Частни детски градини - София (6)

• 85 216
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
В Тути не ви препоръчвам да записвате децата си, освен ако не ги мразите дълбоко! Материалната база е много добра, но с това се изчерпват позитивите. Има много точно първо впечатление от градината в 3-та тема. Аз мога само да добавя, че подхода към децата е дълбок соц - викат, наказват, дърпат уши ... след това се извиняват проформа на родителите и на другия ден - пак. На първата родителска среща се оказа, че от 4 момчета в групата ни, 3 са "проблемни" според учителката. Четвъртото просто беше роднина на някого - там роднините са много. Едно от проблемните момчета го изключиха, понеже бутнало на люлката поредната роднина. Пропуснах да кажа, че към възпитателните подходи влиза и имитиране на детето, ако по друг начин не успеят да се "справят" с него. Храната не е много добра, нито изобилна - често закусват овесена каша, обядват паста, въобще лесна за приготвяне храна. Учебните занимания са само сутрин. След обяд ако не спят, играят или се "възпитават". Native speaker освен една от многото директорки е един от преподавателите на по-малките. Останалите са булгар с всякакви акценти. С две думи - наскоро се замислих кога за последно съм виждала детето си щастливо и усмихнато и за съжаление отговора е - преди да го запиша в Тути Sad

# 286
  • София
В Тути не ви препоръчвам да записвате децата си, освен ако не ги мразите дълбоко! Материалната база е много добра, но с това се изчерпват позитивите. Има много точно първо впечатление от градината в 3-та тема. Аз мога само да добавя, че подхода към децата е дълбок соц - викат, наказват, дърпат уши ... след това се извиняват проформа на родителите и на другия ден - пак. На първата родителска среща се оказа, че от 4 момчета в групата ни, 3 са "проблемни" според учителката. Четвъртото просто беше роднина на някого - там роднините са много. Едно от проблемните момчета го изключиха, понеже бутнало на люлката поредната роднина. Пропуснах да кажа, че към възпитателните подходи влиза и имитиране на детето, ако по друг начин не успеят да се "справят" с него. Храната не е много добра, нито изобилна - често закусват овесена каша, обядват паста, въобще лесна за приготвяне храна. Учебните занимания са само сутрин. След обяд ако не спят, играят или се "възпитават". Native speaker освен една от многото директорки е един от преподавателите на по-малките. Останалите са булгар с всякакви акценти. С две думи - наскоро се замислих кога за последно съм виждала детето си щастливо и усмихнато и за съжаление отговора е - преди да го запиша в Тути Sad

Hug Много съжалявам за преживяното, аз още в началото на съществуването на това заведение написах откровено и изобилно какви са моите впечатления, преди мен и Стелфи писа, а след мен Пандичка. И идеята ми не беше да си лекувам травмата, а да спестя подобни преживявания и на други.  Това е едно ужасно място и наистина е жалко за базата, която е повече от прилична и то в централната част на София, където има малко частни градини и още по- малко с двор.

# 287
  • София
.... Това няма как някой да си го измисли. Също това, че е било стресирано .. .

Е, айде сега няма как си го измисли. Това е форум. Ей сега ще си направя още една регистрация и ще напиша, че съм потомка на императрица Сиси, примерно..... Първо, намерих си чудесна градина за 450лв с включена храна и английски...   
Сега ако и споделиш коя е чудесната градина за 450 лв. цена няма да имаш Wink
И аз съм останала с впечатление, че 600- 700 лв е нормална цена с транспорт за повечето частни градини, а по- скъпите с английски или немски 800 лв. (без транспорт) например Wonder world и Германи. Като това е на база форума.
В Германи таксата е 700лв без транспорт ако се плаща на 3 вноски както беше преди, от началото на годината вече може да се плаща месец за месец, но тогава таксата е 750лв, ние сега платихме за цялата година наведнъж и ни излезе 660лв на месец  Peace

# 288
Въпрос към Пандичка, ако не греша нейното дете наскоро започна да посещава "101 защо" в Красно село - какви са ви впечатленията, как занимават децата, каква е обратната връзка с родителя?

# 289
за всички, които ме упрекват за критичните ми постове...
За мен не е нормално да плащам за ДГ 800 лв и детето ми да се прибере с блистер лекарства в раничката и директорката да се крие - какъв мил пост да пусна в случая ??? пуснете вие нещичко розово...
За мен не е нормално и детето ми да е с премазано ухо и учителя да каже не знам какво е това... Това дете на 2 години не може да го направи ... има специалисти, които ти помагат да разбереш какво е станало. Аз в случая нищо розово не мога да напиша...

Да не съм доволна от това, което получавам в ДГ в БГ. Да искам да има нормални контролни органи и да следят защо ДГ са с лоша хигиена, необезопасени стълби и контакти, не дават касови бележки за платената такса, персонала често не отговаря на необходимата квалификация... нарочно няма места в държавни заведения за да просперира частния бизнес , който подкупва контролиращите органи и резултата е на лице .....

# 290
Моя позната ми препоръча ABC била някъде около цар Борис. Някой има ли актуални впечатления, тъй като във форума за сега намирам отзиви от преди 2 години

# 291
  • София
Имам 2 познати с деца в ABC, доста са доволни, обучението е изцяло на англ. език и децата наистина го научават. Мисля, че могат да говорят помежду си на български, но учителите им говорят само на английски. Така че, ако езика ти е важен - това е добра градина. Доста е скъпа обаче - мисля, че с храна се получава 1200-1300 лева на месец, ако не греша.

# 292
yakoo , до някъде си права. Не е изключени и така да се е случило. Който ми каже, че във всички ДГ на 100% процента нещата са точни, ще излъже. Явно ти се е насъбрала обида. Обаче да се обобщава за всички ЧДГ, не е редно. Не съм съгласна и с твоето мнение - "нарочно няма места в държавните градини.." ?Как мислиш, че това се случва. Ами там са натъпкани по 30 дечица и учителките издишат. Да, може би нарочно се бавят субсидиите за децата, но пък "против" са родители, а не директорите на ЧДГ и ЧУ. И ЧДГ имат недобър авторитет заради т.н. "клубчета" и нелицензирани ЧДГ. А в лицанзираните, работили вече години си има контрол и там ценността е родителите да са доволни. Желая ти успех.

# 293
И освен това е около "Княз Борис" в близост до НДК. Другата им база е в Лозенец и е по-хубаво, но няма места и както се писа вече е мега скъпа и претенциозна. Иначе и аз имам отлични отзиви за там.
Yakoo, наистина е шашкащо, че всичко това е успяло да ти се случи!  Аз плащам не 800, а 450лв. и никога дори нещо доближаващо се не ми се е случвало. И Слава Богу. Изглежда ми невероятно обаче персонала на ДГ да смачка ухото на дете. Ако все пак - да не дава Господ- ми се случи нещо подобно - никак няма да оставя нещата неизяснени. Няма да си позволя да набеждавам учителка, че бие, ако не съм сигурна. Ако пък съм сигурна ще потърся отговорност по съответния ред. Та така.

# 294
  • София
Всъщност, да, добре е да се отбележи, че ABC имат 2 ДГ, мисля, че децата на моите познати са в Лозенец. Peace

# 295
  • София
Доста е скъпа обаче - мисля, че с храна се получава 1200-1300 лева на месец, ако не греша.
малееее не знаех че има толкова вкъпи градини - то годишно излиза колкото частен колеж  Shocked

# 296
  • София
yakoo ужасяващо е това, което си написала и аз съм склонна да вярвам че е възможно да се случи.
Моят съвет е да си намериш градина с видеонаблщдение, щом толкова те притеснява.
Аз например в началото доста гледах камерите на нашата градина докато се убедя колко добро е отношението към дечицата, че наистина ги гушкат и се грижат добре за тях. А ако нещо не дай боже се случи с моето детенце мога да прегледам и записите от камерите и това ми дава успокоение.
Не е хубаво обаче да се слагат всички ЧДГ под един знаменател - ужасни и неспособни да се грижат за децата ни. Това че ти си попаднала на една такава не значи че всички са такива.
Успех в намирането на идеалната за теб и детенцето градинка  Peace

П.П Сетих се да добавя и нещо, което една приятелка психоложка ми даде като съвет когато тръгнах да обикалям градините - каза ми "Ако видиш 2 или повече плачещи деца в една група, да знаеш че нещо не е наред".

# 297
Привет на всички прекрасни загрижени майки, които така грижовно и внимателно подбират най-доброто място за своите деца, четат, информират се, искат впечатления и съвети, допитват се за мнения от хора, които имат вече изградени такива на база собствен опит – толкова е хубаво, че има толкова много родители, които не просто мятат своето дете на държавната детска градина, а се стараят да изберат за него онази атмосфера, в която то ще се чувства най-добре! И не спират да търсят информация по тази тема! Това е най-голямото предимство на форумите – че дава възможност за споделяне на различни мнения и впечатления. Лошата страна на монетата е, че негативните коментари понякога могат да бъдат подвеждащи, необосновани и без всякакви реални аргументи, което автоматично ги превръща в някакво безпочвено и безпричинно плюене. Пиша всичко това, защото не мога да подмина безучастно следния пост:

Ходих миналата седмица да видя Къща на децата - Мотесори градина в Бъкстон. Трагедия. Градината е за 20-25 деца макс а те събрали 55 вътре. Леглата на тетрис на 2 етажа в помещения 2х2 , с климатик забит в леглата и парно, до което е опряно легалце..... директорката се смееше истерично и не беше  на ясно с програмата в собствената и градина.... отделно на въпроса ми колко свободни места има и кога ще се освободи място да си запиша детето тя каза, че не знае точно и ще провери. Защо ми губиха времето с простотии не знам. Хубаво - монтесори - монтесори ама битово много зле. Щом са пристъпили едни принципи и са го ударили на печалбарство значи престъпват и други принципи.

Силно предизвиква моето възмущение постове от този тип, в които няма никакви реални аргументи против градината, но в същото време определението за нея е „трагедия“ – тоест – тенденциозни коментари с цел да се оплюе дадено място. Предполагам под трагедия се има предвид огромния двор за игра на децата с люлки, пясъчник, пързалка и градинки със засадени лично от децата зеленчуци? Или може би двете зали за занимания, както и отделното място за подготвителната предучилищна група, салонът за гимнастика...Пропускате да отбележите, че градината е одобрена от съответните институции, тоест - покрива всичките изисквания /да, да, очевидно и за спални посещения!!!/, които, както всички знаем, са доста сурови и строги, което е и причината повечето от така наречените частни детски градини в България да са регистрирани просто като детски клубове – защото не могат да посрещнат изискванията на контролиращите органи. За да получиш одобрение, трябва да отговаряш на всички изисквания.

Аргументът, с който продължава защитаването на тезата за трагичните условия в детската градина е просто потресаващ – директорката се смеела!  ooooh! Crazy Аз дори не знам как веднага не го доложихте в полицията, ами го разправяте тук. Та това е престъпление, трябва да се вземат конкретните спешни мерки! Смехът е опасен, особено като се има предвид колко е и заразен и никак, ама никак не отива на директор на детска градина да се смее и да бъде позитивен, нали? Та от това могат силно да пострадат децата? Не знам да се смея ли, да плача ли, с ирония ли да подходя или с нужната сериозност към този толкова сериозен аргумент. ooooh! Май просто бих казала - дай боже всекиму!...да може да се смее, да има възможност и да обгради децата си с положителни хора за примери. Peace

В края на поста става ясна причината за това неаргументирано критикуване – разочарованието, че на майката не й е отговорено на въпроса кога ще си запише детето там. На мене обаче ми става много интересно следното – не става ясно ЗАЩО след като Вие разглеждате градината /която за Вас е трагедия/, сте попитала кога ще можете да си запишете детето там? Ако е такава трагедия, предполагам, че няма да имате търпение да се изнижете през вратата и никога повече да не стъпите там, камо ли пък да заведете детето си! Обаче при Вас – обратното – бързате да попитате кога ще запишете детето си в тази трагедия. Което навежда на мисълта, че съвсем не е такава трагедия, но разочарованието от непостъпването на детето Ви веднагически и моментално в нея води до озлобяване и плюене наляво и надясно.

И всъщност, от края на поста, не можах да разбера – разглеждането на евентуална детска градина за нашите деца губене на време ли е? Всичко, което са Ви показали простотии ли са? Надявам се става ясно, че въпросите са риторични.

Крайната констатация, че, виждаш ли, в тази детска градина, се пристъпват всякакви принципи е без всякаква логика от написаното в поста, което я прави тенденциозна клевета. И пак навежда до въпроса – по какви пътища на логиката искахте да запишете детето си на това безпринципно място и толкова се разочаровахте от това, че не се знае кога точно ще може да стане това?.

Уважаема yakoo,
Прочетох какво се е случило с детето Ви в други детски градини и много съжалявам. Искрено се надявам и Ви пожелавам от все сърце да намерите мястото, където детето Ви ще се чувства добре. Съжалявам, че това не е било писано да бъде Къща за децата Монтесори, но сама разбирате, че това не е причина да започнете да плюете безпочвено по нея. А че е безпочвено е повече от ясно – иначе няма логика да настоявате детето Ви да бъде записано там – ами може точно то да се падне в легълцето до парното, това не го ли помислихте? Не ми отговаряйте, въпросът е риторичен, а и постът ми няма за цел да влиза в полемика с Вас, а да опонира на информацията с очевидно невярно съдържание във Вашия пост.

Дами, извинете ме за нахлуването в темата и за дългия пост, но някои неща не могат да бъдат подминавани и оставяни без реакция, най-малкото заради всички, които четат тук и могат да бъдат умишлено подведени, най-малкото защото трябва да се види и чуе и другата страна на монетата. Надявам се да ми простите, просто исках да споделя и своето мнение по въпроса. Още повече, когато става въпрос за нещо наистина бяло /не просто по мое мнение/, на което се е намерило все някой, който да нарече черно!

Най-хубавото нещо е да намерим идеалното място за нашите деца и затова го пожелавам на всички – онова, в което те се чувстват спокойни, а и ние покрай тях Simple Smile

П.С. Забравих все пак да спомена от какви съображения и позиции пиша всичко това – моето дете посещава Къща на децата в Бъкстон и лично за нас, след хиляди обиколки, наблюдения, събиране на лични впечатления и т.н., това е най-доброто място за моето дете.

Иска ми се да оставя някакви свои впечатления от посещенията си и по другите частни градини, ама най-добре в друг пост, че този и без това... Crazy

Последна редакция: ср, 08 май 2013, 23:55 от Щастливата

# 298
  • София
  202uu

Чак ми стана интересно коя е тази детска градина и ако е тази Casa dei Bambini определено не мога да кажа че базата е лоша.
Пък за двуетажните легла - ми то във всяка една детска градина ги има, дори смятам че децата много им се радват. Стига да са добре обезопасени не виждам нищо лошо в това.

# 299
  202uu

Чак ми стана интересно коя е тази детска градина и ако е тази Casa dei Bambini определено не мога да кажа че базата е лоша.
Пък за двуетажните легла - ми то във всяка една детска градина ги има, дори смятам че децата много им се радват. Стига да са добре обезопасени не виждам нищо лошо в това.

Същата.  Heart Eyes Hug
Да, базата въобще няма какво да се коментира - от човек, работил в Монтесори детски градини в чужбина знам, че Casa dei Bambini дори надминава много от градините там. Peace

Креватчетата са си стандарт. Практични са и масово се използват. Въобще не подлежат на обяснения. И аз имам впечатления, че децата много им се радват.  Simple Smile Важно е наблюдението на децата, докато са по креватите, но по отношение на тази детска градина и това е безупречно -  постоянното присъствие на стабилно количество изключително внимателни и грижовни хора около децата е невероятно усещане за самите родители! Peace

Общи условия

Активация на акаунт