СЕДМИ клас - втори срок - 11 тема

• 25 606
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Дами, ето ви основното положение по зад.24 от "Софроний"

http://postimg.org/image/o69rw4yel/

# 706
  • София
С риск да досаждам с темата за пробния на Софроний, дали бихте подали резултати за 23 задача.
Аз получих следното
 - 75% от работата е свършена за 2,8часа
 - 100% от работата - за 3,8 часа
единият работник е изработил 42% от работата, а другият 58 %
Понеже съм я правила не по алгоритъма на седмокласниците, не съм сигурна в резултата, а искам да я дам на малкия ( за целта трябва да съм подготвена с решения за проверка)
G.D., нещо не ми харесва резултатът ти.
Нормата на 1 работник е 1/10, а понеже вторият сам върши цялата работа за 20/3ч=>неговата норма е 3/20. Нека времето за извършване на даденото количество работа на 1 работник е х. Тогава вторият е работил х-1/2-1/6=х-2/3.
а)1/10.х+3/20(х-2/3)=3/4=>х=17/5=3 и 2/5=3ч24мин
б)1/10.х+3/20(х-2/3)=1=>х=22/5=4 и 2/5=4ч24мин
Първият работник е извършил 1/10.22/5=11/25 от цялата работа=>вторият е извършил 14/25 от нея.

# 707
Дами, ето ви основното положение по зад.24 от "Софроний"

http://postimg.org/image/o69rw4yel/
благодаря!

# 708
  • Вече на светло в София
ganis, и аз благодаря Hug. Доколкото схванах от доказателството - това е зависимост за всеки остроъгълен т-к с височини и среда на хипотенузата, следователно може да се използва наготово в теста, нали?

# 709
Ганис - безкрайно много благодаря за отделеното време по 23-та задача. Без теб щях да  объркам хлапето.
Mad - супер математик си  Wink

# 710

[/quote
ganis, и аз благодаря Hug. Доколкото схванах от доказателството - това е зависимост за всеки остроъгълен т-к с височини и среда на хипотенузата, следователно може да се използва наготово в теста, нали?
остроъгълен или правоъгълен щом има хипотенуза?

# 711
правоъгълен,според мен
Скрит текст:
няма ли само той хипотенуза Embarassed

# 712
да бе, ама се обърках, защото на чертежа е остроъгълен, а не правоъгълен, та питам - къде е истината?

# 713
Може ли да публикувате тази красива геометрична задача, че така изобщо не разбирам за какво си говорите, а ми стана любопитно Grinning Може и другата.
Имам предвид текстовете на задачите, не решенията.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:00 от Химикал

# 714
  • София
Мами, гледайте чертежа! WinkДа, триъгълникът си е остроъгълен, но страната му АВ се явява хипотенуза на двата правоъгълни триъгълника, образувани след построяването на височините АР и BD.  М е среда на тази обща за тях хипотенуза и ъгълът, заключен между двете медиани в тези два правоъгълни триъгълника е колкото ъгъла при върха С.

# 715
И двете задачи - 23 и 24 са много добри. Признавам си - нямаше да ги направя без ваша помощ. Благодаря на МАД и Ганис - дано на моя седмокласник му остане в главата извеждането на тази зависимост  на  ъгъла  между медианите и ъгъл С.

# 716
Мами, гледайте чертежа! WinkДа, триъгълникът си е остроъгълен, но страната му АВ се явява хипотенуза на двата правоъгълни триъгълника, образувани след построяването на височините АР и BD.  М е среда на тази обща за тях хипотенуза и ъгълът, заключен между двете медиани в тези два правоъгълни триъгълника е колкото ъгъла при върха С.
Благодаря, че ми отовори очите, защото се опитвам, и аз, да проумея задачата по решението без да чета условието - за такова нещо дребния щеше да е овикан яко Laughing.

# 717
  • София
Русалчице,но това е само за този триъгълник,а не за всеки остроъгълен,нали..т.к. 180-2*г=г, само при г=60, или нещо не се ориентирам?

# 718
  • София
Задачата съм я направила принципно. Това си е зависимост при всеки остроъгълен триъгълник.
<DMP=180-2gama. Когато обаче единият както в задачата е 60, тогава и другият е 60.

# 719
  • София
МАД, ако задачата е от типа 24, трябва доказателство. Ако е за теста и си знае зависимостта, си я ползва:)

Общи условия

Активация на акаунт