Голямата тема за малките масла - 6

• 72 559
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте, момичета, чак след като изчетох цялата тема ще напиша и моята формула от масла за лице. Аз съм вманиачен фен на т. нар. маслен метод за почистване на лицето или метод за почистване на лицето с масла. Основна съставка в бленда е рициновото масло, то е това, което почиства кожата от нечистотиите и грима, но  и леко изсушава. Оттук всеки избира съответно нуждите на кожата си какви ще са другите масла - базови и етерични. В много сайтове и блогове могат да се намерят различни пропорции между маслата за различните типове кожа. Аз започнах с 1 към 4 рициново към други базови. Това е рецептата: (в името на експеримента разбърках много малко количество) 2 с.л. рициново масло, 2 с. л. масло от оризови трици, 2 с. л. жожоба, 2 с.л. сладък бадем, 2 с.л. зехтин. Към онзи момент съм си записала, че след почистването с гореща кърпа (няма да описвам метода, вие сигурно го знаете вече) кожата леко ми опъва. По принцип имам акнеична смесена кожа с доста лесно омазняваща се Т зона, но в началото на пролетта кожата по бузите ми доста изсъхна, та може би затова. Новия бленд, който забърках тези дни е в съотношение 1/6 същите масла + 2 к. чаено дърво и 5 к. палма роза. Ползвам го няколко дни е съм страшно доволна. Откакто почиствам всяка вечер кожата си с този метод, мога да заявя, че е преминала в категория "нормална". Нямам почти никакви пъпки, освен около месечния си цикъл, черните точки са сведени до минимум, само порите ми изглеждат отпуснати, но това винаги е така в горещото време. Сега експериментирам с натурален дезодорант, ползвам този, който направих сама от седмица и съм доволна, но мисля да донатъкмя още малко формулата и то най-вече откъм аромат. Съветът ми към всички, които се чудят какви масла да си смесят, да опитват различни съотношения и различни компоненти, докато не се получи идеалната за кожата им смес.

На мен рациновото масло винаги ми е било много мазно и трудно за отмиване. Ползвам го предимно за маски за коса.

# 676
  • Русе
Дами, минавам в нелегалност. Ще се крия по морето, по Балкана и на подобни места  Mr. Green
Моля, като дойде време за нова тема, някоя от вас да я пусне че няма да влача лаптопа а през тел. ще е мъка.    bouquet

По темата: вече писах че аз за момента спрях използването на масла в чист вид. Не ми понесоха. Нещо греша в експериментите в резултат на което се сдобих с черни точки и пъпки, каквито никога съм нямала  Confused Ползвам един бутер купен от ДМ и от него определено съм доволна.

# 677
  • Пловдив
Здравейте,момичета!

Четох темата ,но не откривам това,което ме вълнува.
Мога ли да смеся масло от чаено дърво вместо с вода,
с розова вода и в какво съотношение?
За почистване на лице против пъпки.
Благодаря предварително.

# 678
  • Пловдив
kumbata , би ли споделила рецептата си за натурален дезодорант?

# 679
Здравейте,момичета!

Четох темата ,но не откривам това,което ме вълнува.
Мога ли да смеся масло от чаено дърво вместо с вода,
с розова вода и в какво съотношение?
За почистване на лице против пъпки.
Благодаря предварително.

Доколкото знам няма причина да не може. Съотношението е същото като с вода.

# 680
  • в огледалото на живота
Привет дами.
Какво масло е подходящо против изпотяване:лавандула  и чаено дърво удачни ли са като избор ?
Ще съм благодарна ако някой напише и начина на приготвяне и съставките  Hug

# 681
  • Пловдив
Дайте ми съвет, мога ли да сложа масло от арган в шампоана си? Има ли значени какъв шампоан ползвам?

# 682
]Вече два пъти вместо дезодорант под мишниците се мазах само с какаово масло и въпреки, че съм се потила няма неприятна миризма цял ден. Иначе тук в бг мама имаше статия с рецепти за домашен дезодорант със сода и кокосово малсо ако не се лъжа.
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=5266 - ето я.

# 683
  • в огледалото на живота
]Вече два пъти вместо дезодорант под мишниците се мазах само с какаово масло и въпреки, че съм се потила няма неприятна миризма цял ден. Иначе тук в бг мама имаше статия с рецепти за домашен дезодорант със сода и кокосово малсо ако не се лъжа.
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=5266 - ето я.
Mного благодаря за рецептите   bouquet
Ще се изпробва!

# 684
  • София
Привет,
Имам 2-3 масла в по-голяма разфасовка. Искам да ги пресипя в по-малки, понеже четох, че не е добре да са с много въздух в шишето.

Не успях да намеря шишенца от 5-10мл, още повече с дозатор.

Маслата са Лавандула, Мента, анасон, маточина... имат ли годност тези масла (понеже са от доста години)?

Какво масло ще препоръчате или средство, с което да прогоня миризмата от цигари (стая)?

# 685
  • Там, където ме обичат

Какво масло ще препоръчате или средство, с което да прогоня миризмата от цигари (стая)?

Чела съм за влажна кърпа, която оставяш в стаята през нощта, това за случаи, когато си имала гости и сте пушили много.  Mr. Green

# 686
Мислех си, тъй като на морето е невъзможно да не си намокря косата,а така и не си купих слънцезащитен продукт, мисля си да си мажа предварително краищата с кокосово/пшен.зародиш или пък бях да си направя маслен спрей разреден с вода, ще има ли смисъл и полза?

# 687
Преди време писах за проблем с доставката от Зоя.бг. След кратка размяна на мейли ще си получа сумата за разлятото масло, което прави голяма чест на Зоя и Акамути, и със сигурност ще поръчвам отново при тях Mr. Green

# 688
Здравейте момичета,
искам да ви попитам за масло или рецепта за лосион за стягане на кожата/ след раждането определено има нужда/.

# 689
kumbata , би ли споделила рецептата си за натурален дезодорант?

Разбира се, споделям веднага. Извинявам се, че се забавих, но чак сега имах време:

2 с.л сода, 4 с. л. нишесте от арарут (става всякакво нишесте, но вероятността царевичното да е от ГМО е огромна, а арарутът - arrow root, е корен, има го в Зоя), 2 с.л. кокосово масло, 2с.л. масло от карите, 2с.л. восък от канделила (разбира се става и с пчелен восък), 8 к. чаено дърво, 10 к. палма роза, 10 к. лимоново и 10 к. портокалово масло. На водна баня се разтапят маслата заедно с восъка, към тях се прибавят сухите съставки, разбъркват се хубаво, докато сместа е още топла и е във водната баня. Сваля се от огъня и се охлажда леко за минути. След като леко стегне пак се бърка интензивно заедно с етеричните масла. Има хора, които бият с миксер или пасатор при второто разбъркване, но мисля, че и на ръка става достатъчно добре. После се пълни в стар контейнер от стик дезодорант или бурканче от крем. Стикът уж е за удобство, но в крайна сметка пак трябва добре да се размаже с пръсти, за да попият маслата. Ако втривате директно от него без доразмазване, остатъците ще полепнат по дрехата ви, особено ако е потник (говоря от личен опит). Това количество е достатъчно за део стик и половина. С ароматите може да се експериментира доста, единствено чаеното дърво е задължително, защото е общо казано анти-бактериално. Ползвам дезодоранта трета седмица и мога да кажа, че след само едно нанасяне сутрин, до вечерта не се появява никаква миризма. Не спира потенето в тези горещини, леко го ограничава, но при мен и най-силните химии не могат да го спрат. Мисля, че изобщо няма да се върна към стандартните дезодоранти повече.
Скоро започвам експериментите с домашен слънцезащитен крем, ще изпробвам една рецепта с цинков оксид на прах, ако работи както очаквам - сбогом и на кремовете против слънце.

Общи условия

Активация на акаунт