КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 050
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
мерси за бързия отговор, на блонди и вангоби , това значи ли, че мога да я намаля примерно на около 30гр или колко примерно.Още едно питане имам по-голямото количество мая пречи ли с нещо на козуначеното тесто, за захарта вече е ясно, но маята Thinking

# 151
  • Балчик
Разбира се ,че има пропорция за маята. По рецептурник 20 грама на килограм брашно са за хляб и 30 за козунак. Но на практика 1 кубче за килограм брашно ползваме всички.  Прекалено многото мая първо ще промени структурата на тестото- ще стане по-шуплеста,  ще има неприятен маян вкус и мирис изделието.

# 152
благодаря джема, тайничко се надявах ти да ми отговориш Flutter Laughing

# 153
  • plovdiv
Извиняваите -оба4е имам някакъв смътен спомен -дали едно куб4е от Юва мая не е указано за 2 кг брашно?Може и да се лъжа разбира се.

Сега проверих -едно куб4е от 42 гр Юва мая е за 2 кг брашно ,а едно куб4е мая Виво от 42 гр е за 1 кг брашно .
Аз пробвах козунака на Пина ,но не обърнах внимание и ползвах Виво -ама не ми се полу4и-смятам 4е е заради маята

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 19:51 от zlatina74

# 154
Само да си кажа за сладката и не-толкова сладка захар  Simple Smile Ами ,аз съм начинаеща!Нищо не разбирам -нито от брашно, нито от захар ,нито от мая.Купувам по опаковката-което ми хареса на картинка, надписи  и цена  Blush .Но за захарта - сигурна съм че сте прави ,трябва да намеря по-точен начин да си измеря 100 грама ( + 20 Simple Smile) от супените лъжици.За Великден ще намеся пак ,до тогава не спирам да чета !   bouquet 

# 155
  • София
,трябва да намеря по-точен начин да си измеря 100 грама

Според моята везна 1 чч от 250 мл пълна до горе събира точно 200 г захар от Захирата - синия пакет, тя е на едри кристали.
Така че ако имаш някакъв вид мензура, ползвай нея!

# 156
аз нямам везна но си свалих мерки от един сайт и май наистина 1 ч.ч. е 200гр. а брашното същата чаша ми пише 130гр

# 157
  • Sofia
Както вече е писано има съотношение на маята спрямо брашното.  И понеже различните марки мая са с различно упътване, гледам тях. Точно... Юва и Виви са по 42г, но първата за 2кг, а втората за 1. Затова и предпочитам Ювата. Та решавам колко брашно ще  ползвам и според това си изчислявам колко мая (зависи и какво точно печиво пека разбира се).

Аз с везна съм мерила чаша(250мл) брашно (бяло) и ми излиза 210г.
Току що измерих същата чаша (250мл)= 330г захар Захира  newsm78

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 20:15 от Morena

# 158
  • София
Извиняваите -оба4е имам някакъв смътен спомен -дали едно куб4е от Юва мая не е указано за 2 кг брашно?Може и да се лъжа разбира се.

Сега проверих -едно куб4е от 42 гр Юва мая е за 2 кг брашно ,а едно куб4е мая Виво от 42 гр е за 1 кг брашно .
Аз пробвах козунака на Пина ,но не обърнах внимание и ползвах Виво -ама не ми се полу4и-смятам 4е е заради маята

Има разлика, дали ще правите обикновен хляб, където тестото е леко или козунак с много яйца, мазнини и захар. Затова и маята се подсилва за да се справи по-добре.

# 159
  • Sofia
....Има разлика, дали ще правите обикновен хляб, където тестото е леко или козунак с много яйца, мазнини и захар. ...
Точно .... или хляб без месене например, където маята е по-малко от обикновен хляб.

# 160
  • София

Аз с везна съм мерила чаша(250мл) брашно (бяло) и ми излиза 210г.
Току що измерих същата чаша (250мл)= 330г захар Захира  newsm78

Много странно, сигурна ли си, че чашата ти е 250 мл обем?

И не си мерила и теглото на самата чаша, нали?

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 20:32 от alpha_beta

# 161
и аз да объркам малко кашата  Laughing
когато използвам тестото за хляб слагам едно количество мая , но когато съм предвидил същото това тесто да стане на пица слагам една идея повечко мая.

# 162
Стана ми интересно, и аз ходих да меря, излезе 205 гр захар, също захира, а брашното излезе 129 гр. Чаша 250 мл. Peace

# 163
  • София
Стана ми интересно, и аз ходих да меря, излезе 205 гр захар, също захира, а брашното излезе 129 гр. Чаша 250 мл. Peace

Това са допустимите отклонения от грешката на везната и от влажността.

# 164
  • DE
Правих и аз снощи козунак с идеята да е за понеделник сутринта, ама вече го няма.
Аз като правя козунак слагам винаги повечко мая, че и захарта ми е доста...

Общи условия

Активация на акаунт