Имам дъщеричка на 8.5 месеца, с тежка вирусна инфекция. На 01.03 започна кашлица, а на 02.03 вдиган температура и се появиха сополи. От тогава не може да свалим трайно температурата - вече 6 ти ден
На 03.03 ни правиха ПКК и CRP изследвания - нямаше бактериална инфекция. Изписаха ни панадол на 6 часа, капки за нос мукоплант и инхалации с физ. разтвор. На 05.03, тъй като нямаше подобрение и с панадол не успяхме да свалим трайно температурата под 38 отидохме в Токуда. Там след прегледа и добри резултати от излседвания - ПКК, утайка и CRP (отново без бактерии) ни изписаха Изопринозин 3 x 2, 5 ml, макситрол капки за нос по три пъти на ден и инхалации с вентолин, АЦЦ кид за отхрачване. Според лекараката ако до 2 дни не свалим температурата трябва да започнем лечение с АБ Клацид. На 05.03 вечерта бебката вдигна 39.2 и дадох хексалгин, който в комбинация с мокри кърпи и чорапи свали температурата за около 2 часа
Иначе през цялото време давам на панадол на около 6 часа, но просто не успява да свали температурата под 38.0. Вчера през деня беше жизнена дори имаше желание за хранене, но явно заради болки в гърлото твърда храна не може да приема и кашля. Вече 5ти ден е почти изцяло на кърма. Снощи отново тръгна да вдига до 39. Дадох хексалгин, но го повърна, след което дадох ефералган свещичка и мокри чорапи. За около 2 часа смъкна температурата, но в 5 сутринта отново започна да вдига и в момента е с 37.6. СПоред всички би трябвало изопринозина да подейства, тъй като е чиста витрусна инфекция, но няма поне за момента видим ефект. Хексалгина според всичко което прочетох и чух трябва да действа за около 45 мин, но при нас и двата пъти който го давах не стана така. Снощи след разговор с лекарката вчера реших да започна даването на клацида - според нея след толкова дълго вдигане на температура организмът се изтощава и за да се избегне бактериална инфекция трябва да се пие АБ. Тъй като от няколко дни обикаляме по болници и вероятно ще продължим, много ме достраша да не лепне нещо и да се усложни. Та започнах да и давам, но ме притеснява дозировката. 4 мл на 12 часа за бебе 8 кг
Според листовката трябва да е 2,5 мл. Вчера не можах да се свържа с лекарката за да потвърдя. Иначе днес отново сме при нея...Стана много дълго... но въпросите които ме интересуват са следните - има ли други дечица с подобен вирус, как ги лекувате? Имате ли опит с такова превантивно даване на АБ, за да се предотврати бактериална инфекция заради изтощение на организма? Прекалено голяма ли е дозата на АБ? Първо детско боледуване ми е и не знам какво да правя, затова моля за съвет и споделяне на опит.
Благодаря