Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 67

• 37 606
  • 717
  •   1
Отговори
# 225
darkroze   newsm51

Най ми хареса за Матракчъ..!

# 226
Випче според това което постнах по напред за несъответствията между филма и историята излиза че Матракчъ направо са си го ус......и като образ .И инатресно защо точно него:(

Явно сценаристите са разчитали на това,че имам око и за невидимото..  Joy

# 227
Превод

Предлагаме да се запознаете с интересни факти за да сравним историята и сериала.

В сериала виждаме Султана с панталон,а панталони са започнали да носят при Султан Махмуд II в 1800

Женсите дрехи в сериала нямат нищо общо с 16 век,в харема са ходили полуоблечени с панталони.

Когато Султана встъпва на трона не е било необходимо да има брада,а Сюлейман ни го показват с брада.

В сериала Джафер Паша е убит с меч,но всъщност при смъртна присъда важните фигури са ги душили с копринен шнур.

Когато Сюлейман е побеждавал,турците стрелят с 121 оръдия,но те не са имали такива традициии

В сериала ни показват Матракчъ като странник-художник,а Матракчъ е един от най-образованите хора,важен историк,той е бил много образован,знаел е много езици,правел оръжия,участвал във всяка битка.Той е рисувал добре и рисувал екскизите на много улици и здания в Истанабул.Той е бил и в Маниса заедно със Сюлейман.

Когато Сюлейман се качва на престола е на 26 години,артиста е на 41

Роксалана е родена през 1506 и попада в харема на 14 години,артистката е на 27 години.

Когато Сюлейман се качва на престола ,церемонията е в Стария Дворец,а не в Топкапъ

На събраниета на Дивана,никой не е имал право и дума да каже освен Султана,а във филма не е така

В Харема не са били само роби,както е показано в сериала

На дрехите на еничарите не ся е обръщала чак толкова голямо внимание

В сериала пазителя на покоите на Султана има шапка когато е пред Дивана,а в сериала,не.Но истината е,че ако той е без хапка не са го пускали в харема.На мъжете не им е позволявано да в харема без шапки.
.
Момичета от Харема са могли след 3 годишно обучение и възпитание на правилата да видят Султана,в сериала  Хюрем веднага е представена пред него и даже му припада в ръцете.

Принцеса изабелла е Кралица на Испания и Португалия която се е омъжила за Принц Фердинанд Арагонски.Тя е изпратила Колумб в Индия когато той открива Америка през 1492 година,така че по време на управлението на султана Изабела би трябвало да бъде грохнала старица,а не принцеса която сгодена.
[/b]

# 228
Аз съм чувала, че Хюрем наистина е имала син Абдула, но той умира още като бебе, а от инфото, което сте дали по-горе излиза, че е живяло това дете повече.И мен ме учуди това, че го няма в сериала.В уикипедията пише, че името му е Абдулаким и умира още при раждането си.

# 229
  • София
Випче, най-добрия избор си направила ти с Матракчъ! И сте си лика прилика - образовани, важни, в битките сте винаги най-отпред!  Joy
ВЕрно ли фенките на ББ са намалели? Ех, че ме зарадвахте!  PartyХич не ми харесва да съм една от многото!  #Cussing out Сега само ми остава да открия и елексира му за вечна младост, защото е на 500год и пак младее пред мен!  Laughing

# 230
Випче,мерси за превода.Мислех да се въздържа,но заради труда ти да напиша и аз.
Това за възрастта на актьорите и реалните герои-няма какво да го обсъждаме- има си грим за тази работа.Забравили са да отбележат разликата между Махидевран и Мустафа-Мехмед Гюнсюр е по-голям от Нур Фетахогллу-нищо ,че тя му е майка Joy

Баш с панталон СС не съм го виждала-кафтан и шалвари -може би.
Костюмите на дамите -ми вече ги направиха по-консервативни,въпреки че от рисунки правени от техни съвременници не се разхождат полуголи с шалвари-това по.късно са го рисували.
Дали е имал или не брада СС,когато е седнал на стола-ми това не е попречило да стане падишах.Брадата я приемем като символ на възмъжавате-ставайки султан СС не е бил голобрадо дете.Ето сега и Мехмед-голобрадко е ,защото е още много млад.Прочетох,че когато е станал султан е бил на 26 години-ами съмнявам се да е нямал брада Mr. Green
За Джафар паша,ако няма конкретни исторически сведения-обезглавяването го приемем като пояснение какво прави в двора на Топ Капъ дръвника и до днес.
За Насух ефенди съм съгласна с написаното.
За традициите с оръдията -нямам достоверна информация.
Подробно беше разяснено,че за икономии действието се развива само в Топ Капъ-реално имало е и Стар дворец.
За заседанията на Дивата-нищо не мога да напиша,не съм присъствала лично #Cussing out
За това ,че мъжете обичайно не са гологлави съм съгласна напълно-но при жега сигурно така си разхлаждат главите като махат чалмите Party
За принцеса Изабела-сме писали и брисали-стига толкова за нея.

# 231
Превода го направих заради новите момичета и за тези които не говорят руски..

На още в самото начало ми направи впечатление сатенената пижама на Сюлейман..

И кожения панталон на Бали бей,специално подсилен на чатала..

# 232
  • София
Превода го направих заради новите момичета и за тези които не говорят руски..

И кожения панталон на Бали бей,специално подсилен на чатала..

Много ти благодаря!  bouquet
А за подсиления чатал - тежък и скъп товар носи там, за това!  Joy

# 233
Ех,нямам нищо против пижамата и панталона-сигурно така им е по -удобно,пък на мен по -приятно да ги гледам Hug
Писах,за да уважа трудът по превода Heart Eyes

Сладур си Випче-и нова дума научих-смарангясаме. rotfImbo

# 234
Випче, най-добрия избор си направила ти с Матракчъ! И сте си лика прилика - образовани, важни, в битките сте винаги най-отпред!  Joy
ВЕрно ли фенките на ББ са намалели? Ех, че ме зарадвахте!  PartyХич не ми харесва да съм една от многото!  #Cussing out Сега само ми остава да открия и елексира му за вечна младост, защото е на 500год и пак младее пред мен!  Laughing

То ние с Матракчъ и в депресиите си приличаме,като се смарангясаме  бая време отива докато ни дойде душата на място..

# 235
И мен ме е яд, че Матрака го изкараха най-големия идиот в сериала, а в действителност е бил много ерудиран човек и учен.За дрехите на ББ е ясно всичко, коментирали сме го.Само се чудя като споменахте за чалмите, как не ги болят главите от тези огромни работи или може би специално за сериала са ги направили от дунапрен.

# 236
За чалмите ми стана интересно-по картинки наистина са били големи,как ли са ги правили тогава.То дунапрен не е имало? newsm78 #Crazy

# 237
Може и да греша, но чалмата е нещо като фес и около него има омотан плат, такива чалми имат наистина повечето герои в сериала-Матрака, ББ, Сюмбюл и пр.да не ги изброявам поименно, а само на везирите, Шугър бейбито и султана са с бели и направени според мен не от плат, ами от нещо изкуствено, хрумка на отговорните за костюмите в сериала.Да, точно така като стиропорени, както се изрази Випчето. Май наистина дунапрен не е имало по това време, но както и да е.Не забелязвате ли, че има кръгли като тикви чалми и едни такива островърхи с различен кант при отделните везири, явно от ранга им зависи какъв ще е канта и от коя страна.
И жените се наблюдава нещо подобно, наложниците са с някакви прости фиби и диадеми, а баш кадъните с корони.Май само Хатиджето си няма корона, не говоря за онези високите като на Валиде, Хюрем и Шах, а тези са по-обикновени.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 14:01 от gitadam

# 238
Чалмите на мен приличат на стериопорени..Обаче се чудя не им ли се спарва мозъка докато ги носят..

# 239
Кадията с най-голям стериопор..Голям мозък,голяма чалма..

Общи условия

Активация на акаунт