Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия - 5

• 34 923
  • 751
  •   1
Отговори
# 450
Онзи ден записах дъщеря ми в яслата. Т.к. мисля да я пусна чак април 2014, живот и здраве, от яслата ме посъветваха, да попитам в НОИ, дали мога да се възползвам от 50% от майчинството за втората година, за периода в който малката реално не ходи на ясла, т.к. ще се върна на работа и за втората година ще организирам бабите да се грижат за нея, докато преценя, че мога да я пусна на ясла.
Въпроса е, някой правил ли е такава "гимнастика"?
Директорката трябва да е на ясно с тези неща.... Ще си взимаш майчинството докато детето реално тръгне на градина преди да навърши 2 год. На първия ден в който детето тръгне (независимо кога е записано) на градина те подават информация в НОИ.
Мерси за отговора. Междувременно писах мейл на НОИ и отговора е:
"Имате право на 50% от майчинството след края на обезщетението до 410 дни / този период се брои от началото на болничния лист за бременност и раждане- 45 дни преди термина/ до навършване на 2-годишна възраст на детето, ако Вие сте осигурена и се върнете на работа и  детето не посещава детско заведение.
Не можем да Ви кажем какъв е периода, през който Вие плащатате такса, за да запазите мястото, тъй като информацията за децата, посещаващи ясла се предоставя от самите детски заведения. Следва да се обърнете към тях."

Сиреч - това не важи за втората година майчинство.. Ъъъъъ, сега се зачетох - 410 дни са 365+45..  #Crazy значи до първата година.. Таз мома к'во ми е писала.. Офффф.. Огелпих се тотално..  newsm78 Ще питам директорката..

Олеее, тя момата хубаво е писала, ами аз съм с албански реотан.. Чак като го прочетох на глас на мъжа ми и загрях..

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 21:15 от oHa3u

# 451
И аз записах детето. Не ми искаха никакви служебни бележки, даже оригиналите на документите не ми искаха за справка
А бележките от данъчното ни ги дадоха на момента, не сме чакали 3 работни дни

# 452
  • Пловдив
Явно след наплива за първото класиране им олекна на данъчните и вече не им се натрупват толкова бележки за издаване.
Аз да питам момичетата, чиито деца са по-големи.Като започнат сборните групи в ДГ и го оставя у дома за известно време, трябва да си плащам 18 лв на месец и ако са минали 30 дни да му правя нови изследвания, нали?

# 453
  • Бургас
И аз записах детето. Не ми искаха никакви служебни бележки, даже оригиналите на документите не ми искаха за справка
А бележките от данъчното ни ги дадоха на момента, не сме чакали 3 работни дни

Същото и при мен.  Peace

# 454
Сега видях и в профила на детето, че е записано за ДГ. Мисията е изпълнена Wink

# 455
  • Бургас
Явно след наплива за първото класиране им олекна на данъчните и вече не им се натрупват толкова бележки за издаване.
Аз да питам момичетата, чиито деца са по-големи.Като започнат сборните групи в ДГ и го оставя у дома за известно време, трябва да си плащам 18 лв на месец и ако са минали 30 дни да му правя нови изследвания, нали?

За изследванията - от миналата година са увеличили срока от един на два месеца отсъствие. Това ми го казаха вчера в яслата. Отнася се и за яслите и за градините.
А таксата от 18 лв. мисля, че летните месеци от 01.06 до 31.08 не се дължи щом детето отсъства, но да не те подведа.

# 456
  • Бургас
...
Не, не плащаш такса 18лв. за непосещение през летните месеци. Мисля, че там ставката беше на ден, по 2лв и стотинки се падаше миналата година. За изследванията ще е е идеално, ако са два месеца. Simple Smile

# 457
  • Пловдив
Благодаря, момичета   bouquet

# 458
Добра нощ, момичета!

Опитах се да изчета темата назад, за да открия отговор на въпросите си, но не можах. То шантав случай като моя рядко се среща, де, така че моля за малко помощ.
В момента съм в майчинство - втора година, но този месец работодателят ми поиска да се върна на работа от 1-ви юли, като изпълниха молбата ми да ме преместят от София в Бургас. Естествено аз не съм регистрирала малката в електронната система за прием в Бургас, защото не съм очаквала че ще ми трябва, ама сега ми трябва и то много! Като опитам да се регистрирам сега обаче ми казва че е приключило първо класиране и че резултатите ще излязат на 10ти май. Та питането ми е - като отворят портала за второ класиране аз въобще ще мога ли да се регистрирам и да си подам желанията?

Още нещо - трябва да сме на ясла. Взехме квартира във Възраждане на 5 мин от пл. Тройката. Къде имам най-голям шанс да ни приемат? Като чета явно яслите и градините в центъра са най-проблемни откъм прием. А коя ясла е най-хубава? Хубава като материални условия, учители...

Аз и още едно питане имам - има ли случайно сред вас майка с дете вегетарианче? Има ли шанс прието в държавна ясла дете след разговор с директора и възпитателките да не го хранят с месо? Сигурно нямам шанс, но надеждата умира последна....
Благодаря за вниманието и извинявайте за дългия пост!  bouquet

# 459
  • Пловдив
mary_48 , регистриране в системата става през април, сега няма да те допусне.Съветвам те да се обадиш в отдел Образование и да питаш има ли опция за ясла, ако изобщо след 3-то класиране има места.Трябва да сте адресно регистрирани в Бургас също така..В групата на сина ми има детенце, което е вегетарианец и има отделна храна там според менюто.

# 460
  • Бургас
mary_48, ето тук - http://www.burgas.bg/index.php/bg/contacts/details/36/1101 може да направиш и запитване, относно записването в ясла. Така ще получиш писмен отговор на въпросите си.

Щом сте във Възраждане, мисля че най-удобна ще ти ДЯ номер 3. Там приемат най-много деца, но не знам дали ще има свободни места след второ и трето класиране. Моя син е в нея и аз съм доволна, макар че той не е от редовно посещаващите.
За храненето - трябва да разговаряш с директора на съответната ясла и да се разберете. Малкия ми син беше с АБКМ и директорката ми каза, че ако храната не е подходяща за него мога да му нося. Така или иначе не се наложи, защото докато започне той беше захранен с почти всичко. Писмено заявих само, че не трябва да консумира ядки.

# 461
Здравейте, някой напред в темата беше питал как да си провери свободните места в детските градини. Става като си влезете в профила на детето в Електронната система на сайта на общината: www.burgas.bg. Влиза се с ЕГН и единен код, който сте получили при подаването на документи. След като сте в профила си има отделен Tab за Детски градини, където е пълния списък на градините и там са обявените свободни места. Лошото е, че трябва да влизате във всяка градина поотделно.

Аз в момента се занимавам с моя племенник, който е за 3-та група, и не е класиран на 1-во класиране. Няма нито едно обявено място за 3-та група в нашия район - Приморие. Сега ще се разровя за този филиал на Вълшебство, който ще се открива, да видим там дали ще стане.

Ако някоя мама има вече инфо по въпроса, ще се радвам да го сподели тук.

Хубав ден от мен!

# 462
Мисля ,че си в грешка.
Това са класираните деца ,колко от тях ще бъдат записани е друг въпрос .
Свободното място е ,ако някое от приетите деца не бъде записано.

# 463
Да, така е, най-отгоре са обявените места преди класирането, после е списъка с класираните деца, които не е сигурно колко от тях ще бъдат записани. Именно за това има и 2-ро класиране и т.н.

# 464
момичета имам един въпрос, ние вече сме записани, класирахме се от първия път, обаче остава един въпрос !! Ще ми спрат ли майчинството септември месец когато тръгва групата на ясла или до декември когато и ще пусна детето на ясла, ще си получавам майчинството от 240лв. , тогава смятам и да тръгна на работа. От детската градина ми казаха че до декември ще си получавам майчинство и това че детето е прието и записано не означава, че ще ми спрат майчинството. Когато има присъствие в яслата и е отбелязано в дневника от този ден ми се прекратява майчинството.
Така ли е?

renka79 Останалите свободни места след второ класиране се обявяват след 11.07.2013 г.  Peace

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 11:20 от МимитоСавова

Общи условия

Активация на акаунт