"Обичам" Топлофикация 2

• 189 562
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 725
  • София
Поредната битка с Топлофикация, която се надявам да спечели омбудсманът - грешка няма Мая, когато реши да разобличи някого.

„С юрисконсултските възнаграждения по делата, заведени от „Топлофикация София” само през 2015 г. – около 15 млн. лв., дружеството е можело да подготви екип от космонавти.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова днес, при разглеждането на делото, която тя води срещу „Топлофикация” в Административния съд. 

Манолова обжалва отказа на изпълнителния директор на дружеството да отговори за какво и как са похарчени парите за юрисконсулските възнаграждения, които длъжниците на „Топлофикация“ плащат.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) (виж по-долу). В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания.  Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд Манолова подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно  ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона. Освен това тя е категорична, че „исканата информация е обществена по смисъла на ЗДОИ;  не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна и е налице  надделяващ обществен интерес“.

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Заведените дела срещу длъжници на „Топлофикация” през тази година са 21 766. По всяко от тях са начислени юрисконсултски възнаграждения. Така са събрани общо около 10-15 млн. лв.“, каза Манолова.

„Около 3 млн. лв. дружеството е дало на адвокатски кантори и това става ясно от бизнес плана за развитието на дружеството, представен пред Столични общински съвет миналата седмица“, посочи омбудсманът пред съда. И допълни, че хората искат да знаят за какво се харчат парите им.

До 30 дни е законовият срок, в който съдът ще се произнесе трябва ли "Топлофикация София" да каже колко е платила на юрисконсултите си през 2015-та година.

Ето въпросите:

1.Какъв е размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от „Топлофикация София“ ЕАД за 2015 год.?

2. Колко от присъдените на Топлофикация за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани?

3. Колко юрисконсулти са работили в дружеството през 2015 г. и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година? 4. Какъв е размерът за 2015 г. на изплатените от дружеството заплати и допълнително материално стимулиране на юрисконсултите?

5. Какъв е размерът на средствата, изразходвани от дружеството за повишаване квалификацията на юрисконсултите и за предоставяне на здравословни условия на труд, в т.ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му?

6. Какъв е броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела през 2015 г.?

7. Какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъци за 2015 г.?

8. Каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството?

9. Какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на възнагражденията, изплатени по тях? 10. По колко съдебни и изпълнителни дела през 2015 г. са ползвани адвокатски услуги?

източник: http://www.ombudsman.bg/news/4297

# 1 726
  • София
Този път Топлофикация се н*сра. Остави повече от половин София 5 дни без парно и топла вода и то в средата на зимата. Имало е дни през годините назад когато са се случвали ремонти, но до 1 -1 1/2 дни са приключвали, но този път направо ни заземиха. Срамно, грозно, непрофесионално и определено смятам, че тук се разигра някаква вътрешна игра с цел повишаване на цените поради  разигралата се случката.  Къде са им парите които изобщо не са малко, къде се вложиха тези пари през  годините, та изведнъж изпукаха тръбите в цяла София поради една нормална зимна обстановка.  Кражба, кражба и кражба. Търпим ги, плащаме и в резултат се оказва, че не са правени ремонти от 20 години назад. Няма да можем да представим и документи за преразглеждане на сметките , защото те играха тънко, за по няколко часа се пускаше парното , то беше точно с топлина като вощеница и водата също и последствие се спираше. Това означава , че в рамките на 48 ч повредата е била отстранена, ама на, отново някъде пробив се е получил и се брои наново за времето прекарано без отопление. Минавка пълна за нас потребителите.  Не ми е проблем да бъда без парно, климатиците са включени бойлера също, но тук идва дума за друго, за една кражба огромна през години назад и в момента за всички които седнаха в този стол на Топлофикация и се облажиха подобаващо.  Трябва да има смяна на ръководство до момента в който седне човек на този пост, който приема работата си като нещо нормално и се задоволява само със заплатата си, иначе оправия просто няма. Къде ли ще се намери този човек нормален....
Една нормална зимна обстановка и "изпука" де що имаше в държавата, абдикация тотална.

# 1 727
...тук идва дума за друго, за една кражба огромна през години назад...
Стар български навик, докато не се счупи не го мисли  Tired
За съжаление някои такива неща водят и до смърт, както се случи с лампата в тунела  Tired
Трябва да се намеси държавата и да осъди отговорните + глоби. Но... едва ли...

# 1 728
A ние гражданите на тази държава трябва мощно да протестираме и да изискваме!Оплакваме се само помежду си и форумите и после повечето бързо забравят.Затова нямаме подобаващо здравеопазване,инфраструктура,доят ни монополисти и крадат политици.Изглежда си го заслужаваме. Sad

# 1 729
 Е сега, станали са доста повреди, нормално е да трябва повече време да ги оправят. Случва се.
Това, което мен ме издразни е, че някакъв там директор на Топлофикация обяснява, как не можели да се сложат конструкции, които да предпазват от такива аварии. Аз съм убедена, че със сигурност има измислени механизми за това, но някой не иска да се бръкне за подобна инвестиция Outta Joint
Някой знае ли как се подават заявления за обезщетение заради липсата на топлоподаване?

# 1 730
Е сега, станали са доста повреди, нормално е да трябва повече време да ги оправят. Случва се.
Това, което мен ме издразни е, че някакъв там директор на Топлофикация обяснява, как не можели да се сложат конструкции, които да предпазват от такива аварии. Аз съм убедена, че със сигурност има измислени механизми за това, но някой не иска да се бръкне за подобна инвестиция Outta Joint
Някой знае ли как се подават заявления за обезщетение заради липсата на топлоподаване?

Какво значи "да се бръкне"? Нали КЕВР им определя цената на базата на разходите. Ако си сложат разходи за интензивна модификация трябва да вдигнат разходите, от там цените. А като не им дават да вдигат цените няма и инвестиции.

# 1 731
Силно се съмнявам да продават на себестойност, все имат някаква печалба, която да инвестират в поддръжка.

# 1 732
Силно се съмнявам да продават на себестойност, все имат някаква печалба, която да инвестират в поддръжка.

Да, ама колко да бъде тя се определя от КЕВР, а не си го решават те. И колкото им разреши КЕВР, толкова инвестират. Вече колко се краде е друга работа, но то фактор кражба винаги го има.

# 1 733
A ние гражданите на тази държава трябва мощно да протестираме и да изискваме!Оплакваме се само помежду си и форумите и после повечето бързо забравят.Затова нямаме подобаващо здравеопазване,инфраструктура,доят ни монополисти и крадат политици.Изглежда си го заслужаваме. Sad
Не токова ни доят. Плащаме колкото струва, парите за профилактика прибират. Т.е. така или иначе токова ще платим, но ако си вършат работата те ще приберат по-малко.

# 1 734

Какво значи "да се бръкне"? Нали КЕВР им определя цената на базата на разходите. Ако си сложат разходи за интензивна модификация трябва да вдигнат разходите, от там цените. А като не им дават да вдигат цените няма и инвестиции.
           Айде бе, КЕВР им виновни! Толкова бързо ли забравихте Вальо Топлото??? С джакузито и т.н.
            А днес чух по една от телевизиите Мая Манолова - не мога да предам точните й думи, но Топлофикация по план за миналата година са ремонтирали 1,4 км. топлопровод. Т.е., ако и за тази година плануват да ремонтират пак един километър, то подмяната на износената топлопреносна мрежа на София ще приключи след СТО ГОДИНИ Simple Smile))

ПП - От сутринта на 5-ти февруари сме без парно и топла вода.
            По идея от темата си купих термометър и преди голямата авария измерих топлата вода от чешмата течеше с Т 54 градуса, а всички обезвъздушени радиатори пуснати на 5 грееха с Т 41 градуса. Кеф на макс!
           Признавам си, че за първи път чувам, че домоуправителя трябва да е инструктиран как да се справя с абонатната и той да отстранява проблемите. Нашите /бивши и настоящ/ изобщо не са в час - това е от ФБ страницата на обичната ни Топлофикация:
   https://www.facebook.com/www.toplo.bg/photos/rpp.323486831042511 … ype=3&theater

Последна редакция: чт, 09 фев 2017, 22:13 от tetka_the_best

# 1 735
Мая Манолова е много активна, когато БСП не са на власт, иначе си мълчи и влачи, колкото може  Whistling

# 1 736
Топлофикация по план за миналата година са ремонтирали 1,4 км. топлопровод. Т.е., ако и за тази година плануват да ремонтират пак един километър, то подмяната на износената топлопреносна мрежа на София ще приключи след СТО ГОДИНИ Simple Smile))

Ма то по идея се прави така. Не е като да се сменят тръбите наведнъж и после да щракаш с пръсти. Тръбите имат живот 50 години примерно, всяка година се сменят по няколко километра и след 50 години почваш отново от там, от където е започнато предния цикъл. Т.е. тръбите по идея се сменят непрекъснато и вечно. И наистина се прави така поне още от 90-те години на миналия век (тогава съм виждала за пръв път от модерните предварително изолирани тръби на фирма АВВ). Предполагам обаче, че и преди това пак се е правело, макар с онези тръби със стъклената вата и циментова замазка отгоре Mr. Green  Но 1,4 км май е малко все пак, но за толкоз имали пари...

# 1 737
  • София
Топлофикация по план за миналата година са ремонтирали 1,4 км. топлопровод. Т.е., ако и за тази година плануват да ремонтират пак един километър, то подмяната на износената топлопреносна мрежа на София ще приключи след СТО ГОДИНИ Simple Smile))

Ма то по идея се прави така. Не е като да се сменят тръбите наведнъж и после да щракаш с пръсти. Тръбите имат живот 50 години примерно, всяка година се сменят по няколко километра и след 50 години почваш отново от там, от където е започнато предния цикъл. Т.е. тръбите по идея се сменят непрекъснато и вечно. И наистина се прави така поне още от 90-те години на миналия век (тогава съм виждала за пръв път от модерните предварително изолирани тръби на фирма АВВ). Предполагам обаче, че и преди това пак се е правело, макар с онези тръби със стъклената вата и циментова замазка отгоре Mr. Green  Но 1,4 км май е малко все пак, но за толкоз имали пари...
Преди години стъклената вата  и замаската отгоре в/у тръбите  премина в отвъдното. Почти навсякъде тръбите са положени в циментови корита, лично съм го видяла и лично съм го наблюдавала как се прави така че тръбите гният" не на нас тези номера. Може да се получи проблем,но да се остави повече от половин град без парно , това е абсурдно. Други работи се говорят, не зная дали са истина, но повечето граждани , а и тези които са запознати повече с топлоподаването са на мнение, че са замерени за тази година ниски количества на гориво, поради това, че последните зими бяха топли. На това са разчитали но не е излязла сметката правилно, щото точно тази година си беше нормалната зима, която си помним повечето от нас. До колко е истина не зная, но има и голяма доза истина и в това, защото не е възможно да изгърми тръбопровод от Лозенец та чак до Надежда , а и за по кратко ще мине и през Малинова долина и на още други отдалечени райони. Как стават тези неща, това не ми е ясно, защото всички те имат съответните разклонения и ей така ще си гърмят един след друг, не, не става така. По същата логика би трябвало и в център-"П.Евтимий" да гръмне, ама не гръмна, там парно  си имахме. В момента парното ни е по-скоро слабо топло отколкото добре топло, - Лозенец. Не казвайте,че това е от блендата щототази бленда в момента трябва да вкарва високи градуси пара, щото навън в момента е 0 градуса.

Да, така е, но всички които минаха през жълтите плочки, просто случиха на народ, за съжаление.

...тук идва дума за друго, за една кражба огромна през години назад...
..........................
За съжаление някои такива неща водят и до смърт, както се случи с лампата в тунела  Tired
Трябва да се намеси държавата и да осъди отговорните + глоби. Но... едва ли...
Доведоха и до смърт.Вмента си прехвърлят топката от едни ръце в други, това вече е цинизъм от тяхна страна.  Винетки - високи , а се отвориха дупките точно по магистралите им след снеговете, жестоко саниране направиха - падат стени на хората из кварталите и се оплакват,  мръсотия до шия е в момента - няма значение,  - свикнали са, ще си газят в калта", въздух - замърсен , паднал половин ограда на мост точно над влака, имаха късмет че не се срути окончателно, късмет имаха хората, не други. И още и още... е докога..що ни правят на луди калинки, не ми е ясно.

# 1 738
Преди години стъклената вата  и замаската отгоре в/у тръбите  премина в отвъдното. Почти навсякъде тръбите са положени в циментови корита, лично съм го видяла и лично съм го наблюдавала как се прави така че тръбите гният" не на нас тези номера. Може да се получи проблем,но да се остави повече от половин град без парно , това е абсурдно. Други работи се говорят, не зная дали са истина, но повечето граждани , а и тези които са запознати повече с топлоподаването са на мнение, че са замерени за тази година ниски количества на гориво, поради това, че последните зими бяха топли. На това са разчитали но не е излязла сметката правилно, щото точно тази година си беше нормалната зима, която си помним повечето от нас. До колко е истина не зная, но има и голяма доза истина и в това, защото не е възможно да изгърми тръбопровод от Лозенец та чак до Надежда , а и за по кратко ще мине и през Малинова долина и на още други отдалечени райони. Как стават тези неща, това не ми е ясно, защото всички те имат съответните разклонения и ей така ще си гърмят един след друг, не, не става така. По същата логика би трябвало и в център-"П.Евтимий" да гръмне, ама не гръмна, там парно  си имахме. В момента парното ни е по-скоро слабо топло отколкото добре топло, - Лозенец. Не казвайте,че това е от блендата щототази бленда в момента трябва да вкарва високи градуси пара, щото навън в момента е 0 градуса.

Пиша ти, защото си се лепнала за мой постинг. Та накратко:
- Замазката и стъклената вата наистина умряха отдавна и са заместени от предварително изолирани тръби. Обаче последните се полагат върху пясъчно легло и само където е нужно в циментови корита, най-вече пред кооперациите, където има разклонения. Магистралните отсечки обаче са просто заровени в пясък и така се спестяват пари за анкериране на тръбите на определена дистанция.
- Всяка стомана гние, но тези специално са държеливи, понеже първо са от качествена стомана и второ са изолирани отвън. Но пак не са вечни и им се налага да се подменят след 30 или 50 години, не помня. Не се знае обаче авариралите тръби от кои са - нови или стари. Т.е. знае се, ние не знаем.
- Съвсем не е оставен половин град чак без парно - днес по ТВ показаха няколко съседни югоизточни района на София.
- Това с горивото е пълна глупост. Колко пък гориво ще спестят от 3-4 дена без парно в няколко квартала? А и става дума за газ, а газ Топлофикация не си съхранява в мазата, та да и се свърши. Газът го вземат по газопровода и колкото почерпят - толкова им фактурират. Като е била студена зимата пак ще заборчеят и толкова, не им е сефте.
- Логиката да гръмнат тръбите на много места съм описвала в по-ранни постове. Няма пак да пиша. 

# 1 739

Не знаем за колко са имали пари, те не щат да си кажат,  та за това Манолова дело била завела срещу тях за достъп до информация. А нещо да кажете за юристите на щат там?
              А Вальо Топлото защо го подминахте? И по негово време все нямаше пари за ремонти и сметките ни бяха уаууу. 

Допълвам си поста - не СТО, а ХИЛЯДА години ни трябвали.... 

И по-важната информация - как да подадем жалба - http://www.ombudsman.bg/news/4302

Общи условия

Активация на акаунт