КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 057
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
  • Балчик
_ilka_,не трявба да увеличаваш маята, само захарта. Увеличавайки и маята не правиш нищо.

# 181
както чета въпросът за маята е приключен поне от моя страна, за което благодаря но всички  smile3503 , а сега ако изясним и кое е най-доброто брашно за правене на козунаци ще съм почти подготвена да пробвам преди празника.Както съм чела тук и чувала от мойта баба то трябва да се присее през сито поне три пъти за да се напълни с въздух, но мен ме интерисува,кое брашно според Вас е с най-голямо съдържание на белтъчини защото те правили глутена виновникът за така бленуваните конци на козунака
_ilka_ абе момиче откъде тези конци това чудо, ако това е репетиция за гала представлението незнам, я кажи с какво брашно ги меси

# 182
  • Варна - Черна гора
nushi_76,
то и аз чак съм изумена от това, което се получи, но да знаеш, че не е благодарение на мен, а въпреки мен. Аз само спазих последователността, описана от Еликсир.
Ползвам машина за замесване. Машината меси 40 мин., втасва 1 час. Оформих, второто втасване е във фурната на ~40*С.
Брашното е на Мелко Сливен в чувалче 5 кг., тип 500. С брашно Екстра на София Мел, мисля, че козунаците ще станат още по-добри.
За мен е интересно друго: защо средния козунак се разпука, а страничните не? Така бяха подредени и във фурната - Раховец 01.

# 183
  • Балчик
Ами той въпросът с брашното е дъвкан, предъвкан и изяснен преди 3 теми. Най-добро е Екстра на София мел и тип 350 или 450 на Велико Търново.

Между другото пак е неточно,пише тип 350, а в описанието пепелно съдържание до 450, което автоматично означава,че и типът е 450. Wink Пепелното съдържание определя и типа брашно. Затова на останалите, които са евтини и пише тип 500, а на пепелно съдържание 700- типът е 700, т.е за хляб Добруджа и никак не е бяло брашно, затова и козунак не става с него. Никога не вземам друго  брашно за тестени изделия и винаги гледам пепелното съдържание на непознатите марки.

Последна редакция: пн, 01 апр 2013, 21:34 от Джемма

# 184
  • София
Аз проблеми с брашна не съм имал и нямам специална марка за козцунаците. Последните например ги направих с най-обикновеното „Класик“ на София Мел. Не си играя и да го пресявам. Ако ми трябва пулверизиране или го сипвам по от високо или го „проветрявам“ с една супена лъжица.

# 185
  • Балчик
ами дядо нямаш,защото си в София. Тук в Балчик ако не взема от екстра-та останалото е някакви измислени брашна, дето са черни, нищо общо с тип 500. Търновското си го вземам като ходим до Кауфланд. Само с тези брашно меся. всеки си има предпочитания. Но в темата има доста неопитни, доколкото виждам и за да няма после- помощ, защо не ми стана козунака, уточних за типовете, марките и пепелното съдържание.

# 186
Колко полезна информация. Аз нямам никакъв навик да оглеждам брашната, защото не знаех какво да гледам. като се замисля миналия път вкъщи имах перса ooooh! Ще се поправя, предполагам във веригите има избор. Мерси на Джема и другите момичета  bouquet

# 187
  • София
ами дядо нямаш,защото си в София. Тук в Балчик ако не взема от екстра-та останалото е някакви измислени брашна, дето са черни, нищо общо с тип 500. Търновското си го вземам като ходим до Кауфланд. Само с тези брашно меся. всеки си има предпочитания. Но в темата има доста неопитни, доколкото виждам и за да няма после- помощ, защо не ми стана козунака, уточних за типовете, марките и пепелното съдържание.

Е тези доуточнения не съм тги имал предвид. Имах предвид, че на някои места предлагат от една и съща марка по сто вида бяло брашно. София Мел например предлага специално за кексове (внимание с бакпулвер) па специално за баници, па едно за козунаци и т.н. Та имах предвид, че не съм се съобразявал толкова с това деление.

Всъщност единственото, което проверявам е да не ми се е овлажнило брашното, че после бая ядове имам с него. Понякога точно това овлажняване проваля почти всички рецепти. Иначе нататък си я карам по класическия начин.

# 188
  • Sofia
Относно избор на брашно, струва ми се, че във Фантастико и Била има повече от Кауфланд.
"Перса" съвсем не става за козунаци и питки - пепелно съдържание 850.
Пък за протеийното съдържание рядко срещам да пише. Имам царевично брашно на Мел корект тип 800, то има съдържание (8.8 белтъчини), както и на София мел - имат съдържание (Класик - 9.3, Екстра- 9.4г)
Не харесвам брашното да ми е с набухвател (пак тип 2в1 ooooh!) - предпочитам аз да сложа каквото и колкото там...
Не съм взимала брашно за баница, за козунак и други такива конкретизирани.

# 189
Аз не съм компетентна относно брашното пък и каквото и да е там след това, но да "изкритикувам" дядо хаджия, че не пресява брашното...
Аз брашното за сладки го ползвам и винаги пресявам. От години така и започнах да се чудя сама на себе си защо го правя и за рецепти, които не се изисква докато не попаднах на партида в която имаше страшно много "буклуци" оставащи на дъното на ситото. Брашното не съм го сменяла, не знам колко е добро или не, защото съм на принципа, че ми върши работа, но сега след казаното от Джемма, вече ще знам къде какво да гледам. Иначе ползвам на Агромел, с. Доброплодно - жълта опаковка, с един хлебар мисля че беше.

# 190
  • тук
Миналата година Екстрата на СофиМел беше много кофти и аз си спомням, че месих с Ола-та. Сега пък Есктрата ми се струва по-добра партида Simple Smile Лични субективни впечатления.

# 191
  • София
Аз не съм компетентна относно брашното пък и каквото и да е там след това, но да "изкритикувам" дядо хаджия, че не пресява брашното...
...

Благодаря, ама не приемам „критиката“ ви, защото не съм имал проблеми с брашното последните години.  smile3503

# 192
Благодаря, ама не приемам „критиката” ви, защото не съм имал проблеми с брашното последните години.  smile3503

Аз съвсем добронамерено и за това и в кавички. Радвам се да го чуя това за проблемите. Ако някой ден се престраша с козунакоопит се надявам и аз да нямам проблеми. Благодаря на всички ви за съветите. Hug

# 193
  • Балчик
О,това за баници, козунаци, сладки  и тем подобни щури брашна и аз не вземам и не се съобразявам с тях. Вече казах,единствено гледам типа на брашното, тъй като за съжаление, да, на нашите брашна не се указва белтъчното съдържание в повечето случаи. Брашно с набухвател никога не вземам също.

Тук е мястото да похваля една добра жена- marche14, благодарение на еня сега си имам цели 4 пакета италианско брашно. Е, мисля, за Великден козунаците ми ще са "италиански". Laughing  bouquet  bouquet  bouquet

# 194
Добре, че сте вие и аз ще купувам вече класик без набухватели и тн. Мъжа ми всеки път ми носи различни на София мел: за баници, кекс и тн. Сесега се мъчих с една пита и ползвах за кекс  Whistling
Обикновено правя хляб с АРО 650 е, но се получава с него.

Общи условия

Активация на акаунт