазин, който отдавам под наем и който развива дейност като хранителни стоки. Трети месец не мога да си събера дължимите наеми - нито стотинка от тях. Сметките също не се погасяват. Първия месец влязох в положение на наемателката, която ме увери, че ще плати дължимата сума накуп, тъй като е в затруднено положение. Ок. Но и вторият месец изтече, а на третия тя започна да не се появява в магазина, да не ми вдига телефона и т.н.

Към настоящия момент в магазина няма стока, а само два броя хладилници, един брой хладилна витрина и няколко стелажа. Това, което ме притеснява е, че най-вероятно ще си изнесат нещата в удобно за тях време и без мое знание.
Вече веднъж съм го гледала този филм - едни от наемателите се изнесоха през нощта и за мен остана удоволствието да платя сметките.
Честно казано не ми е за наемите - ще пия една студена вода. Но отново да плащам сметки, които не са мои - вече ми идва в повече.
Съветват ме да сменя патрона на магазина, за да не ги допусна в обекта докато не се издължат. Но не съм сигурна, че имам това право.

Моля за съвет, ако някой е бил в подобна ситуация. Предполагам, че е редно да подам жалба, но мога ли въобще да се надявам на резултат.

Предварително благодаря за съветите  Simple Smile

# 1
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Заведи дело срещу нея. Щом става дума за магазин за хранителни стоки предполагам че имаш договор с нея за отдаване под наем?

# 2
Заведи дело срещу нея. Щом става дума за магазин за хранителни стоки предполагам че имаш договор с нея за отдаване под наем?

Да, имам договор. Но не е нотариално заверен, за което сега се обвинявам, че не направих.
Сумата, за наем, която дължат е сравнително малка - за три месеца около 1000 лв. Но сметките са това, което ме притесняват, защото и те са почти толкова. Електромерът и водата се водят на мое име и не съм ги прехвърляла на наемателите.

Да задам така въпроса - имам ли въобще право да им огранича достъпа до обекта или това ще се води самоуправство, въпреки че става въпрос за собствен имот?

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 12:06 от Like_Smoke

# 3
Добре де, като си се напатила веднъж от такъв случай, защо не ти е заверен нотариално договора?  ooooh! В този случай не съм сигурна дали въобще той има някаква юридическа стойност и дали има по-висок статут от един хвърчащ лист.
Спешно си направи консултация с адвокат, че съвсем скоро може и наистина да ти се наложи да пиеш една студена вода. И си заверявайте договорите, за да не изпадаш за трети път в такава ситуация. Таксата, която ще ти вземат ще е нищо, в сравнение със загубите при такъв развой Peace

# 4
  • Варна
какво като не  е нотариално заверен, пак си е договор. не мисля , че за договорите за наем се изисква нотариална заверка.

# 5
  • при късмета
Имаш право да смениш патрона, плаща се наем за да ползваш чуждо помещение-не си платил наема- нямаш право да претендираш какво да прави собственика в него.
Договора дори да не е нот. заверен, те са сложили подпис и печат на него, с което удостоверяват това под което са се подписали. Освен гражданско дело, можеш и в прокуратурата да пуснеш жалба.
Само действай бързо, каквото и да решиш да предприемеш, защото в противен случай ти губиш.

# 6
Не може да смени патрона защото това е самоуправство. Нямаш много полезни ходове. Единственият вариант е гражданско дело за наема и за пропуснати ползи.
Договорът не е нужно да е нотариално заверен.
Мой познат е в същото положение, с тази разлика, че токът и водата се водят на името на наемателите. Завел е дело и вече  2 години ходи по дела и няма достъп до помещението

# 7
Дано, когато смениш патрона в помещението все още да има хладилници.  Ще си покриеш част от смтките Wink
По вероятно е да успееш с помощ от приятел, по-едър такъв.
Ако ти се занимава с дела - успех.

# 8
  • ride my bike...
Договорът не е необхомо да е нотариално заверен.
Може би най-добре е да им изпратиш писмено искане с обрата разписка за изплащане на задълженията.
Консултирай се с адвокат и действай.
Успех

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 13:29 от Laluni

# 9
Добре де, като си се напатила веднъж от такъв случай, защо не ти е заверен нотариално договора?  ooooh! В този случай не съм сигурна дали въобще той има някаква юридическа стойност и дали има по-висок статут от един хвърчащ лист...

Не плаши жената с градски легенди.
Няма такова изискване да е заверен. Силата е еднаква.

Не може да смени патрона защото това е самоуправство. Нямаш много полезни ходове...

Защо?
Предполагам в договора им има права и задължения, както и точка, че ако наемателят наруши някое от задълженията си, договорът се прекратява. Те не са платили вече 3 месеца, ако уговорката е била за ежемесечно плащане, значи отдавна са го нарушили.

Това е моят опит:
Цитат
Ние нашето си го взехме недоброволно, следвахме съветите на нотариус и адвокат.
Договорът беше прекратен, заради нарушаване на една от точките, по-точно тази, че трябва да плаща, за да живее вътре.
Влязохме си с ключар и свидетели, описахме и снимахме вещите, сменихме патрона.

Другият вариант беше да си караме още месеци без наем и да се правим, че не виждаме отворените прозорци на минусовите температури, а топломерите да си цъкат и до днес, защото господинът още не е направил никакво плащане, а минаха години. Нито телефона вдига, нито реагира отвътре, откъде да знаем, може пък да е умрял, бяхме загрижени за него, влязохме да проверим дали е добре  Whistling

Like_Smoke, успех!

# 10
Момичета, благодаря за съветите! Ще се консултирам с адвокат идната седмица.
Да, в договора има точка, че при неспазване на ангажимента за ежемесечно погасяване на сметки и плащане на наем, той се счита за прекратен. Просто искам и аз да съм изрядна и да не предприемам нещо, което би било незаконно, та и затова питах за правото ми да им огранича достъпа при положение, че има техни вещи вътре.

Вярно е, че веднъж съм се опарила, но все гледам да влизам положението на хората, защото наистина времената са трудни за всички и се случва човек да изпадне в кофти ситуация. Много ме подразни, обаче, арогатното отношение от въпросната наемателка при положение, че тя не е изрядна.

Успешен ден на всички и дано не се сблъсквате с подобни неприятни ситуцаии  Peace

# 11
ОК, моя грешка за нотариалната заверка.
Но консултацията с адвокат продължава да е повече от наложителна! Да не излезе авторката виновна, че не допуска наемателите и да го броят за самоуправство.

# 12
Щом в договорът пише,че при неплащане на един наем той се прекратява ти си в правото си да си влезеш в имота. После ако ще тъпата патка да те съди. А има ли оставен депозит,с който би могла поне частично да компенсираш сметките? СОТ?

# 13
Да, имам половин наем като депозит.
Въпросната дама държеше друг магазин в близост, но се изнесоха - не знаех причината, а и не съм се вълнувала. Моят обект не се даваше под наем последната една година, защото ми беше омръзнало да се занимавам и обмислях вариант да си отворя нещо мое от типа фурна за домашни печива и т.н. Госпожата се свърза с мен, защото й трябвало спешно помещение и склоних да подпишем договор и да работят хората.
Е, като ходех тези дни до магазина се оказа, че са длъжници и на предишното място. Абе аз съм си виновна отвсякъде, че съм патица  ooooh!

# 14
  • при късмета
Стига с това самоуправство.
Самоуправство е, когато неправомерно завземаш чужд имот, още при първия неплатен наем наемателите губят правото на ползване, нали затова плащат.Как ще е в самоуправство в собствения си имот?
Самоуправство би било, ако си бяха платили наема, а наемодателя иска да влезе във владение.
Не се захващай с гражданско дело, точи се с години. В прокуратурата се действа по-бързо.
Аз съм изкарвала с полиция, човек който беше в самоуправство, отне доста по-малко време и накрая полицая го заведе пред имота като мечка и нареди "махай металните врати", подкрепено с документ разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт