Re: Огледален свят/Нарекох те Фериха/ по БТВ ~ тема 58 ~

• 42 878
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря ви,опитвам се да призова пролетта и слънцето да идват вече,че ми писна този студ.  ooooh!  Crossing Arms

# 91
На 25 март християнският календар отбелязва деня на Благата Вест. Според библейското предание Архангел Гавраил се явил на Дева Мария и й известил, че тя ще носи и ще роди Спасителя. Денят на вестта за непорочното зачатие е един от най-големите християнски празници.

Той е посветен на всички майки и жени

Има поверие, че от Благовещение насетне лястовиците и щъркелите се завръщат по нашите земи и известяват идването на пролетта. На Благовец, както още е известен празникът по народному, стопанките премитат и чистят къщите и дворовете.

Според народните вярвания на Благовец раните зарастват и злото губи силата си

От незапомнени времена вярата в пречистващата сила на огъня е била отличителна черта в обреди и ритуали, свързани с прогонването на зимата и болестите. Затова на този ден се палят огньове, които младите прескачат за здраве.

Старите хора казват, че ако чуеш кукувичка да кука на този ден, за да си богат и сит, трябва бързо да вземеш в ръка пара или хляб

За суеверните иманяри този ден е от особено значение. И до днес някои вярват, че в нощта срещу Благовец до първи петли над заровеното имане се появява сияние и много търсачи на съкровища осъмват по потайни кътчета, дерета и хълмове.

От езически времена народът вярвал, че на Благовец самодивите се завръщат и горите се раззеленяват.

На Благовещение, въпреки че празникът е по време на пости, трапезата е богата и разнообразна

На нея задължително присъства пролетният зелен цвят. Освен рибното блюдо, традицията повелява да се изпече баница с плънка от праз или спанак, както и да се приготви яхния от прясна коприва. Месят се питки и, за да са благи, се поднасят, подсладени с мед или сладко от горски плодове. След Сирни заговезни халвата отново е една от благините, украсяващи празничната софра. Пие се вино!

Цитат
Благодаря ви,опитвам се да призова пролетта и слънцето да идват вече,че ми писна този студ.

# 92
Нашия Гришо ще играе тази нощ срещу Мъри Laughingда му стискаме палци newsm53

# 93
  • в подножието на планината

Joy Joy Joy Що не мога и аз да го видя тоя край... ooooh!

# 94

HugЩот не си уред с очите както винаги Mr. Green Joy

# 95

Joy  Joy Илда, вижда се, вижда се. Бъди оптимист  Hug

Рени, благодаря за информацитя. Значи днес всички да излезете сити и задължително с пари в джоба, че да не ви закука кукувицата неподготвени.  Joy

# 96
  • Някъде там
 Добро утро  Hug  Благодаря за кафенцата   bouquet Рени Сега се загледах в гащета ти много се смях как Ферия я гони поредната бройка на Емир  Joy  Joy  Joy

Извинявам се ама на мен някой да ми води различни пред очите знаете ли кога ще се върна при него никогаш  Mr. Green Емир там си прекали  Peace

# 97

Рени, благодаря за информацитя. Значи днес всички да излезете сити и задължително с пари в джоба, че да не ви закука кукувицата неподготвени.  Joy
Къснооо Laughingаз излязох без да ям Mr. Greenглупости на търкалета е всичко ама нейсе Laughing

Цитат
Извинявам се ама на мен някой да ми води различни пред очите знаете ли кога ще се върна при него никогаш  Mr. Green Емир там си прекали
HugАуу това в реала няма прощаване Peace

# 98
  • на вълнолома

Важно е да излезете от вкъщи сити и с пълни джобове, защото се вярва, че ако ви закука кукувица, това трябва да е "на сит корем и пълна кесия". Жените не бива да работят, както и да плетат и шият с игли. В някои райони на страната децата прескачат огньове за здраве.

Поверието казва, че на Благовещение се става много рано, за да е богата годината. Днес е добре да се засади дърво, защото така ще ражда много и сладки плодове. В миналото на днешния ден младите момичета за първи път са месели хляб. Бабите съветват и на Благовец да се продупчат ушите на момиченцата, защото на празника всяка отрова губи силата си и раните зарастват по-бързо.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и производните им.

Честито на именниците от мен Hug

# 99

Рени, благодаря за информацитя. Значи днес всички да излезете сити и задължително с пари в джоба, че да не ви закука кукувицата неподготвени.  Joy
Къснооо Laughingаз излязох без да ям Mr. Greenглупости на търкалета е всичко ама нейсе Laughing

Еее, Рени, недей така. Не мога да повярвам, че не си се подсладила преди да излезеш. Днес нали се хапвало питка с мед, та да се почерпим:

# 100
Надя  bouquetвиж това ще си хапна Laughingиначе се подсладих с кафе и цигари Mr. Green

Пейкова Hug

# 101
Дадох ти живот,
но не мога да го живея вместо теб!
Мога да ти давам напътствия,
но не винаги ще съм там, за да те водя!
Мога да те науча кое е правилно и кое грешно,
... но не мога да решавам вместо теб!
Мога да те науча как да постигаш целите и мечтите си,
но не мога да ги постигна вместо теб!
Мога да те науча на доброта,
но не мога да те накарам да бъдеш мила и добра!
Мога да ти дам любов,
но не мога да те принудя да я изпитваш!

# 102
  • в подножието на планината

Надя, Hug и аз ще си хапна от питката...  bouquet

Клоди, Hug не съм У ред с очите, ама много ми се иска вече да е слънчево и топло...  Rolling Eyes

Сега изчезвам да се трудя, че шА ма уволнят... Laughing

# 103
Някой запознат ли е Rolling Eyes
Скрит текст:
казаха ми че 2 г не се изнасяли Rolling Eyes

Илда лека работа Hug

# 104

Надя, Hug и аз ще си хапна от питката...  bouquet

Клоди, Hug не съм У ред с очите, ама много ми се иска вече да е слънчево и топло...  Rolling Eyes

Сега изчезвам да се трудя, че шА ма уволнят... Laughing

Илда, лека работа.  bouquet И аз отивам.

Лек ден на всички  Hug

Общи условия

Активация на акаунт