За или против започване на работа през лятната ваканция?

• 4 935
  • 48
  •   1
Отговори
Здравейте дами,
Моят син, който е 9 клас ме изненада с желанието си, че иска да работи през месец юли. Помоли да му помогнем да си намери работа.
Да се радвам ли, че детето ми е станало по-отговорно?
Да го подкрепа ли или да го спра?
Има ли и много законови пречки пред евентуалните работодатели?

# 1
Мисля, че трябва да бъде на 16 навършени години, за да може да започне работа с ваше и на инспекцията на труда разрешение, но не съм сигурна, така че ще се радвам и аз да чуя по-сигурно мнение.
Аз мисля да си търся работа това лято. Честно казано бях много, много надъхана в началото, но сега с цялото натоварване от уилище усещам, че ще ми трябва почивка, но за жалост няма как. От една страна го очаквам с нетърпение, от друга като слушам приятелите ми, че ще ходят по почивки, ваканции и ще се занимават с какво ли не, малко ме свива стомаха, въпреки че имам желание.

# 2
Мисля, че трябва да бъде на 16 навършени години, за да може да започне работа с ваше и на инспекцията на труда разрешение, но не съм сигурна, така че ще се радвам и аз да чуя по-сигурно мнение.

И аз мисля, че е така. Моят син също имаше желание да започне работа преди навършване на 18 години, но не можа да си намери работа. За съжаление и ние не можахме да му помогнем.

darinaa83, вие преценете дали ще го пуснете или не. Ние не го спряхме и се радвахме, че има желание да работи. Сега вече е пълнолетен, студент, и също лятото ще си търси работа и дано този път има късмет.

# 3

Да.  Laughing

Подкрепи го.

Страшно много. Толкова много, че на практика е почти невъзможно непълнолетен да работи за 2-3 месеца през лятото законно. Освен ако нямате фирма или поне ваши близки, които да си направят труда да се преборят с цялата бумащина и бюрокрация. А и докато се преборят, лятото ще свърши.
Така че законът, който уж е насочен към защита на непълнолетните от трудови злоупотреби, на практика ги хвърля в сивата или направо черната икономика. Може да се намери работа на черно, без договор, без осигуровки, заплащането зависи само и единствено от доброто желание на собственика. Много често децата накрая само пият по една студена вода.
Обаче... Не можеш да си представиш колко мотивиращ е сблъсъкът със суровата действителност на родния трудов пазар. Даже младежът да е летял блажено из облаците и да си е кроял планове как ще завърши и ще започне работа, без да се налага да учи повече, ще му се наложи да се приземи набързо. Вярно, може да изглежда на пръв поглед малко брутално, но по-добре сега, докато е под родителското крило, отколкото по-късно, когато ще трябва да разчита само на себе си.

# 4
  • Пловдив
Може да си намери работа само при някой познат или на някое забутано място, където е малко вероятно да мине проверка, защото фирмите трудно се навиват да взимат легално непълноленти на работа т.е. под 18 години. Само като видят списъка на необходимите документи, за да получат разрешение, им се отщява да се занимават с това. А глобите за наемане на работник под 18 и без трудов договор са жестоки.

Иначе е хубаво, че младежът има такова желание, нека види как се изкарват пари.

Не знам от кого зависи, но не е ли време в нашата мила родина да се промени законодателството по отношение на наемане на ученици на работа през ваканциите, а и защо не през учебната година?

Как Сийка  newsm10

# 5
  • BG
Да, радвай се и го подкрепи!  Peace
Моят прояви такова желание през миналата година, сам си намери работа в Слънчев бряг и замина с приятел. Очаквахме го до 3-5 дни да се прибере с изхарчени пари и увесен нос, но той ни изненада много приятно! Поработи около 2 месеца и си дойде дори с печалба. Не беше навършил пълнолетие, впрочим. Твоето момче е по-малко, аз не бих го пуснала извън града, но мисля, че някаква помощна работа при някой познат или близък във вашия град спокойно може да върши. Дори и за една седмица да е, важното е, че има желание!

Как' Сийка е написала другото, което исках да кажа!  Peace

# 6
  • с/у ОколоМръсТното
Моята щерка има само желание за сега.
Уви и това лято няма да има навършени 16г., та само с желанието си ще си остане.
Или на черно (сиво, каквото дойде). Важен е сблъсъкът, както Как' Сийка отбеляза  Peace

Иначе я подкрепям, та чак ми иде да хвръкна от радост. И дано да успее още това лято.

Аз съм работила и след 3ти и след 4ти клас по цяло лято.

# 7
  • София
Така, принципно за и против, не може да се каже. Зависи най вече от работата и доколко детето ще научи нещо полезно, също и доколко ще са добри условията и заплащането. Демек, не съм привърженик на идеята "залудо работИ - залудо не стой".

# 8
Здравейте дами,
Моят син, който е 9 клас ме изненада с желанието си, че иска да работи през месец юли. Помоли да му помогнем да си намери работа.

Много хубаво е един 16 годишен човек да работи, вместо да да си губи времето 3 месеца през лятото. Най- малкото ще виде що е това трудът и откъде наистина идват парите. От преминали през това деца знам колко е важно за оформянето им като хора.
Стига да намери работа е чудесно. Иска се разрешение от РИТ, това работодателите го знаят.
Ние сме си взимали такива разрешения, като работодатели, сами за деца, които са идвали да пакетират през лятото. Между впрочем чудесно се справяха. На следващото лято искаха пак.

# 9
Judy, адмирации за вашата фирма  Hug  Аз мисля, че има доста работа, подобна на вашата, която е подходяща за деца под 18 години. Моят племенник също работеше на тези години и беше много доволен. Беше и много горд от факта, че и той "изкарва пари" и по този начин помага на семейния бюджет.

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 15:17 от Sea lights

# 10
  • ...живея на последния етаж...
Естествено е щом децата имат желание за работа ние да ги подкрепим.
Пък после ако знаете само колко трудно ги харчат тези пари, като знаят с колко зор са ги изкарали!
                                                       Laughing  Laughing  Laughing                                       

# 11
  • Варна
Какви деца имат хората, леле. Трудно си харчат парите, помагат на семейния бюджет ... нищо общо с моите!
То едното е малко за работа де, ама възрастното ... поне се утешавам, че не е мързелив. Работи от 16 годишен всяко лято, с трудов договор, много фирми тук наемат за сезона и ученици. Няма срамна работа за него. Пита, търси и намира. Дори и допълнителна втора работа Simple Smile Само, че у дома поговорката 'залудо работи, залудо не стой' е на почит! Затова и сервитьор е бил, пиколо, викач. Последно сега беше дядо Коледа в един хипермаркет. И освен, че от там му платиха, клиенти на магазина го наемаха в домовете си да зарадват децата си. Страхотни рисунки му подариха, пази си ги. И това в почивните дни...щото той си има постоянна работа. Лятото реши, че иска да иде на Spirit of Burgas, 200лв вход с достъп навсякъде. Той 200лв излишни няма, обаче пак звъня, търси и в крайна сметка го наеха за 3 дена, та освен, че беше на всички партита и концерти безплатно му и платиха за по 3 часа работа на ден/да проверява билети/. И още има... който търси, намира. Естествено, че не го спирам. Да ми седне у дома да се навива колко е кофти живота, безработицата голяма, и как го карат да работи много пък му плащат малко няма да стане. Щото на 16 той предлага минимум на един работодател и няма на какво да очаква много насреща.
Та повечето около него деца са така... има и от другите.
А, един месец едно лято и чистачка беше ... на апартамент. Simple Smile
Парите които изкарва са си негови и не ме интересуват. Джобните му като ученик не зависеха от собствените му доходи. Може и грешка да е било... пак казвам, бързо ги намества парите.

п.п. за съжаление възможностите за работа в по-малките населени места са ограничени, по морето и в София е по-лесно.

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 19:14 от Flash*

# 12
Здравейте!

Аз определено съм "За" лятната заетост на младежите.
Законът позволява и на 15 да работят на непълно работно време.
Би било много полезно, ако кандидатства, както ще го прави в бъдеще - през jobs.bg.
Ето в този линк съм избрала работи за лятото на непълно работно време:
http://www.jobs.bg/front_job_search.php?frompage=20&str_regi … amp;location[]=1&l_category[]=0&position_level[]=5&is_student=1&job_type=2&job_hours=2&keyword=#paging

Има за промоутъри, телефонни оператори, вкарване на данни и др.
Ако имате проблем с изготвянето на CV, съм насреща!

Успех!

# 13
Flash*, шапка му свалям на твоето момче  Hug

Напълно се съгласявам с това твое твърдение:

за съжаление възможностите за работа в по-малките населени места са ограничени, по морето и в София е по-лесно.

# 14
  • I want it all and I want it now.
Много ще съм доволна и моето да прояви такова желание.  Wink

Веднага ще го подкрепа.

Flash* Поздравление за младежа   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт