На море в Гърция 2013 - III

• 82 292
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Диамонитирио-то за посещение в Атон понякога излиза след 3-4 месеца. Да го имате предвид, който мъж ще ходи Simple Smile

За разлика от корабчето около Атон, което е само 1-2 пъти на ден и е в пряка зависимост от групите и броя желаещи (сутрешният курс пътува всеки ден, следобедният само при наличие на определен брой хора), самостоятелното посещение на Амулиани е много лесно. Редовният ферибот тръгва от Трипити, през лятото е на всеки час и струва 2 евро на пътник и 10 евро за кола (има голям безплатен паркинг пред пристанището и ако няма да ходите на плаж на острова, а само ще правите разходка из градчето, спокойно може да си оставите колата.)

Алейна,
аз така като те гледам (и като си спомням разказите и преживяванията ти от миналата година), на око ти препоръчвам сякаш островите край турското егейско крайбрежие - Лимнос, Лесбос, Хиос. Не са за вас дестинациите на масовия туризъм, повече автентичност ви трябва Simple Smile
В Превеза няма нищо интересно, Парга е хубаво и писахме по-назад за района, може би да беше в предишната тема от 2013-а.

Блед,
и айде като превеждаш с гугъл, да пробваш да транслитерираш на български поне имената на населените места Simple Smile пък и "византийска крепост" и "древната Стагира" не е толкова сложно да се преведат. Вярно, че някои хора престъпно ги мързи да пуснат барем един сърч, ама като ще им правим услуга, поне да е рошава гаргата и информацията да е полезна за по-разнообразна аудитория и практически цели.

Забележката е правилна с тази разлика, че няма защо да превеждам с гугъл при положение, че съм завършила английска гимназия и след това пет години в чужбина. А защо ползвам чуждите имена, защото всички табелки на обектите са изписани точно така. Мисля, че всеки който пише тук може да си го преведе сам, а много лесно ще се ориентира към обекта когато знае оригиналният надпис. Точно тези две забележителности  Ancient Stageira и Byzantine fortification в Olimpiada са толкова неизвестни, че имах няколко дневни дебати със самите гърци да ги популяризираме/отчасти работя в тази сфера/, защото те самите си нямат хабер от тях. Приемам забележката и се старая да бъда максимално точна към всички и отделям доста време за това. Това което пиша тук е три пъти по-малко от отговорите които ми са налага да давам в личната поща и аз го правя с удоволствие, въпреки че дори в момента сме на почивка. С най-добри чувства.

# 481
  • София
Написах отговор на трима потребители по един и същи въпрос, помествам го и тук, да е в полза на другите. Тази забележителност която споменах в темата за Солун се намира между Катерини и Лариса на самата река Pineios,  Tempi Valley е аязмо с църква, заведения, базар, където може да спрете за почивка, много е красиво. Налейте си вода от аязмото, тя е светена. Не може да не го видите, винаги има много коли, паркинг има и от двете страни. Почиващите на Олимпийска ривиера са най-близо до това място, възползвайте се. Не сте далеч и от Метеора !
Кой манастир да посетим, ако се отделим от плажа за един ден и отидем до Метеора?
Много сложен въпрос за манастирите, всички трябва да се видят. Препоръчвам ви нощувка в Каламбака или Кастраки, струва си. Работещите манастири са шест:
1. Големият Метеор или "Свето Преображение Господне" е най-големият/ 1340 г./ музей
2. Манастирът "Св. Варлаам" (1541 г.)
3. Манастирът "Св. Русану" - /1560/
4. Манастирът "Св. Николай Анапауса" (1527)
5. Манастирът "Св. Стефан" (1545)
6. Манастирът "Света Троица" (1362)
Три единият ден, три на другият, те са близко един до друг, до всеки трябва малко ходене пеша. Работното време е такова, че винаги някой е затворен, така че ако сте само за часове първо идете на първият от списъка, а после каквото може. Дори да минете само покрай тях си струва, влизате където е отворено. Успех и поздрави.

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 16:20 от Vivi

# 482
  • София
Още един въпрос, който заслужава общо внимание за плажа на  Paralia Katerinis. В самото селище плажа е малко оскъден, тесен и не толкова хубав. Но само метри нагоре, посока Olimpiaki Akti се разширява, винаги има много места и спокойствие. Същото е и в обратната посока към  Paralia Korinou, където се намира и хотел http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=2 за който ме питахте.

# 483
  • София
На въпроса за Mediterranean Village http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=2  води се един от най-класните хотели на Олимпийска ривиера, били сме в него през лятото, посрещали сме и нова година с приятели. Има какво да се желае още за петте звезди, които притежава, но на фона на всичко останало наоколо, заема челно място. Басейните на фона на красивият плаж са достатъчни за добра почивка.
Малко по-далеч от плажа от другата страна на Paralia се намира неговото братче с 4 звезди, който също предлага много добри условия за почивка http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=4
За него се намират много добри оферти в българските сайтове:
http://www.procent.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4 … %D0%BB%D0%B2.html

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 18:21 от Bled

# 484
  • София
... и така пръста се забоде в Хорефто, Пелион - чакам си само потвърждението за получения депозит. Ако има някой желаещ да сподели нещо за мястото Hug

# 485
... и така пръста се забоде в Хорефто, Пелион - чакам си само потвърждението за получения депозит. Ако има някой желаещ да сподели нещо за мястото Hug

Аз! Аз! И pontes ако желае!

# 486
  • София

С удоволствие, по всяка вероятност търсите спокойствие с избора на това местенце. Разгледахме района при едно пътуване към Скиатос, останахме един ден наоколо преди да се качим на ферибота. Всъщност и тази година ще ходим в тази посока този път заради Скопелос-островът Мама мия. Сигурно знаете в близост се намира известната Загора, едно от най-известните и богати селища преди 2-3 века. Посетете го. А вашето курортно местенце е било пристанището на този известен в миналото район. Сигурно ще ходите с кола, внимавайте, района от Волос до Хорефто е силно пресечена, планинска местност с множество завой. Особено ако пресечете планината. Приятна почивка.

# 487
  Туцка, пръстът добре се е справил! Simple Smile Миналата година се запътихме към Хорефто ( по препоръка на pontes), но тъй като нямахме резервация и търпение, завоите ни метнаха другаде. А на Хорефто и околността отделихме по-късно цял ден.
  Хорефто- хубаво място! Малко селце- пет кръчми и една улица. Почти всичко- на първа линия. Мир, тишина и кеф!  Плаж- огромен, пясъчен, без особена романтика. Но наблизо е Агия Саранди - плажът, който е емблема на Пелион и можеш да видиш на всички реклами. Райско кътче! А бе безброй приказни местенца има наблизо!
  И ти, Туцка, имаш от мен благородна завист, че ти предстои да видиш тези красоти за пръв път! Усещането е невероятно!
  С кола ли ще ходите?  "Пресечен терен",както е наречен в горния пост, не е по никакъв начин определение за пътя от Волос до Хорефто. Думата е умопомрачителен. Във всяко отношение. Ужасни завои, убийствени гледки!  Стягай куфара за събиране на спомени! По-големичък го избери.
  B Загора не сме ходили, както съветва по-горе съфорумката. Надявам се някой ден да попълня пропуска. Simple Smile

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 19:19 от Anna bel

# 488
  • София
 Туцка, пръстът добре се е справил! Simple Smile Миналата година се запътихме към Хорефто ( по препоръка на pontes), но тъй като нямахме резервация и търпение, завоите ни метнаха другаде. А на Хорефто и околността отделихме по-късно цял ден.
  Хорефто- хубаво място! Малко селце- пет кръчми и една улица. Почти всичко- на първа линия. Мир, тишина и кеф!  Плаж- огромен, пясъчен, без особена романтика. Но наблизо е Агия Саранди - плажът, който е емблема на Пелион и можеш да видиш на всички реклами. Райско кътче! А бе безброй приказни местенца има наблизо!
  И ти, Туцка, имаш от мен благородна завист, че ти предстои да видиш тези красоти за пръв път! Усещането е невероятно!
  С кола ли ще ходите?  "Пресечен терен",както е наречен в горния пост, не е по никакъв начин определение за пътя от Волос до Хорефто. Думата е умопомрачителен. Във всяко отношение. Ужасни завои, убийствени гледки!  Стягай куфара за събиране на спомени! По-големичък го избери.

Е...аз не исках да ги плаша толкова със завоите, нека пътуват спокойно.......

# 489
  • София
Точно!
Аз само мед съм купувала чат-пат. Веднъж реших да купя и едно черешово сладко, с което цялата ваканция закусвах ето тук

Еми кво да ви кажа, то нямаше нищо общо на вкус. Ядено в града, през студения сезон - на нищо не приличаше. Узо - същата работа.

Параход, моля те, кажи коя е тази приказка?!   bouquet

# 490
Здравейте на всички! До сега не сме ходили на море в Гърция. Евентуално ще пътуваме с кола и поради тази причина сме решили да не отсядаме на юг от централна Гърция. Това, на което държим е плажът - да не е скалист, пясъкът да е ситен, а водата-кристално чиста, да наподобява тропически плаж. Нещо такова: http://gr-beaches.com/saliara_beach_or_marmaro__thassos__greece.en.aspx . Много ще съм благодарна, ако ми препоръчате определена местност или плаж! Благодаря предварително!

# 491
  • София
 Bled, Anna bel  Hug!
С кола сме и невръстно детенце-момиченце  Grinning. Дълго разглеждах картата, спирах се и на други места, но Хорефто ми се видя по-стратегическо. Първоначално се отказах, защото видях, че мижавите километри от Волос до Хорефто се изминават за 1,50 ч. и заподозрях каква е работата, а и имах спомени от вашите разкази за Пелион, но любопитството надделя. Някой от вас ходил ли е до Метеора през Гревена и Мецово преди да пуснат частта с магистралата? Страшни завои бяха там, тук по-страшно ли ще бъде?

# 492
Лельо Ог,
това е плажът Парадисос преди Неос Мармарас. Нещо като вилна зона на Мармарас. 30-40 къщи, няколко заведения, магазини, градът на 1 км. Прекрасен плитък и гладък залив, но с каменист плаж.

Туцка,
приблизително като на Мецово горе стария път, но с постоянна стръмна денивелация и по-тесен Simple Smile Потвърждавам, че не бива това да те отказва, особено ако детето не е от тези, на които им става лошо. Избягвайте само пътуване в дъжд и по тъмно по този път, защото ми се е случвало и е нещо неописуемо.

И последно за Vicviky - тези плажове с вълшебно-тюркоазената вода обикновено са с бели камъчета, а тези с добрия, мек пясък са други Simple Smile Ако прецизираш малко изискванията, ще опитаме...

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 16:22 от Vivi

# 493
  Туцка, много пъти тук съм казвала, че пътят е тежък, но всеки изминат метър си струва. Извинявам се за повторението. Ние миналата година от зяпане тръгнахме по път, който е ужасен. Приказно красив, но ужасен. Но видях места, каквито не съм подозирала,че съществуват. На връщане минахме през Хания, ски-курорта на Пелион. И този път е завоест, но е с хубав асфалт и широк. Вие е добре да пътувате по него с детенцето. И тук има много прелести, няма да сте ощетени. Така че Волос-Хания ще търсите.

# 494
  • София
Bled, Anna bel  Hug!
С кола сме и невръстно детенце-момиченце  Grinning. Дълго разглеждах картата, спирах се и на други места, но Хорефто ми се видя по-стратегическо. Първоначално се отказах, защото видях, че мижавите километри от Волос до Хорефто се изминават за 1,50 ч. и заподозрях каква е работата, а и имах спомени от вашите разкази за Пелион, но любопитството надделя. Някой от вас ходил ли е до Метеора през Гревена и Мецово преди да пуснат частта с магистралата? Страшни завои бяха там, тук по-страшно ли ще бъде?

Явно излиза, че много тактично ти спестих притеснението за пътя. Ако онези завои са ви били страшни, то тези ..........не искам да те отказвам, ти си реши. Може да обиколите малко и да минете през Milies, и после обратно от другата страна, но става по-дълго и пак ще има завой, но по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт