Кой инстинкт е по-силен - майчинския или за самосъхранение?

• 17 483
  • 278
  •   1
Отговори
# 180
  • София
 Както ти сама отбеляза - това е форум!
Като каза за говорене за себе си - ето, аз изобщо не съм сигурна как бих реагирала! Винаги си имам едно наум, че може точно в критичния момент да ми се обади "грешната" невронна верига и да надделее самосъхранението или размножението над майчинското. Например, когато стана земетресението миналата година, в първите секунди бях абсолютно объркана, защото не знаех дали съм будна или спя. Трябваше ми малко време да помисля какво трябва да направя, и то рационално. В този момент можеше всичко да се обърка, малко ли хора в паниката си скачат от прозорци, хукват към асансьорите или забравят за близките си! Откъде мога да зная дали и аз няма да реагирам така!

# 181
Откъде мога да зная дали и аз няма да реагирам така!

Коментираме всички от опита си, съмнявам се някой да има предписание как ще му се получат нещата в коя да е ситуация.

# 182
  • София
Точно затова ме изненадва увереността, с която се заявява нещо в смисъла на това, че няма начин да не сработи майчинският инстинкт, и че той е върховен.

# 183
Имаш някакъв проблем с интерпетирането на постовете ми.  Peace Естествено, че пиша винаги от собствения си опит и поради тази причина съм категорична в мнението си. Къде си ми засякла да градя хипотези или да разсъждавам "по принцип"?

И аз съм учила, че инстинктът за самосъхранение е върховен, но в природата има доказани алтруистични аномалии. Щом го има при животните, които живеят в общества, никак не е странно да се проявява и при хората.

# 184
  • София
И разбира се, точно тези алтруистични прояви са характерни точно за нашите собствени личности!  Laughing Колкото до собствения опит, той е минало. Но го прехвърляме върху неясното бъдеще, което особено за критични ситуации е абсолютно безсмислено. Може днес да сме реагирали така, а утре...

# 185
Е, хубаво - по време на обсъжданото земетресение аз се събудих, докато детето кротко спеше до мен, а котарака джинджирикаше от ужас на крака ми. Грабнах детето и котето и се мушнах между спалнята и бебешката кошара (така трябвало, а не под маса или каса на врата). Покрих и детето и котето с тялото си - инстинктивно просто.
После четох препоръки по време на земетресения - онова, което по инстинкт съм направила и което голяма част от вас също са направили в онези ужасяващи мигове.
В случая интрепретирайки - заработило е майчинското, но и себесъхраняващото, тъй като по този начин е било по-сигурно, че ще оцелея и аз, не само детето и котето ми.

# 186
  • София
Брей, какви идеални майки се събраха тук! И насън им работят майчинските инстинкти!  Laughing
Между другото, точно касата на вратата е сигурна! Ако си забелязала снимки от земетресения, обикновено остават да стърчат едни вътрешни стени с каси на врати. Познай как ще скриеш 4 човека между кошарката и спалнята, покривайки ги с тяло! Или как грабваш един-двама тийнове, дето почти са те настигнали на височина.

# 187
За инстинктите няма значение дали е сън или яве  Simple SmileИменно защото за да ги проявиш не мислиш- скачаш и реагираш инстинктивно.

# 188
Andariel, ако се беше полюляла в спалнята ни, друга песен щеше да запееш Simple Smile.

И аз мислех, че касата на вратите или трегерите са най-сигурни. Ами оказва се, че не са.
Тийновете са си твоя грижа, не моя.

# 189
Да допуснем, че някои хора са преживяли повече от едно земетресение или критична ситуация и имат отработени рекации. Или и това не е възможно?!

# 190
  • София
Верно ли си толкова тренирана, Октоподе! Кога успя да отработиш реакции, да не живееш в Япония?

Що, бе,  Вишне, твоята спалня да не е с воден дюшек, който да усилва вибрациите от земетресението? На какво мислиш, че съм спала, на земята ли?

# 191
Верно ли си толкова тренирана, Октоподе! Кога успя да отработиш реакции, да не живееш в Япония?

Като равнина си, без нито една гънка. Не дебатираш, а спориш докато отегчиш опонента.

Форумът не се изчерпва с мен и теб или София.

# 192
  • София
Това трябваше да е обида към мен ли? Айде, посмалИ малко, че ще ти капне от дъжда в навирения нос!

# 193
Анди, избиха важна арматура на партера, за да направят магазин. От това близо 80-годишната ни кооперация стана страшно неустойчива и дори минаването на трамвая, който е на 500 метра ни кара да се полюшваме страшно.

И да, няма как да се знае как в критична ситуация ще реагира всеки от нас. Това, че съм реагирала така, не значи, че в друг случай няма да направя нещо друго. Но поне в екстремните ситуации първо реагирам към детето си. Приеми, че хората са различни, реагират различно.
Просто споделих, не е нужна ирония Wink.

# 194
Айде, посмалИ малко, че ще ти капне от дъжда в навирения нос!

Нещо по-ново в речника няма ли? Така остроумничи 75-годишния ми съсед. Нямаш аргументи както винаги, само празнодумие.

Общи условия

Активация на акаунт