Вдовишка пенсия- от кога?

• 25 573
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте! Не знам дали тук е правилното място да задам въпрос за вдовишки пенсии. На леля ми мъжа - калеко ми почина, а тя юни месец ще навърши 54 години и работи. Та въпросът ми от кога може да получава вдовишка пенсия?

# 1
  • BG
Не помня колко беше точно при майка ми, но беше до няколко месеца. Имам спомен, че и бяха казали до 6 месеца че ще стане. Административни истории някакви.

# 2
Нека провери в регионалното НОИ, да подаде необходимите документи и да чака.

# 3
Май е рано за вдовишка пенсия.
Ето малко информация - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1683698

# 4
Да, от октомври ще има навършена възраст за вдовишка пенсия или добавка.

# 5
По разпоредбата на чл. 82, ал. 2 от КСО, в сила от 01.01.2013 г.: “преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен”.
Жените родени след 01.05.1957 г. придобиват право на наследствена пенсия при навършване на 58 години.  
Имайки предвид динамиката в пенсионното законодателство е необходимо редовно да следите за бъдещи промени в тази посока.  

# 6
Здравейте, искам да попитам някой, ако може да ми разясни. Майка ми е вдовица, сега е на 57г. и четири месеца. Оправя си документи за получаване на вдовишка пенсия. От четири месеца работи, сега приключва програмата по която работи и не знам дали да я осигурявам още 5 месеца и да отиде на борсата след това. Тоест вдовишката пенсия няма нищо общо с нейното индивидуално пенсиониране нали така. Защото тя твърди, че са й казали ,че няма смисъл да се осигурява повече, защото ще взима от пенсията на баща ми, но според мен едното няма нищо общо с другото.

# 7
  • София
Здравейте, искам да попитам някой, ако може да ми разясни. Майка ми е вдовица, сега е на 57г. и четири месеца. Оправя си документи за получаване на вдовишка пенсия. От четири месеца работи, сега приключва програмата по която работи и не знам дали да я осигурявам още 5 месеца и да отиде на борсата след това. Тоест вдовишката пенсия няма нищо общо с нейното индивидуално пенсиониране нали така. Защото тя твърди, че са й казали ,че няма смисъл да се осигурява повече, защото ще взима от пенсията на баща ми, но според мен едното няма нищо общо с другото.
Едното няма нищо общо с другото.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1683698

Общи условия

Активация на акаунт