Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 67

• 37 597
  • 717
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Вие пък, какво се хванахте за тези чалми! Гледайте чатала да е подсилен! Laughing

# 241
  • планетата Земя и по точно до морето
Разгледах снимките от линка на Джу  Hug и  Joy

Вниманиеее Султана ще  бие пряк свободен удар!  Joy

Най-добре се пази Рустем все пак. На останалите им пречат шкембетата Mr. Green

darkroze, vip42 Hug Hug
Аз вече обръщам внимание само на най-едрите абсурди, като например - в последната серия Аяз паша, Лютфи паша и Матракчъ се драпаха пред очите на венецианския посланик Людовичи в  "стил Евгени Минчев"!  ooooh!

За Матракчъ да припомня и евентуално за пропусналите едно много интересно инфо от Mistik :

Скрит текст:

Матракчъ Насух

Matrakçı Nasuh e известен турски миниатюрист, историк и математик.
Датата и мястото на раждане не са известни. Историографът Кятиб Челеби дава датата на смъртта му като 1533, но вече се знае, че не е вярна. Различни източници сочат датата на смъртта като 1547 или 1551, като се предполага, че може да е и след 1553 година. Много малко или почти никаква информация няма и за неговия живот. Предполага се, че е роден близо до Сараево и че дядо му е девширме.
Учи в Enderun (в двореца). Името Maтркакчъ му се дава, защото играе много добре „матрак”: бойна игра, с две дървени бухалки и прилича на фехтовка. Прякорът му е даден заради факта, че е много изкусен боец, а може би и изобретателя на играта. Матракчъ е много изкусен в повечето бойни игри. Поради тази причина го назовават и Silahî (човек, който много добре се бие с бойни оръжия). Благодарение на майсторството му в бой, с всички оръжия и копия, в османската държава, през 1530г. Сюлейман Великолепни му дава „берат“- документ, че е "магистър" и "лидер" в тази област. Той написва дори и наръчник по бойни изкуства, наречен Tuhfetü'l-Guzât.
В същотото време Nasuh е учен, особено в областта на геометрията и математиката. Написва наръчник-таблица с различни мерки за дължина, който се ползва дълго време.
Този наръчник и още две книги по математика, Матракчъ Насух написва по време на салтаната (царуването) на Явуз султан Селим I и ги посвещава на него. Дълги години тези книги се ползват като наръчник за математиците. 50 години преди Напиер е въвел някои методи на умножение, които са вдъхновили и самия Напиер.

Умножение с кафез (мрежа) Матракѝ

Значителни произведения има Насух и като историк. История на Табари, преведена на турски език, под името ”Mecmaü't-Tevârih”  е важен исторически документ. Освен това, описва събитията в периода на салтаната на Баязид, „Tarih'i Sultan Bayezid” и Селим, „Tarih'i Sultan Селим” .. В трите тома на книгата си ”Süleymannâme”  описва събитията в периодите 1520-1537, 1543-1551 и 1542-1543г. Описва и похода на Сюлейман Великолепни, в Ирак, през 1534,  в книгата си „Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han” u похода към Karaboğdan, през 1538г. в „Fetihnâme-i Karaboğdan”.
 Oсвен като историк и математик Матракчъ Насух е известен и като калиграф, миниатюрист и поет.
Толкова е добър в калиграфията, че има новости в това изкуство, внесени от него.

Миниатюра-карта на бреговете на Тулон

Истанбул

Султан Сюлейман приема персийски пратеници

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 14:31 от Ari888

# 242
Мерси ,за припомнянето на Ари-ми вижте и Матракчъто е рисувал Големи чалми Laughing,значи наистина са били големи Blush

# 243
Привет и от мен ! Hug
Стига с този Бали бей,Матракчъ...и тъй нататък ,дълбоко съм възмутена и обидена ,най -колоритният мъж  Шугър бейби да бъде подминат с мълчание . Аслана на моето разбито сърце /и това на мамата68/  Heart Eyes , и се питам -какво е това пренебрежение  Thinking ,я да седна да го овековеча я със стих,я с поема пък може и от интернет портрета му да взема ,че е той чаровник голям и на печените дюли е магьосник... Joy

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 14:41 от trendafilka

# 244

Мислех да не се появявам повече днес, но... има много пpедизвикателства!  Mr. Green

lidiya_ilieva, подаpявам ти тази галеpия със снимки на Малкочоолу.  Peace

http://galeri.haberturk.com/magazin/galeri/409114-burak-ozcivit

Аpи, много находчив коментаp на пъpвата снимка.  Joy Joy
Чудя се само защо султана никога не се пази отпpед - само отзад... newsm78 newsm78 Но не искам да коментиpам - все пак е султан! Blush Mr. Green

# 245
Преди си мислих, че само ББ и Матракчъ си държи ръцете отпред, но явно това правят всички.Според мен не си подържат нищо, ами просто няма къде да си вденат ръцете, затова ги държат по този начин.Някак си не върви на Султана да се покланяш с ръце отзад и може би затова си ги държат отпред.Това е моето обяснение, защото си ги държат ръцете почти на нивото на кръста, а не по-долу сещате се къде.

# 246
Преди си мислих, че само ББ и Матракчъ си държи ръцете отпред, но явно това правят всички.Според мен не си подържат нищо, ами просто няма къде да си вденат ръцете, затова ги държат по този начин.Някак си не върви на Султана да се покланяш с ръце отзад и може би затова си ги държат отпред.Това е моето обяснение, защото си ги държат ръцете почти на нивото на кръста, а не по-долу сещате се къде.

По етикет ръцете се държат отпред или до тялото..Само жените в сериала правят много грозен ъгъл с лактите си..

# 247
  • планетата Земя и по точно до морето
То е имало такъв стриктен протокол за всяко нещо, включително и за това кой, какво, къде и кога да си държи!  Grinning
Ама ние си правим свободни майтапчийски интерпретации, смях да става, че иначе става супер тягостно, само да "оплюваме" нещастния 3 сезон...

# 248
На мен ,честно и актьорът изпълняващ ролята на Мерджан ага ми е симпатяга.Специфичният му нос и поглед го правят интересен.Бях чела интервю с младежа,където споделяше ,че заради физиката му,все му предлагали роли на странници.Аслан беше в един друг сериял-и там беше чалнат. Joy

# 249
# 250
Честно да ви кажа, за протокол не се бях сетила, но все пак сигурно е трябвало да се покланят по определен начин.Аз прочетох през обедната почивка набързо предишната тема и имам питане, според вас как Рустем ще убие Нигяр?Според мен ще я удуши, защото някак си е прекалено кърваво обезглавяването й.Жалко, че я развалиха като образ и неколкократно ни беше показвана като предателка на Хюрем.За смъртта на Хатидже е ясно, че сценаристите пак ще измислят някоя глупост, не вярвам да е според историческите факти.Дано вече наистина започнат да развиват новите герои, че сериала направо заприлича на психотрилър.

# 251
Относно протокола-имало е такъв ,но точно какво е било не е много ясно и са съчинили някакъв за филма-някое официално лице от екипа на филма обясни това. Hug

# 252
Малка равносметка:
1-Хюрем я пребиха в 3 серия, никой не е екзекутиран за това.
2-Хюрем я тровиха в 7 серия, никой  не е екзекутиран за това.
3-Хюрем се върна, когато я обвиниха  за убийството на Айше, но Сюлейман никога не е научи, че всичко  е игра на Ибрахим с която  възнамеряваше да си уреди сметките  с Хюрем, и я върна само за да я унижи пред Махи целувайки полата и пред всички.
4-Върху Хюрем  организираха опит за убийство в гората и за малко да успеят ,но никой не беше наказан  за това.
5-Върху Хюрем в 47 серия се опитаха да изгорят лицето и ,но никой не е екзекутиран за това,напротив Фидан беше повишена като калфа ,а Фатма стана майка на принц.
6-В хамама направиха опит за убийство върху Хюрем, а в последният момент убийцата стана спасителка, даже беше богато възнаградена и назначена като калфа ,но никой не беше наказан за това ,а организаторките Ха-Ми-Г се разхождаха ни лук яли ,ни лук мирисали.
7-Привлакоха Хюрем  в мраморния дворец там я упоиха,магии и правиха, с билки я опушваха за да замъглят съзнанието и,и да направи грешки , бъде наказана и намери смъртта си...
8- В очакване сме на нови покушения върху Хюрем ,предизвикани от изпушване на конопените килими от сценаристите вследствие на което техните сънища ще бъдат приложени в следващите епизоди...

# 253
Относно протокола-имало е такъв ,но точно какво е било не е много ясно и са съчинили някакъв за филма-някое официално лице от екипа на филма обясни това. Hug
Официалното лице беше, естествено, най-умният - Халит! Hug

# 254
  • Атлантис, Галактика Пегас
Малка равносметка:
1-Хюрем я пребиха в 3 серия, никой не е екзекутиран за това.
2-Хюрем я тровиха в 7 серия, никой  не е екзекутиран за това.
3-Хюрем се върна, когато я обвиниха  за убийството на Айше, но Сюлейман никога не е научи, че всичко  е игра на Ибрахим с която  възнамеряваше да си уреди сметките  с Хюрем, и я върна само за да я унижи пред Махи целувайки полата и пред всички.
4-Върху Хюрем  организираха опит за убийство в гората и за малко да успеят ,но никой не беше наказан  за това.
5-Върху Хюрем в 47 серия се опитаха да изгорят лицето и ,но никой не е екзекутиран за това,напротив Фидан беше повишена като калфа ,а Фатма стана майка на принц.
6-В хамама направиха опит за убийство върху Хюрем, а в последният момент убийцата стана спасителка, даже беше богато възнаградена и назначена като калфа ,но никой не беше наказан за това ,а организаторките Ха-Ми-Г се разхождаха ни лук яли ,ни лук мирисали.
7-Привлакоха Хюрем  в мраморния дворец там я упоиха,магии и правиха, с билки я опушваха за да замъглят съзнанието и,и да направи грешки , бъде наказана и намери смъртта си...
8- В очакване сме на нови покушения върху Хюрем ,предизвикани от изпушване на конопените килими от сценаристите вследствие на което техните сънища ще бъдат приложени в следващите епизоди...
 bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Дори Сулейман никога не я призна за Династия, въпреки казани от него думи.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 16:03 от Kordelia

Общи условия

Активация на акаунт