Орхидея - номер 10.

• 89 431
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте благодаря за отгговора но мисля 4е говорим за разли4ни сайтове тропики биз предлагат само малки растения или това показват. Знаеш ли  адрес в Бургас аз съм близо.

# 211
Здравейте,
имам нужда от съвет.Имам фаленопсис от около 3-4 месеца.Прецъфтя си, развива се нормално.Днес докато го поливах забелязах едни дребни, микроскопични бели буболечки по растението и по корите  Shocked .За пръв път виждам такива буболечки.Притеснено ми е да не ми уморят фалчето.За първи път се престраших да си купя орхидея и за сега се справям с отглеждането й , но тези твари като ги видях днес и...Някой ако знае нещо да помага  Praynig

# 212
  • Варна
Реге,
моите също цъфтят, откакто ги имам нямам ни едно фалче, което е пропуснало да се разпише - растат си на листа, на корени, на цвят. Затова се зачудих, за мен поливане на месец-два е ужасно малко. Не знам и аз, условията ли имат значение, температурите ли, осветлението ли, но е факт, че поливам лятото на седмица - десет дни, зимата на около 2 седмици, иначе започват да се спаружват, а мен не ме кефи гледката на омекнали спаружени листа, дори и ако има цъфтеж, предпочитам сякаш здраво изглеждащо растение. Има и нещо друго, доколкото помня от снимките твоите фалчета са в кашпи, моите са в прозрачни саксии и зимата слънцето си ги пече - може и затова да просъхват по-бързо Confused  А и аз опит с минита нямам, говоря за големите фалчета. Сега с минито ще видим каква ще я свърша.
Шуши Муши,
честито Grinning
Руми,
дендробиумче Simple Smile

# 213
  • Варна
Здравейте момичета!
Влизам в темата с въпрос, надявам се на някакви съвети. Една от орхидеите ми не е добре. В момента е с 5 листа, 5тия в момента расте. Старите 4 са меки, изглеждат като дехидратирани... не знам как да го обясня. Довечера ще я пресаждам, субстрата и не е хубав, въпроса ми е да отрежа ли тези 4 листа? Някакво такова желание имам.Simple Smile

# 214
  • Варна
Ох, как ти хрумна да ги режеш? Не се режат листа, остави ги да си отпаднат естествено, ако изобщо имат такова намерение. Омекналите дехидратирани листа означават, че до тях не достига влага - или не поливаш достатъчно или корените са заминали. Добре си решила да я пресадиш, тъкмо ще видиш какво е положението. Но не режи листа само защото са омекнали, така освен да затриеш растението друго едва ли ще постигнеш Tired

# 215
  • Варна
Simple Smile Няма да ги отрежа, ще те послушам. Нямат никакво намерение да падат сами, нямат наранявания.

# 216
Искам да си купя онцидиум ка4ен на дървена подложка  но как ще го поливам трябва ли да имам задължително овлажнител за въздух newsm78 .Моля за съвети помагайте  Praynig

# 217
  • София
И аз да кажа за поливането - зависи от условията в конкретния дом. Ако ги поливахме на 2 месеца, у нас нямаше и една орхидея да е останала.  Wink  Когато ги поливахме с потапяне интервалите бяха като при Месечинка - зимата на 2-3 седмици, а лятото на 5-10 дни. Сега изобщо не ги оставяме да се засушат, а поливаме често и малко без да ги местим. Идеята е водата да е толкова малко, че изтеклото в чинийката да се изпари или поеме без да загният корените. Всеки трябва да налучка сам правилното поливане.

Честито на всички, които имат нови придобивки!

Вчера видях в един цветарски магазин голям и много красив паф. Струваше 37 лева, което е по-евтино от Баумакс, но ми се досвидяха да дам толкова пари. Приличаше на този, но долната част беше в бледо розово:

Ако някой търси - да каже Wink.

# 218
Реге,
моите също цъфтят, откакто ги имам нямам ни едно фалче, което е пропуснало да се разпише - растат си на листа, на корени, на цвят. Затова се зачудих, за мен поливане на месец-два е ужасно малко. Не знам и аз, условията ли имат значение, температурите ли, осветлението ли, но е факт, че поливам лятото на седмица - десет дни, зимата на около 2 седмици, иначе започват да се спаружват, а мен не ме кефи гледката на омекнали спаружени листа, дори и ако има цъфтеж, предпочитам сякаш здраво изглеждащо растение. Има и нещо друго, доколкото помня от снимките твоите фалчета са в кашпи, моите са в прозрачни саксии и зимата слънцето си ги пече - може и затова да просъхват по-бързо Confused 

Моите листа се спаружват ако не поливам повече от два месеца през лятото! Иначе да виждате по снимките спаружени листа ? Освен това мога да споделя че фалче което е със спаружени листа му се отпускат и цветовете. Омекването е коренно различно от това на прецъфтяването защото ако полееш листенцата на цветя отново се оводняват.
Може би е наистина хитрината в кашпата. Тя пречи по интензивното изпаряване на водата от саксията.
Трябва да кажа че съм ааааадски доволна от режима си на поливане, защото иначе тези 80 саксии как ще ги поливам всяка седмица... ми аз.... за друго няма да ми остане време  Joy

Танче имам същия и купен горе долу на същата цена ... но втора година не цъфти. Може пък да се излъже тази пролет ...

# 219
  • София
Танче имам същия и купен горе долу на същата цена ... но втора година не цъфти. Може пък да се излъже тази пролет ...

Не ми се иска да те разочаровам, но нашите вече цъфнаха. Тепърва едва ли ще стане. Образуват цветоноси заедно с фалчетата.

# 220

Не ми се иска да те разочаровам, но нашите вече цъфнаха. Тепърва едва ли ще стане. Образуват цветоноси заедно с фалчетата.

Аз имам фалчета които в момента вадят цветоноси. Вчера забелязах нови две мъъъънички върхчета.

Танче Hug не ми отнемай надеждата ... Joy

# 221
  • Бургас
Аз също имам такива закъснели,те сега се сетиха и един паф който получих февруари  Simple Smile май си правят каквото искат.Надежда винаги има Wink

# 222
Здравейте отново!На никой ли до сега не му се е случвало да има такива бели буболечици по корите на фалчетата, а и по самата орхидея?!Не мога да намеря инфо в нета и се чудя какви са,могат ли да навредят на растението  newsm78

# 223
Искам и аз да споделя много са ми харесвали орхидейте но винаги съм си  мислела 4е няма да мога да  се справя и затова не съм си купувала .Тази година по повод ми подариха фаленопсис полудях от радост  много и се кефих.Но за съжаление радостта ми трая 5 дни до 5-тия ден и окапаха цветовете и едно от листата пожълтя и аз го отрязах. Про4етох вси4ката информация в нета и пресаждах отрязах цветоноса до 3-та пъпка и т. н вклю4ително и се къпех с нея всеки ден парата да я овлажнява.С днешна дата два нови корена ново листо пукна и най горната пъпка вади цветонос .Ама с днешна
 дата имам 3 броя фаленопсис и имам намерение да си купя и други видове орхид. но първо май трябва да си купя овлажнител за въздух.

# 224
  • София
Надежда винаги има.  Wink  Има заблудени цветоноси и посред лято все пак.  Grinning

Здравейте отново!На никой ли до сега не му се е случвало да има такива бели буболечици по корите на фалчетата, а и по самата орхидея?!Не мога да намеря инфо в нета и се чудя какви са,могат ли да навредят на растението  newsm78

Пробвай да ги разпознаеш тук. Има и описание с какво се премахват.

Общи условия

Активация на акаунт