Частни детски градини - София (6)

• 83 304
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
  • Beyond the Frontiers
Запис, да ви следя.
Момичета, малкия става на годинка юли. Аз най-късно септември се връщам на работа. Вие колко време отделихте за търсенето на ясла?
А и още нещо, малко детайли, ама... В ясла ги взимат децата с памперс. Ясно е, че и аз ще го уча на гърне, но нали в яслите тази дейност е застъпена?
Има ли други мами пратили малките толкова рано на ясла и как протекоха нещата при вас?

Синът ми беше на годинка и 4 месеца като тръгна на ЧГ. Бяхме махнали памперса, но там го искаха с такъв за мой ужас. Бързо се отказаха де, че той не им позволяваше да му слагат. Според тях детето  е стресирано в началото и трябва да е с памперс.

# 61
Poptosh незнам каква е таксата в Немо.
Но мисля че е по добре да говориш с директорите за някакво разсрочване а не да пращаш детето с храна от вкъщи.
При нас къщата не е голяма но си е хубава. Има едни стъпала към трапезарията дето като ги видях изтръпнах...но нямат паднало дете. Има аварийна стълба.
Таксата е 630 лева.

# 62
Може ли малко повече информация за Немо - бр. деца в група, отношение към децата, материална база и др. И аз съм се насочила към тази градина, нямаме никакъв шанс за държавна. В най скоро време съм решила да я посетя, но исках предварително да бъда подготвена с малко повече информация.
Ние сме били само на посещение в Немо, надявах се да вземе отношение мама, на която детето е там. Аз съм чела само положителни отзиви за там.
Бяхме през ноември, имаше малко деца - максимум 5 в група, сигурно е имало отсъстващи. Стаите не са големи, предполагам, че не биха събрали повече от 10 деца. Беше спокойно, някак уютно, като на село при баба. Базата не е луксозна, но е чисто и подредено, имат голяма тераса и сравнително голям двор с плодни дръвчета и играчки. Учат ги на немски песнички и стихчета, без много да наблягат на езика като в Увекинд и другите немскоезични градини. В сутерена/мазето (не влязохме там) имат физкултурен салон, на партера са две стаи, едната по-голяма с кът за хранене. Горе имаше спални помещения и може би още стаи. Доколкото разбрах, през част от времето децата от различните групи са заедно, обясниха, че така малките се учели от големите, а големите се учели да бъдат отговорни. Не съм сигурна дали по този начин не спестяват персонал за някакво време през деня. Ако мъжът ми не настояваше за езикова градина, може би бих записала детето там, вдъхнаха ми доверие, без да се престарават да се представят.
В "101 защо" е дъщерята на наши познати, те са много доволни от това, как ги занимават и обучават, само за таксата никога не могат да кажат колко е, винаги плащали различно. Виждала съм градината отвън, дворчето е малко и по-големите деца понякога ги извеждат в съседната квартална градинка, която е доста занемарена.
Преди да тръгнем да гледаме частни градини си бях създала някаква идеална представа за тях - красиви къщи с просторни, слънчеви стаи и големи озеленени дворове. Ние сме в Борово, до 8-мо ОДЗ Таврия -  на 2 етажа, с големи стаи и прозорци и огромен двор с много дървета и играчки. Трябваше ми време и още ми е трудно да приема, че ще плащаме 600-800лв на месец за градина, която изглежда по-зле от държавната. Единствения плюс са малките групи, но пък като чета някъде лъжат и за това или спестяват от персонал и имат текучество. Затова решихме, че така и така ще се плащат големите суми, поне да има ежедневни занимания по чужд език, който в държавните мисля е застъпен 1-2 пъти седмично.
Не че сме избрали де Thinking
Благодаря ти за информацията. И аз съм чувала само положителни мнения за Немо , за това съм се насочила на там . И аз се надявам да се включи някоя мама, чието дете е в градината.

# 63
Poptosh, съгласна съм за тесните/стръмни стълби и по-малките помещения, но дотам. Къде прочете, че като цяло мнението тук е, че базите на държавните градини са по-добри? Може пък аз нещо да не съм разбрала де. Но ако базите на частните са "западнали", за държавните направо не ми се мисли. Изключвам новопостроените д.г., но повечето от държавните градини и отвън, и отвътре на мен лично ми влияят потискащо. Разбира се в никакъв случай не ги поставям под един знаменател. Има си градини, и градини - също както при частните. Но пак се връщаме на това кой какво търси. Има частни градини, които се рекламират със "среда, близка до домашната" и има родители, които търсят именно нещо, наподобяващо уюта на дома. Не забравяй и че групите в частните градини са поне 2-3 пъти по-малки от тези в държавните. За това и по-малките помещения са оправдани.

Колкото до храната. Ако по медицински причини се налага ти да му носиш би трябвало навсякъде да се съобразвят. Ако по други причини - не знам, а и смятам, че самото дете ще се чувства неловко.  Peace

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 16:11 от ♥Пандичка♥

# 64
Мен като цяло това с памперса, в момента ми е още много неясно. Всякакви разнопосочни мнения чета и нямам много с кого да се консултирам. Затова. Ще оценя съвети в тая посока, на лични ако може, да не спамим темата.
Честно казано се надявах да намеря нещо по-приемливо като цена 400-500. Но като гледам как стоят нещата(ще се местим в Младост, а работата ми е в Овча купел), май трудно ще намеря подобно място, което да ни е удобно. Някак си по-склонна съм да оставя детето не на някакъв човек, а на "институция". Струва ми се, че там неизвестните са по-малко.

# 65
  • София
По въпроса за Чуден свят - ако не греша, остана само градината Wonder world, и съответно тяхната база, т.е. Чуден свят вече не работи.

не грешиш. По-напред го бях споделила, но явно не четеш темата изцяло:)

# 66
Danybon,  напълно съм съгласна с написаното от вас.  Само да добавя, че понякога човек, когато няма опит и лични впечатления е трудно да прецени ДГ или ЧДГ. Моето момченце беше прието в яслена група в ОДЗ - мечтата на много родители. Аз също си мислех, че това е чудесно, но явно съм имала прекалено големи очаквания. След 5 месеца, в които е посещавал сумарно 5 дни детското заведение, аз сама го отписах от това място и ще посещаваме ЧДГ с такса над 10 пъти по-висока от това, което се заплаща в ОДЗ. Причината - 29 деца и то в яслена група, липсата на какъвто и да е индивидуален подход, педагог се занимава с децата по 2 часа на седмица /поне това разбрах на род. среща/, липса на информация какво се случва с детето, едно общо чувство на безпокойство и несигурност.
След този опит се убедих, че материалната база няма такова голямо значение /в ОДЗ-то като цяло си беше ок/, но има огромно значение какви хора ще отглеждат, възпитават и обучават детето и по-какъв начин и смятам, че в това отношение повечето ЧДГ имат предимство пред държавните и все повече родители ще ги предпочитат съвсем съзнателно за децата си, а не просто защото нямат друг избор.

# 67
vessy_tri, много хубаво си описала всичко! Отдавна беше, когато избирах детска градина на големия ми син. Наистина имах много информация и можех да разчитам на мнение на експерти. Сега се сетих, докато ти четях поста, че това, което много ме беше наплашило, беше всичко, което наблюдавах в една държавна детска градина на метри от блока ни, докато си разхождах бебето. Случвало ми се е да прибирам малки деца от градината, изскочили на улицата. Направих забележка на учителките, защото се бях стреснала от това, което видях - всеки си представя своето дете в тази ситуация. А учителките им викнаха: "Айде, прибирайте се вътре, да не притеснявате външните хора". По тази улица се движеха коли, а вратите на градината бяха отворени. Чак след доста години започнаха да я затварят тази врата.
Тези учителки никога не си играеха с децата, т.е. да им организират нещо. Седяха всички заедно на пейка и на сянка и децата пищят, викат.

Аз винаги във всичко търся нещо да ме развие, да ме усъвършенства. Съответно това се отнася и за децата ми.
Така си дадох сметка, че за мен детската градина е място, където трябва да работят професионалисти, които да развиват различни умения в децата ми. Аз мога доста да дам като майка, но не съм педагог и искам добри учители, които да ги развиват. Всъщност и затова винаги съм търсила и ЧДГ, а не детегледачка. Искам да имат допир до различни хора, да имат разнообразни взаимоотношения, да имат и други деца, с които да общуват.
Скоро бях на една информационна среща в Американския колеж и там един от лекторите точно за това говори, че образованието е не само учител-ученик, но и ученик-ученик. Децата се учат от своите съученици, в нашия случай - приятелчета в градината. Та и средата е важна.

Ох, днес много се разписах. Съжалявам за дългите постове. Рядко пиша напоследък в този форум и се отплесвам.

# 68
  • Sofia
sunny2012, не се притеснявай, учат ги в градината на гърне, даже предполагам става по-бързо, защото децата гледат едно от друго. Моето започна вече да си казва, но постфактум.  Laughing

# 69
Пандичка,
Имах предвид мнението на Мемчо за 8 ОДЗ, а и аз гледам държавната градина в Драгалевци(Никакъв шанс за прием естествено, освен ако не започна работа там) за базата на която почти всички частни само могат да мечтаят, а за двора няма какво да говорим и дори Германи ако и да са луксозни яслента група беше в нещо като зимна градина(прикачено помещение от ПВЦ дограма) с плочи и не ми се видя много подходящо, но не това е проблема.

Аз имам, както и за всичко останало, строг бюджет за градината на сина ми - 560-570лв макс(с храната) и ми е много трудно да намеря нещо което да ми хареса за тези пари в полите на Витоша и вече не знам какво да правя.

# 70
  • София
Пандичка, с малки изключения държавните детски градини са в сгради, специално проектирани за такива нужди - на 1 максимум 2 етажа, с големи стаи, с големи прозорци и просторни дворове. Някои са занемарени, но все повече срещам ремонтирани, със сменени дограми, нови мебели и нови играчки.
От това, което виждам в интернет, от няколко посещения на място или надничане през оградите, чдг са или в апартаменти и децата се извеждат по кварталните градинки, където не ми се мисли какви са безопасността и хигиената, или са в къщи, строени за жилищни нужди и част от помещенията за игра или спане са в сутерени, тавани, зимни градини или входни предверия. Стълбите в тези къщи така ме притесниха, че решихме да поотложим избора на чдг, докато детето поотрасне и се справя по-уверено с качването и слизането.
За това, че малките групи са предимство, споменах и за мен е много важно (аз исках детето ми да е в чдг основно заради това) но някак си не ми е достатъчно на фона на месечните такси.
Единствено в сайта на Веселото гардже ми направи впечатление, че сградата е проектирана специално за детска градина, има ли и други такива?

# 71
Мемчо, така е, но и са проектирани за много повече деца, докато частните не. Мисля, че нещата не са съвсем съпоставими. И аз подчертах, че не слагам всички държавни под един знаменателк, а и през последните години поне в София понапредват с ремонтите. Проблемът обаче е съвсем друг - липсата на места, огромни групи, липса на персонал и наличие на немотивиран такъв и така нататък...

Поптош, ако старата част на О. Купел (срещу НБУ) ти е ок, мисля, че ЧДГ Марита ще ти допадне. Голяма къща на тихо място, малки групи, двор един декар срещу 570лв (все още). За съжаление ние напускаме, тъй като ни е много далеч (наското се преместиха там). Днес ни е последният ден там и въпреки нещата, които напоследък ни издразниха, на цялото сем. ни е много мъчно. Sad

# 72
happypond - моето дете е в Увекинд. Писала съм. Питай ако нещо те интерсува.

Имам няколко въпроса, на които ще се радвам да ми отговориш.
1. Има ли мед. лице в градината?
2. Колко е средния брой на децата в групата и колко учителки се грижат за тях?
3. Доволни ли сте от учителките?
4. Кой говори на децата на немски? Кога и колко?
5. Получавате ли информация за това как е минал деня на дететов градината и как?
6. В колко часа се взимат децата?
7. Ползвали ли сте транспорта? Ако да - освен шофьора, пътува ли с децата и придружител?
8. Каво представлява сградата (стаите) и двора на градината?

# 73
Ехааа happypond разби ме с толкова въпроси:))) Отговарям ама за последно:)))
1. Има ли мед. лице в градината?
Има медицинса сестра целодневно в ДГ, приема децата всяка сутрин. Ако имаш въпроси и целания относно, ядене, спане и каквили не други които не касаят обучението се обръщаш към нея. Моя син е много бял помолих на слънце да не го извеждат без да е намазан с крем. На следващият ден имаше залепена бележка от нея на шкафчето че детето не се извежда без да е намазано.
2. Колко е средния брой на децата в групата и колко учителки се грижат за тях?
Максимума е 15 деца. 2 учителки и една леля. Има време е което е по 1 уителка в групата.
3. Доволни ли сте от учителките?
Аз лично много. Двора не е голям но когато ходя да вземам моя син учителките усилено участват в играта. Когато имаше сняг децата ги пързаляха, заварвала съм ги да играят на дърпане на въже, на топка, да рисуват с децата. Тоест не стоят само от страни да ги пазят. Вчера мъжа ми взел детето от градина като той и едно друго дете са рисували- не всичките деца Опитват се да занимават децата по техните интереси. Четат им приказки преди да заспят. Моя син има страхотех афинитет към книгите - поредпочита ги пред телевизора...мисля че градината също играе роля в това нещо.
4. Кой говори на децата на немски? Кога и колко?
Учителка немкиня...като часове незнам. Но е всеки ден. Моя син пее две - три песнички , няколко стихчета и понякога използва немски думи.
5. Получавате ли информация за това как е минал деня на дететов градината и как?
Имат дневни който се пише всеки ден. В малкат група.. попълваха дали е ходил до тоалетна и такива неща. Ако са учили стихотворение то е залепено в дневника. Ние го водим и взимаме - така че когато нещо ме интерсува питам директно. За родителите чийто деца ползват транспорт мисля че е удачен вариант този дневник.
6. В колко часа се взимат децата?
Грдината работи до 18,00 ние е го взимаме около 17,30 часа.
7. Ползвали ли сте транспорта? Ако да - освен шофьора, пътува ли с децата и придружител?
Не ползваме - но да пътува учител с тях.
8. Каво представлява сградата (стаите) и двора на градината?
Сградата е къща с двор. Групите са 3 - Мишки , Котки и Мечки. Всяка група си има стая. Спят на разтегателни легла - едно от малкото негативни неща - или зашо да е негативно:))) В приземен етаж има салон и трапезария. На етажа на който се влиза има една стая и лекърски кабинет. На втория етаж има 2 стаи. Стаите са големи и чисти. Имат страхотни играчки - аз много се впечатлявам от обучителни играчки. Двора не е голям. Отпред има високи борове които изглеждат усойно но на 30 градуса температура се оказват прекрасна сянка. Лятото пълнят и басейн за децата.
Имаш право на още едно питане Simple Smile))) Че най-вероятно нещо съм пропуснала...

# 74
  • София
Hope for Two, само да добавя мерудията и на това гърне  Wink
След твоите любезни обяснения  Hug посетихме Увекинд. Посрещна ни медицинското лице, което явно е постоянно там. Спрямо Немо се виждаше, че има повече деца и по-стройна организация. За децата до 3г. казаха, че не ги занимават много с немски, след това наблягали на обучението. Наистина чухме на големите деца в коридора, докато се приготвяха за излизане им говореха на немски.
И тук ми се видяха много стръмни стълбите, особено за най-малките, които сутрин трябва да слязат за закуска в полуподземния етаж и после да се качат 2 етажа нагоре до стаята си, откъдето да слязат на партера за разходка и т.н.
Стаите са наистина големи и светли, а дворът е най-големия от дворовете на 5-6 детски градини, които съм оглеждала и от голяма част от сниманите в интернет. Малко е шокираща сградата отвън с решетките на прозорците, но вътре е уютно.

Общи условия

Активация на акаунт