Орхидея - номер 10.

• 90 084
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Ето ме и мене и понеже си намерих фотоапарата та реших, че ми е време и аз да си покажа дечицата  Mr. Green

Тази ми е осмомартенския подарък и имам чувството, че е препарирана. Моят мъж ми я подари с един счупен цвят, който чак днес оклюма чак. Странно  Thinking

Тази красавица се отвори бледо зелена и изсветля до почти бяло. Принципно си е бяла.

Тази ми е най старата и с половината корени е на вън. Вижда се как от стария цветонос изби от връхната пъпка и ето го и резултата.

Ето ми го кейкито. Няма пукнат корен, но пък старото растение има доста стабилно коренова система, та се надявам да не умре скоро.

А това чудо какво да го правя идея нямам. Купих си я преди две години някъде заедно с още една, която за съжаление измръзна (беше със зелени цветове, а тази е розова). Пуска булби, но цвят не  Tired

# 136
надеждата ми е че ако отстраня кейкито ще порасне ново от друго място.а и вече няма място в саксийката

изпитам дълбоки съмнения за успешността на тази мисия. newsm78.

Ето ми го кейкито. Няма пукнат корен, но пък старото растение има доста стабилно коренова система, та се надявам да не умре скоро.

Кейкито се храни от корените на майката в момента . дори ми се струва че в сегашната ситуация са едно общо растение с общи корени. моята изглежда по същия начин но все още около загнилата сърцевина има два листа. Аз лично не бих ги делила защото в случая си е риск, а пък ако кейкито има два три корена може и да не е толкова рисково, но все пак човек никога не знае. Аз имам две делени кейкита и то с добра коренова система. бях поне с по 5 коренчета. смяната на местото им се отрзи зле. Едното умря. Другото едвам крета. Но пък майките им са добре защото бяха пораснали на цветонос.

А това чудо какво да го правя идея нямам. Купих си я преди две години някъде заедно с още една, която за съжаление измръзна (беше със зелени цветове, а тази е розова). Пуска булби, но цвят не  Tired

такава имам иа з вече трета година- пуска булби на воля и дотолкова. Аз се утешавам с това че не ми се отдава въденето на повечето видове.

# 137
  • Варна
Съгласна съм с Реге. И аз имам една такава издънка, майката остана без връх и постепенно всичките и листа загинаха без двете най-долни. Гледам, че издънката е пуснала един корен, който се губи из корите и още един е току що набол. Хич и не мисля да я деля, да си живеят така, предполагам, че ако майката един ден изсъхне напълно и корените и започнат да гинат ще се наложи делене, но сега не. А дали ще пусне нова издънка - не мисля, че зависи от това дали ще махнеш тази или не Rolling Eyes

# 138
Съгласна съм с Реге. И аз имам една такава издънка, майката остана без връх и постепенно всичките и листа загинаха без двете най-долни. Гледам, че издънката е пуснала един корен, който се губи из корите и още един е току що набол. Хич и не мисля да я деля, да си живеят така, предполагам, че ако майката един ден изсъхне напълно и корените и започнат да гинат ще се наложи делене, но сега не. А дали ще пусне нова издънка - не мисля, че зависи от това дали ще махнеш тази или не Rolling Eyes

И аз така мисля  Peace Нямам зор да деля, особено в моя случай както няма и грам собствен корен. Както казах при мен кореновата система на старото орхи е перфектна, та се надявам да си изкрета още дълго време така, докато порастне бебето.
Ако започне да мре дъртото, тогава ще се наложи делене естествено, но за сега няма смисъл.
Все пак аз мисля, че ако кейкито има достатъчно добра коренова система да се дели, то би трябвало дъртото да си пусне ново кейки, което да подхранва. Това ако дъртото си е добре като развитие изключайше сърцето (както в моя случай).

# 139

Кейкито се храни от корените на майката в момента . дори ми се струва че в сегашната ситуация са едно общо растение с общи корени. моята изглежда по същия начин но все още около загнилата сърцевина има два листа. Аз лично не бих ги делила защото в случая си е риск, а пък ако кейкито има два три корена може и да не е толкова рисково, но все пак човек никога не знае. Аз имам две делени кейкита и то с добра коренова система. бях поне с по 5 коренчета. смяната на местото им се отрзи зле. Едното умря. Другото едвам крета. Но пък майките им са добре защото бяха пораснали на цветонос.

Дъртото орхи е с три листа, но просто от светлината не се виждат. Иначе са наистина общо разстение и си живеят заедно.

# 140
  • Варна
Ето я моята издънка:

А вижте какво изникна на корена на едното ми фалче:

Прилича ми на тичинки Rolling Eyes

# 141
Да се похваля и тук - цъфна ми фарметито  Heart Eyes Heart Eyes

И чакам две катлеи (ако не им се случи нещо междувременно, че една ми хвърли пъпките)

И днес се опитах да се добера до новия Баумакс - мисията беше невъзможна... Аз такова задръстване не бях виждала и километрична опашка от коли за паркинга. А така се надявах да им разгледам промоциите  Mr. Green

# 142
Ina_ar
видях че имаш онцидиум sugar Candy (http://shimbi74.snimka.bg/flowers/orhidei.651771.26355759 )  , дали цъфти тази година?

Как се чувства Брассада Мивадата също?

# 143
Реге И двете умряха края на миналото лято. Лошото е, че не бяха сами...бяха на балкона и свекърва ми трябваше да полива цветята докато сме на море. Да, ама не ги видяла и като се прибрах щях да умра. Иначе брасадата вървеше много добре, цъфтя два пъти (някакси се застъпи цъфтежа),  а онцидиума прецъфтя много бързо и след това нещо залиня.
Между другото някой дали гледа видова брасада? Да даде малко информация за отглеждането.Гледам по доставчиците има много интересни разцветки.

# 144
  • Бургас
Аз имам същия онцидиум и брасада,купих ги ранна  есен с цветове и не са цъфтели още при мен.Докато времето беше хубаво бяха на северен балкон,вадят нови булби и корени ама и помен няма от цветоноси.Надявам се скоро да се отчетат.И моя онцидиум след като прецъфтя залиня,но от месец гледам ,че има развитие ,пък дано Praynig

# 145
Здравейте момичета Simple Smile чета Ви и се радвам на красавиците Ви, а сега имам и проблем - подариха ми един фаленопсис на който забелязах едни черни петна, да не кажа, че на единия лист е станала дупка. Моля дайте съвет - какво може да е и как да се справя. Честно да си призная почистих го със спирт, дано не се разпространи.

# 146
Денима мойта брасада си я купих с цветоносите, нямам заслуга за цъфтежа и. Дано ти цъфнат скоро, брасадата има много очарователни цветове   bouquet
didisa67 черното ако е меко е притеснително, да не е загнило. Иначе дупката може да е  прегорено. Ако можеш снимай, за да ти дадат съвет.

# 147
  • Gone with the wind
И двете ми брасади се вживяват като марулки  Mr. Green, обаче аз не се отказвам - новите издънки още не са започнали да образуват булбите, което за мен си е надежда, че току виж ....  Mr. Green
И двете са купувани миналото лято(есен) преоценени (разбирайте прецъфтели), дадох крупната сума от 2лв за двете саксии  Mr. Green

# 148
Тази цена си е джакпот  Mr. Green Все някога ще се раздвижат. И аз съм виждала в бриколаж прецъфтели, но не съм сигурна че са брасади (а така обичам табелки орхидея микс  Sick) и не посмях да взема.

# 149
Момичета, моля за помощ.
Налага ми се да гледам тези две орхидеи на свекърва ми. Тя няма възможност да се грижи сега за тях.
Не съм гледала цветя.
Доколкото ми е известно, орхидеите са фаленопсис. Подариха и ги края на октомври 2012 и бяха с красиви бели цветове. Това което знам е, че веднъж седмично ги е потапяла във вода.
Цветовете за месец прецъфтяха и изсъхна цветоноса. Тя ги отряза - не знам дали правилно. На едната е махнала и листата.
Корените като че ли изглеждат добре. Не мога да преценя.
Прочетох препоръките на първата страница и искам вашата оценка, има ли вероятност цветята да не са погубени? На орхидеята с листата, самите листа не са тъмно зелени, а светло зелени. Корените се виждат зелено сиви в саксията и на двете, но тази без листата, сякаш е изсъхнала отгоре доста.
Ако има шанс да оцелеят, то като ви чета, май по-рядко трябва да се напояват с вода. Свекърва ми ги е слагала всяка седмица по веднъж. Май е добре да не сменям метода, а да ги оставя повече да се засушават?
Удачно ли е да ги пресаждам и да ги торя в този период?
Моля ви за съвети. Прилагам и снимки от телефон. Ако не се вижда добре, ще се опитам да направя по-качествени с фотоапарат.

Снимката е от интернет, но така изглеждаха и двете:

Ето и снимките на орхидеите:

Корените изглеждат зелено - сиви, но на дъното не се виждат.

А тази е без листата, и тя със зелено - сиви корени.

Общи условия

Активация на акаунт