На море в Гърция 2013 - III

• 82 292
  • 733
  •   1
Отговори
# 450
  • Europe
Здравейте на всички, скоро не съм писала, но като един истински любител на гръцкоморието не спирам да чета любимата си тема. Параход благодаря!  newsm74  

Едно малко уточнение за тахана (в името на здравето и талията на прекрасните ни съфорумки): той бива два вида, най-общо казано - тъмен и светъл. Тъмният е пълнозърнест (цялото зърно + обвивката), а светлия е от белен сусам . Тъмният е леко горчив, но е значително по-полезен. Светлия е изключително приятен, направо си е като наркотик. Медът много подобрява горчивия вкус, аз го мажа на препечена филийка, а в комбинация с чаша портокалов сок (изцеден) няма равен и по вкус и по полезност. Е не прекалявам, защото е много-много калоричен. Типично за зодията ми, лично мое хрумване е да си купите по един буркан и от двата и да ги смесите. Така запазвате удоволствието от мекия тахан, като увеличавате полезността.  

Северна Гърция вече някак си не ме привлича, въпреки че имам 5-6 любими точки там. Но от миналата година есента, след почивката ни на Пелион, твърдо съм решила и не отстъпвам от тезата, че човешкият живот е твърде кратък, а островите и плажовете твърде много за да повтаряме едни и същи места всяка година. Лошото е, че Пелион много вдигна летвата ни и сега съм станала една претенциозна мърморана. Но като се сетя как миналата година пак бях в голяма чуденка и случайно Параход ми пусна мухата за Пелион и аз взех, че отидох, все се надявам, че и тази година ще ми пусне един жокер.  smile3548 Превеза и Парга говорят ли ви нещо? Имам предвид отзиви за красиви плажове, хотелчета, тавернички, ей тия три неща ..... newsm78

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 23:00 от aleina

# 451
  • София
Здравейте на всички, скоро не съм писала, но като един истински любител на гръцкоморието не спирам да чета любимата си тема. Параход благодаря!  newsm74  

Едно малко уточнение за тахана (в името на здравето и талията на прекрасните ни съфорумки): той бива два вида, най-общо казано - тъмен и светъл. Тъмният е пълнозърнест (цялото зърно + обвивката), а светлия е от белен сусам . Тъмният е леко горчив, но е значително по-полезен. Светлия е изключително приятен, направо си е като наркотик. Медът много подобрява горчивия вкус, аз го мажа на препечена филийка, а в комбинация с чаша портокалов сок (изцеден) няма равен и по вкус и по полезност. Е не прекалявам, защото е много-много калоричен. Типично за зодията ми, лично мое хрумване е да си купите по един буркан и от двата и да ги смесите. Така запазвате удоволствието от мекия тахан, като увеличавате полезността.  

Северна Гърция вече някак си не ме привлича, въпреки че имам 5-6 любими точки там. Но от миналата година есента, след почивката ни на Пелион, твърдо съм решила и не отстъпвам от тезата, че човешкият живот е твърде кратък, а островите и плажовете твърде много за да повтаряме едни и същи места всяка година. Лошото е, че Пелион много вдигна летвата ни и сега съм станала една претенциозна мърморана. Но като се сетя как миналата година пак бях в голяма чуденка и случайно Параход ми пусна мухата за Пелион и аз взех, че отидох, все се надявам, че и тази година ще ми пусне един жокер.  smile3548 Превеза и Парга говорят ли ви нещо? Имам предвид отзиви за красиви плажове, хотелчета, тавернички, ей тия три неща ..... newsm78

Здравейте, да мога да ви дам инфо за Parga и Preveza. Били сме там, отсядали сме в Kanali и Parga, обиколили сме района. Има хубави плажове, но като цяло е малко пусто, повече романтично отколкото за забавления. Parga е прекрасно градче с доста хотелчета, има от всякакъв тип. Preveza е по-голям град, но не е за почивка....В Kanali бяхме в този хотел: http://www.ioniantheoxenia.gr/home.aspx  , може би най-хубавият в района, прекарахме чудесно.

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 23:27 от Bled

# 452
  • София
Ауу, нямаше ме само три дни в София и колко сте изписали  Shocked

А Парга и по-специално Амудия ми бяха вариант това лято  Simple Smile Обаче с малкото дзверо все още не се навивам да изминем повече от 400-тина км...и аз не знам точно защо, но някак си ме е шубе.
И съвсем искрено завиждам на хора, които си пътуват с дребни дечиня по-надалеч...но и нашето време ще дойде...

Момичета и Peterky, така и така чета и си преглъщам слюнките пак, да ви питам - дайте идея къде в Сф могат да се намерят гироси, които максимално да се доближават по вкус до оригиналните. Яли сме много пъти от тези на Левски, но нещо не се впечатлихме  Crossing Arms

# 453
  • Варна
Ауу, нямаше ме само три дни в София и колко сте изписали  Shocked

Момичета и Peterky, така и така чета и си преглъщам слюнките пак, да ви питам - дайте идея къде в Сф могат да се намерят гироси, които максимално да се доближават по вкус до оригиналните. Яли сме много пъти от тези на Левски, но нещо не се впечатлихме  Crossing Arms

Aз като утвърден чревоугодник и кулинар смело мога да заявя че няма да намерите Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Вярно е и това , че в различните части на Гърция едни и същи храни са си различни по вкус.По същия начин в СИНГАПУР , примерно ХОНГ КОНГ или ШАНХАЙ едни и същи ястия доста се различават помежду си и нямат нищо общо с вкуса в нашите , европейските или щатските китайски ресторанти.В началото на осемдесетте години на миналия век ,когато започнаха митарстванията ми из  Гърция гироса и пицата почти не бяха познати .Масовия фаст фууд тогава беше сувлакито.Из цяла Гърция се размотаваха малки пикапчета с мангали върху тях и правеха на бамбукови клечки свински шишчета , много мънички хапчици около 1-1 1/2 см. невероятно крехки и вкусни.С масовото появяване на пиците , гиросите и американския тип фаст фууд обаче сувлакито по улиците изчезна и където и да си поръчвам по таверните вкуса е друг.Може би единствено в таверна ЗАХОС в Касандрино , само че там късовете месо са много големи.

# 454
  • Europe
Благодаря ти Bled, хотелчето изглежда доста добре. Прилича ми малко на Илио Маре, но може и сниемсите да са подвеждащи. Цените как са, имаш ли спомен и от къде резервирахте. Благодаря ти предварително. Аз тепърва започвам да проучвам района. По принцип обичам само 1-ва линия, даже ако може 0-нулева линия. Този път искаме полупансион или BB, ако има в близост местенца за хапване.  

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 08:26 от aleina

# 455
  • Варна

Северна Гърция вече някак си не ме привлича, въпреки че имам 5-6 любими точки там. Но от миналата година есента, след почивката ни на Пелион, твърдо съм решила и не отстъпвам от тезата, че човешкият живот е твърде кратък, а островите и плажовете твърде много за да повтаряме едни и същи места всяка година.

Къде точно на Пелион бяхте.От доста време препоръчваме курортчетата от Паралия Катерини на юг към Волос и Пелион като алтернатива на Тасос и Халкидики които напоследък са доста пренаселени с българи и румънци , а и ''човешкият живот е твърде кратък, а островите и плажовете твърде много за да повтаряме едни и същи места всяка година. '' Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Много е важно да се препоръчат конкретни хотелчета , комплекси , къщи за гости , таверни и т.н. защото много хора се страхуват да скочат в непознатото.

# 456
Здравейте !

Помагайте с препоръки и съвети  Simple Smile Тази година искаме да отидеме на Халкидики, но изобщо нямам представа къде, до сега сме били на море само на Тасос, но вече си имаме нов член на семейството и ни се ще да сме по-наблизо. Кажете подходящо ли е изобщо с бебе на 5-6 месеца да се ходи през юли, август и къде точно на Халкидики ?  Ще ми се хотела да е на плажа за да се прибираме, ако е много топло пък и си е по-удобно , а и да не е прекалено пусто  да има все пак таверни, магазини, заведения. Някой беше препоръчал тук  http://www.halkidiki.com/vergos/index.htm  моля дайте още предложения.   Simple Smile

# 457
  • София
Благодаря ти Bled, хотелчето изглежда доста добре. Прилича ми малко на Илио Маре, но може и сниемсите да са подвеждащи. Цените как са, имаш ли спомен и от къде резервирахте. Благодаря ти предварително. Аз тепърва започвам да проучвам района. По принцип обичам само 1-ва линия, даже ако може 0-нулева линия. Този път искаме полупансион или BB, ако има в близост местенца за хапване.  

Няма проблем със снимките, реални са, а имам и лични, мога да ти ги покажа. Хотела не е на първа линия, но между него и морето няма нищо, 150 метра. Има един на първа линия: http://prevezabeach.com/pages/en/the_hotel.php
разгледай го и прецени, ние го посетихме, имам лични снимки.
Даваш за пример Илио Маре на Тасос нали? Да били сме на него, и там е пусто наоколо, тук също, но като си с кола, няма проблем. Мога да ти кажа какво можеш да видиш наоколо..........
Резервацията беше направена в   http://www.booking.com/hotel/gr/ionian-theoxenia.html?tab=1& … ailability_target  , но на гореща оферта 65 евро, реална 105 със закуска, малък апартамент.

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 11:16 от Bled

# 458
  • София
vesuky, аз си мисля, че за малко бебе юли и август не са подходящо време за ходене в Гърция на море...жегите са наистина много неприятни. Вашия месец е по-скоро юни, или евентуално септември. Иначе си е мъчение за бебока, а и за вас защото от около 11 до към 5 следобед ще трябва да си седите само в стаята, и то на климатик.
Пак повтарям, това е лично мнение  Peace  Hug

peterky, прав си за вкуса май - то и от място до място и сега из гръцко си има разлика в гиросите. Супер много ни харесват едни гироси във Вурвуру, а пък миналата година тези, които си купихме в Неа Потидеа бяха направо отврат.
Ехх, а така се надявах някъде из София да си намерим добра гиросчийница  Simple Smile

# 459
  • София
Здравейте !

Помагайте с препоръки и съвети  Simple Smile Тази година искаме да отидеме на Халкидики, но изобщо нямам представа къде, до сега сме били на море само на Тасос, но вече си имаме нов член на семейството и ни се ще да сме по-наблизо. Кажете подходящо ли е изобщо с бебе на 5-6 месеца да се ходи през юли, август и къде точно на Халкидики ?  Ще ми се хотела да е на плажа за да се прибираме, ако е много топло пък и си е по-удобно , а и да не е прекалено пусто  да има все пак таверни, магазини, заведения. Някой беше препоръчал тук  http://www.halkidiki.com/vergos/index.htm  моля дайте още предложения.   Simple Smile

Не, не е много подходящо....трябва доста да се съобразявате с детето. Все пак ето едно предложение с хотел на плажа, басейн, детски кът и т.н. Много добра цена в прекрасно градче, може би най-хубавото на Халкидики, Ханиоти : http://www.naiashotel.gr/frontend/index.php?chlang=EN   Ще ви кажа как да го резервирате, ако го харесате.  Ако искате по луксозен и скъп, също мога да ви препоръчам. Поздрави.....

# 460
  • София
aleina ,защо не покарате още малко и да отидете на Лефкада newsm78...аз покрай Превеза само съм минавала,но не ми хареса Rolling Eyes

# 461
Здравейте, .... Ще нощувам в Халкидики и ме интересува какво може да се види в близост като забележителност.... Ако някой е бил на Халкидики ще се радвам да сподели, защото и идея си нямам къде отивам  Mr. Green, но пък се надявям да е много хубаво. Grinning

Един прекрасен въпрос, въпреки че много малко хора си го задават. Ние също години наред посещавахме Халкидики с единствената мисъл море, почивка, узо и развлечения.
Както цяла Гърция така и Халкидики си  има своите забележителности. Аз също съм на мнението, че този вариант който сте избрали за това посещение на полуострова няма да ви даде възможност да посетите обектите които ще спомена, но ги имайте предвид при следващото, както и всички останали приятели тук.
Първо да ви кажа, че Халкидики не е само трите ръкава, а много повече, близо 3000кв.м с плажна ивица 550км.  От едната си страна достига до Nea Kallikratia, което е почти до Солун, а от другата до Olimpiada, почти до Аспровалта.

Благодаря за изчерпателния отговор! Ние ще сме по Великден в Уранополи със собствен транспорт. Има ли как да се организираме за круиз около Атон в местни агенции или по друг начин, или пък за разходка с кораб до остров Амулиани, който би трябвало да е близо  Embarassed.

# 462
  • София
Здравейте, .... Ще нощувам в Халкидики и ме интересува какво може да се види в близост като забележителност.... Ако някой е бил на Халкидики ще се радвам да сподели, защото и идея си нямам къде отивам  Mr. Green, но пък се надявям да е много хубаво. Grinning

Един прекрасен въпрос, въпреки че много малко хора си го задават. Ние също години наред посещавахме Халкидики с единствената мисъл море, почивка, узо и развлечения.
Както цяла Гърция така и Халкидики си  има своите забележителности. Аз също съм на мнението, че този вариант който сте избрали за това посещение на полуострова няма да ви даде възможност да посетите обектите които ще спомена, но ги имайте предвид при следващото, както и всички останали приятели тук.
Първо да ви кажа, че Халкидики не е само трите ръкава, а много повече, близо 3000кв.м с плажна ивица 550км.  От едната си страна достига до Nea Kallikratia, което е почти до Солун, а от другата до Olimpiada, почти до Аспровалта.

Благодаря за изчерпателния отговор! Ние ще сме по Великден в Уранополи със собствен транспорт. Има ли как да се организираме за круиз около Атон в местни агенции или по друг начин, или пък за разходка с кораб до остров Амулиани, който би трябвало да е близо  Embarassed.

Да, въпреки че около празниците е натоварено, мисля да няма проблем с обиколка около Атон и разходка до острова, който е точно срещу  Уранополи. Това ще направите от самото пристанище в града.

# 463
Bled, благодаря!

# 464

Понякога има проблем с билетите когато има групи. И когато няма втора лодка следобяд (сега е такъв период). Може да се резервира по мейла.
Това е корабчето от Оранополи:

http://www.athos-cruises.gr/athos-cruise.php

Общи условия

Активация на акаунт