Орхидея - номер 10.

• 89 420
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря  Hug ,май го открих моя вредител трипс Taeniothrips.

# 226
Здравейте, страхотна тема, която случайно открих.
От няколко години се запалих по тези чудни растения.
Имам седем фаленопсиса и една в мини размер пак от същия вид.
Сега имам проблем при две от растенията....изгнили корени в центъра, но предполагам е обсъждано, така че се връщам да чета Crazy

# 227
Благодаря  Hug ,май го открих моя вредител трипс Taeniothrips.

Трипса го моря с препарат за вредители по стайни цветя ( купувала съм различни марки ) . пръска се по схема и е 100% ефективно.

# 228
Здравейте, момичета, моля за съвет. Наследих любимата орхидея на майка ми. Растението е на поне 4 години, развиващо се прекрасно и цъфтящо почти постоянно докато майка ми не се разболя. Когато го взех, беше почти напълно изсъхнало от липса на поливане. Занесох го вкъщи, сложих го на южния прозорец и започнах да чета как да се грижа за него. В началото го поливах през 2 седмици и беше пуснало даже пъпки. Обаче в един момент, преди да се разтворят, пожълтяха и увяхнаха. От много образоване по интернет реших, че го преполивам и започнах на месец. Ами нещо пак не е наред, пъпки няма, има само две мъъъънички листенца, стъблата, които са 3- 4 почервеняха изцяло, има стърчащи коренчета, които имат вид на изсъхнали, но те си бяха така още като я взех. На всичко отгоре последния път като я поливах- края на миналия месец, след ден- два забелязах някакви малки мушици в пръстта. Четох, че са от преполиване, ама аз я поливам веднъж месечно. Сега ги няма, но не знам какво да правя. Инстинкта ми казва, че цветето е жадно и че трябва да го поливам по- често, но нямам никакъв опит и ме е страх да не го довърша. Иначе е пуснала две нови стъбълца, не се предава лесно.
Моля ви, помогнете ми да спася орхидеята на мама, ще съм благодарна за съвети!

# 229
  • Бургас
Kua ,дай една снимка да го видим,защото честно казано аз почти нищо не разбрах,кое му вехне ,какви стъбълца растат newsm78.Така както си го написала вероятно вехнат стари цветоноси и явно излизат нови,ако е така значи растението си е наред.Ако това което излиза са корени пак е добре.
Ако става въпрос за фаленопсис би трябвало да е в прозрачна саксия и да следиш корените.Полива се когато посивеят.
Ама кажи поне каква е орхидеята.

# 230
Здравейтееееее Simple Smile Аз да ви споделя до къде стигнах с моите орхита сладки мамини.
Бях отделила при пресаждането след закупуване, една малка булбичка онцидиум или камбрия ,ще разберем по нататък, в ЕДНА ПОРЦЕЛАНОВА ЧАША. хихих и онзи ден след вече месец опъскване всеки ден отгоре я извадих да видя какво става. Понеже няма светлина,вентилация и кавото трябва в корените, ами ИЗНЕНАДАААААА, над 10 корена , нови, късички, дългичко има едно две, и разклонения, че и нова издънка вади, от външната страна на листото. Много се радваааааааааам. РАЗБИРАМЕ СЕ ДА вИ КАЖА с тези орхита. Даже много добре. фАЛЧЕТАТА ги преместих на по -хладно в спалнята едната. А дендито на  западен прозорец, влаността около тя х е около 70 %.Пръскам си ги всеки ден сутрин и вечер. Понеже сме на парно и става ад някой път хихихи, горещооооооооооооооооо. И така, утре съм на рожден ден на моя много мила приятелка и съм и купила орхидея, висока и красива.Само ,че рожденния ден е в един клуб а там се пуши мноооого. Мислите ли ,че от цигарите през вечерта ще и стане нещо на листата?

До скороооо Simple Smile))

# 231
  • Gone with the wind
Е пушенето на обществени места нали е забранено?
И какво да й стане на листата?
Чак такова вталяване - няма нужда

# 232
Ние у нас пушим (доста), гостите ми пушат, почти всичките ми са в хола....оплаквания не съм получавала  Joy

# 233
Е пушенето на обществени места нали е забранено?

Съжалявам че не по темата но ДА, оказва се че закона може много просто да се заобикаля.
Извинявам се на пушачите но ние като един върли непушачи със съпруга ми като го открихме направо паднахме. Това е публична тайна. Особенно  при големите вериги за хранене. Където и да се жалвате нарушения няма да бъдат констатирани. Ето това е голата истина.

Kua
Това което пописваш може да бъде разтълкувано но наистина по добре ще е със снимка.

Например на първо четене това което наричаш стъбла са цветоноси и те могат да бъдат веднага отрязани.Второ относно мушиците - и  з поливам рядко но и при  мен се завъждат- просто купуваш препарат и според инструкцията пръскаш. Да поливаш на месец- в това не виждам проблем - особенно зимните месеци, че и ако е на прозорец дори и южен- на прозорец зимата си е хладно. Виж лятото могат да ти прегорят листата.Окапването на пъпките е именно от резки смени на температурите и когато ехладно или е имало течение. Появрвай ми като на орхидеист който си полива зимата орхидеите на 2 месеца а е на парно ! - пъпките не могат да окапят от неполиване. От неполиване само може да се забави отварянето им. Виж от преполиване могат да окапят.

# 234
Здравейте има ли някой с орхидей ка4ени на дървена подложка без саксии имам нужда от  съвет искам да си купя 2-броя.

# 235
_re_ge имаш голям опит с орхидейте овлажнител за въздух ползваш ли

# 236
  • Gone with the wind
Що е то орхидеЙ  newsm78
Може би имаш предвид орхидеИ  newsm78
пс - това Й на всякъде направо ми бърка в здравето  Confused

# 237
Добре ОРХИДЕИ

# 238
_re_ge имаш голям опит с орхидейте овлажнител за въздух ползваш ли

Засрами ме с комплимента , но съм един лаик с малко повечеко саксии.

Овлажнител не ползвам, тренирам орхидеите си да се оправят с минимум грижи. А както казват с един овлажнител на въздуха ще трябва да си пием уискито с влажни фълстъци нали така  Joy

# 239
  • София
Да ви кажа, ние използваме влагоабсорбатор при орхидеите, иначе цялата стая става в мухъл. Държим го на 60% влажност и на ден изхвърляме по 1,5 - 2 литра вода (по-точно я използваме да поливаме орхидеите с дестилирана вода). Може би пак зависи от количеството орхидеи и конкретните условия в дома. Като са много на едно място сами създават влажност.

Общи условия

Активация на акаунт