Кой инстинкт е по-силен - майчинския или за самосъхранение?

• 17 440
  • 278
  •   1
Отговори
# 225
  • София
не защото аз го казвам, а защото и това го има. Мога и примери с историята да ти дам - известната майка Тереза -- за бедните и гладните е била светица, обикаляла по гетата да помага, но за приближените си хора е била дзвер - егоистична и деспотична. А да подхващам ли примерите, които давва обикновеният живот? Няма начин да не си чувала за някого "той винаги е толкова учтив, внимателен, помага на колеги/приятели/комшии, винаги готов да се притича, а тц,тц, не мога да повярвам, че бие жена си (прогони сина си, накара дъщеря си да се ожени насила за онзи)?

# 226
  • Другата България
Чакай малко, това което казваш е така, но то какво общо има с инстинкта? Тук става въпрос за друго. Аз също понякога с непознати съм светица, а у дома изпадам в състояния на... Twisted Evil Twisted Evil и не се гордея с това хич, но това значи ли, че майчинския инстинкт не ми е по-силен от този за самосъхранение? И това да си мил с непознати не значи, че се самосъхраняваш или начеснаш някакво его, или четкаш гузната си съвест.И аз не мога да си обясня защо го правя , после се мразя за това, но ....
Но пък за сина си бих убила или примерно ако те питат да избираш ти или децата ти да се спасят при някакво бедствие ти себе си ли би избрала? Знам ли, аз поне така ги разбирам нещата.

# 227
  • София
Има общо, че доста често в темата се твърди, че инстинктът, в частност майчинският, се разпростира върху всичко де що е живо същество - и над свое, и над чуждо, и над дете, и над възрастен, и над животно.
Мога да дам и примери с майки, които се грижат за кучетата пред блока, обаче собствените си деца напъждат и обиждат. Или гледат децата на новите си мъже, а пренебрегват своите собствени. Или са най-грижовните лели за племенниците си или за децата от блока, обаче вкъщи набиват канчето на отрочето и го наказват, защото не е изхвърлило боклука. Или още по-прости примери - събират се приятелски семейства на гости, и домакинята-майка разрешава и дава на чуждите деца всичко, а вчера на своето е забранила или го е лишила. Кога да го проявяваме този инстинкт, да чакаме да стане някакво екстремно събитие, вместо всеки ден? Какъв майчински инстинкт има майка, която изхвърля на улицата бременната си дъщеря или настоява след раждането бебето да бъде дадено за осиновяване или я гледа нещастна в брака, но продължава да й повтаря, че трябва да търпи? Къде е този инстинкт, или той се проявява само при земетресение или прииждане на река?

# 228
  • Другата България
Не съм се замисляла над това от този аспект.......... newsm78 Thinking

# 229
То си е до човек,някои са Майки,а други просто жени,които са дали живот на детето си.

# 230
# 231
  • пак там
Аз съм егоист, даже бих казала - егоцентрик. Такава съм си. При това с толкова ярък инстинкт за самосъхранение, че много често впоследствие ме е било срам от реакциите ми.

Но споменаха земетресението, та се сетих... Събудих се, когато започна всичко да се люлее. Мозъкът ми беше абсолютно парализиран (имам ужасен страх от земетресения), ама грам мисъл нямаше. Нито "да бягаме", нито "детето!", нищичко! По едно време започнах да осъзнавам какво става, че мъжът ми ми говори нещо, опитва се да ме изправи. А се оказва, че съм застанала над детето с опрени колене и лакти (нещо като мост, под който синковецът кротко продължаваше да си похърква), и дотам - ни приемам, ни предавам.

Тоест по някакъв начин инстинктът за самосъхранение е бил изместен от инстинкта за продължаване на рода. Дали това е било подсъзнателна оценка на ситуацията, дали е било от страха, че не бих преживяла още нещо лошо да му се случи - не знам. Както казах, егоист съм, осъзнавам го, реално обяснение на дадената случка нямам (саможертвата никога не е била силната ми страна, колкото и грозно да звучи), явно това е един от случаите, когато единият инстинкт надделя над другия.

Андариел, ето ти пример с мен - не съм най-добрата майка, случва се в ежедневието да пренебрегна някои нужди на детето заради своите нужди. Но всичко това е преценка на ситуацията с премисляне, макар и мимолетно, подсъзнателно.

Докато екстремната ситуация не предполага мислене. Там се реагира абсолютно първосигнално. И там няма никакво значение моралът ти, възпитанието ти, характерът. Инстинктът не е добър или лош, морален или не - това е реакция на организма, не на мозъка, не на логиката или възпитанието.

# 232
  • Другата България
Докато екстремната ситуация не предполага мислене. Там се реагира абсолютно първосигнално. И там няма никакво значение моралът ти, възпитанието ти, характерът. Инстинктът не е добър или лош, морален или не - това е реакция на организма, не на мозъка, не на логиката или възпитанието.
Много добре го каза, аз нещо такова исках да обясня, ама не ми се получи.
Само че аз смятам, че е и на мозъка Peace

# 233
Да, просто не на главния мозък.  Grinning Убеждавам се, че ключово е субективното усещане за критичност.

# 234
  • София
и как така да не е на мозъка? На мозъка е, и още как! И то на главния! Просто е на най-старите дялове на мозъка, но пак не е баш, нищо че сякаш се проявява по-ярко, при критична ситуация, ситуация като в древността - на живот и смърт, като природно бедствие. В ежедневието и в други критични ситуации явно вторичните наслагвания като културни особености и вярвания, също лично субективното усещане за опасност, влияе, а те се регулират от новите части. Реакция на тялото е дотолкова, доколкото сетивата ни регистрират нещо, което много бързо се разпознава като опасност, нахлува адреналин (с хормоните не съм много сигурна) и всичко се задейства бързо. затова си мислим, че ни е на забавен кадър. Рефлекс е като чуеш шум и се обърнеш, или когато нещо много близо се озове до очите ти, и ти се дръпнеш.

# 235
Просто е на най-старите дялове на мозъка

Демек малкия, не главния.

# 236
  • София
аз ли съм се чалнала, или нещо ти бъркаш! Малкият мозък е част от главния. Просто в повечето случаи се говори за крайния мозък и мозъчния ствол, особено за крайния мозък, защото там са "интересните" неща.

The brain is made up of many specialized areas that work together:
• The cortex is the outermost layer of brain cells. Thinking and voluntary movements begin in the cortex.
• The brain stem is between the spinal cord and the rest of the brain. Basic functions like breathing and sleep are controlled here.
• The basal ganglia are a cluster of structures in the center of the brain. The basal ganglia coordinate messages between multiple other brain areas.
• The cerebellum is at the base and the back of the brain. The cerebellum is responsible for coordination and balance. - ето го малкият мозък

Главният мозък се състои от следните части:
Мозъчен ствол
Малък мозък
Краен мозък
От своя страна мозъчния ствол се разделя на продълговат мозък, мост, междинен мозък и среден мозък. Във вътрешността на главния мозък се намират свързани помежду си кухини, наречени мозъчни стомахчета. Те са 4 и са свързани с централния канал на гръбначния мозък и с паяжиновидната вътрешна мозъчна обвивка.

# 237
  • Другата България
 ooooh! Пак се почна.....явно и от тази тема ще се отписвам Sunglasses

# 238
  • София
Кое точно "пак се почна"? Става въпрос за факти! Поне за човешката нервна система и в частност за главния мозък, всичко си е описано - от какви дялове се състои и т.н. Точно с пет реда се изяснява! Какво се фръцкаш!

# 239
  • Другата България
Не, става въпрос за нещо съвсем друго-за инстинкти и кой е по-силен, нещо, което би следвало да е обект на обсъждане.
А на въпроса кое се почна-това да започнеш както в 99% от темите в СО и Клюкарника да набиваш канчето на някой, доказвайки му колко си права, знаеща и можеща.
Предполага се, че всеки пишещ може да ползва Гугъл и да си прочете сам това, което ти копираш от там и цитираш. В резултат се спами излишно и както винаги контекста се измества.
И да, знам че ще кажеш че е по темата, че сме говорили дали инстинктите се ръководят от мозъка /което е така/, но дотук-ако някой се интересува от части, дялове и функции на мозъка би следвало да го направи сам или ако иска ти да го информираш, да те попита.
Това имах предвид Peace

Общи условия

Активация на акаунт